Srpanj 20, 2025, 02:10:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cudno ponasanje zlatne  (Posjeta: 4649 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Cudno ponasanje zlatne
« u: Svibanj 24, 2011, 14:00:23 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Evo, moralo se desiti da postam i ovdje, problem uvijek dodje neocekivano, nadam se da nije nista ozbiljno, vec samo moja paranoja....

Evo, po podsjetniku, par informacija o akvariju....

Akvarij 50x30x30, dakle 40 litara, ribice su unutra vec mjesec dana, izmjene vode idu svakih 4-5 dana, mjenjam otprilike 30-tak % s odstajalom vodom. Tocnu temperaturu vode nisam mjerio, ali je hladna. Akvarij se usisava i cisti jednom tjedno.

Filteri su unutrasnji, jedan je atman atf-300, protoka 250l/h (specifikacija proizvodjaca), drugi je Aq. system MCF-40, protoka 200l/h (spec.proizv.), u obadva filtera je spuzva, original koja dodje s njime, s time sto je iz MCF-40 izvadjen ulozak sa aktivnim ugljenom, jer sam citao da je nepotreban, a i u filteru je bio cca 10-tak dana, opet po procitanom, nakon 2 tjedna gubi efekat, pa sam ga izvadio. Zadnje ciscenje filtera i spuzvi je bilo prije tjedan dana, samo blago isprani u akvarijskoj vodi, bez kemije i tekuce vode. MCF-40 ima spojen i nastavak za aeraciju, ako to ista znaci.

od ostalog, u akvariju je jedan panj (vinova loza, iskuhavan i namakan danima, voda je cista, ne primjetim da panj ista ispusta), 2 kamena (testirani octom, takodjer prokuhani, izribani i namakani), te jedan kokosov orah (ociscen, prokuhavan i namakan par dana).... nikakva kemija ne ide u vodu, nema zivog bilja jos uvijek unutra.Voda je cista, bistra, bez mirisa (jedan dan se nesto kao osjetilo, ali to je bilo prije tjedan dana, od tada nista), na panju i kamenju nema algi, nista ne ispustaju, nema promjene nikakve na njima.

Od riba, unutra su 4 mala teleskopa, 2 crna i 2 broncana, te jedan cistac (vjerovatno ancistrus, jako mali)..... Nikakvih novih stanovnika nema u akvariju, ovo drustvo je tu od pocetka. Ribice su stare...hmm...2 su par mjeseci, druge su nesto mladje (manje su)....

Ok, sad idem na konkretan problem, valjda je ovo dovoljno podataka o samom akvariju, opremi i stanovnicima da bi se mogao izvuci nekakav zakljucak....

Jedan teleskop zadnja 2 dana jako puno vremena provodi plutajuci blizu povrsine vode. Ne stalno, pliva i on, zavlaci se, sakriva, ruje po kamencicima, normalno reagira na hranu, ili kad se netko priblizi akvariju obavezno dopliva do stakla da vidi sto ima....ostale ribice normalno plivaju, niti na jednoj nisu vidljiva nikakva vanjska ostecenja, znakovi bolesti, gubitak boje, izmet je kod svih normalan....

Inace u akvariju je veselo, stalno plivaju, izvode akrobacije, ruju, cim vide hranu maltene dopola izadju iz vode, objese se na stranicu akvarija...... tako se ponasa i ova sumnjiva, medjutim kod njega sam jedino primjetio to "odmaranje" ,odnosno plutanje....kao da odmara, nekad to traje duze, nekad traje krace, ali ima dosta ucestalo te periode mirovanja, ostatak vremena se ponasa kao i ostale ribe...

Mozda sam paranoican, ali...bolje da netko kaze da je sve ok, pa da se tema brise, nego da gledam i pustim, pa da ribica ugine....

Hvala na svakom savjetu, ideji ili informaciji....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Cudno ponasanje zlatne
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2011, 14:17:16 poslijepodne »
Pozdrav Davore, tko pita ne skita, pa je svakako dobro da si prije poduzimanja nekakvih radnji nas upitao za savjet.

Prema ovome što si opisao ribici vjerojatno smeta prejako strujanje vode a postoji i mogučnost prejedanja a što se onda pak odražava kompresijom na zračni mjehur pa ribice plutaju prema površini i imaju problema sa balansiranjem ali idemo redom.

Ostavi u akvariju samo jedan filter i to onaj koji je veči volumenom zbog volumena spužve i rada dobrih bakterija a izlazak iz filtera usmjeri prema površini da ju mreška i tako da se otapa O2.

Radi redovite tjedne promjene vode cca 25 do 30% uz obavezno usisavanje dna. Ribe hrani jednom do najviše 2 puta na dan i to vrlo malo a hrana kojom ih hraniš treba da bude konbinacija granulica ljuspica i kuhanog povrća s obzirom da su ribe biljojedi (kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj, tikvica i dr). Ribe jedan dan u tjednu obavezno trebaju biti bez hrane.

Nabavi easy Life FFM i sa njime tretiraj akvarij svaki puta nakon izmjene vode jer je to serdstvo koje neutralizira klor i druge otrove iz vode a i jako pozitivno djeluje na zdravlje riba na način da im povečava imunitet i dr. (kolegica Babyboom nije imala dobra iskustva sa FFM-om pa ako primjetiš bilo što javi).

Također obavezno jednom tjedno nakapaj na hranu ili u akvarij vitamine (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Vjerujem da će FFM u konbinaciji sa vitaminima i raznolikom prehranom uz smanjeno hranjenje pomoći da se riba oporavi.

Javi što si poduzeo i kako se odvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2011, 16:25:53 poslijepodne »
Posto sam dosta novi u ovome, rekoh, bolje da ja pitam...

Ovo za jedan dan tjedno bez hrane sam procitao, red ce im biti uvesti dijetu....

Filter sam jedan svakako mislio izbaciti, malo sam se preplasio (procitavsi sve i svasta) da treba sto bolja filtracija, vjerovatno to je tako, ali to cu prvo poduzeti, atman ide van (iako ima nesto vecu protocnost barem po specifikaciji) iz razloga sto je spuzva u njemu puno manja (duplo) od ovoga MCF, a i sama spuzva je puno finija, brzo se zacepi koliko sam primjetio.Uostalom, filter je deklariran za tu litrazu, valjda onda moze i on sam sve to uredno filtrirati....

Za sutra sam im planirao malo graska dati, pa mozda onda prekosutra ostaviti dan za dijetu...? po vitamine trcim sutra, inace sam za pripremu vode koristio terrin aquasafe, medjutim za zadnju promjenu je ponestalo, a i citao sam da nije bas nuzan, pa rekoh moze i bez njega.... ocigledno da ga je ipak bolje staviti....

Sad ga gledam, od pisanja posta ne skidam oci s njega, razvalit ce akvarij, pliva, provlaci se, djeluje mi sasvim normalno i zdravo.... Inace, on (ili ona) je najveci u akvariju, moguce je da se jednostavno prejeo, kako je najveci, obicno on prvi navali na hranu, i tjera ove manje od sebe.....dok ne prodje hranjenje, onda su si svi opet dobri.... :D

Da, zaboravih pitati..... "izlazak iz filtera usmjeri prema povrsini vode".... dakle, da filtriranu vodu izbacuje prema povrsini? S obzirom da ovaj filter (kao na slici dolje, valjda smijem staviti sliku) moze samo ravno izbacivati vodu..... mozda da nekom cjevcicom ili nastavkom napravim da je tjera prema gore? Koliko duboko da ga stavim, mozda odmah ispod povrsine vode, tako bi je jedino mreskao, ali u tom slucaju onaj nastavak za aeraciju poprilicno smeta, pola vode ce mi zavrsiti van akvarija..... :-

[

« Zadnja izmjena: Svibanj 24, 2011, 16:41:22 poslijepodne od davor33 »

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2011, 20:55:27 poslijepodne »
Evo dok netko ne odgovori na gore postavljeno pitanje, i/ili iznese neki zakljucak/ideju/misljenje sto bi jos moglo biti, samo da javim kako je prosao mali eksperiment (nadam se bez posljedica)....

dakle, uzeo sam jako jako malo hrane, mozda pola onog listica, smrvio ga, i ubacio u akvarij....jasno, frajer je odmah otjerao sve od hrane, i koliko sam mogao vidjeti sam pojeo vecinu toga. par minuta poslje - momak ljepo pluta u cosku, mozda jedno pola sata nakon toga,  je opet aktivan, evo sad se razbacao po akvariju....

ja iz toga izvlacim zakljucak da se on jednostavno prezdere......pa malo prilegne poslje obroka.... :D

Pa sam smislio sljedece - sutra su na dijeti, bez hrane....preksutra dobivaju malo graska (jer je on koliko sam citao odlican za probavu) a nadalje puno manje hrane, jednom dnevno, smanjujem porcije, valjda ce onda biti sve ok, samo se nadam da ostatak drustva nece biti gladan....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Svibanj 25, 2011, 10:05:05 prijepodne »
Da riba očito ima začep koji se reflektira presijom na zračni mjehur a onda se javlja kako ti kažeš "plutanje".

Dijeta pa grašak to je ok.

Filter treba biti pri dnu da sa dna uvlaći nečistoće a da bude usmjeren prema površini to češ napraviti tako da podboćiš nešto ispod doljnjeg dijela filtera...
Najbolje bi bilo kada bi negdje kupio plastični dodatak u obliku slova Y pa da jedan krak bude usmjeren prema površini da otapa O2 a drugi prema dnu da diže prljavštinu sa dna i usisava ga...

Pozdrav i javljaj promjene.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 25, 2011, 10:17:47 prijepodne »
Hvala!

Filter mi je na dnu, odnosno malo (par mm) iznad sljunka, posto ne uvlaci s donje strane nista, vec sa strane. Izlaz je negdje na pola akvarija (po visini), i s onim nastavkom za aeraciju dosta mreska povrsinu vode, plus milion mjehurica koji su u samoj vodi.....

Ovo za Y nastavak je odlicna ideja, moram pogledati po shopovima imaju li nesto takvo da bi pasalo na moj filter, ako ne, napravit cu nesto sam od 2 cjevcice i original izlaza filtera.....

Danasnje stanje - plivaju kao blesave..... nema prestanka, ne pluta, iako su se sve okupile oko coska akvarija, na mjestu gdje ih hranim, valjda cekaju dorucak.....  :D

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Svibanj 25, 2011, 19:48:47 poslijepodne »
Ja svojima u plastičnu žličicu nasipam malo granulica i po tom nakapam vitamina, ostavim da se lijepo upije i dam...to lagano tone u akvariju...ne gutaju zrak, dobivaju vitamine i kasnije još imaju za pasenje i pljuckanje po kamenčićima za zabavu.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 26, 2011, 21:11:59 poslijepodne »
Evo izvjestaj...danas su dobili grasak. Jucer su postile cijeli dan.

za graskom je prava otimacina, doslovce svaku mrvicu su pokupile, nisam im puno htio davati, ali vidim da im se svidja. Inace, od jucerasnje dijete, a pogotovo od danasnjeg graska, nema vise plutanja, sad je prava akcija, pliva se na sve strane, ganjaju se, sve mi djeluje normalno.

Dali da sutra dam jos kakvo povrce (sto preporucujete) ili da dam kupovnu hranu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Svibanj 27, 2011, 09:07:06 prijepodne »
Ako si u mogučnosti, najbolje je svaki dan davati drugu hranu a čak možeš napraviti i mali mix, recimo, prvo im baciš malo povrća i onda kada to pojedu ubaciš malo prethodno nakvašenih granulica ili ljuspica.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Svibanj 27, 2011, 09:38:36 prijepodne »
s obzirom da je bilo problema proteklih dana - daj joj još dan-dva grašak i/ili salatu....a onda polako, uz miješanje kroz dan-dva prijeđi na uobičajenu hranu!
i, svakako ih hrani barem dva puta na dan da se tibice ne preopterete!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 27, 2011, 20:55:28 poslijepodne »
Izvjestaj....  8)

Simptomi plutanja nestali..... danas za dorucak zelena salata, nakon toga jos jako jako malo njihove hrane, aktivnost sumnjive ribice normalna, ne pluta, djeluje mi ok..... sutra ce dobiti jos malo zelenila, uz dodatak malo njihove hrane....

Valjda ce sad sve biti ok.....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2011, 22:18:48 poslijepodne »
Izvjestaj....  8)

Simptomi plutanja nestali..... danas za dorucak zelena salata, nakon toga jos jako jako malo njihove hrane, aktivnost sumnjive ribice normalna, ne pluta, djeluje mi ok..... sutra ce dobiti jos malo zelenila, uz dodatak malo njihove hrane....

Valjda ce sad sve biti ok.....

bravo!
eto dokaza da se jednostavnom metodom bez velikih predstava s liječenjem (ako se reagira na vrijeme) može mnogo toga riješiti

sad samo pazi na kvalitetu vode, nemoj stavljati previše kemije i hrani ih što više puta na dan pomalo - da ne opteretiš želučiće
i jednostavno mora biti u redu!
a prehranu povrćem uvedi jednom tjedno barem jedan obrok - ne samo što je to dobro za njihovo zdravlje, već će se silo veseliti!

sretno!

sretno!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2011, 22:35:23 poslijepodne »
I danas je stanje odlicno, pliva se na sve strane.

od sada barem svaki drugi dan nesto od zelenila, grasak jednom tjedno, i obavezni post jednom tjedno..... od kemije nisam nista koristio, osim aquasana prodac-a za pripremu vode kod izmjene....

Usput, da pitam.... predlozili su mi, da pored ove hrane u listicima za zlatne ribice (sera, tetra) ubacim i listic-dva-tri i hrane za tropske ribe,odnosno hranu koja sadrzi i "mesnu komponentu". Ne svaki dan, ali povremeno da im dam i malo te hrane, bogate vitaminima i proteinima.

Moze li im to stediti, odnosno dali je prijedlog ok, ili da to zanemarim?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Svibanj 30, 2011, 09:34:46 prijepodne »
nemoj pretjerivati s povrćem-kad su ribice OK onda je jednom tjedno potpuno dovoljno
inače ih hrani "normalnom" hranom - listićima, kuglicama, štapićima...
a što se tiče hrane za tropske - hah, svojedobno smo mi jednom tjedno davali tu hranu, ali sam odustala - samo kakaju ko blesave, a i čini mi se da su sad (unazad recimo godinu dana) nekako živahnije kad to ne dobiju
ne znam, kao da postanu teške od te papice... -?
uostalom, probaj, pa vidi, ali nemoj im davati češće od jednom tjedno!