Kolovoz 06, 2025, 18:48:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Akvarij za bettu  (Posjeta: 3146 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Akvarij za bettu
« u: Svibanj 22, 2011, 18:43:26 poslijepodne »
Pozdrav! I veeeeliko izvinjenje, dosao sam dosadjjivati i u ovaj podforum, ali stvarno trebam malo pomoci.

Dakle, akvarij 10L, za jednu musku bettu. Po svemu, to je sasvim ok litraza, da je malo vise bilo bi bolje, ali koliko sam shvatio, moze i tako.

E sad, kombinacija neznanja, nestrpljenja i radoznalosti me dovodi do sljedecih pitanja, pa ako netko moze pomoci...

1. FILTER? Da ili ne? Negdje pisu - obavezan, negdje kazu da ne treba, negdje je pozeljan, negdje bas i nije jer bette ne vole jako mjesanje vode, a iz toga sam zakljucio da ni aeracija s milion mjehurica unutar akvarija i nije najpametnija stvar koju mozes napraviti.....s obzirom na malu litrazu, cak i najslabiji unutarnji filter (posudjen neki noname za max 30l akvarij, isproban u praznom akvariju) mi se cini prejak, cak i kad je smanjen na najmanji protok... mozda onda bolje bez njega, barem za pocetak, dok ne naletim na kakav mali (citaj jeftini) filtercic, jedini hang-on koji sam nasao kosta cca 350kn, sto mi je pretjerano...Svakodnevna izmjena dijela vode mi nije problem, ako treba i 5 puta dnevno....

2. CIKLIRANJE? Opet....negdje pise obavezno, negdje kazu da nije potrebno, posebice ako ne ide filter u takav akvarij..... Samo odstojala voda na pravoj temperaturi i betta moze unutra. Istina ili ipak moram ciklirati?

3. GRIJAC? negdje pise obavezno, jer bette vole temperaturu od 25-28 stupnjeva, ako sam dobro shvatio? Medjutim, takodjer, negdje pise i "nije nuzno, ukoliko temperatura zraka u prostoriji ne pada ispod 23 stupnja.... Sad, kod mene u sobi je izrazito toplo, nema klime, dakle, temperatura zraka, posebice sad ljeti leti u nebesa, cak i po noci, tesko da je ispod 20 stupnjeva..... Dakle, voda na temperaturi od recimo 27 stupnjeva, i betta untura, bez grijaca? Moze ili nemoze? Za probu, nasuo sam vodu u akvarij, na nekih 28 stupnjeva, i ostavio je..... mjerio sam tijekom dana, mjerio sam odmah ujutro, i razlike u temperaturi nije bilo, ili je bila takva da to moj termometar nije mogao skuziti, dakle, mozda bih za sami pocetak i mogao bez grijaca, jer nemam ideje gdje naci tako mali grijac (u W), a opet, cijene su mi katastrofalne, pa bih rado u samom startu zaobisao tu investiciju ako je ikako moguce....

Ok, malo filozofiranja, nije s losom namjerom, ako kazete da je grijac nuzan, nabavit cu ga, ovo je vise razmisljanje naglas.... :-[

4. Sto s bettom unutra? negdje pise nista, negdje kazu moze koja kozica, negdje su im kozice rucak, negdje kazu da moze neki cistac..... po meni, najradije nebih nista, ako nije nuzno, ali eto da imam otvorenu i tu opciju, moze li ista ici s njime s obzirom na litrazu akvarija.....

Isprike na davljenju, ako tko moze pomoci bilo kakvim savjetom....hvala!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Akvarij za bettu
« Odgovori #1 u: Svibanj 22, 2011, 18:56:42 poslijepodne »
1. Filter nije nužan, ali je u svakom slučaju poželjan. Za takav akvarij nema boljeg od malog hang-ona. Imaš ga za 58 kn i da se riktati jačina protoka.

http://www.aqua-terra.biz/eshop/?158,vanjski-filter-atman-hf-0100

2. Cikliranje uvijek ako želiš imati stabilnu biološku ravnotežu u akvariju.

3. Nije stvar u grijaču nego u konstantnoj temperaturi koju treba održavati. Sad nije problem, al po zimi ćeš vidjet hoće li ti trebati grijač.

4. U 10 litri nemaš nijednog čistaća za stavit. Kozice bolje ne riskirat, tako da ti je najpametnije šta možeš napraviti stavit 2-3 puža jabučara da jedu trulo lišće i alge.

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #2 u: Svibanj 22, 2011, 19:02:13 poslijepodne »
za crvene kozice sam 100% sigurna da ih bettan napada....mozda jedino one prozirne.. i to odrasle,a s podmlatkom se mozes odmah oprostiti.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 22, 2011, 22:17:05 poslijepodne »
Ok, onda ide sam u akvarij...

Za podlogu, obicni sljunak, ili bi isla kakva mahovina na dno? Nadalje, sto od nezahtjevnog bilja preporucujete? Anubias znam, ali ima li ista osim njega sto bi moglo ici s bettom?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Svibanj 22, 2011, 23:06:34 poslijepodne »
Pozdrav Davor!

1. FILTER - sluzi za odrzavanje kvalitete vode. Ako mislis raditi redovne izmjene (ali zbilja redovne) nije prekopotreban. No iskustvo pokazuje da je to tesko. Nekad moras na put, ili radis cijeli dan pa preskocis ili si lijen jedan dan.... kako god okrenes filter je olaksavanje posla i siguran si da imas stabilne parametre vode (na cije promjene su bette dosta osjetljive). Mali hang-on je na te litraze najbolji. Opet, nije obavezno, sve ovisi koliko ces biti revan u izmjenama ;) Takodjer ako stavis neku brzorastucu biljku (rogolist npr), ona sama vec moze cistiti vodu.

2. CIKLIRANJE - ja ga nikad ne radim. To se protivi svim pravilima akvaristike ali sta ces, netko mora krsit pravila ;) Bitno je da shvacas sto se desava tijekom cikliranja i da se pripremis u izmjenama vode. U pocetku se ponasas kao da nemas filter a s vremenom kako se uspostavlja ravnoteza smanjujes promjene. Za to moras imati testere da provjeravas stanje vode.
Naravno, ako nemas filter sva prica pada u vodu jer nemas sto ciklirati...

3. GRIJAC - po ljeti ne treba, osim ako hladis stan klimom. Inace da, cim temperatura pada ispod 24 °C, grijac treba paliti. Takodjer je bitno da oscilacije u temperaturi izmedju dana i noci nisu prevelike (stupanj do dva je ok, na vise od toga nase bette nisu bas navikle...), iako u prirodi to bude brutalno, ove nase su oslabljene uzgojem.

4. Sa bettom u 10 litara nista. Inace mogu ici pojedini cistaci (ja uvijek biram coryje ako vec moram nesto staviti) ali u 10 l ne stane nis. U svakom slucaju treba imati na umu da je betta asocijalna, ne voli drustvo pa joj zbilja ne treba nitko!

Inace od bilja moze ici sve za sto imas dovoljno svijetla, tako da to ovisi o rasvjeti. Neko low light bilje ti uvijek ide (crypte, sagitaria, rogolist, hygrophila...). A ovisi i o ukusu ;)

LP
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2011, 21:13:49 poslijepodne »
Puno hvala Gwyneeth, na svemu!

Jos nista konkretnoga nisam poduzeo, igram se jos s vodom.....s obzirom da sam sumnjao u termometar koji sam imao, uzeo sam novi, nista specijalno, ali ne djeluje mi los (da ce previse lagati o temperaturi).....

Dakle, ista ona voda, istih 28 stupnjeva, isti akvarij..... tijekom dana, temperatura vode je bila istih tih 28, po noci je pala na nekih 26, ujutro se opet pocela dizati, do nekih 27-28 stupnjeva..... Akvarij je probe radi u dosta tamnoj prostoriji, dakle nema direktne svjetlosti, bez lampe ili ikakvog drugog izvora topline, osim zraka i otvorenog prozora (akvarij je na suprotnoj strani sobe od prozora)....

Pa mislim, mozda i pogresno, sve i da termometar malo laze i ne pokazuje tocnu temperaturu, opet je to sve u dozvoljenim granicama za bette, a jos kad dodje lampa iznad akvarija (planiram neku T5, max 10W, mozda i slabiju ako nadjem), mislim da bi to mogla biti taman dobra temperatura....pa bi moja betta mogla biti sasvim ok ako je naselim bez grijaca, cisto za pocetak, dok u nekom kracem vremenu ne nabavim i grijac...

Usput....danas sam bio u shopu....bette su u tanku sa hrpom drugih ribica, neonki, nekih vecih, nekih manjih, nisam se uopce trudio citati nazive, uglavnom vidim da nisu same.....?????
I da, savjetovan sam, da uz musku bettu uzmem i 2-3 corydorasa, da se odlicno slazu, i da nema nikakvog problema drzati ih u tako malom akvariju...... sto je suprotno svemu sto sam citao, da bette idu same....pa sad, tko je tu....zbunjen....?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2011, 22:01:11 poslijepodne »
Nikad nemoj stanje u pet-shopovima uzeti kao mjerodavne. Oni NIKAD ne drze po pravilima, cast iznimkama. Normalno je vidjeti u ducanima da su bette drzane sa drugim ribama, najcesce i ribama s kojima se bas nikako ne slazu (kao neke zivorotke ili druge dvodihalice), no to ne znaci da je to dobro.

Sto se corydorasa tice samo cu ponoviti sto mislim: premalo za corydorase. Mozda pigmejce ali... skupi su i osjetljivi i nisu za neiskusne a svakako ne za nefiltriranu vodu! Zaboravi sad na druge ribe, to je premali akvarij za bilo sto drugo...
...Pula...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 25, 2011, 18:23:05 poslijepodne »
Dogovoreno!  :zagrljaj:

Sad bih trebao brzinsku pomoc, jako je hitno....

Dakle, nekakva ne pretjerano zahtjevna biljka koja bi isla s bettom, da ne zahtjeva podlogu ispod kamencica, da ne naraste prevelika, i sl..... i samo molim nemojte reci - anubias, ima li ista drugo..... crypta, microsorum znam, ali ima li ista jos od tih nezahtjevnih i jeftinih biljaka koje bi mogle ici?

Hvala!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 25, 2011, 18:52:48 poslijepodne »
Moš stavit Microsorum slobodno, mahovinu, a već ti je i Gwyneeth gore napisala. Ak si iz Zagreba, ja imam hrpu Sagittarie i mahovine, a možda se nađe još ponešto. Samo si dođi po to.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Svibanj 25, 2011, 19:02:32 poslijepodne »
E da i microsorum ti je super, nabavi neki vec urastao u neki panjic ili si kupis mini panjic i zavezes ga. Meni su takvi postavi minimalisticki nekad najljepsi  :up:
...Pula...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 25, 2011, 19:08:14 poslijepodne »
U principu, potraži tu pod "very easy" i od njih možeš sve šta ti nije preveliko za akvarij:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/

« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2011, 19:12:00 poslijepodne od dante »

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 25, 2011, 20:49:09 poslijepodne »
Puno hvala ljudi....

evo za prvu sam uzeo jednu cryptu...... za koji dan cu uzeti jos nesto od ovoga sto ste mi preporucili, microsoruma nema u 2 shopa, jos moram provjeriti u jednom, ali cisto sumnjam da imaju i oni. Nazalost, nisam iz zg, hvala ti na ponudi, stvarno neznam kako bi dosao po nju....

Da...pitanje, ako moze..... crypta je u onoj svojoj kosarici..... upakovana u vrecicu u koju je nasuta voda iz akvarija u kojem je bila. Znam da bi bilo pozeljno tretirati hipermanganom, ali neznam u kojem omjeru da ga pomijesam s vodom (toplom, hladnom?), i isperem listove.....korijen naravno ne....

Ali zanima me, smije li biljka docekati ujutro da je ubacim u akvarij, hoce li joj sto biti u toj zatvorenoj vrecici u vodi? Sad mi je katastrofa slagati akvarij, radije bih to ujutro, odmoran i smirenih zivaca, ali ako ce biljci nesto biti, onda cu probati nekako jos veceras pustiti akvarij u pogon.....
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2011, 21:01:03 poslijepodne od davor33 »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Svibanj 25, 2011, 23:52:17 poslijepodne »
naravno da mozes sutra.. biljci nece biti nista.. glavno da ima vlage (zatvorena u vrecici)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 25, 2011, 23:56:45 poslijepodne »
Puno hvala!

Sad me vec lagano frka pocela hvatati, gledam na sat, nitko ne odgovara.....vec sam bio spreman buditi ukucane da sadim bilje.... :D  :D

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 29, 2011, 19:59:11 poslijepodne »
Ok, definitivno nesto ne stima i nije u redu....

Evo par problema koji me muce, mozda netko ima ideju...

Akvarij 10L, unutra su kamencici, crypta, jedan kamen oblozen s Cladophora aegagropila, komadic loze i jedna betta. temperatura vode je 27 stupnjeva. S obzirom da u trgovini trenutno nemaju hang-on filtera (stizu za dan-dva-tri), filtraciju obavlja atman at-f300, na minimumu, protok skroz smanjen spuzvom, gibanje vode je jako slabo, prakticki ga ni nema (jer sam citao da bette ne vole jako gibanje vode), nema areacije, nema nicega....

Povrsina vode je uzasno prljava. Milion sitnih "necega" pliva po povrsini, cijela je onako kao "masna". Ovo mi se nikad nije desavalo, neznam zasto, radim izmjene, kompletno promjenim vodu - rezultat je za jako kratko vremena isti - masna povrsina vode na kojoj plivaju neko trunje, pitaj boga sto je to.

Eventualno, mozda uzrok problema uzrokuje bas ova Cladophora aegagropila, jer kad sam je prao prije postavljanja u akvarij, voda je bila uzasno prljava, ali mislio sam da sam to rijesio. Dali ona moze u tolikoj mjeri prljati vodu ili ispustati nesto iz sebe, da odmah ide u kantu? Ili je uzrok masne i prljave povrsine vode problem broj  2

Broj 2 - hrana. Po jednoj preporuci, nabavio sam tetra pro hranu (oni kao sitni keksici), medjutim, betta to samo uvuce u usta, malo drzi i ona ispljune hrpu sitnih komadica. Ok, ne valja hrana. Prekopao sam zivo i mrtvo da nabavim SERA DISCUS GRANULAT (preporuceno kao najbolja hrana za bettu) - ista stvar. Uvuce u usta, malo drzi i pljune. Ne valja joj hrana? Nije gladna? Nemam pojma, stvarno dajem male kolicine (2-3 te granulice), ali ista stvar.....

Sad mi ostaje jedino probati s nekom "generickom" hranom, tipa "nesto" za bette, ali to mi je savjetovano da ne kupujem, da ta hrana ne valja. E sad vise nisam pametan, nije mi poanta svaki dan kupovati drugu hranu (i bacati onu koja je jucer bila "najbolja i preporucena"), nema smisla bacati novce. takodjer, planirao sam uzeti i susene bloodworms-e, medjutim svugdje citam da im je to poslastica povremeno, a ne glavna svakodnevna hrana, a nije bas ni jeftina, bas mi se ne bacaju novci, ako ce postupak biti isti - u usta pa pljuvanje van...

Ili je uzrok svemu ovome u necem trecem, nikad ovakvih problema nisam imao, povrsina vode je uvijek bila cista, voda ako se i prljala, nije se prljala na ovakav nacin (kod zlatnih ribica).... Jednostavno mi dodje da odustanem i vratim bettu u shop, da je ne patim, ili da ne ugine kod mene, jer nesto ocigledno nije kako bi trebalo biti....

Pa ako itko ima ikakvu ideju, prijedlog, savjet, sugestiju.....bilo bi odlicno!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 29, 2011, 20:43:05 poslijepodne »
Moja Betta je tek par dana kod mene i za početak sam joj uzeo najobičniju Dajana pet hranu za tropske i jede bez problema. Ako su veći komadići malo ih podrobi u ustima, ispljune i ponovo uzme, al inače ih ja usitnim prije. Mislim to kombinirati s blood wormsima koje imam doma i uzet ću još neku za Bette pa ću vidjet.

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #16 u: Svibanj 29, 2011, 21:00:55 poslijepodne »
Moja Betta je tek par dana kod mene i za početak sam joj uzeo najobičniju Dajana pet hranu za tropske i jede bez problema. Ako su veći komadići malo ih podrobi u ustima, ispljune i ponovo uzme, al inače ih ja usitnim prije. Mislim to kombinirati s blood wormsima koje imam doma i uzet ću još neku za Bette pa ću vidjet.
Dajana.. nemoj samo previše s time hraniti jer bude xxl jako brzo  :D.

Što se tiče tog pljuckanja.. imoje to rade.. ali i pojedu .. najbitnije je da ne ostaje na dnu sve kaj si ubacio..jer ako padne sve znači da ne jede... a sad zašto.. ne znam.. da li primjećuješ neke promjene u boji bettana,možda napuhnutost..ljuske da li su nakostriješene kada ga gledaš odozgo?

Masnoća je više manje normalna jer se površina ne giba i u većini se slučajeva pojavljuje od hrane. Papirnatim ručnikom potapkaš po površini i skupiš masnoću,ako se ne varam spomenuo si hang on da ćeš uskoro nabaviti ..ili sam pomješala teme? Ugl. ja sam problem sa masnoćom riješila sa time jer se non stop onda površina giba.  :up:
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Svibanj 29, 2011, 21:48:22 poslijepodne »
Ma ne, izgleda mi sasvim normalno, nije napuhan, pliva, igra se, tuce se s ogledalom kad mu stavim, djeluje mi sve ok.....

da, planiram hang-on, cim dobiju u trgovini, pa cu vidjeti hoce li se sto poboljsati. Nadam se da hoce.

Sad, jos jedna luda ideja.... dali bih smio iskoristiti saku-dvije obicnog vulgaris pijeska, onog sto se koristi kod zidarije.. ..? jasno, ocistio bih ga, iskuhao, prosijao i sve..... imam jednu ideju za postavku u akvariju, i malo obicnog pijeska bi mi se odlicno uklopilo.... ispod njega bi isao sljunak, razne granulacije, a od bilja ce ionako biti crypte i anubiasi... Moze li to, ili da odustanem od pijeska?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 29, 2011, 22:33:19 poslijepodne »
Možeš pijesak, kvarcni, dravski, samo da nije vapnenačkog porijekla, užicaš na svakoj šljunčari. Samo ak bu ispod njega šljunak bojim se da će ti uskoro pijesak propasti kroz njega.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Svibanj 29, 2011, 22:47:13 poslijepodne »
Susjed pravi kucu, pa cu se posluziti malo....

Cak nije ni nuzno da ispod njega ide sljunak, na tom dijelu ionako nece biti biljaka nikakvih, a tamo gdje hoce, biti ce sljunak. dakle jedna kombinacija sljunka i pijeska kao podloge....mozda i upali.... 8)

Offline Black Angel

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 29, 2011, 23:39:18 poslijepodne »
Iz iskustva znam da će se pomiješati ... osim ako napraviš jaaako dobar prijelaz ili graničnik..
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!

Offline mark088

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #21 u: Svibanj 30, 2011, 00:41:57 prijepodne »
problem masne povrsine vode se rijesi postavljanjem filtera da mreska povrsinu vode, sto mislim da nemres sa atf-300 i slabim protokom.. mozes dignut filter kolko ide i pojacat protok.. meni sa hang-onom nikad nije bila masna povrsina..

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Svibanj 30, 2011, 10:04:16 prijepodne »
Mislim i ja da ce hang on rjesiti malo problem s vodom.....

Usput, jutros se na vodi u cosku akvarija pojavila nakupina bijelih mjehurica, samo stoje u tom cosku.....gnijezdo ili? Smijem li to dirati, moram izmjeniti dio vode, hocu li mu poremetiti ista?

Offline Black Angel

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 30, 2011, 10:15:38 prijepodne »
vjerojatno gnjezdo..slobodno ga makni ..napuhat će on novo  :up:
prebit ću ga !!!!

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #24 u: Lipanj 01, 2011, 10:46:50 prijepodne »
Ak sam dobro skužio nemaš nikakvu hranjivu podlogu i tražio si neko bilje s rizomom ili slicno koje ne zahtjeva hranjivu podlogu, a uzeo si kriptu?

Iako je kripta low-light poznata je (uz echinodoruse) kao biljka koja ima vrlo razgranati sustav korijenja i potrebna joj je hranjiva podloga jer ne uzima hranjive tvari iz vodenog stupa tako da neznam bas hoce li ti uspijevati.

Mozes si uz rogolist koji je vec spomenut staviti i hydrocotyle leucocephala (iako ne spada u biotop) koja moze biti plutajuca ili ju zapiknes u podlogu pa ce rasti u vis.