Pozdrav! I veeeeliko izvinjenje, dosao sam dosadjjivati i u ovaj podforum, ali stvarno trebam malo pomoci.
Dakle, akvarij 10L, za jednu musku bettu. Po svemu, to je sasvim ok litraza, da je malo vise bilo bi bolje, ali koliko sam shvatio, moze i tako.
E sad, kombinacija neznanja, nestrpljenja i radoznalosti me dovodi do sljedecih pitanja, pa ako netko moze pomoci...
1. FILTER? Da ili ne? Negdje pisu - obavezan, negdje kazu da ne treba, negdje je pozeljan, negdje bas i nije jer bette ne vole jako mjesanje vode, a iz toga sam zakljucio da ni aeracija s milion mjehurica unutar akvarija i nije najpametnija stvar koju mozes napraviti.....s obzirom na malu litrazu, cak i najslabiji unutarnji filter (posudjen neki noname za max 30l akvarij, isproban u praznom akvariju) mi se cini prejak, cak i kad je smanjen na najmanji protok... mozda onda bolje bez njega, barem za pocetak, dok ne naletim na kakav mali (citaj jeftini) filtercic, jedini hang-on koji sam nasao kosta cca 350kn, sto mi je pretjerano...Svakodnevna izmjena dijela vode mi nije problem, ako treba i 5 puta dnevno....
2. CIKLIRANJE? Opet....negdje pise obavezno, negdje kazu da nije potrebno, posebice ako ne ide filter u takav akvarij..... Samo odstojala voda na pravoj temperaturi i betta moze unutra. Istina ili ipak moram ciklirati?
3. GRIJAC? negdje pise obavezno, jer bette vole temperaturu od 25-28 stupnjeva, ako sam dobro shvatio? Medjutim, takodjer, negdje pise i "nije nuzno, ukoliko temperatura zraka u prostoriji ne pada ispod 23 stupnja.... Sad, kod mene u sobi je izrazito toplo, nema klime, dakle, temperatura zraka, posebice sad ljeti leti u nebesa, cak i po noci, tesko da je ispod 20 stupnjeva..... Dakle, voda na temperaturi od recimo 27 stupnjeva, i betta untura, bez grijaca? Moze ili nemoze? Za probu, nasuo sam vodu u akvarij, na nekih 28 stupnjeva, i ostavio je..... mjerio sam tijekom dana, mjerio sam odmah ujutro, i razlike u temperaturi nije bilo, ili je bila takva da to moj termometar nije mogao skuziti, dakle, mozda bih za sami pocetak i mogao bez grijaca, jer nemam ideje gdje naci tako mali grijac (u W), a opet, cijene su mi katastrofalne, pa bih rado u samom startu zaobisao tu investiciju ako je ikako moguce....
Ok, malo filozofiranja, nije s losom namjerom, ako kazete da je grijac nuzan, nabavit cu ga, ovo je vise razmisljanje naglas....

4. Sto s bettom unutra? negdje pise nista, negdje kazu moze koja kozica, negdje su im kozice rucak, negdje kazu da moze neki cistac..... po meni, najradije nebih nista, ako nije nuzno, ali eto da imam otvorenu i tu opciju, moze li ista ici s njime s obzirom na litrazu akvarija.....
Isprike na davljenju, ako tko moze pomoci bilo kakvim savjetom....hvala!