Pozdrav svima!
Cijeli dan pregledavam forum, citam, upijam savjete, ideje i znanje, ali ipak nakon svega, ostala su jos tri pitanja na koje (izgleda) nisam uspio pronaci odgovor. Ili sam ga jednostavno, preplavljen informacijama, previdio, pa se ispricavam ako je na nesto vec odgovoreno, i/ili sto opet morate citati/odgovarati na ista pitanja.
Dakle, prije par mjeseci, junior je zapeo za "libice".....pa smo dobili od susjeda mali akvarij, nekih 7-8 litara, a kupili 2 ribice (crni teleskopi), sitnije kamenje za podlogu, filter-pumpu, te nekakve biljcice, umjetne, ali mekane, kako smo procitali....znaci, ono osnovno, uz minimum ulozenih sredstava, jer djecu danas zanima jedno, sutra drugo. Uglavnom, ribice su sretne,zive i zdrave, veselo plivaju, jedu i napreduju. Kako su definitivno prerasle tako mali akvarij, nabavili smo i veci - 50x30x30cm, cca 40 litara akvarij, kao i novu filter pumpu. Uz to, junior je inzistirao na nabavci jos 2 ribice, nazalost neznam nista o njima, u trgovini nisu bas "kod kuce" s latinskim nazivima, imenovanjem ili bilo kakvim informacijama o ribama, ono sto znam je da imaju "normalne" oci, dvostruku repnu peraju i bakreno-broncane su boje, te da su hladnovodne. Uz njih, nabavljen je i "cistac stakla", opet bez imena, roda ili naziva, mala ribica koja ima 2 faze - ili stoji zaljepljen negdje na staklu, ili kao metak pliva po akvariju (cesce ovo prvo).... Nove ribice su prihvacene (koliko ja znam), sve vesele, plivaju, jedu i ruju po kamencicima na dnu. Ok, to je (dugacka) uvodna prica, sad sljede pitanja i nedoumice:
1. posto sad taj novi akvarij izgleda prazno i bezveze, a ne mislim stavljati umjetno bilje, razmisljao sam o nabavci zivih biljaka. Procitao sam sto se tice zlatnih ribica i biljaka, znam otprilike sto i kako treba (nadam se), medjutim ono sto bas nisam siguran je sljedece: s obzirom da nemam gdje s ribicama, da sad praznim akvarij, "sadim" ga iz pocetka, cikliram i sve, sto traje dugo vremena, kakve su opcije praznjenja akvarija, sadnje bilja, te odmah vracanje vode i ribica u takav akvarij, dali sto moze poci po zlu, ili je to izvediv postupak? Na starom akvariju, kompletna izmjena vode je radjena jednom tjedno, jer se jako prljao, nikakvi filteri tu nisu previse pomagali, jasno s odstojalom vodom, uz koristenje jos nekih preparata za pripremu vodu. Kako rekoh, ribice su zive i zdrave koliko ja znam. Dakle, dali se tako nesto uopce moze izvesti, isprazniti akvarij, posaditi nesto od biljaka, te ga odmah naseliti ribama?
2. Akvarij nema poklopca, no njega stvarno nije problem napraviti u kucnoj radinosti. S obzirom da su u akvariju zlatne ribice, kojima, koliko sam shvatio, nije potrebna nikakva posebna rasvjeta, a i s obzirom da sam citao da anubius (biljka koja ce vjerovatno ici u taj akvarij) isto tako nema posebnih zahtjeva za svjetlom, mislio sam kad vec radim poklopac, izraditi i osvjetljenje. Glavna rasvjeta bi se sastojala od LED-ica, daylight white (ili warm white, dakle ne ono sterilno plavicasto svjetlo), 20MA, 15000-18000mcd, broj ledica neznam, neki proizvoljni, ovisno o jacini svjetla. Sad me zanima, ima li kakva prepreka ovom planu u smislu da ce takvo svjetlo (za koje ni ne planiram da bude prejako) na bilo koji nacin stetiti ribicama ili bilju unutra? U principu, svjetlo bi bilo vise estetike radi.
3. razmisljam i o nekakvoj pozadini za taj akvarij. sto cu uspjeti napraviti neznam, mozda kakvu imitaciju stjene, kamenja ili slicnog, procitao sam ovdje hrpu savjeta i ideja, pa cu pokusati nesto odraditi. Pitanje je - ukoliko napravim tu "stijenu" tako da je filter (onaj potopni, s crijevom koje uvlaci zrak iz vana) iza nje, odnosno da stijena sakriva filter, jasno s vecom rupom na onom dijelu filtera odakle se voda usisava, dali ce to utjecati na samo filtriranje vode, odnosno hoce li oslabiti intenzitet filtriranja, s obzirom da ce filter vodu uvlaciti kroz tu rupu (i zrak s vrha akvarija)?
Isprike na dugackom postu i vjerovatno glupim pitanjima, stvarno bih cjenio bilo kakav odgovor i pomoc u vezi ovih pitanja koji me muce. Ljep pozdrav!