Srpanj 18, 2025, 16:19:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)  (Posjeta: 6465 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Par pocetnickih pitanja (nedoumica)
« u: Svibanj 08, 2011, 20:38:31 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Cijeli dan pregledavam forum, citam, upijam savjete, ideje i znanje, ali ipak nakon svega, ostala su jos tri pitanja na koje (izgleda) nisam uspio pronaci odgovor. Ili sam ga jednostavno, preplavljen informacijama, previdio, pa se ispricavam ako je na nesto vec odgovoreno, i/ili sto opet morate citati/odgovarati na ista pitanja.

Dakle, prije par mjeseci, junior je zapeo za "libice".....pa smo dobili od susjeda mali akvarij, nekih 7-8 litara, a kupili 2 ribice (crni teleskopi), sitnije kamenje za podlogu, filter-pumpu, te nekakve biljcice, umjetne, ali mekane, kako smo procitali....znaci, ono osnovno, uz minimum ulozenih sredstava, jer djecu danas zanima jedno, sutra drugo. Uglavnom, ribice su sretne,zive i zdrave, veselo plivaju, jedu i napreduju. Kako su definitivno prerasle tako mali akvarij, nabavili smo i veci - 50x30x30cm, cca 40 litara akvarij, kao i novu filter pumpu. Uz to, junior je inzistirao na nabavci jos 2 ribice, nazalost neznam nista o njima, u trgovini nisu bas "kod kuce" s latinskim nazivima, imenovanjem ili bilo kakvim informacijama o ribama, ono sto znam je da imaju "normalne" oci, dvostruku repnu peraju i bakreno-broncane su boje, te da su hladnovodne. Uz njih, nabavljen je i "cistac stakla", opet bez imena, roda ili naziva, mala ribica koja ima 2 faze - ili stoji zaljepljen negdje na staklu, ili kao metak pliva po akvariju (cesce ovo prvo).... Nove ribice su prihvacene (koliko ja znam), sve vesele, plivaju, jedu i ruju po kamencicima na dnu. Ok, to je (dugacka) uvodna prica, sad sljede pitanja i nedoumice:

1. posto sad taj novi akvarij izgleda prazno i bezveze, a ne mislim stavljati umjetno bilje, razmisljao sam o nabavci zivih biljaka. Procitao sam sto se tice zlatnih ribica i biljaka, znam otprilike sto i kako treba (nadam se), medjutim ono sto bas nisam siguran je sljedece: s obzirom da nemam gdje s ribicama, da sad praznim akvarij, "sadim" ga iz pocetka, cikliram i sve, sto traje dugo vremena, kakve su opcije praznjenja akvarija, sadnje bilja, te odmah vracanje vode i ribica u takav akvarij, dali sto moze poci po zlu, ili je to izvediv postupak? Na starom akvariju, kompletna izmjena vode je radjena jednom tjedno, jer se jako prljao, nikakvi filteri tu nisu previse pomagali, jasno s odstojalom vodom, uz koristenje jos nekih preparata za pripremu vodu. Kako rekoh, ribice su zive i zdrave koliko ja znam. Dakle, dali se tako nesto uopce moze izvesti, isprazniti akvarij, posaditi nesto od biljaka, te ga odmah naseliti ribama?

2. Akvarij nema poklopca, no njega stvarno nije problem napraviti u kucnoj radinosti. S obzirom da su u akvariju zlatne ribice, kojima, koliko sam shvatio, nije potrebna nikakva posebna rasvjeta, a i s obzirom da sam citao da anubius (biljka koja ce vjerovatno ici u taj akvarij) isto tako nema posebnih zahtjeva za svjetlom, mislio sam kad vec radim poklopac, izraditi i osvjetljenje. Glavna rasvjeta bi se sastojala od LED-ica, daylight white (ili warm white, dakle ne ono sterilno plavicasto svjetlo), 20MA, 15000-18000mcd, broj ledica neznam, neki proizvoljni, ovisno o jacini svjetla. Sad me zanima, ima li kakva prepreka ovom planu u smislu da ce takvo svjetlo (za koje ni ne planiram da bude prejako) na bilo koji nacin stetiti ribicama ili bilju unutra? U principu, svjetlo bi bilo vise estetike radi.

3. razmisljam i o nekakvoj pozadini za taj akvarij. sto cu uspjeti napraviti neznam, mozda kakvu imitaciju stjene, kamenja ili slicnog, procitao sam ovdje hrpu savjeta i ideja, pa cu pokusati nesto odraditi. Pitanje je - ukoliko napravim tu "stijenu" tako da je filter (onaj potopni, s crijevom koje uvlaci zrak iz vana) iza nje, odnosno da stijena sakriva filter, jasno s vecom rupom na onom dijelu filtera odakle se voda usisava, dali ce to utjecati na samo filtriranje vode, odnosno hoce li oslabiti intenzitet filtriranja, s obzirom da ce filter vodu uvlaciti kroz tu rupu (i zrak s vrha akvarija)?

Isprike na dugackom postu i vjerovatno glupim pitanjima, stvarno bih cjenio bilo kakav odgovor i pomoc u vezi ovih pitanja koji me muce. Ljep pozdrav!

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
Odg: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)
« Odgovori #1 u: Svibanj 08, 2011, 21:20:45 poslijepodne »
Zbilja si se raspisao  ali sve odgovore imaš u priručniku za početnike !!

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Svibanj 08, 2011, 21:22:37 poslijepodne »
Prvo im treba osigurat  po jednoj ribici oko 40 litara vode.
 Ja sam imao 3 pajčolanke u 90 l vode.
Ribice bi bile sretnije  da imaju veči akvarij a koliko sam skužio u akvariju su 4 , kad tad budu polako :dead:   :dead:
 Puno zagađuju vodu
« Zadnja izmjena: Svibanj 08, 2011, 21:25:54 poslijepodne od Brljator »

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 09, 2011, 10:04:33 prijepodne »
Zbilja si se raspisao  ali sve odgovore imaš u priručniku za početnike !!

Kako rekoh....vjerovatno ima, ja ih nisam nasao......  :-[  Ili ih bas najbolje nisam razumio, pa sam zato i pitao.

Sto se litraze vode tice, nazalost, akvarij od cca 200 litara da bih smjestio 4-5 ribica trenutne velicne 3-5cm..... nazalost, nista od toga, i po pitanju financija i po pitanju prostora koji takav akvarij zauzima. Jednog dana mozda, zasada ce ici ovako.

Ok, ako se bas nikome neda odgovarati na pitanja, pokusat cu jos jednom prouciti taj vodic, pa napraviti najbolje kako znam, u nadi da ce sve biti ok.... 8)

EDIT: evo, ponovo procitao prirucnik, posebice dio o hladnovodnim akvarijima, i.....ja i dalje ne vidim odgovore na pitanja..... posebice na ono dali je moguce posaditi bilje i odmah akvarij pustiti u pogon i naseliti ribe......

« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2011, 10:23:28 prijepodne od davor33 »

Offline andreadea

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Svibanj 09, 2011, 10:43:26 prijepodne »
Ribice smjesti u neku posudu,ili u onaj akvarij koji si imao prije,ali ih stavi u vodu koja je u tom akvariju u kojem su sada. Preslozi akvarij, posadi,napravi sve sta trebas, ocisti biljke od puzeva ili licinki ako ih imas ( mozes u hipermanganu samo oprezno,umoci samo lisce), upali filter kad sve to zavrsi da radi kojih pol sata - sat da se sve slegne i procisti,usto mozes napraviti i 15% izmjenu vode (voda odstajala 1 dan + neki dodatak za pripremu vode), ubaci ribice i to je to.  :)

Offline andreadea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 09, 2011, 10:45:39 prijepodne »
Sto se tice lampi, mislim da im svjetlost nece smetati, akvarij ce izgledati ljepse a i ribice ce se osjecati prirodnije. I da,sto se tice pozadine i stijene,ja bi ti savjetovala da ne radis stijenu, jer akvarij je ionako pomalo skuceni za 2 teleskopica, a ovako ce im samo oduzeti mjesta, mozes jednostavno staviti najobicniju crnu podlogu s vanjske strane akvarija, vjeruj mi izgleda vrlo efektno a bilje i ribice se savrseno isticu.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 09, 2011, 11:20:57 prijepodne »
Puno ti hvala!  :zagrljaj:  :heart:

Tako nesto sam i mislio, vodjen onom pretpostavkom da ako sad zive u toj vodi, vjerovatno im ona koliko toliko odgovara, pa sam mislio jednostavno je istociti i na kraju je vratiti nazad kad sve posadim.

Ovo za stijenu....pocetnicki zanos, jednostavno je previse informacija i odlicnih rjesenja akvarija, realno, premal je da ribama jos nepotrebno centimetre s nekakvom stijenom ili neotrebnim detaljima u akvariju.Nekakva tapeta nazad, kakav manji panj, kokosov orah ili slicna "prirodna" dekoracija uz par biljki - mislim da ce biti sasvim dovoljno i zadovoljavajuce rjesenje dok ne smislim nesto po pitanju velikog akvarija. Bilje cu uzeti u lokalnom pet shopu danas-sutra, pa cu probati to sve dotjerati i presloziti. Umjetno bilje izgleda ljepo, nisam primjetio da na bilo koji nacin smeta ribicama, ali eto ipak bih volio barem 2-3 zive biljke imati unutra.

Sto se podloge tice, ona ide ispod sljunka? Bilje sadim, koliko sam shvatio kad je podloga, sljunak (kamencici) i dio vode vec u akvariju?

Puno ti hvala jos jednom na savjetu, spasila si me!  :up:

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Svibanj 09, 2011, 11:43:16 prijepodne »
Za hladnovodne ti netreba hranjiva podloga jer će ti one stalno dizat šljunak i podloga će ti mutit vodu,a i većina bilja koje se sadi u podlogu s njima nebi preživilo,dolaze ti u obzir anubiasi,mahovina koji ne zahtjevaju podlogu i poneka kripta koja može rast u samom šljunku a hrani se iz vode.najjednostavnije ti je da nabaviš grana,provjereno sigurnih kao loza,prokuhaš ih,nabaviš anubiase i privežeš za te grane,ubaci koji kamen al pazi da nije vapnenac i da nije oštar i eto ga...
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 09, 2011, 12:07:52 poslijepodne »
Opet hvala!

Dakle, anubiusima ne treba nikakva posebna podloga, ako sam dobro shvatio. Dali ih mogu direktno u sljunak postaviti? Ili je nuzno da budu privezani za nesto? Jos me zanima, cime te biljke hraniti, treba li im kakav preparat, kemija nekakva ili?

I jos ako smijem malo gnjaviti, da mi netko pomogne oko identifikacije ovih ribica? Posebice oko ovog cistaca, sto je to, dali mu je potrebna kakva dodatna/posebna ishrana ili sto?

Puno hvala!

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 09, 2011, 13:27:13 poslijepodne »
Ne,anubiasi se moraju vezati jer nemaju klasični korjen nego rizom koji se hrani preko vode a ako ga pikneš u šljunak istrunit će i ode biljka.Mislim da ti za njega neće trebati nikakvo gnojenje,dovoljno što ribe gnoje.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 09, 2011, 14:03:02 poslijepodne »
Evo sad sam se vratio iz zoo shopa, nista pametniji nego sto sam bio, mozda cak malo vise  :nerd:

Anubiasa ima kakvog hoces, mahovine isto, nije problem. Medjutim, kazu mi, mogu ga vezati koncicem za nesto, ili jos bolje, na dno akvarija mogu staviti podlogu, prekriti je s dovoljno kamencica, jednostavno posaditi bilje i to, i da nikakvih problema nece biti, odnosno da je to najbolja varijanta, puno bolja od vezivanja ili drzanja u onim loncicima u kojima su u shopu. I da zlatne ribice nece bas toliko duboko rovati da razmaknu 2-3 prsta kamencica...

Opet pitanje. Da biljka raste, to je normalno. Medjutim, dali se ona razmnozava unutar akvarija? S obzirom da anubiusi u tom shopu nisu nimalo jeftini (60kn komad), neznam dali je pametno uzimati sad vise biljaka, ili eventualno 2-3 ako ce se one siriti i razmnozavati....

Ponovo isprike na glupim pitanjima, ali tek sad sam zbunjen.....

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Svibanj 09, 2011, 14:56:55 poslijepodne »
a joj.   -?
puno gresaka, al polako, pa mozda se uspije dobit varijanta povoljna za sve.  :up:

1. ribice koje imas su ti teleskpici i po slici bi rekla pajčolanke. a nisam sigurna za cistaca, ne mogu dobro procijeniti, al bi mogao biti ili ancistrus ili pleco. ako je pleco, morat ces ga poklonit nekom ko ima uvijete za njega, jer naraste ko slon. za njih imas kupit posebnu hranu u tabletama za ribe dna.

2. moj savjet, ako ikako zelis da ti ribice zive kvalitetan zivot, pokloni barem 2 (iako ti je taj aq dovoljan za samo 1 zlaticu). ako zelite vise ribica, zasto ne bi poklonili nekome hladnovodne i stavili 2 jata nekih toplovodnih + jos par cistaca?
iskreno, ne vidim smisao uredenja akvarija ako ce ti ribice svaka 2 mjeseca ugibat od prenapucenosti.

3.  anubias ti se privezuje za panj ili kamen, a ako ga sadis, tada ti RIZOM mora biti iznad sljunka, inace ce ti strunuti. anubias ti je spororastuca biljka, i dobiva ti u prosjeku jedan novi list svaka 3 tjedna (barem moji). ja sam ti svoje privezala za kamenje i gnojim ti sa Easy Carbom (zamjena za Co2) i Profitom, ali ne treba ti toliko toga, dovoljno da stavis anubias, neku cryptu i mozda microsorum i kupis neko obicno gnojivo. ne trebas nikakvu hranjivu podlogu za tu svrstu bilja. mahovinu zaboravi, pojest ce je u sekundi.

4. rasvjeta bi po meni trebala osim ukrasne, imat i funkciju pospjesivanja rasta bilja, pa ce ti bilje najbolje rast po spektrom boja vise od 6500k, mislim da ti je najbolje kupit stednu zarulju od 20w 6500k, stavit ju u poklopac i dovidenja. doci ce jeftinije od ledica i neces se toliko puno morat zajebavat.

5. zlatice 1 tjedno hrani sa kuhanim graskom, malo ga skuhas i maknes kozu, zgnjecis pod prstima i ubacis im. to im je za plivaci mjehur dobro i na taj nacin ciste probavu. taj dan kad im dajes grasak, nemoj im davat nista drugo.
i slobodno im ubaci list pofurene salate, tikvice ili mrkve, moje ih obozavaju!!!  :up:
ako imas jos pitanja, slobodno vici, i ponavljam, pokloni min 2 ribice (ili mijenjaj za bilje) da bi im osigurao lijep, zdrav i dug zivot.

i upozorenje, sad si navucen na akvaristiku, nema vise natrag!!! DOBRO DOSAO!!!
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Svibanj 09, 2011, 15:58:15 poslijepodne »
Hvala na savjetu. Svaki savjet, ideja, prijedlog i slicno mi je dobrodosao..... kazem, igrom slucaja sam usao u sve ovo, kao mali sam imao zlatnu ribicu u obicnoj posudi, bez podloge, bez bilja, bez icega, svaka 2-3 dana se mjenjala voda, obicna iz pipe direktno u posudu, ribica je preminula nakon nekih 10, mozda cak i 12 godina, nikad problema nije bilo s njom. Ova dva teleskopa su bila u akvariju od nekih 7 litara, znaci efektivno, imali su mozda 5-6 litara vode na raspolaganju, tako su (pre)zivjeli 6-7 mjeseci. Iako je moja davna zelja ogroman akvarij, zasada nemam uvjeta za tako nesto.

Pokloniti nazalost nije opcija...... ribice imaju imena, rodjendane, nadimke, horoskopski znak i sve ostalo sto veselo dijete od 5 godina moze smisliti, tako da im je prirodna smrt jedini izlaz iz ove situacije.  :D Blesavo, ali eto, dok junior ne ohladi od "libica", na nama je da improviziramo sto je moguce vise, i trudimo se koliko mozemo da im stvorimo kakve takve uvjete za zivot. U planu svakako je veliki akvarij, najvjerovatnije tamo na jesen, zimu eventualno,  mislim da ce toliko ovo drustvo moci izdrzati i u ovih 40 litara vode....Svakako ne mislim napraviti kao susjed, koji je i kriv sto je junior vidio ribice, koji u akvariju od 60 l ima zlatne, somove, kojekakva cuda od 20-tak cm, bez bilja, samo sljunak na dnu...... zive, plivaju, ali po svemu sto sam ovdje procitao, zakljucujem da nisu bas presretni...

Ovo sa hranjenje - puno hvala, odlicna ideja. Citao sam nesto o salati, grasku i mrkvi, ali super je cuti to ovako iz prve ruke, sutra ce imati grasak za rucak  ;)

Smijem jos gnjaviti pa pitati - sto je RIZOM?  :-[

I hvala na dobrodoslici!  :zagrljaj:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 09, 2011, 22:08:17 poslijepodne »
evo me  ;)

rizom ti je dio na anubiasu (microsorum, neke crypte ga isto imaju)  iz kojeg raste list. onak je mesnati i kao da je vodoravni dio, ne znam kak da ti drugacije objasnim.  :-[evo slike i iza je tema o sadnji, pa pogledaj. dakle, ovaj zeleni okrugli dio je rizom, a ispod njega raste korijen. dakle, korije (dlacice) smiju u sljunak a ta ''grana'' iznad njih ne smije:
http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://img519.imageshack.us/img519/7103/an2jp2.jpg&imgrefurl=https://www.akvarij.net/forum/index.php%3Ftopic%3D21639.0%3Ball&usg=__xLt3LFKahJ_sZ_H2j4EJ0c0RIAE=&h=240&w=320&sz=18&hl=hr&start=24&zoom=1&tbnid=eDLmHAOls2kv4M:&tbnh=150&tbnw=204&ei=-kfITdqvL8_sOZqb1fYB&prev=/search%3Fq%3Drizom%2Banubias%26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26biw%3D1540%26bih%3D823%26tbm%3Disch0%2C880&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=566&vpy=455&dur=1076&hovh=192&hovw=256&tx=160&ty=103&page=2&ndsp=28&ved=1t:429,r:23,s:24&biw=1540&bih=823

samo da provjerim jel znas, voda se mijenja jedanput tjedno (u tvom slucaju mozes cesce, recimo svaka 4-5 dana), 25-30% vode, nikad ne cijelu vodu vadit van iz aq, i zamjenis ju sa odstajalom vodom barem 1 dan. za to vrijeme bi bilo dobro usisat podlogu (imas za kupit usisavac ili ga napravit u diy varijanti, koji u isto vrijeme usisava dno i izvlaci vodu iz aq). filter se cisti jednom u 14 dana, i to tako da filter materijal (spuzvicu) operes u vodi iz aq, nikao pod pipom/spinom.

ako jos nesto treba, tu smo pa vici!!  :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2011, 22:28:48 poslijepodne »
Puno hvala!

Ovo za vodu znam, tako otprilike i radim, 20-30% mjenjam svakih par dana, sada cu, kad ponovo slazem akvarij morati svu vodu van, ali mislim da nista ne skodi da taj postotak vode koji ostaje natocim u posudu i kasnije je vratim nazad.

Oke, sad je puno jasnije, dakle sve sto je ispod tog zelenog okruglog dijela smijem ukopati u sljunak, sve iznad mora biti slobodno....ok, mislim da sam shvatio. Svaka vrsta anubiasa ima taj rizom? Mislim, u shopu su me zatrpali sa malim, velikim, srednje malim, srednje velikim, taman pa malim.....  :-[ , nema sta nema, ali princip je isti za sve, korijen u sljunak, okrugli dio van...? Ok, glupo pitanje, sad i ja vidim.....  :nerd:

Znaci, teorija prodavaca u shopu, da obavezno na samom dnu akvarija moram imati barem 2 prsta gnojiva, a preko njega sljunak, definitivno pada u vodu? To ce mi ustedjeti koju kn, u svakom slucaju....

opet hvala!  :zagrljaj:

Offline andreadea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2011, 22:59:24 poslijepodne »
Je,sve je isti princip! I nije ti potrebno nikakvo gnojivo,mozda easy carbo ali nije ni to toliko nuzno :)

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #16 u: Svibanj 09, 2011, 23:36:08 poslijepodne »
Dobrodošao u hladnu vodu!  :zagrljaj:

Ne trebaš stvarno hranjivu podlogu jer zlatice prljaju k'o pajceki.
Sada za početak imaš anubiase, vjerojatno ćeš nabaviti i vodene paprati (microsorumi i bolbitisi su ti najizdržljiviji), a kad se podloga zamulja za mjesec-dva i napuni se hranom za bilje, možeš posaditi valisneriju i kripte. Ove 2 će ti stagnirati mjesec dana i zlatice će ih povremeno grickati, no ako ih hraniš pomalo 3x dnevno (što im je sada jako bitno jer su bebe) neće biti ludi za akvarijskim biljem. I za kraj fotka akvarija naše akvaristice Maslachak, jedan od najljepših hladnovodnih koje sam vidjela:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 10, 2011, 09:58:58 prijepodne »
joj, Iris, nemoj mi taj aq stavljat tu, odmah mi dode da svoj bacim korz prozor...  :dead:
Maslachak ti je cijeli set up napravila od anubiasa, svih vrsta, od nana petit, pa nana, pa barteri, pa lancelot (ili nekako slicno, nikako ne mogu taj naziv zapamtit pa da me ubijes, molim vas da me netko ispravi) i josjedna vrsta za koju ja nisam ni cula...  svi su ti zavezani za panj. a ovo gore ti je valisnerija gigantea, ona je stavila samo hranjivu podlogu ispod valisnerije, a ja sam ti stavila one JBL kuglice za korijenje i isto raste ko luda (no nije ni blizu toliko lijepa X-() ja nemam nigdje hranjivu podlogu, a samo kod crypte i valisnerije te kuglice sam zakopala, i ta ti jedna kuglica traje godinu dana, tak barem vele. tak da se ne trebas patit sa hranjivom podlogom.
a nisam skuzila, zakaj bi morao cijeli aq praznit?

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Svibanj 10, 2011, 11:53:54 prijepodne »
Akvarij stvarno super izgleda..... :klap:  :klap:

U biti neznam zasto sam si ja to tako slozio da moram sve van iz akvarija, kad bolje razmislim, valjda i ne moram....hmm...  :-[

Sad opet imam pitanja....

Planirao sam za pocetak da posadim 2 anubiusa, jedan od manjih i neki veci na zadnji dio akvarija....nije puno, ali od necega se mora poceti. E sad, ovdje ste vi nabrojali svakakvog bilja, znaci prosirujem lagano popis onoga sto moze u akvarij sa zlatim ribicama, to je odlicno.

Medjutim.....jedna ideja, odnosno pitanje. Dali je nuzno da anubius bude prva biljka koju sadim? S obzirom da je anubius najskuplja biljka u shopu, ili im barem ja izgledam dovoljno naivan, pa za mene imaju posebnu cijenu  :D  :D, vise od 2 komada nece biti moguce postaviti u akvarij u prvoj turi. E sad ideja - tom logikom, ovo ostalo bilje bi bilo nesto jeftinije, pa ako je moguce posaditi par komada nekog drugog bilja, a anubiuse dodavati naknadno, bez stetnih posljedica, onda bih radije tako, imao 3-4 biljke u startu nego 2..... osim ako ne postoji neki razlog zasto i izricito NE ovoj ideji.....

Zahvaljujem!

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 10, 2011, 12:48:29 poslijepodne »
Ako ćeš uzet ove tablete što se piknu mislim da možeš odma tutnut kakvu kriptu,a anubiase ovdje po oglasniku možeš naći puno jeftinije,s tim da sam ja u pet shopu kad sam pocinjala pod anubias kupila obicnu sobnu biljku koja je polustrunula u akvu pa sad sretno živi u tegli na prozoru,tako da moraš dobro pazit što kupuješ a na ovom oglasniku si po tom pitanju sigurniji.Ja imam anubijas koji mi je Iris dala,milimetarski je bio,narastao je cm u dva tjedna,(sad ima cm i koji mm :D i nitko nezna da je tu koliki je)tako da znaš da je strpljenje potrebna vrlina!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Svibanj 10, 2011, 13:21:23 poslijepodne »
Hvala!

Evo, u drugom shopu - anubias 40kn.... hmm... ma u biti bolje i jedan anubias za pocetak, nego da nesto experimentiram, neko drugo bilje, pa tablete, pa ovo pa ono.....jedna po jedna, imas pravo, nikud mi se ne zuri.... :zagrljaj:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 10, 2011, 14:32:20 poslijepodne »
moj savjet, kupuj bilje preko oglasnika na forumu, odhebi pet shopove. tu se lijepo sve dogovoris a i dobijes provjerenu robu i vecu kolicinu!
daj oglas da kupujes anuibas, crypte i microsorum, pa vidi kaj ce ti i ko javit i za koju cijenu. pa kalkuriraj!!! a u pet centar odi po te kuglice, kostaju ti 22, 50 kn ( u viliju u zg-u, ono manje pakiranje ti je u vrh glave!)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Svibanj 10, 2011, 16:42:39 poslijepodne »
Pokusat cu...a probat cu se negdje i ogrebati, moram malo obici susjedstvo, neki su prije drzali akvarije, mozda je jos koji na zivotu, pa ..... vrijedi probati...

E sad opet pitanje,.... pronasao sam jedan krasni panj, od vinove loze. Zapusteno zemljiste, susjed umro davnih dana, nikad tretirano kemikalijama, barem ne zadnjih 15 godina. Mali ali jako efektan, mislim da bi odlicno isao u akvarij. E sad, po procitanim savjetima, ostrugao cetkom, nozem, oprao, medjutim jedan dio me muci.

Na dijelu tog panja sam uspio oguliti do cisto bijelog drveta. Medjutim, na odredjenim mjestima je drvo tamno smedje, do crno. Vjerovatno je pocelo truliti, medjutim, dio sam odstranio, ovo sto je ostalo je tvrdo, ne mrvi se, neda se rezati tako lagano..... pa sam sad zbunjen, vrijedi li uopce dalje ici u pricu s tim panjem (natapanje, kuhanje) ili da ga prekrizim? (rezervni imam, iz drugog dvorista  :D ), ali bi radije ovog prvog.... Na mjestima reza (tamo gdje sam ga rezao) se vidi da je kompletno unutra crno, znaci nema bijelog dijela do kojeg bi eventualno mogao guliti.

Hoce li sto stetiti ako ga par dana prokuhavam, jos malo ostruzem cetkom, i takvog stavim u akvarij, ili je bolje da ga zaboravim i zadovoljim se ovim zamjenskim za pocetak?

Hvala!

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 10, 2011, 17:24:24 poslijepodne »
Ne razumjem,to si ga skroz zgulio?Ma potrebno ti je samo oguliti onu vanjsku koru karakterističnu za lozu,osim trule djelove a njih lako razlikuješ,i prokuhavat par puta tako da ti kuha 20min pa ga naglo uvališ u hladnu vodu (od topline pore se otvore pa u hladnu brže upije vodu)i tako koji put dok ne potone,možeš u vodu za prokuhavanje dodat mrvu soli,i spremno za serviranje...mislim ribama :D

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Svibanj 10, 2011, 17:32:56 poslijepodne »
Da...izgleda da danas bas SVAKOG pustaju da se bavi ovime..... :down: (mislio sam na sebe, da ne bude zabune)....

Pise - oguli....ja ogulio, mozak bio na pauzi, sto sad..... :-[

Ok, bolje da pokazem - ovako to izgleda, plus-minus, jos ga treba malo orezati i srezati na potrebne dimenzije, ali...

E sad, dali da ga namacem i kuham, moze li to u akvarij ili? Mislim, meni ovo uopce ne izgleda kao trulo drvo, ali stajaznam, nebi radio genocid u akvariju komadom drveta, koliko god on zanimljiv bio.....