Srpanj 19, 2025, 00:14:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)  (Posjeta: 6468 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veselaST

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)
« Odgovori #50 u: Svibanj 12, 2011, 22:23:19 poslijepodne »
Nebi ja baš betana u 8l to mi je ipak malo premalo,a i uz filter i grijač neće se imat di okrenit.a za biljni ti netreba grijač staviš ga negdje kraj izvora topline,mali filterić a i njega kad ti se ustabile parametri možeš frknut van.
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #51 u: Svibanj 13, 2011, 15:29:27 poslijepodne »
Hvala! Vidjet cu jos, to su samo razmisljanja.... malo povoljnog vjetra u ledja ( :icon-money: ) i lako ja ovaj novi pretvorim u stari, pa uzmem nesto vece....

Danas sam obisao sve trgovine, pronasao sam T5 lampe, one zidne, jednostavno se s 2 sarafica pricvrste na podlogu, neke su u kucistu (skuplja varijanta), druge su bez (samo cijev i 2 nosaca, plus komadic kabla na kojeg treba jos spojiti utikac)..... Takodjer, ima i T8 cijevi, one su jos jeftinije, takodjer samo 2 nosaca i cijev.....

Ok, pretpostavio sam da je svejedno (zbog samog akvarija) koju varijantu uzmem, T5 je nesto skuplja ali odmah dodje sa prekidacem i u ljepom kucistu, tako da cu se odluciti za nju. Medjutim, ono sto ama bas nigdje ne pise je "boja" svjetla.....Treba li me gospar Kelvin uopce zanimati, posto pretpostavljam da te lampe daju dosta sterilno plavicasto svjetlo? Ili da je uzmem takva kakva je, pa prvom prilikom zamjenim cijev za neku "daylight" ako se to uopce moze naknadno izvesti...

Ah.... jedan korak naprijed, tri koraka nazad....zato vas i moram gnjaviti.... :-[

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #52 u: Svibanj 14, 2011, 13:08:29 poslijepodne »
to ti je kad kupujes sve u kompletu tako... a bilo bi dobro da ima neku oznakicu na sebi ali stvarno mislim da za tvoje potrebe (biljke) ne trebas brinut previse o tome. ja imam zahtjevnije biljke i rasvjetu za 20kn pa sve super raste tako da moram svako malo cupat i rezat a nema ni dva mjeseca kako sam sadio =)
a mali akvarij mozes imat sa strane ili kao biljni ili kao karantenu ako ti se ikad koja ribica razboli da ju prebacis tamo i lijecis odvojeno. i moj prvi akvarij 15l sad zjapi prazan s par biljkica i pokojim puzicem i ceka lose dane (kojih se nadam da nece bit) ili bolje dane (za mrijest i sl) uvijek dobro dodje a mal je pa se i parametri lako narihtaju na zeljenu vrijednost samo je bitno da je startan i spreman za upotrebu.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #53 u: Svibanj 14, 2011, 13:24:01 poslijepodne »
na lampi imaš CRI indeks na njemu ti piše recimo 756 ....... 7 ti e spektar boja a 56 je 5600 kelvina nadam se da si shvatijo :-[

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #54 u: Svibanj 15, 2011, 14:35:01 poslijepodne »
Ok, sutra u obilazak trgovina ponovo,ali mi se sve cini da cu ici na neku varijantu gotovih t5 lampi, sa kucistem, prekidacem i svime, samo trebam spojiti utikac i usarafiti lampu iznad akvarija za ormar.... najmanje muke, a rezultat ce cini mi se biti sasvim ok... s obzirom da ce lampa ici dosta iznad akvarija, uzet cu malo jacu od 10w, tek toliko da budem siguran i to je to....

U principu, vajda se i ta sijalica koja ce doci unutra moze zamjeniti s nekom boljom varijantom, ako bude potrebe....

U mali akvarij cu ipak staviti jednu betu. Citao sam da one mogu sasvim ok ici i bez filtera, jedino neznam gdje cu pronaci tako mali grijac? I pitanjce, cisto da se psihicki priredim.... koja je uopce cijena tih beta po shopovima, i ima li nacina da sa nekom sigurnoscu kazem da je riba koju sam (cu) uzeti muzijak? Ili je stvar lutrije?

I kako uopce ciklirati i pripremiti vodu za nju, s obzirom da (barem u pocetku) nebih stavljao filter? smijem li upotrijebiti samo odstajalu vodu? Takdojer, koliko je grijac nuzan, s obzirom da ide ljeto, u prostoriji nema klime i sl....

Od poklopca sam odustao, jedino razmisljam da napravim neki okvir od tanke plastike i mrezice za komarce, cisto da budem siguran da ribice nece iskociti van akvarija, jer sam primjetio da dosta vole skakutati van povrsine vode, neznam ima li neke zamjerke toj ideji?

Tnx!

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Svibanj 15, 2011, 15:09:34 poslijepodne »
cuj, za sve ribe je preporucljivo imat filter, pa sad ne znam kaj da ti kazem jel pametno ga stavljat bez filtera  :dead: kakav ti je mali aq? pa zakaj ne stavis mali hang on filter i smanjis protok? on moze na sve aq osim na kuglu (u koju tak ne idu ribe, pa to nije ni bitno).
grijac ne trebas jer oni mogu podnijeti nesto malo nize temp,a posto stize ljeto, mislim da ti sad nije po mus da ga kupis...
bettan ti se u ducanu krece od nekih 30kn pa na vise, ovisi o vrsti bettana. a skuzit ces ga po repu, koji je puuuuno duzi i raskosniji od zenskih repova. zenke bette su meni iskreno malo ruznjikave, zakrzljalo mi izgledaju!!!  pogledaj na googlu na slikama razlike izmedu cura i decki pa da se ne zeznes tamo!!
a cikliranje? ja bi kupila mali filter svakako,  i ciklirala koliko i inace, barem 2 tjedna!!! i trebas neke biljcice, jer bette vole jako zabiljene aq... da se mogu skrivati  :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #56 u: Svibanj 15, 2011, 15:25:25 poslijepodne »
Hvala!

Sto od biljaka preporucujes za njega? nesto jeftino, jednostavno, a da ne treba posebnu podlogu? Opet anubias ili moze i nesto jeftinije?

Mislio sam crvenog ili mozda ljubicastog hafl-moona, ali jasno, tko zna hocu li to naci u shopu.....

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Svibanj 16, 2011, 18:43:27 poslijepodne »
a ja sam trazila dugo, pa nisam nasla, nasla obicnog pet shop bettana, ljubicasto plavog.
ja ti njega imam u 30l sa kozicama i neonkama.
a bilje? bilo koje, koje nades, samo da ti se moze sakrivati. moj recimo obozava lezat na povrsini u ricciji. i bit sakriven u lemophilli sessiliflori. imam jos i valisneriju,  anuibas nana, mahovinu, rotalu, bacopu, juncus, pogestemon i par plutajucih...
stvarno s njim mozes sto ti srce pozeli!!! :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #58 u: Svibanj 16, 2011, 21:45:36 poslijepodne »
e super, sad otprilie znam sto moram...

nego, jos jedno pitanjce.... pronasao sam jako povoljno T8 cijev plus nosac i "elektronika"... cijev je T8, 18w, 765, 6500K... hoce li mi  to biti ok, ili je premalo? Prvenstveno mislim na boju svjetla, to je neka philips daylight cijev..... za malo vise para mi se nudi isto to ali s 2 cijevi od 18w svaka....sto mi je pametnije narpaviti, pa da konacno rjesim i pitanje rasvjete?

hvala!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Svibanj 19, 2011, 20:28:55 poslijepodne »
Evo cisto obavijest, posto nitko nije odgovorio.... uzeo sam danas silvania aquaglow t8 lampu od 18w, te pripadajuci nosac s grlom, cca 60kn sve zajedno......

Nadam se da nisam (previse) pogrijesio.....

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #60 u: Svibanj 19, 2011, 22:02:08 poslijepodne »
Evo cisto obavijest, posto nitko nije odgovorio.... uzeo sam danas silvania aquaglow t8 lampu od 18w, te pripadajuci nosac s grlom, cca 60kn sve zajedno......

Nadam se da nisam (previse) pogrijesio.....

Nisi, to ti je ok, sad možeš i puno zahtjevnij ebilje staviti unutra ukoliko malo obogatiš hranjivu podlogu ;) Kad se od anubiasa počne javljati zelena točkasta alga po staklu, morat ćeš ili anubiase staviti u sjenu ili početi dodavati fosfate. Pričekaj prve alge (indikatore) pa ćeš znati kako dalje.  :up:

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Svibanj 19, 2011, 22:28:07 poslijepodne »
Hvala! Mali ispravak netocnog navoda.... nije sylvania aquaglow, vec aquastar... :-[

Ono sto me najvise iznenadilo...da se u vulgaris trgovini "sve i svasta" (od cekica do rasvjete) moze pronaci i takvih "akvaristickih" proizvoda...vidio sam ove aquastar cijevi, neke reptil-svasta-nesta, cak i one flo-glow ili tako nekako..... po, cini mi se, jako ok cijenama (od 30kn nadalje, ovisi o jacini)......

Nego, pitanje.... koliko cesto treba prati unutrasnji filter? radi se o 1x aquarius system MCF40, i 1x atman atf-300? Voda je cista (koliko vidim), ima neki blagi miris (ne smrdi, ali ono, nije bez mirisa), ribe veselo plivaju, nikakvo smece ne pliva po vodi..... dali je pretjerano 2x tjedno vaditi filtere i cistiti ih u akvarijskoj vodi, s obzirom na malu litrazu akvarija (40l)? I izmjena vode, neki kazu 20%, neki 30%, neki jednom tjedno, neki jednom mjesecno, neki svaka 3-4 dana..... stvarno vise neznam sto poslusati....  :'(

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #62 u: Svibanj 19, 2011, 22:55:43 poslijepodne »
Nemoraš 2put tjedno,dovoljno jednom tjedno kad mjenjaš vodu lagano spužvu proprat u vodi koju si izvadio iz akvarija,a jednom mjesečno generalno proprat filter,pročačkat izlaz usis i te detaljiće
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Svibanj 20, 2011, 21:39:35 poslijepodne »
Oke, onda jednom tjedno.....

Danas sam pustio rasvjetu u pogon, i odusevio se..... ribice se vise ne boje, cijeli dan pice po akvariju, mislim da nikad do sada nisu ovako zivahne bile.... mozda jos nesto i bude od tog mog akvarija, uz vasu veliku pomoc....

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Svibanj 20, 2011, 22:51:37 poslijepodne »
Oke, onda jednom tjedno.....

Danas sam pustio rasvjetu u pogon, i odusevio se..... ribice se vise ne boje, cijeli dan pice po akvariju, mislim da nikad do sada nisu ovako zivahne bile.... mozda jos nesto i bude od tog mog akvarija, uz vasu veliku pomoc....

Sam bez straha sada dalje i veseli se s ribicama njihovom novom domu ;) Žuri polako.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #65 u: Svibanj 20, 2011, 23:19:58 poslijepodne »
Filter peri kad se zaprlja tj kad mu se smanji protok, a to je sigurno rjeđe od svakih tjedan dana. Česta promjena  1/3 vode ne škodi nikome, dapaće...ali...kud bi nas to odvelo  ;)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #66 u: Svibanj 21, 2011, 19:22:02 poslijepodne »
Ma najmanji problem je promjeniti malo vode, ako treba i svaki dan, pitam cisto da ne pretjerujem bespotrebno s izmjenama/pranjem, ali i s druge strane, da ne zapustim to pa da bude posljedica....

Inace, kako skuziti da je filteru oslabio protok? o kretanju vode, guranju ruke na izlaz filtera, ili postoji neka kvalitetnija metoda?  :D :-[

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #67 u: Svibanj 22, 2011, 15:07:12 poslijepodne »
Sutra planiram otici uzeti neko bilje. Po vasim savjetima - barem jedan anubias i 2 crypte mislim uzeti za pocetak. Kako se anubias sadi, to mi je jasno. Ali za cryptu mi bas i nije..... pa ako moze mala pomoc, koji savjet i sl.....

S obzirom da je podloga sljunak, anubiase cu vezati za vece kamenje, a citao sam nesto, da se ispod crypte u sljunak stavi nekakva tableta, kuglica, stajaznam, pa joj onda netreba nikakva hranjiva podloga ispod sljunka...?

Ili da ja za svaki slucaj stavim sloj florabela (citao sam da ga samo dobro treba prokuhati i moze odmah direktno u akvarij, bez namakanja, dali je to ok?), pa onda preko toga sljunak ili?

Takodjer, dali se smije stavljati obicni rijecni sljunak i kamencici u akvarij? Imam krasnog sljunka, 3-5mm kamencici, rijecni, jasno, prije bih ga dobro prokuhao, smijem li njega staviti ispod ovog "kupovnog" sljunka, bas nisam pri parama, a i bezveze mi je kupovati jer meni kao laiku to djeluje kao identicna stvar....

Hvala!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Svibanj 22, 2011, 17:49:22 poslijepodne »
Naravno da može zemlja ići u akvarij -

1. sirova, nekuhana, nenamakana - u tom slučaju akvarij je odmah cikliran (natural planted tank sustav, tj. prirodni akvarij) ALI na početku treba raditi česte male izmjene vode zbog "perioda nestabilnosti zemlje"
2. namakana 2 tjedna
3. prokuhana 10 min, ocijeđena pa pomiješana s nekoliko šaka vulkanita, pijeska, gline, laterita (znači možeš ju malo obogatiti dodatno)
4. kombinacije gore navedenih metoda sa zemljom ;)

Zemlja mora biti s čim više treseta (dakle nikako ona crna masna), i ne smije sadržavati hormone jer će smetati ribama.
Ubacila sam ti jedan kompilacijski teskt u post (na engleskom je) pa prošvrljaj po njemu kad ćeš naći vremena). Tiče se slaganja podloge.

Što se šljunka/ pijeska tiče - pazi da nije sitnije granulacije od 1 mm i da nije krupniji od 5 mm. Dapače granulacije miješaj. Pazi i na to da nije vapnenačkog podrijetla: napravi test octom - ukoliko se pjeni i šušti ne može u akvarij (ili čak može ali moraš često vodu mijenjati jer će ti to dizati tvrdoću vode, a prečeste izmjene vode nisu poželjne ukoliko nećeš imati high tech akvarij s čestim gnojenjem i CO2 sustavom).

Kripte jako vole bogatu hranjivu podlogu, ali mogu rasti i bez nje i živjeti samo na mulju kojeg će napraviti ribe, bakterije i ostaci hrane. Nju normalno sadiš u podlogu. Kripte također imaju svojevrstan rizom i on treba biti malo van podloge, ali korijenje obavezno u podlozi, osim ako ne misliš kriptu vezati na lava kamen iz kojeg može crpiti nutrijente (ali to rijetko tko radi).

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #69 u: Svibanj 22, 2011, 18:25:41 poslijepodne »
Ok, puno hvala, mislim da sam shvatio.... pa cu napraviti sljedece, posto mi se bas ne ceka 2 tjedna da namacem nekakvu zemlju....

S obzirom da si rekla da crypta moze ici i bez podloge, direktno u sljunak, onda cu napraviti upravo tako..... treba li je gnojiti i cime? Nekakve tekucine, nesto sam citao? Anubias ionako mislim lagano privezati za veci kamen i to bi koliko sam shvatio trebalo biti ok....

Sljunak je "hand-picked", dakle probran rucno, samo ljepi glatki kamencici, otprilike podjednake granulacije, bez ostrih rubova, mozda nepotrebno, ali eto.....u iscekivanju biljaka, zna biti toliko dosadno da prstima prevrcem po kanti sa sljunkom..... testirat cu octom, ali ne ocekujem da ce biti iznenadjenja, i naravno, dobro cu ga iskuhati u slanoj vodi.... :-[

I nadam se da ce sve biti ok...ako netko jos ima kakav savjet, prijedlog i slicno - molio bih..... :zagrljaj:

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Svibanj 27, 2011, 20:53:10 poslijepodne »
Samo mali izvjestaj o biljakama...

Crypta - 0 bodova..... odmah po sadjenju, zlatne su navalile na nju, 2-3 najmanja listica su odmah pokidali (ne i pojeli....  :-X ), a ostatak biljke su zajednickim snagama iscupali iz podloge, iako je bila dobro zasadjena....... jasno, posto je friska sadnja, korijenje se nije stiglo uhvatiti, mozda je to razlog...

Sad vise nemam ideje, ne smijem je ukopati dublje u kamencice, a ovako je saditi nema smisla, opet ce je iscupati..... Pa izgleda da odustajem od crypti i sljedeci pokusaj radim s anubiasima, vezanim za kameni blok.....ako i to uspiju unistiti...... bojim se da ce prozivjeti svoj zivot bez ijedne zive biljke u akvariju..... :down: