Srpanj 21, 2025, 21:39:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zlatne ribe i biljke  (Posjeta: 10966 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dora

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zlatne ribe i biljke
« u: Ožujak 18, 2011, 13:31:35 poslijepodne »
Ovako, imam dvije zlatne ribe (one debele) u 120 litara.
Dobivaju jest dva do tri puta dnevno, hranu za zlatne ribe.

Problem je ovaj, te ribe imaju ocitih problema sa biljem i jedu ga.
Naocigled.
Onak nestaju biljke preko noci.
Prvo sam mislila da mi biljka trune, al nisam znala od cega bi mogla trunut jer pazim na akvarij, mijenjam vodu jednom tjedno, filter radi super... i onda skuzim da te ribetine tamane bilje.

Ja nemam para svaki mjesec kupiti xy novih biljaka a prazan akvarij necu, pa da li je to moguce ikako sprijeciti?
Recimo ne znam, ribama dajem jest samo grasak il nesto takvo?
Ovo me lagano nervira.
Ili jednostavno moram te ribe poklonit?

Sad da preduhitrim pitanje: A kaj to nisi znala prije?
Ne.
O zlatnim ribama sam prije nego sto sam iz uzela znala osnovno - relativno su velike, treba im oko 30ak litara na jednu, hladna voda ili hladnija, dobar filter dosta mazu.
Dio da unistavaju bilje nisam znala.
Ribe sam dobila iz druge ruke lika koji ih je drzo u kugli, meni bio bed ribe, pa ajde, nek plovi u ovom akvariju.
Al sad mi na kraju rade stetu!
Zagreb

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
Odg: Zlatne ribe i biljke
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2011, 14:23:36 poslijepodne »
Nema ti pomoći,
Jedino da nabaviš malo tvrđe bilje koje nebuju mogle pojesti
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2011, 14:37:06 poslijepodne »
Pročitaj si ovaj post od početka. Ovo je najbolji hladnovodni akvarij u HR i šire i pogledaj koje bilje ima unutra.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=44649.90

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 18, 2011, 14:43:56 poslijepodne »
Nema ti pomoći,
Jedino da nabaviš malo tvrđe bilje koje nebuju mogle pojesti
Kjut
Tocno sam si mislila (kakve sam srece inace ) da ce mi ovo netko napisat.
Thx  :)

Enivej, jel oce neko dve zlatne ribe?
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 18, 2011, 14:51:41 poslijepodne »
Pročitaj si ovaj post od početka. Ovo je najbolji hladnovodni akvarij u HR i šire i pogledaj koje bilje ima unutra.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=44649.90
Thx. Pogledala.

Ne pomaze mi puno u ovom trenutku.
I ja sam primjetila da ove ribe ne jedu anubijase, al nemam ga tolko ko maslacak (ni priblizno), tak da kad izjedu ovo ostalo bilje, ostace pustara.

Zagreb

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Ožujak 18, 2011, 15:53:13 poslijepodne »
"Problem" sa akvaristikom je taj što zahtijeva puno strpljenja da stvari dođu u fazu kad sve izgleda onako kako smo zamislili.Tako je i sa biljkama ,a pogotovo sa anubiasom koji ionako sporo raste.Čisto sumnjam da ga je maslachak u startu imala toliko.Vrijeme i briga učinili su svoje.Ako ti se žuri,često se anubiasa nađe tu na forumu,jeftinije i više nego u dućanima.Iz iskustva ti mogu reći da bilje iz porodice Cryptocoryna dosta dobro podnosi zlatice,nije skupo a često se i poklanja jer se širi velikom brzinom. Možda da iskombiniraš anubias što imaš sa kojom cryptom,usput škicaš po oglasima,i nakon nekog vremena imati ćeš i ti lijep akvarij.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2011, 12:52:10 poslijepodne od Godfish »
- :a042:

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Ožujak 18, 2011, 16:04:04 poslijepodne »
ja imam 2 karasa i ryukina, prezivjeli su anubiasi, microsorum i crypte.  valisnerija nadrapa kad imaju dan posta i graska, pa onda nju pocnu glodat navecer, al uspije rast svejedno...  pokusaj sa  microsorumom i jos anubiasa, ja sam isto na pocetku imala prazan aq, al svaki mjesec kupis jednu bilju a to pocne polako licit na nesto!!! i cypte, svakakvih vrsta imas, i ma i jedna velika (nek me netko ko je pametan i zna imena bilja nadopuni  :-[ :-[) kooja ti moze puno mjesta pokrit i raste visoko u zrak...
samo polako, nemoj darivat svoje ljepotice zato sto ti jedu bilje, vjeruj mi, vrijedne su drzanja!!!  :heart:

koliko ti ima aq litara?
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2011, 17:21:12 poslijepodne »
"Problem" sa akvaristikom je taj što zahtijeva puno strpljenja da stvari dođu u fazu kad sve izgleda onako kako smo zamislili.Tako je i sa biljkama ,a pogotovo sa anubiasom koji ionako sporo raste.Čisto sumnjam da ga je maslachak u startu imala toliko.Vrijeme i briga učinili su svoje.Ako ti se žuri,često se anubiasa nađe tu na forumu,jeftinije i više nego u dućanima.Iz iskustva ti mogu reći da bilje iz porodice Cryptocoryna dosta dobro podnosi zlatice,nije skupo a često se i poklanja jer se širi velikom brzinom. Možda da iskombiniraš anubias što imaš sa kojom cryptom,usput škicaš po oglasima,i nakon nekog vremena imaćeš i ti lijep akvarij.

Crypte imam.
Ovakvu:

Bile su krasne, velike i bujne dok ih nisu iskaspaile te ribetine.
Prezivjele godinama u raznim akvarijima.
Al ne, sad izgledaju grozno.
Neke biljke su unistile skoro pa totalno.

Iskreno ne isplati mi se kupovati vise nikakvo bilje jer - para imam limitirano (nema posla nema love) a ne da mi sa davat jos ma da je i 10 kuna za nesto sto ce ribe pojest. Prvo moram vidjet kaj cu opce s tim ribetinama...

Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2011, 17:24:43 poslijepodne »
samo polako, nemoj darivat svoje ljepotice zato sto ti jedu bilje, vjeruj mi, vrijedne su drzanja!!!  :heart:
Po cemu?

Misim meni su ribe ko ribe. Volim ribe i imam ribe, al bome do sad nisam imala niti jednu ribu koja bi mi sjebala svo bilje u akvariju.
Da sam taj detaljcic zna (znate onu - vrag se krije u detalju?) nikad ih ne bi uzela.

Citat:
koliko ti ima aq litara?
120 litara.
Zagreb

Offline jakov_os

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • catch & release
« Odgovori #9 u: Ožujak 18, 2011, 17:51:29 poslijepodne »
onda pokloni ribice, stavi tri gumene da plutaju po akavriju i ćao bok...

svi bi htjeli vrhunske akvarije.. ali da se nemoraju niceg odricat i da nemoraju nista radit oko njih... pih...
rođen da peca, nateran da radi...

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 18, 2011, 17:58:54 poslijepodne »
onda pokloni ribice,

Radim na tome, oglas sam stavila.
Ak ne upali, kornja dobije dobru masnu veceru  :D :D :D
Zagreb

Offline jakov_os

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • catch & release
« Odgovori #11 u: Ožujak 18, 2011, 18:43:43 poslijepodne »
ak niko nece, posalji ih meni u osijek, pa ce u jezerce...
rođen da peca, nateran da radi...

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 18, 2011, 20:40:10 poslijepodne »
Po cemu?

Misim meni su ribe ko ribe. Volim ribe i imam ribe, al bome do sad nisam imala niti jednu ribu koja bi mi sjebala svo bilje u akvariju.
Da sam taj detaljcic zna (znate onu - vrag se krije u detalju?) nikad ih ne bi uzela.

zato sto su zlatice ribe koje su privrzene, koje se maze i koje mozes  nauciti svemu i svacemu... imaju posebnu osobnost, papaju ti iz ruke, veele se kad se pribizis aq... posebne su...
al ne mislim ti nista vise pisat kad ti ribe imas ocito samo da bi ih imala,a ne zato sto volis ribice... mijenjam savjet: POKLONI IH
i onaj komentar  za kornjacu, necu ni komenirat jer bi mogla dobit ban...
uglavnom, naadam se da ce ribice doc u bolje ruke,nekom ko ce ih cijenit!!!!
 :down:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Ožujak 18, 2011, 21:49:16 poslijepodne »
vidiš, moje zlatice su narasle toliko velike i razmažene da jedu čak i anubias - izdrži uz njih do 2-3 tjedna i nema ga  :D :D

ali, više se, nakon više od 10 godina držanja hladnovodnih ne uzrujavam...prasice lijepo imaju uređen akvarij kao dno nizinske rijeke (zar nisu šarani!?)
sa oblutcima raznih veličina i potopljenim granama, a "biljne" probleme rješavamo salatom, graškom, špinatom....

naravno, s vremena na vrijeme im posadim koju biljku ali nikad ne očekujem da će opstati...

to je s našim pajcekima tako!

e, ali - zato imam malu-veliku bagru koja je pitoma, nasmijava me (ne treba mi TV i glupe humorističke serije), veseli mi se,
a neke čak, kad su bile u manjem akvariju, su znale i svoje ime...sad imaju previše posla u pljuckanju kamenja, gnjavljenja jedna druge
i žicanja papice...

pa - odluči ....
i sretno!

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2011, 10:48:52 prijepodne »
ak niko nece, posalji ih meni u osijek, pa ce u jezerce...

Jel ove ''debele'' zlatne mogu uopce u vrtno jezero?
One koje izgledaju normalno - mogu, al za ove nisam ziher...
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2011, 10:53:30 prijepodne »
zato sto su zlatice ribe koje su privrzene, koje se maze i koje mozes  nauciti svemu i svacemu... imaju posebnu osobnost, papaju ti iz ruke, veele se kad se pribizis aq... posebne su...
Sori, al daj mi reci kako riba moze biti - privreza i maziti se? Onak u cudu sam kad ovo procitam...

I zato kaj su ''zapamtile'' rutinu hranjenja i jedu mi iz ruke su - posebne?
Pa rutinu hranjenja su zapamtile i neonke. Jesu i one''posebne'' il su samo ribe?

Citat:
i onaj komentar  za kornjacu, necu ni komenirat jer bi mogla dobit ban...
Pa cek, a kaj ti mislis kaj kornjace jedu?
Ribe (medu ostalim).

Okej, nije da jedu opetovano zlatne ribe, ali zivorotke jedu bez beda.
Ne vidim problem.
Jel ti jedes ribe?  :)
Citat:
Moguce.
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 19, 2011, 10:59:34 prijepodne »
vidiš, moje zlatice su narasle toliko velike i razmažene da jedu čak i anubias - izdrži uz njih do 2-3 tjedna i nema ga  :D :D

ali, više se, nakon više od 10 godina držanja hladnovodnih ne uzrujavam...prasice lijepo imaju uređen akvarij kao dno nizinske rijeke (zar nisu šarani!?)
sa oblutcima raznih veličina i potopljenim granama, a "biljne" probleme rješavamo salatom, graškom, špinatom....

naravno, s vremena na vrijeme im posadim koju biljku ali nikad ne očekujem da će opstati...

e, ali - zato imam malu-veliku bagru koja je pitoma, nasmijava me (ne treba mi TV i glupe humorističke serije), veseli mi se,
a neke čak, kad su bile u manjem akvariju, su znale i svoje ime...sad imaju previše posla u pljuckanju kamenja, gnjavljenja jedna druge
i žicanja papice...

pa - odluči ....
i sretno!

Znaci u prijevodu imas akvarij kao da imas ciklide?

Sve je to super, cak mozda bi sto se odrzavnja tice takva opcija mogla biti kvalitetna (cak ne bi trebala ni gnojit) al za sad, tako ''ogoljeni'' akvariji su mi ljepi samo kad su turbo veliki.
120 litara nije maleno ali bome nije ni neka brutala od duljine, a i medu inim, taj akvarij, da nema biljaka nutra izgledao bi prazno. Onak grana loze, sljunak dolje, bilja nema ili tu i tamo anubijas i te dve ribe.
Vau nesti estetskog dojma...

Iskreno za ovu foru da ti se riba odazivala po imenu ne vjerujem ti  :)
Zaboga znam ljudi koji imaju pse, koji su evolucijski vej ahed ispred ribe, a koji su tako glupi da ne znaju da ''Don'' znaci njihovo ime.
Zagreb

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 19, 2011, 13:05:31 poslijepodne »
zato sto su zlatice ribe koje su privrzene, koje se maze i koje mozes  nauciti svemu i svacemu... imaju posebnu osobnost, papaju ti iz ruke, veele se kad se pribizis aq... posebne su...
Sori, al daj mi reci kako riba moze biti - privreza i maziti se? Onak u cudu sam kad ovo procitam...

I zato kaj su ''zapamtile'' rutinu hranjenja i jedu mi iz ruke su - posebne?
Pa rutinu hranjenja su zapamtile i neonke. Jesu i one''posebne'' il su samo ribe?

Citat:
i onaj komentar  za kornjacu, necu ni komenirat jer bi mogla dobit ban...
Pa cek, a kaj ti mislis kaj kornjace jedu?
Ribe (medu ostalim).

Okej, nije da jedu opetovano zlatne ribe, ali zivorotke jedu bez beda.
Ne vidim problem.
Jel ti jedes ribe?  :)
Citat:
Moguce.

moze bit privrzena i maziti se,  ne brini, a to sto ti gledas na njih ko na hranu, ne znam zasto se uopce bavis time!!! mislim da cak na temi od maslacka ima neki video (ako nema, kad ga nadem, stavim ga).

ja jedem ribe, al ne svoje kucne ljubimce iz akvarija, mislim da ti je usporedba katastrofa. postoji zamrznuta (vec prije ubijena) riba kojom se kornjace mogu hranit...
ne znam zakaj se zivciram uopce na tvoje postove, samo pokloni ribice, ak ih nitko nece, ja cu ih uzet u premali aq, dok ih ne udomimo...
a ti si kupi milion bilja i uzivaj u toplim vodama, a prije nabave riba pokusaj se raspitat o njihovim navikama, zlatice su sarani, i kao sto je babyboom napisala, njihovo prirodno staniste su rijeke, koje ne obiluju bas biljem, a i biljojedi su...

sretno s udomljavanjem, ak ne ide, javi se meni pa cemo nesto smislit..

evo, nasla sam, ima na temi od maslacka, 6 str. al evo i link na video:

http://www.youtube.com/watch?v=PcUnCO43J04&feature=player_embedded

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 19, 2011, 13:11:22 poslijepodne »

i žicanja papice...

pa - odluči ....
i sretno!

Znaci u prijevodu imas akvarij kao da imas ciklide?

Sve je to super, cak mozda bi sto se odrzavnja tice takva opcija mogla biti kvalitetna (cak ne bi trebala ni gnojit) al za sad, tako ''ogoljeni'' akvariji su mi ljepi samo kad su turbo veliki.
120 litara nije maleno ali bome nije ni neka brutala od duljine, a i medu inim, taj akvarij, da nema biljaka nutra izgledao bi prazno. Onak grana loze, sljunak dolje, bilja nema ili tu i tamo anubijas i te dve ribe.
Vau nesti estetskog dojma...

Iskreno za ovu foru da ti se riba odazivala po imenu ne vjerujem ti  :)
Zaboga znam ljudi koji imaju pse, koji su evolucijski vej ahed ispred ribe, a koji su tako glupi da ne znaju da ''Don'' znaci njihovo ime.

i ne mislis li da je to do vlasnika, a ne pasa??  -?

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 19, 2011, 14:58:12 poslijepodne »
Ne znam kaj da ti velim za jubito Picek23
Da mazenje ribe

S duznim stovanjem tvom promisljanju o zlatnim ribama - riba je riba.
Ova saran konkretno.
Pridavanje ribi svojstava koja ona nema je klasicni primjer antropomorfizma.
Znam ja par njih koji su mi mrtvi ozbiljni tvrdili da imaju zmiju koja je ''nafurila'' na njih jer ju nisu obisli/izvali dva, tri, pet dana.
Znam i ljudi koji tvrde kako imaju pametne kornjace koje kuze svasta.
Znam i ljudi koji tvrde da ih njihov pas razumije bolje od ijednog covjeka.

Ali to ne znaci da to tako jest.
Ista stvar ko i s ribom koja se ''voli'' gladit (pa nije to macka zaboga?!) ili odaziva na ime.

Realno, ja sam ovdje dosla s namjerom da eventualno netko da savjet sta s tim biljem i ribama u kombinaciji te da li se zderanje biljaka moze ikako sprijecit, te da eventualno ako se ne moze - poklonim ribe, a ove fiks ideje o tome kako su one pametne i mazne, onak gle, to bi mogla popusit prije kakvih 20 godina, danas mi je to smijesno.
Vrlo  :D

Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 19, 2011, 15:01:21 poslijepodne »
a prije nabave riba pokusaj se raspitat o njihovim navikama,
Da, trebala sam. Jebiga... moje bed, priznajem.
Al ionak bi krepale tam di su bile, tak da sam im s jedne strane napravila ''uslugu''  :D

Ono kaj je jedino sad bez veze zapravo, kaj moji ukucani nece da dam ribetine... kao kupicemo novo bilje.
Jea rajt, i tak cemo kupovat novo bilje jos 390857 puta dok ribetine ne riknu od starosti...

Citat:
sretno s udomljavanjem, ak ne ide, javi se meni pa cemo nesto smislit..
Thx.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2011, 15:05:36 poslijepodne od dora »
Zagreb

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #21 u: Ožujak 19, 2011, 15:23:32 poslijepodne »
hm.. imam kornjacu na cuvanju preko zime od jedne cure koja mi je pricala da se kornjaca mazi s njom i prati je po stanu kad je pusti iz terarija ..mislila sam da je blesava jer i ja imam kornjacu koja samo ceka kak ce me cvaknuti.
uglavnom ta njena kornjaca mene uopce ne dozivljava ali kad dodje njena gazdarica ..to je nesto neopisivo,mazenje,odazivanje,komuniciranje,nesto strasno. ni ja ne bi vjerovala da nisam vidjela svojim ocima.
Ovdje ima jako puno ljudi koji imaju takav odnos sa svojim ljubimcima pa makar bili i zohari,a to sto ja ili ti nismo uspjele uspostaviti takav kontakt ili nikada nisi vidjela nesto takvo, ne zasluzuje njihovo ismijavanje.  Niti cicak nije samo cicak ako ga se pazljivije pogleda  :up:

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 19, 2011, 16:12:38 poslijepodne »
hm.. imam kornjacu na cuvanju preko zime od jedne cure koja mi je pricala da se kornjaca mazi s njom i prati je po stanu kad je pusti iz terarija ..mislila sam da je blesava jer i ja imam kornjacu koja samo ceka kak ce me cvaknuti.
uglavnom ta njena kornjaca mene uopce ne dozivljava ali kad dodje njena gazdarica ..to je nesto neopisivo,mazenje,odazivanje,komuniciranje,nesto strasno. ni ja ne bi vjerovala da nisam vidjela svojim ocima.
Ovdje ima jako puno ljudi koji imaju takav odnos sa svojim ljubimcima pa makar bili i zohari,a to sto ja ili ti nismo uspjele uspostaviti takav kontakt ili nikada nisi vidjela nesto takvo, ne zasluzuje njihovo ismijavanje.  Niti cicak nije samo cicak ako ga se pazljivije pogleda 

Kao sto sam lijepo objasnila, nisam lik koji antropomofizacije ljudi shvaca odvec ozbiljno, skupa sa ljudima koji su tome skloni.
Tko je uvjeren da je njegova riba sposobna odazvati se na ime, tko je uvjeren da je njegova kornjaca pametna i da hoda za njim/njom te odaziva na ime/mase repom/nesto, tko misli da ima inteligentnog zohara, tarantulu, palicnjaka, zamorcica ili bilo koju drugu zivotnju (izuzev cimpanze za koju vjerujem da je to apsolutno sposobna) - siroko mu polje.

Neko moze mislit ako ga to cini sretnim i da mu je zohar najbolji prijatelj, no ja jednako tako imam pravo imati svoje misljenje o tome i iznijeti ga.

A ukoliko postavim konkretno pitanje o ribi, nije mi do toga da mi neko prica kak su posebne jer se ''maze'' i ''vole te'', nego mi je do toga da mi netko kaze kako ako je to uopce moguce -  rijesim moj problem sa tim ribetinama i biljem (sto mi je najiskrenije i najjednostvnije rekalo prvi covjek u prvom odgovoru zapravo  :up:) i to je to.
Ostalo sve je preljevanje iz supljeg u prazno... IMHO.
Zagreb

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #23 u: Ožujak 19, 2011, 17:47:24 poslijepodne »
dora jel mozes rec o kojim ribama je rijec? ja sam mozda voljan udomit jednu..... ako nista barem nece zavrsit kao jelo..  -?
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #24 u: Ožujak 19, 2011, 18:39:57 poslijepodne »
zlatne ribe i biljke ne idu zajedno... rješenja nema... ili se pomiri s tim ili ih udomi... eto, jel to ok odgovor?
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.