Kolovoz 22, 2025, 20:38:32 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Pomoć oko slaganja filtera :(  (Posjeta: 4971 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sinkec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Pomoć oko slaganja filtera :(
« u: Ožujak 12, 2011, 17:20:21 poslijepodne »
Molim vas za pomoć oko slaganja filtera..

ono što znam je da se radi o Bio filter Black box 100 .. od Wave - a ..koji dolazi kompletu s akvarijem.. u njemu su dvije crne spužve..grublja i finija.. aktivni ugljen..keramika i dvije vate..

e sad.. akvarij se ciklira mjesec dana.. izbacio sam aktivni ugljen.. sada je na dnu keramika.. pa ove dvije crne spužve i na vrhu vata.. čitam da crna spužva nije dobra jer u sebi ima aktivni ugljen (ali ja sam ga imao posebno).. u papirima piše da je to ne kja bio spužva..

htio bi posložiti da je sve kako treba..izbaciti što ne treba i dodati što treba.. i kako da to napravim ako izbacujem spužve da ne uništim cikliranje??

molim vas za pomoć..kako da posložto psložim..i kojim redosljedom..hvala

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Pomoć oko slaganja filtera :(
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2011, 11:18:53 prijepodne »
u njemu su dvije crne spužve..grublja i finija.. aktivni ugljen..keramika i dvije vate..

Ovako, ostavi ove dvije spužve u filteru ali izbaci vatu i umjesto nje u taj prostor gdje je ona bila stavi akvarijsku spužvu sa što sitnijim porama a keramiku možeš ostaviti ili i nju pak zamijeniti sa akvarijskom spužvom.

Vatu trebaš izvaditi jer se ona začepi za nekoliko dana pa se naglo pokvari kvaliteta vode a onda se pojavljuju bolesti...

Ako te zanima malo više pročitaj moj članak o filter materijalima u manjim filterima:  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Pozdrav i pohvala jer ne srljaš, pripremaš akvarij kako treba i pitaš pa ne skitaš. Sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2011, 16:43:48 poslijepodne »
u njemu su dvije crne spužve..grublja i finija.. aktivni ugljen..keramika i dvije vate..

Ovako, ostavi ove dvije spužve u filteru ali izbaci vatu i umjesto nje u taj prostor gdje je ona bila stavi akvarijsku spužvu sa što sitnijim porama a keramiku možeš ostaviti ili i nju pak zamijeniti sa akvarijskom spužvom.

Vatu trebaš izvaditi jer se ona začepi za nekoliko dana pa se naglo pokvari kvaliteta vode a onda se pojavljuju bolesti...

Ako te zanima malo više pročitaj moj članak o filter materijalima u manjim filterima:  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Pozdrav i pohvala jer ne srljaš, pripremaš akvarij kako treba i pitaš pa ne skitaš. Sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.
e hvala ti puno  :) .. već sam mislio da mi nitko ne zna pomoći kako da bolje složim filter.. ;)

sve shvatio..samo jel ta spužva plava zelena ili svejedno..znam da svaka ima svoju funkciju... i ako stavljam ono nešto što na sebe vuće amonijak.. gdje to stavljam..mislim na redosljed.. i ne znam dal da stavljam treset i gdje? jer u akvariju sad imam ramireze.. pa im želim ponuditi najbolje moguće uvjete??

..hvala na pohvalam ali daleko sam ti ja dobrog akvariste..mislim sad za početak.. kako naginjem lagano na hipohondra tako lagano mislim da mi ribe stalno od nečeg oboljevaju..pa se opskrbio sa cijelom apoetkom i samo čekam ispred akvarija  :D .. možda je razlog jer sam u djetinstvu imao u dvije litre akvarija deset zlatnih ribica koje naravno nisu dočekale tjedan dana  :'( ..pa sada kakti odrastao ne želim nigdje fulati... brat mi ima akvarija.. najprije ciklidi a sada je prešao na biljni.. i dobije slom živaca kad vidi koliko čeprkam po akvariju i proučavam.. uljevam kojekakve vitamine ..hranim sa sedam različitih vrsta hrane... i lječim od mogučih i nemogućih bolesti...

nadam se da je to samo poetničko nesikustvo i da ću izarsti u pravog akvaristu.. već u glavi imam u planu karantenu..ali pssst o tome.. moji će dobiti slom živaca  :D

..i sada kada sam dobrano potrovao ribe s vitaminima i preparatima..mislim da se trebam skulirati i najprije im napraviti kvalitetnu vodu..čitao sam tvoje postove puno i zaključio.. molim te me ispravi

1. dan promjena 50 % vode  i ubacivanje aktivnog ugljena
2. dan izbacim ugljen ulijem duplu dozu FFM -a i dobre bakterije na litražu akvarija
3. dan dupla doza vitamina
4. dan dupla doza FFM- a i dobre bakterije
5. dan dupla doza vitamina
6.dan normalna doza ffm-a
7. dan ništa
8. dan redovna promjena vode uz dodavanje propisane količine ffma i to je to..

jel to to?? i kako da dalje nastavim da i dalje tjedno uljevam ffm i vitamine ili??

tnx na odgovoru i pozdrav od mene  :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 17, 2011, 10:42:51 prijepodne »
Čuj Sinkec, svejedno je da li je spužva plava ili zelena.

Glede Ramireza, ne treba njima treset niti kojekakve kemikalije najvažnije je da žive u čistoj vodi i da se hrane sa raznolikom hranom.

a ovo što si pročitao o kombinaciji :
Citat:
1. dan promjena 50 % vode  i ubacivanje aktivnog ugljena
2. dan izbacim ugljen ulijem duplu dozu FFM -a i dobre bakterije na litražu akvarija
3. dan dupla doza vitamina
4. dan dupla doza FFM- a i dobre bakterije
5. dan dupla doza vitamina
6.dan normalna doza ffm-a
7. dan ništa
8. dan redovna promjena vode uz dodavanje propisane količine ffma i to je to..

Ovo je zapravo tehnika za popravljanje kvalitete akvarijske vode i podizanja imuniteta riba nakon liječenja a kada smo sa lijekom poubijali dobre bakterije.

Ti, kada ti dođu ribe drži se onih osnovnih pravila:

1. novokupljene ribe obavezno u karantenu na promatranje cca 15 dana
2. u velikom akvariju obavezne tjedne promjene vode cca 25% uz usisavanje podloge
3. ribe hraniti jednom dnevno sa što raznovrsnijom hranom prilagođenom za tu vrstu riba
4. jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane
5. filter materijal prati jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
6. nakon svake promjene vode dodati FFM u propisanoj dozi
7. slijedeći dan (jednom tjedno) dodati vitamine na hranu ili u vodu...

Sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2011, 16:31:21 poslijepodne »
Imam pitanje..možda glupo al eto  :-[

..izbacio sam ugljen iz filtera..izbacio sam i vatu.. umjesto ugljena stavio sam plavu spužvicu a umjesto vate zelenu.. sada imam keramiku dvije crne spužve..plavu i zelenu...

pa me zanima ..imam li previše spužvi?..mogu li zagušiti cirkuliranje s previše spužvi.. i kako primjetim da je smanjen protok??.. voda i dalje izlazi korz otvor i mreška površinu..

jel to sve ok ili da nešto vadim? -?

tnx

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2011, 16:33:32 poslijepodne »
i zaboravi napisati..da mi je sad pumpa tiša nego inače.. prije je jače brundala ;) ..meni to super ..samo ne znam jer dobro za vodu??

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2011, 22:48:45 poslijepodne »
nitko ne zna urediti filter?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2011, 01:27:18 prijepodne »
Imam pitanje..možda glupo al eto  :-[

..izbacio sam ugljen iz filtera..izbacio sam i vatu.. umjesto ugljena stavio sam plavu spužvicu a umjesto vate zelenu.. sada imam keramiku dvije crne spužve..plavu i zelenu...

pa me zanima ..imam li previše spužvi?..mogu li zagušiti cirkuliranje s previše spužvi.. i kako primjetim da je smanjen protok??.. voda i dalje izlazi korz otvor i mreška površinu..

jel to sve ok ili da nešto vadim? -?

tnx
sad bi trebao malo cesce cistiti filter, tj spuzvice, jer moglo bi slabije raditi radi viska spuzve unutra, ali mislim da nebi trebalo biti problema. ali samo spuzvice cisti bar 2 puta mjesecno, pa cak i tri, nebi nist skodilo..

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Ožujak 22, 2011, 01:28:23 prijepodne »
prati rad filtera, tj pumpe u njemu, pa ces vidjet nakon nekog vremena kako radi i dali ima problema..  ;)
ako gdje zapne, slobodno javi, pa cemo smislit nest drugo..  :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2011, 08:50:10 prijepodne »
Sinkec, pa što je sada?

Sve si napravio dobro i sve će dobro funkcionirati...

Filter materijal češ prati (ako radiš redovite tjedne promjene vode uz obavezno usisavanje podloge) jednom mjesečno i to je to.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2011, 13:39:17 poslijepodne »
Sinkec, pa što je sada?

Sve si napravio dobro i sve će dobro funkcionirati...

Filter materijal češ prati (ako radiš redovite tjedne promjene vode uz obavezno usisavanje podloge) jednom mjesečno i to je to.
:) ..super..hvala vam svima..sad sam miran...

pa moram provjeriti jel to dobro  ;)

inače ..ovaj forum mi pomaže puno..nisam ni znao da toliko malo znam o akvaristici..al sad ipak već nešto više znam..zahvaljujući vama   ;)

pozdrav do čitanja  :)