Srpanj 27, 2025, 20:40:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem sa diskusima  (Posjeta: 8226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Problem sa diskusima
« Odgovori #25 u: Ožujak 18, 2011, 10:31:33 prijepodne »
Liječi 4 do 5 dana a onda moraš ponoviti liječenje nakon 2 tjedna. Ja bih svakako preporučio da ponavljanje liječenja bude sa metronidazolom ako ne možeš nabaviti Flagelol.

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #26 u: Ožujak 18, 2011, 11:11:39 prijepodne »
flagelola nema nigdje, sve sam shopove zvao

nismo se razumjeli, pitanje moje je bilo dal da ponovo kupim lijek i da ponovo mijenjam 50% vode te stavljam novu punu dozu, ili da sad ostavim prema uputi lijeka

tam piše da se stavlja 1 tab na 20L vode i da se nakon 7 dana čisti voda ugljenom i izmjenama, te tad ponavlja terapija

ja sam u utorak krenuo sa liječenjem, malo podebljao dozu za jednu tabletu do dvije, te sam jucer(cetvrtak) mijenjao 50% vode te dodao ponovo punu podebljanu dozu lijeka, potrosio sam svih 20 tableta u ta dva puta,
dal da kupim ponovo pakiranje spirohexola od 20 tableta te mijenjam ponovo 50% i dodam 10 tableta, ili da sad ostavim tih 7 dana te krenem čistit vodu?

ribe još uvijek nemaju nikakav interes za hranom i dvoje što jedu, jedu nekak slabo,tek sa dna malo popikaju hrane

budući da flegalola nema, ponovio bih metronidazolom  :up:

u uputi spirohexola piše da može loše utjecati na kozice, moje koje su ostalo u tanku izgledaju prilično veselo

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Ožujak 18, 2011, 11:15:28 prijepodne »
Ja bih kupio još jednu dozu i nastavio ovim tempom do sedmog dana.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 18, 2011, 11:20:16 prijepodne »
buduci da sam u razmaku 2 dana radio izmjenu i novu dozu lijeka tako ću i sada, kupit cu jos pakiranje jedno i sutra ponoviti, pa za dva dana opet ponoviti
nadam se da će taj spirohexol dat rezultate  :up:

Hvala puno još jednom, javljam promjene  :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 23, 2011, 00:56:38 prijepodne »
evo više ne mijenjam vodu i ne dodajem nove doze lijeka, stoji 4. dan tako
mali pomak se vidi, interes za hranu se pojavio,ali jedan drugi problem dolazi do izražaja, a to je da dva diskusa koja su i bila i ostala ok nedaju ovima jesti, ma niti zaplivati prednjim dijelom akvarija. i prije je bilo slićno, ali sad me brine jel znam da su slabi a vidim da žele

evo što bih ja sad napravio, pa da vidim jel idem u dobrom smijeru
budući da imam prazan 112L tank, kad prođe tretman lijekom, selio bi ih u taj tank, čak bi selio svih 5 da onda u miru slažem ovaj sadašnji, ako bi se problem javljao da bi ova dva opet terorizirala pregradio bi taj tank na dva dijela. Tu bi držao samo diskuse i proveo i drugi dio liječenja ako bude potrebno?
tank bi ostao samo staklo, granje i sadašnji filter bi selio, tetre mogu u jedan treći seliti tako da stim nema problema.
vraćao bi ih u veći tank valjda kroz mjesec dana, dovoljno da se novi setup malo stabilizira i novi filter isciklira uz moju pomoć.
ako se i nakon vraćanja neće podnositi ja bi ih dao nekome dalje kod koga će se možda bolje izboriti u tanku,a sebi bi uzeo druge nadajući se istom.

svjestan sam da će im seljenje bit novi stres,ali nadam se da će bar doć do hrane do koje sad žele ali nemogu.
da idem tako kako sam gore napisao ili da ih pustim da ide svojim prirodnim tokom?problem je što bi tank svakako trebao prazniti pa možda bolje to odmah sada napraviti

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #30 u: Ožujak 23, 2011, 09:14:08 prijepodne »
Pozdrav Kwan, ako pokazuju interes za hranu i ako počinju jesti napravio si veliku stvar i na tome ti čestitam  :klap:

Glede teroriziranja...., da to je bolna realnost vezana za sve ciklide, mene je kod mojih često srce boljelo koliko je dominantni mužjak tjerao ostale mužjake od sebe i nije im dozvoljavao da se hrane a onda sam smanjio broj mužjaka i stavio više ženki a onda opet nevjerojatna brutalnost dominantne ženke koja opet ženakama nije dozvoljavala da uzimaju hranu....

Ovaj sam problem riješio na način da sam hranu istovremeno bacio u tri dijela akvarija pa su sve ribe uspjele pojesti dovoljno hrane.

Zato se uvijek i predlaže liječenje u karanteni te držanje riba u karanteni nakon liječenja dok se potpuno ne oporave pa podržavam tvoj prijedlog da izdvojiš ribe koje nisu uzimale hranu u manji akvarij pa ih tamo hrani i drži neko vrijeme dok se potpuno ne oporave.

Sretno i javljaj promjene.

Offline MiroZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #31 u: Ožujak 23, 2011, 09:17:21 prijepodne »
Ja nebi nista dirao bar mjesec dana. Kod diskusa je normalno da se bore za hranu i vlast u akvariju. Probaj hranit jedne diskuse na jednom kraju akvarija, a druge na drugom. Ja dajem hranu na prednji dio akvarija, a diskuima koji su iza njima dajem posebno tamo di se trenutno nalaze pa i oni jedu. :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 23, 2011, 09:32:53 prijepodne »
probao sam sa takvim načinom hranjenja, nije baš bilo uspješno, to je 200 litara tank, sa jednog na drugi kraj se dosta brzo mogu zaletit, a kako se očigledno ne podnose, više im je u interesu prvo terorizirat, a onda tek u miru jest,barem ovi jačii sad već vidno veći.

nažalost još nisu jeli, ali interes vidim po tome jel nisu više samo u kut zabijeni,a kad sam jučer krenuo hraniti, svi osim jednoga, su krenuli prema hrani, kako su granule potonule na dno, kad su počeli ići oko toga nastalo je naganjanje i pikanje i nisu uspjeli ništa gricnut

miro hvala za savjet to sam i napravio (ostavio da se sami dogovore) međutim do bolesti mi se čini da je i došlo većinom radi borbi i maltretiranja, i ne davanja pristupa hrani, a malo sam i ja potpomognuo istina  -?

probat ću sa odvajanjem, pa ponovnom socijalizacijom,ako neće ići počet ću druge uzimat a ove dijelit okolo, pa ću valjda doć do neke kombinacije koja će u nekoj mjeri bit kompatibilna, nek se oni tuku, samo nek se ne ubijaju doslovno na ovaj način :up:

Offline MiroZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #33 u: Ožujak 23, 2011, 10:16:48 prijepodne »
Mislim da neces nac idealnu kobinaciju diskusa koji se ne tuku jer im je to urodeno kolko sam ja informiran. Moji se stalno tuku i naganjaju. Imao sam slucaj sa jednim diskusom kojem nisu dali jesti 3 mj. Nakraju se trgnuo i poceo branit i jest sa ostalim diskusima. Nadam se da nisam nesto netocno napisao. Plavi daje dobre savjete i ako se toga pridrzavas sve ce biti uredu. Jako je vazna kvaliteta i cistoca vode i naravno da su ribe zdrave sve ostalo ce samo doci na svoje. :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 29, 2011, 22:45:22 poslijepodne »
Eto prva tura liječenja je prošla, još sam vodu filtrirao kroz ugljen i sprancu ffm-a i vitamina,
oformio sam karantenu, i preselio ribe u nju, tom prilikom su ponovo dobile 50% nove odstajale vode
nabavio sam i medazol, zasad nisam još ništa radio.

kako je prvi dio završio, malo su bolje, tj zainteresirani za hranu, no kako sam i rekao baš je i ne jedu kako bi trebali
jedan je ostao i dalje u dosta lošem stanju
sluzav izmet je i dalje vidljiv , no tu i tamo ima i nešto boje  :)

sad da li da liječim sa medazolom ili da se strpim još par dana?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #35 u: Ožujak 30, 2011, 09:59:51 prijepodne »
Ja bih išao i na Medazol.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 30, 2011, 10:07:46 prijepodne »
Ja bih išao i na Medazol.

ok  :up:
danas ću ih još ostaviti na miru, sutra ću krenut na medazol, terapija od 5 dana sa dnevnim izmjenama i dodavanjem lijeka
tablete su mi 400mg, može po 2 dnevno? karantena je oko 100L vode

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #37 u: Ožujak 30, 2011, 10:16:05 prijepodne »
Može 800mg na 100l vode uz aeraciju i izgašeno svijetlo a možeš dodati i jednu čajnu žličicu Serinog "Ectopura" na 50l vode.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 31, 2011, 21:44:17 poslijepodne »
počeo sam sa medazolom,dodao sam i 20g ectopura (ide 5 na 25L)
mislim 5 dana odradit sa medazolom pa ponovit za dva tjedna još 3 dana

karantena im paše dok su skupa, nema tolko tuče i uglavnom vidim da su svi nešto jeli, nijedan više ne tamni,pa čak i kad se poganjaju :up:

nažalost čini mi se da če krenut i sa škržnim parazitima, na bijelom su škrge crvenije i napuhane su(otvorene), brzo diše, uvijek sam primjećivao crvenije škrge, ali budući da je bijel nije me to zamaralo, sad kad su bile otvorene neznam što da mislim. to sam primjetio jučer,mislio sam si da nije od stresa i seljenja u novi tank sa 50% nove vode,ne tretirane samo odstajale,a  danas sam vidio da je jedna zatvorena a druga otvorena, ali kroz neko vrijeme je opet normalno sve, pratit ću i to, zbilja mi je muka sad toliko ih šodrat ljekovima,ali ako nakon terapije medazolom i dalje vidim probleme sa škrgama probat ću sa tremazolom ili gyrodolom ako mogu nabavit.

imam pitanje što se tiče novog filtera koji dobivam, nakn svih liječenja, dali mogu iskoristit keramiku iz postojećeg fitera da ubrzam cikliranje ostale polovice novog filtera?
budući da je stari filter aktivan sa svim tim liječenjima pretpostavljam da bi to trebalo biti sigurno onda selit? ili da novog prikopčam i nek se sam isciklira sa filterstartima?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #39 u: Travanj 01, 2011, 09:15:47 prijepodne »
Reci mi da li si ti sada sve diskuse prebacio u karantenu?

Ako jesi iskoristi priliku pa fino napravi novi setup, odnosno, sve izvadi operi i posloži ponovo te dok su ovi na liječenju pokreni cikliranje sa novim filterom. Ja osobno ne bih koristio staru keramiku nego bi kupio keramiku sa naseljenim kolonijama dobrih bakterija Easy Life "Symbiont" te obavezno od Easy Life "EasyStart" a to su žive dobre bakterije u tekučini sa kojom se tretira filter materijal...

Na žalost jedan od simptoma škržnih parazita jeste i taj da škržni poklopci ostanu "zaljepljeni" te da su škrge izrazite crvene boje... U tom slučaju iskoristi boravak riba u karanteni te nakon završetka liječenja metronidazolom, nakon promjene sve vode i par dana oporavka,  provedi liječenje sa Tremazolom u vidu kratkotrajne Kupke (mislim da traje 20 min).

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 01, 2011, 09:23:43 prijepodne »
jesam sve sam ih prebacio,
preslagivanje set up-a mi je bila i namjera, zato sam i selio sve da u miru liječim i da ih ne maltretiram kod preslagivanja sa seljenjem i slično, danas mi stiže novi filter, uzeo sam eheim pro3 2075.
neću moć krenut sa cikliranjem sve do idućeg vikenda  -?

promatrat ću avo sa škrgama, ako se i to potvrdi krenut ću u riješavanje tremazolom (ako ga bude naravno)

javljam stanje kako se bude mijenjalo  :up:

Hvala kolega plavi  :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Travanj 07, 2011, 11:24:06 prijepodne »
Pozdrav,
evo da javim da je ribekima vidno bolje,
zaltevaju se na hranu, al nisu prelakomi, dugo još po dnu čeprkaju

hranio sam osim tetra primom i sa blitvom i česnjakom, malo sam im i junetine dao, uglavnom sve pojedu  :up:

jedan je još uvijek dosta splašen i skriva se prilikom hranjenja, ali kasnije nešto sa poda i pojede,

mislim da je ovo sa škrgama bilo do manjka kisika,zbog toga dihanje i otvorene škrge.
ostaju u karanteni dok se veći tank ne isciklira, za dva tjedna ću ponovit 3 dana tretiranje medazolom

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #42 u: Travanj 07, 2011, 11:34:56 prijepodne »
Odlične vijesti  :klap:

Iako sam i svoje diskuse hranio sa goveđim srcem nisam baš 100% za tu hranu tako da sam im to davao svega 2 puta tjedno. Bolja je hrana za njih biljna jer su oni izvorno biljojedi pa svakako ih navikavaj na kuhanu blitvu, špinat, kelj, tikvice te na lako probavljivu proteinsku hranu; gliste, krvave crve, artemiju, što mlađe crve za pecanje i dr.

Jako pazi na kvalitetu vode kada su ribe u karanteni, mijenjaj dio vode svaki dan ako si u mogučnosti ako ne onda barem svaki drugi dan.

Sretno.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Travanj 19, 2011, 09:34:54 prijepodne »
Pozdrav!

Evo krenuo sam u drugu rundu liječenja medazolom, ribeki jedu i situacija se znatno popravila, više ni ona naganjanja nisu ni slična onima kakva su bila.
 na jednom koji nije prije pokazivao znakove bolesti, sad ima bijeli izmet i tromiji je na hranu, pa se dvoumim dali da liječim 3 ili 5 dana.
prehranu sam im totalno preokrenuo, pa je sad većinom biljna, i koji puta junetine i smrznute crve dobiju, a i žive crviće sam pribavio,tj dobio (Hvala Iris!)

na jednom kojeg sam i prije spomenuo da ima otvorenije škrge i da ubrzanije diše, još uvijek pokazuje te simptome, međutim osim toga nema nikakve druge znakove, a i čim me vidi dolazi u kut žicat hranu, odlučio sam se ne tretirati ničime što se tiče škržnih parazita, već u biljnu hranu koju im dajem sjeckam i drobim češnjak. kad završim sa medazolom osim u hranu dodavat ću i u vodu sjeckani češnjak u onome gdje se čaj priprema da se "otapa" mislim da bi to pomoglo možda, svakako preventiralo  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Travanj 19, 2011, 09:43:20 prijepodne »
Ovo što mu se pojavio bjelkasti izmet može biti samo znak stresa na ponovno liječenje. Ako ti nije problem provedi liječenje 5 dana i onda si miran ali probaj onom metodom da svaki dan promijeniš dio vode i dodaš novu dozu lijeka.

Bijeli luk je odlična stvar, em podiže imunitet, odličan je izvor esencijalnih minerala i vitamina a istovremeno smeta parazitima. Također je dobra stvar Serin Ectopur (nejodirana sol) pa ako nemaš corydorase i Botie možeš ga dodavati povremenu u akvarij posebice jer jako dobro djeluje na sluznicu kože riba a zbog osmotskog tlaka jako smeta kožnim i skržnim parazitima.

Osim što dodaješ bijeli luk u hranu dobro je jednom tjedno iscjediti jedan češer na 50l vode ili pak zdrobiti i ubaciti poslijepodne u akvarij a sutra ujutro ga izvaditi napolje. Na to moraš jako paziti jer bijeli luk vrlo brzo počne truliti pa može jako zagaditi vodu.

Pozdravljam.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Travanj 20, 2011, 08:40:36 prijepodne »
bjeli izmet se pojavio prije liječenja, primjetio sam to unazad možda 5 dana, zbilja neznam razlog, jedino ako je bio zaražen naknadno, jel je taj diskus bio zdrav tokom prve terapije i u principu nije mu trebalo liječenje.

Ectopur sam također dodao i liječim tako da mijenjam 50% odstajale vode, ne tretirane te dodajem 800mg medazola svaki dan + žlica ectopura (kao i prvi put)
što se škrga tiće, ponekad mi se čini kao da se strese, te kao da se želi o granu "grebat"tu i tamo, (neznam jel je vidio hrane ili ga muči ipak nešto) ali nevidim ništa sumnjivo na škrgama,izgledaju mi crvenije, ali diskus je potpuno bijel pa mi se možda samo čini( sad  i na hladno pušem) ,ništa ne visi iz njih, nevidim nikakve sluzi i slično,ponaša se sasvim normalno, prvi je na hrani i slićno, na drugima ne primjećujem ništa

Ako mi se ovaj diskus što je povučeniji sad i na kojem vidim bijeli izmet počne ponašat normalno,prekinuo bih liječenje prije 5. dana, šopam sad kuhanim graškom da se lakše isčiste?!   :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #46 u: Travanj 20, 2011, 09:03:26 prijepodne »
Držim fige da sve bude ok, sretno.

Offline Kwan

• Punopravni član