Svibanj 03, 2025, 16:50:54 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: CRS & A.Helene  (Posjeta: 12817 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vonfy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
Odg: CRS & A.Helene
« Odgovori #25 u: Ožujak 07, 2011, 18:13:56 poslijepodne »
Igor ima, a meni su ove prve.. nisam čak imao ni RCS, no, aq je napravljen samo za CRS, i sve je prilagođeno njima, ali baš sve..
Kod mene su jedan dan i za sad su sve žive, no pitanje je koliko dugo će bit... Nada postoji, ali poznato je da je nada .....

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #26 u: Ožujak 07, 2011, 18:39:12 poslijepodne »
Ja nemam nikakvih problema sa CRS od noktopusa...neznam sta se vama to dogadja al mozda je zbog tvrde vode ili u necemu grijesite!
Mozda ih treba duze aklimatizirat...
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Ožujak 07, 2011, 18:46:36 poslijepodne »
Ne znam ni ja.. Sve smo napravili po ps-u, ali eto...
No, kod mene nije još ni jedna riknula i nadam se da ni neće..
vrijeme će pokazati!!!

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #28 u: Ožujak 07, 2011, 19:18:04 poslijepodne »
Ja nemam nikakvih problema sa CRS od noktopusa...neznam sta se vama to dogadja al mozda je zbog tvrde vode ili u necemu grijesite!
u stari akvarij si ih stavio?dobro zacikliran?
Meni isto,a vec sam i pisao,da sam mjerio i temp i pH(u vrecici i u akvariju) kad sam ih aklimatizirao sat,sat i po vremena(ne znam tocno al me bilo full strah jer sam 1.puta zeznio stvar sa crs iz Njemacke,sve su mi riknule kroz tjedan dva).

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #29 u: Ožujak 07, 2011, 19:20:42 poslijepodne »
pa nitko ne tvrdi da je problem zato kaj su od noktopusa, nego jednostavno nekak nikome ne ide pa cak ni meni koji sam ih imao raznih vrsta

al da nije sve tak crno evo kod mene danas primjecena cak 1 mala :D :D :D, iako sam ja vrjerovatno sjebal ostale nenamjerno evo kak:

kak nije bilo pomladtka sisao sam mahovinu s granja i stavio mahovinu u posebnu zdjelu s vodom prije 3 dana i danas primjetim jednu tu malenu, 99% sam siguran da sam neke premjestio i s mahovinom al od njih nista jer je u posudi temperatura bila vrlo niska

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #30 u: Ožujak 07, 2011, 19:27:56 poslijepodne »
u stari akvarij si ih stavio?dobro zacikliran?
Meni isto,a vec sam i pisao,da sam mjerio i temp i pH(u vrecici i u akvariju) kad sam ih aklimatizirao sat,sat i po vremena(ne znam tocno al me bilo full strah jer sam 1.puta zeznio stvar sa crs iz Njemacke,sve su mi riknule kroz tjedan dva).

Akvarij je vec dugo u pogonu,54l i filter Eheim Ecco pro 200.
Kh;1,Gh;1,pH;6.6...nema grijaca,puno bilja,vodu mjenjam svakih tjedan-dva,hranim kad se sjetim...ne odrzavam bas nesto extra.
Uskoro si ionako planiram promjenit podlogu i sve presadit pa neznam kako ce to proc.... :roll:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #31 u: Ožujak 07, 2011, 20:01:16 poslijepodne »
Nije bitno od koga su CRS,nego cilj otvaranja ove teme je da se zajedno dođe do nekih spoznaja u čemu se griješi i kako uspješno uzgajati i razmnožavati kristalke,jer svi smo naviknuli imati neke vrste kozica,a ove su relativno nove kod nas i samim time su nepoznanica za uzgoj.Meni se recimo sviđaju,ali mi se nesviđa činjenica da odvoim nekoliko desetaka eura i onda nakon mjesec dana riknu zato što nisam nešto dobro odradio i radio,a kako vidimo iako se ljudi trude po ps-u,baš im i neide.

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 07, 2011, 20:37:02 poslijepodne »
Nije bitno od koga su CRS,nego cilj otvaranja ove teme je da se zajedno dođe do nekih spoznaja u čemu se griješi i kako uspješno uzgajati i razmnožavati kristalke,jer svi smo naviknuli imati neke vrste kozica,a ove su relativno nove kod nas i samim time su nepoznanica za uzgoj.Meni se recimo sviđaju,ali mi se nesviđa činjenica da odvoim nekoliko desetaka eura i onda nakon mjesec dana riknu zato što nisam nešto dobro odradio i radio,a kako vidimo iako se ljudi trude po ps-u,baš im i neide.
  :up:

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #33 u: Ožujak 08, 2011, 00:20:23 prijepodne »
Ako očete imat male CR kozice, neobhodno trebate imat meku vodu, u tvrdoj vodi je ratmnožavanje moguče ali vrlo rijetko, kh nebih smeo biti viši od 7.

Ja uopšte ne komplikujem, jer imam tvrdotu vode na pipi 3 KH, nikat u akvarijama ne merim nikakvih parametra,nego na svakih 7 dana mjenjam pola vode,mat filter ne čistim uskoro nikada, možda jednom u godini ,da ga malo saperem u vodi iz akvarija,podlaga akadama,ishrana veči deo koprive briketi ebi dame, špinače i zeli , u akvariju ima puno suhoh lišča od hrasta i storžki od črne jelše i to je to.

Dakle potrebno jim je ustvarit dobre pogoje,podlaga od akadame ili shirakure,pravilna prehrana i redovita menjava vode i biče puno mladih.

Trenutno imam preko 500 kom različitih veličina CR kozica, ali sve su razreda K2 i K4, i mislim da je nemoguče u nekom normalnom periodu razred K4 iselekcijonirat na viši razred (K6 ili K8), zato razmišljam o nabavki iz Nemačke, ali tamo su viši razredi vrlo skupi.

Još jednom ponavljam osnovne uslove za uzgoj kozica, ako vas bilo šta zanima rado ču odgovorit na vaša pitanja ali pokušajte si pročitat ovo i vidjet čemo šta vas muči kot održavanja tih divnih akvarijskih organizma.

Ako bom znao svakome ču pomoči jer imam nešto iskustva oko uzgoja CRS

Kot Vonfya je verovatno bio uzrok pogina prejaka filtracija, jer pumpa od 400l/sat je stvarno prejaka za kozice.
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2011, 00:25:51 prijepodne od noktopus »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #34 u: Ožujak 08, 2011, 00:53:51 prijepodne »
u koliko litara?pa meni je u 75 l 600l/sat plus jos imam samo malu pumpu od 250l/h
Nisam nikad primjetio da to smeta..
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #35 u: Ožujak 08, 2011, 02:23:35 prijepodne »
U mojim akvarijama(9 akvarija, 30 -150l)imam filtraciju na mat filter,protok sa običnom cevčicom i pogonom na vazduh.
Ovakav sistem promeni vodu u akvariju najviše tri do 5 puta u danu, a pumpa od  :600l/sat promeni u akvariju od 100l minimalno 5puta na sat,što nije baš najbolje za male kozice,jer je protok prejak,kad se kozica izkote su vrlo malene i nimaju snage da se odapreju struji koju ustvari ovakav protok, zato može male kozice naljepit na iztok iz akvarija, a odrasle kozice potroše puno snage i posledično tome možeju na dugi rok i uginuti.
Ako malo pogledate po tujim internetnim stranicama, gde se može nači i koji video o uzgoju kozica,možede vidjet da imaju svi uzgajivači filtraciju na vazduh, što znači vrlo mali protok kroz mat filter ili obični filter na spužvu.
Očito je mali protok vrlo bitan za dobro osječanje kozica, jer lakše dolaze do hrane, bolje se osečaju i usled toga se i redovito razmnožavaju.

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #36 u: Ožujak 08, 2011, 03:03:13 prijepodne »
profiji rade ovako na video snimci se baš lepo vidi filtracija.
Video traje cjelih 15 minuta ali se ga isplati vidjet.
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2011, 03:22:10 prijepodne od noktopus »

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 08, 2011, 22:27:05 poslijepodne »
[Kot Vonfya je verovatno bio uzrok pogina prejaka filtracija, jer pumpa od 400l/sat je stvarno prejaka za kozice.
Znači, 13kom kojih je uginulo u roku tjedan dana bilo je kod igora8, a on ima filtraciju od 50-250/h u 54litarnom akvariju.. Čisto sumnjam da je filtracija kriva za pomor kozica! (ipak, ne radi se tu o tek rođenim kozicama)
Ostalih 9kom došlo je kod mene u nedjelju prije 2 dana, a ja imam Fluval 2plus u aq 54lit, koji ima max protok 400l/h, no isti taj filter na sebi ima i regulator protoka koji sam smanjio na minimum i filtracija je stvarno mala.
U 2 dana kolko su kod mene, ostadoše ih još 7kom!!  :down:
Mislim da 5€ po komadu je preskup sport za mene, jer u roku 10dana, pitanje je da li će ostati i sjećanje na iste!! Probao i usro se!!   :D
Svima koji ih imaju, želim sreću, sreću i sreću!!

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #38 u: Ožujak 08, 2011, 22:47:23 poslijepodne »
evo kak to kod mene momentalno izgleda, jos cekam da se malo lisca natopi pa cu ga jos dodat

sad cu probat ici na cistu ro vodu s dodatkom potrebnih minerala al ak to ne pokaze nekog uspjeha onda nek idu u p.m. :-X

okinuta jedna na brzinu

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #39 u: Ožujak 08, 2011, 23:03:41 poslijepodne »
[Kot Vonfya je verovatno bio uzrok pogina prejaka filtracija, jer pumpa od 400l/sat je stvarno prejaka za kozice.
Znači, 13kom kojih je uginulo u roku tjedan dana bilo je kod igora8, a on ima filtraciju od 50-250/h u 54litarnom akvariju.. Čisto sumnjam da je filtracija kriva za pomor kozica! (ipak, ne radi se tu o tek rođenim kozicama)
Ostalih 9kom došlo je kod mene u nedjelju prije 2 dana, a ja imam Fluval 2plus u aq 54lit, koji ima max protok 400l/h, no isti taj filter na sebi ima i regulator protoka koji sam smanjio na minimum i filtracija je stvarno mala.
U 2 dana kolko su kod mene, ostadoše ih još 7kom!!  :down:
Mislim da 5€ po komadu je preskup sport za mene, jer u roku 10dana, pitanje je da li će ostati i sjećanje na iste!! Probao i usro se!!   :D
Naopako razumješ filtraciju, nije 50-250l na sat, nego na dan,
Ali svejedno ovo stvarno nebih smeo biti uzrok za ugibanje u roku od 14 dana, uzrok je očito negdje drugdje, ali gde?
Kako su se kozice ponašale ovih 14 dana, jer su i šta jele? Kde su se držele na gladini vode ili su se skrivale?
Pogledaj  listu najčeščih problema kot kozica i pokušaj nači neki uzrok.
Kot nas ima barem 50-100 akvarista koji imaju ove kozice i naravno da i neki imaju probleme, ali večina nema nikvakvih problema, i imaju i tvrdu vodu, pa nije to neki bav bav, nego je potreban pravilan pristup, Potrebno su jim pravi uslovi, kao naprimer ako očeš uzgajivat diskuse isto moraš nešto znati o njima, i tako je sa kozicama.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #40 u: Ožujak 08, 2011, 23:06:58 poslijepodne »
Malky a zasto ne stavis odmah list u tank?pa za 2 dana je na dnu.

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #41 u: Ožujak 08, 2011, 23:14:30 poslijepodne »
Malky a zasto ne stavis odmah list u tank?pa za 2 dana je na dnu.

zivcira me kad pliva :D :D :D

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #42 u: Ožujak 08, 2011, 23:21:40 poslijepodne »
 :o :D :D :D care!!
mene živcira kad mi se prikelji na staklo ili na neku biljku..eto danas mi je na filteru bio list. :)

p.s. koje minerale koristiš?ako pomogne da i ja uzmem
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #43 u: Ožujak 08, 2011, 23:33:52 poslijepodne »
jos ni jedne, sad sam u istrazivanju i nabavci

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 08, 2011, 23:33:59 poslijepodne »
U 2 dana kolko su kod mene, ostadoše ih još 7kom!!  :down:
Mislim da 5€ po komadu je preskup sport za mene, jer u roku 10dana, pitanje je da li će ostati i sjećanje na iste!! Probao i usro se!!   :D
Naopako razumješ filtraciju, nije 50-250l na sat, nego na dan,
Ali svejedno ovo stvarno nebih smeo biti uzrok za ugibanje u roku od 14 dana, uzrok je očito negdje drugdje, ali gde?
Kako su se kozice ponašale ovih 14 dana, jer su i šta jele? Kde su se držele na gladini vode ili su se skrivale?
Pogledaj  listu najčeščih problema kot kozica i pokušaj nači neki uzrok.
Kot nas ima barem 50-100 akvarista koji imaju ove kozice i naravno da i neki imaju probleme, ali večina nema nikvakvih problema, i imaju i tvrdu vodu, pa nije to neki bav bav, nego je potreban pravilan pristup, Potrebno su jim pravi uslovi, kao naprimer ako očeš uzgajivat diskuse isto moraš nešto znati o njima, i tako je sa kozicama.

Mislim da ti naopako razumiješ filtraciju i da baš ne čitaš postove..
Kažem da igor8 ima filter protoka 50-250L/H u aq od 54lit gdje je krepalo 13kom kozica, te je 9kom prije 2 dana donio kod mene u aq.
Filtracija u mom aq je smanjena na minimum, temperatura je 23-24C, hranim ih sa tvojom hranom-briketima od koprive,špinata i onim trečim koje strgam na kratke dijelove i taj mix bacim u aq , 3 lista hrasta su u aq, i 5 češera črne jelše.
Jedu non-stop i ne skrivaju se, nego se aktivne i izgledaju 100% zdrave i živahne, u savršenom stanju i onda odjednom hop...
Ako odlučim uzgajati diskuse, prvo ću o njima sve pročitati, proučiti i pitati što mi nije jasno, a zatim ih nabaviti i bit će mi PRVI puta, jer mora biti, a isto tako je i sa kozicama, tako da mislim da nisam "bav bav" jer ih imam prvi puta.. ok!!!!  

O uslovima ne bi ništa pisao, jer sam si dao truda da to izgleda i bude i bolje nego bi trebalo, ali izgleda da ipak nije....

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #45 u: Ožujak 08, 2011, 23:58:47 poslijepodne »
Nisam kazao da si ti bau bau, nego da uzgoj cristal red kozica nije neki bau bau.
Kažeš, da si smanjio protok na minimum, a koliko je to,jer mislim da toliko puta što se ti okreče voda na sat morala bi se okretati na dan,što znači da imaš protok barem 20 puta prejak.
I mislim da stavljaš previše hrane, ja jih hranim svaki treči dan, i to zato da ništa od hrane ne ostaje u akvariju, kat jih nahranim navale, drugi dan nema više hrane u izobilju i zato potroše sve mini delčiče koji su ostali od gozbe, a tek treči dan dobe novu klopu.
Shvati,da bih ti rado pomagao.

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 09, 2011, 00:09:27 prijepodne »
Ne ljutim se ja na tebe, bez brige, nego na to da ne mogu naći uzrok zbog kojeg ugibaju!!
Sve je to ok, i znam da bi rado pomogao kao i svi drugi, ali stvarno ne znam u čemu je problem...
Ne stavljam im hranu svaki dan, bez brige.. stavio sam jednom do sad i stavit ću kad nestane, a to je taman svaki treći dan!!  :up:
-nadam se da ću dogurati i imati koga hraniti svaki treći dan!!  -?

Ne znam koji je sad protok, jer nigdje ne piše, ali je puno, puno slabiji.. Sve se bojim da će kozice riknuti a alga živnuti i onda sam napravio posao...  :D  :D

Offline zlatko__hr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • No Turbo,No Fun!
« Odgovori #47 u: Ožujak 09, 2011, 16:31:41 poslijepodne »
Dal je sa žutim kozicama isto problem oko ugibanja ili ne...
« Zadnja izmjena: Ožujak 09, 2011, 17:15:27 poslijepodne od zlatko__hr »
-Slavonija- :d032:-Istra-

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #48 u: Ožujak 10, 2011, 10:02:23 prijepodne »
Možda mora proći proces prilagodbe na našu vodu prije nego se crs-ovi počnu normalno razmnožavati kao i ostale uobičajene kozice,znači od svakog legla ostane samo par komada,pa se tih par komada opet okoti i opet tako nekoliko generacija dok se ne naviknu na vodu.Iako vi vodu prilagođavate njima,mislim da se i one moraju prilagoditi našoj vodi.
E sad koliko dugo bi ta prilagodba trebala trajati,neznam.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #49 u: Ožujak 11, 2011, 10:07:19 prijepodne »
evo kod mene izgleda da je ipak sve odrađeno kak treba, fala Bogu

nabrojao sam 7 malih kozica, znaci krenulo je pomalo, juuupppppppppppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D :D :D :D