Srpanj 19, 2025, 05:58:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bistra voda...možda...jednom  (Posjeta: 2562 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ribica plava

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Bistra voda...možda...jednom
« u: Veljača 21, 2011, 00:39:41 prijepodne »
Voda mi je u posljednje vrijeme bila jako tamna, pa sam odlučila promijeniti "izgled" vode u akvariju. Poželjela sam da bude onako lijepo kristalno bistra. Uklonila sam 2 mopan panja i u manji filter (pick up 2008) umjesto spužve stavila u najlon čarapu aktivnog ugljena u briketima i ostavila da tako radi.
Rade mi dva filtera pick up 2012 i taj 2008 samo sa ugljenom.

Do kada smijem ostaviti aktivni ugljen u tom manjem filteru, a da ne zeznem nešto. U akvariju trenutno nema niti jedne biljke, a od maloprije niti jednog panja.
Treblao mi je dugo da shvatim da sa mopanima nikada neću imati kristalno čistu vodu (prokuhani su, ribani, dugo već u vodi....ništa...). Sada su samo pajčolanke, 2 unutarnja filtera, crni šljunak i 10-ak ramshore puževa

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Bistra voda...možda...jednom
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2011, 09:56:28 prijepodne »
dobro da si mopan uklonila!
po mom iskustvu najbolja je loza za hladnovodni akvarij ali je moraš dobro natopiti prije jer i ona
ima određenu dozu pigmenta
mi smo naše loze (od crne sorte grožđa) natapali punu godinu dana - sad otpušta, ali taman koliko treba
da voda bude prirodne boje...

što se tiče aktivnog ugljena - slobodno ga drži 5-6 dana, ali poslije izvadi - ne samo što će izgubiti svojstva koja se traže, već je to bez veze---radije stavi neki drugi filter materijal za biološku filtraciju poput bio ballsa ili keramike...ili, naravno, za manje filtere, spužvu

naime, za zlatice je strašno važna bio-filtracija jer stvaraju, znaš i sama, jako puno organskog otpada...

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 21, 2011, 10:09:53 prijepodne »
Neka me inspiracija uhvatila. Računala sam koliko moje ribe imaju "mjesta" u akvariju, pa mi se to sve odjednom učinilo skučenima za njih.
Kad sam ih prebacila u ovaj akvarij,120 litarski nakon 54 litarskog, činilo mi se da će se izgubiti u tom prostoru, međutim, nakon skoro 3 mjeseca provedena u njemu vidim da im je tek taj prostor kako treba i da su okrupnile. Ne primjetim toliko u samoj dužini ribice, već mi se sve nekako čini da su im malo narasli repovi, a i kakica se čini deblja nego inače, u to sam sigurna.

Pokušavam postići neku postavu koja će maksimalizirati njihov prostor i odisati jednostavnošću, a opet da to nije baš prazan akvarij. Estetiku malo narušavaju unutarnji filteri, ali toga se ne odričem, jer s vanjskim sam samo muku mučila. Ovi rade kao urice i nema nikakvih problema.

Razmišljam o tome da smanjim količinu crnog šljunka na dnu, jer mislim da im nije potrebno baš 2 cm. Što ga je manje, lakše je usisati nečistoće, tj. puno brže.

Razmišljala sam da možda nabavim neko lijepo veće kamenje (oblutke) i na njih postavim anubijase (kojih imam nešto na suhom uzgoju, ali ne ide mi baš) i da možda stavim onaj zrači kamen, iako to pridonosi buci, no prvi korak ka svemu mi je bistrenje vode.

Ugljen je u akvariju sada nekih 10 sati, ja još uvijek ne vidim neku očitu promjenu u boji. Treba li vremena ili ugljen neće to ništa znantno izvući?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Veljača 21, 2011, 11:04:10 prijepodne »
odlična je ta težnja da im osiguraš što više prostora - potpuno se slažem s tobom !
i moja je ekipa u manjim akvarijima bila samo sa oblutcima i šljunkom!
no, nemoj nikako smanjivati debljinu šljunka ispod 3 - 4 cm! - naime, i on je jedan bitan čimbenik biološke filtracije, i u njemu su nastanjene dobre bakterije, a osim toga,
znaš i sama, ribice vole brljati po njemu...
tih centimetar - dva debljine šljunka njima neće puno utjecati jer zlaticama nije toliko bitan vodeni stupac (visina vode) nego širina gdje mogu plivati tamo-vamo...

o odluci za nutarnje filtere neću raspravljati - nitko sretniji od nas kad smo se prebacili (ali na dobre i provjerene) vanjske filtere...i ribice su dobile puno prostora, a i akvarij je bolje izgledao - no, to je tvoja odluka, kako rekoh!

oblutke ti svakako preporučam! pogotovo što nakon nekog vremena ih obrastu algice i izgledaju sjajno!

a što se tiče ugljena - neće to tako brzo ići ----- dijelom će on izvući boju, ali najviše će se ta boja "izblijediti" nakon par mijenjanja...
i da, ako ih hraniš kupovnom hranom, budi spremna da će voda uvijek biti laaaaagano žućkasta

što je u svakom slučaju prirodno - zlatice su mali šarani, šarani su ribe nizinskih voda, nizinske vode su lagano žućkaste boje...dakle...OK je!

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 21, 2011, 12:16:53 poslijepodne »
E kad bi znala da postoji vanjski filter koji ima ono dugme za pokretanje (povlačenje vode), da će nastaviti sam raditi (ne samo motor nego i mijenjati vodu) nakon nestanka struje i još uz to da je tih, pristala bih i ja, jer sam vidjela da super čiste. Samo ne znam koji bi to filter bio.
Meni još uvijek kratko iskustvo sa jbl cystal profi 250 govori da je to nepouzdano, loše i nepraktično, a i da može izazvati katastrofu.
Mislim da sam dobila nekoliko sijedih dok je to čudo bilo prikopčano na moj akvarij.

Babyboom, koji filter od srca preporučuješ a da možeš mirno napustiti kućanstvo bez da pomisliš na njega?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Veljača 21, 2011, 13:01:58 poslijepodne »
mirne duše - isključivo i samo eheim! - mislim da će ti to većina akvarista reći
i to eheim profi linija....

što da ti velim - 720 l, eheim za 1200 l i beba pavaaaaaaaaa.....  ;)

a da ne velim da imam (trenutno van pogona, čeka moju milost  ;)) staro čudo eheim classic - ni tu ni mu sve ove godine što je radio....nismo mu mijenjali ama baš ništa, a kad se pojavio, iste je godine kupljen (deeebelo preko 10 godina)

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2011, 02:52:40 prijepodne »
mirne duše - isključivo i samo eheim! - mislim da će ti to većina akvarista reći
i to eheim profi linija....

što da ti velim - 720 l, eheim za 1200 l i beba pavaaaaaaaaa.....  ;)

a da ne velim da imam (trenutno van pogona, čeka moju milost  ;)) staro čudo eheim classic - ni tu ni mu sve ove godine što je radio....nismo mu mijenjali ama baš ništa, a kad se pojavio, iste je godine kupljen (deeebelo preko 10 godina)
Potpisujem!
Imm eheim i.prezadovoljan.sam. em je tih em je pouzdan. Nedavno nestalo struje i.nakon dolaska sve ok, samo sto su meni,i cijev za usis i odvod ispod tazine vode tako da nije.moglo doci do toga da udje zrak. Jedino sto moras pazit.kod vanjskih filtera je to da ti se u cijevima nakupljaju bakterije te usporavaju protok...osim toga...samo palcevi gore... btw, akvarij mi je u sobi i spavam kao beba a inace me.muha probudi-toliko o glasnoci filtera

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2011, 14:02:16 poslijepodne »
imaš pravo - stvarno su tihi - više mi se čuju pumpe za zrak koje su kao šaka velike nego ogromno eheimovsko čudo!  :up:

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2011, 23:02:40 poslijepodne »
imaš pravo - stvarno su tihi - više mi se čuju pumpe za zrak koje su kao šaka velike nego ogromno eheimovsko čudo!  :up:
probaj si ugradit regulacijski ventil i postelat tako da ti bude tisi jer je meni na ful snazi uzasno glasan i kad ga malo oslabim stisa se za duplo...