Glina se stavlja u podlogu iz vise razloga a ima je u skoro svim recimo boljim kupovnim podlogama tj. dosta podloga i je przena glina.
Jedan razlog je sta na sebe dobro veze katione i otpusta ih samo kad biljka to zatrazi.
Calcined clays combined with some earthworm castings at the bottom is the best DIY alternative to any “aquasoils”. Combined with good water column fertilization and addition of nutrients into substrate as earthworm castings they give exactly the same growth rates as ADA Aqua Soil Amazonia
Mislim da ce ovo biti moja sljedeca podloga,glisnjak/glistenjak + glina/akadama + mozda treset za snizavanje pH na dnu + mozda laterit za zeljezo...
Glisnjak nije potrebno mineralizirati i stavlja se u manjim kolicinama a posto je nastao organskim putem nekako mu vise vjerujem od kupovnih zemlja za cvijece...koristio sam ga kod uzgoja paprika i paradajza i stvarno mi se pokazao vrlo dobro kao gnojivo/substrat.
Akadama ce imati funkciju da podlogu cini rahlijom(Iris ce rec dok se ne pretvori u blato

) al bitniji mi je njen CEC kapacitet...razmisljao sam kao alterntivu da stavim neki dolomite/vapnenac ili sl.......znat cu vise kad dovrsim Ecology of the Planted Aquarium...
E sad,ta kupovna glina mozda je ok mozda nije,tesko je to bez vise informacija znat,ja je nebi koristio....da akdama ne veze jako dobro kalcij na sebe po glinu bi isao u prirodu...
Jedino neznam dal bi bilo bolje tu glinu osusit pa pretvorit u prah ili pustit u komadicima?!