Srpanj 19, 2025, 01:25:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Glina za modeliranje u akvariju?  (Posjeta: 3926 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tomica28

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
Glina za modeliranje u akvariju?
« u: Veljača 14, 2011, 21:10:56 poslijepodne »
Cura mi predaje likovni u školi i kupila je glinu danas za klince. Meni je normalno sinulo da tu glinu probam stavit u akvarij kao hranjivu podlogu i na nju naravno pijesak.
Ima li tko kakva iskustva s tim?

Žena koja ju prodaje kaže da nema nikakvih otrova u njoj, ali radije pitam tu ako netko zna ili je već probao tako nešto.

E da, 5kg te gline košta 25kn :nerd:

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Glina za modeliranje u akvariju?
« Odgovori #1 u: Veljača 14, 2011, 21:38:03 poslijepodne »
Kao hranjivu podlogu ju ne stavljaj. Za to je bolja zemlja jer je poroznija i može se u njih napraviti biofilm - u glini ne. Koju si to vodenu biljku vidio da raste iz gline? :) Od gline možeš raditi figurice, stijene, zapeći ih i onda ih staviti u akvarij.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Veljača 14, 2011, 22:28:34 poslijepodne »
Prekompaktna podloga zavrsi sa smradom koji podsjeca na kanalizaciju pa mislim da glina za modeliranje ne bi funkcionirala

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2011, 06:58:07 prijepodne »
I dalje ne kontam zašto ljudi stavljaju glinu u podlogu kada je inertna i nema bogzna korisnih hranjivih tvari, izuzev svrhe eventualnog razdvajanja slojeva hranjive podloge i pijeska.
Pomenutu glinu možeš koristiti zašto je i namijenjena-za modelovanje različitih stvari, maskiranje hardware-a, samo treba imati na umu da je temperatura sinterovanja(pečenja) te gline oko 1100 stepeni, a tom prilikom bi se trebala skupiti za oko 10%.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2011, 08:18:17 prijepodne »
Glina se stavlja u podlogu iz vise razloga a ima je u skoro svim recimo boljim kupovnim podlogama tj. dosta podloga i je przena glina.
Jedan razlog je sta na sebe dobro veze katione i otpusta ih samo kad biljka to zatrazi.

Citat:
Calcined clays combined with some earthworm castings at the bottom is the best DIY alternative to any “aquasoils”. Combined with good water column fertilization and addition of nutrients into substrate as earthworm castings they give exactly the same growth rates as ADA Aqua Soil Amazonia

Mislim da ce ovo biti moja sljedeca podloga,glisnjak/glistenjak + glina/akadama + mozda treset za snizavanje pH na dnu + mozda laterit za zeljezo...
Glisnjak nije potrebno mineralizirati i stavlja se u manjim kolicinama a posto je nastao organskim putem nekako mu vise vjerujem od kupovnih zemlja za cvijece...koristio sam ga kod uzgoja paprika i paradajza i stvarno mi se pokazao vrlo dobro kao gnojivo/substrat.
Akadama ce imati funkciju da podlogu cini rahlijom(Iris ce rec dok se ne pretvori u blato ;)) al bitniji mi je njen CEC kapacitet...razmisljao sam kao alterntivu da stavim neki dolomite/vapnenac ili sl.......znat cu vise kad dovrsim Ecology of the Planted Aquarium...

E sad,ta kupovna glina mozda je ok mozda nije,tesko je to bez vise informacija znat,ja je nebi koristio....da akdama ne veze jako dobro kalcij na sebe po glinu bi isao u prirodu...
Jedino neznam dal bi bilo bolje tu glinu osusit pa pretvorit u prah ili pustit u komadicima?!

« Zadnja izmjena: Veljača 15, 2011, 08:22:50 prijepodne od ZeleniMrav »
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2011, 10:33:11 prijepodne »
Sitna granulacija pečene gline je već druga stvar, no prah opet nije dobar jer je presitan. Prah bi omogućio stvaranje zračnih čepova koji bi rasli dok se ne raspuknu u vodu- i to je taj smrad otrovnog sumpora. Glina nije hranjiva no vjerujem da bi 1-2 mm granuacije ili veća pomiješana sa zemljom bila odlično rješenje.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2011, 11:10:08 prijepodne »
neću se petljati u raspravu, ali ću vam napomenuti:
glinovita tla spadaju u slabo hranjiva i jako kisela tla (u vrtlarstvu se čak ta kiselost mora smanjivati dodavanjem vapna) - tako da mislim da treba jako paziti
u što se upušta stavljajući samoinicijativno glinu u akvarij!

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2011, 12:29:45 poslijepodne »
Da,glina se dodaje u jako malim kolicinama u akvarij.
Mi redovito dodajemo pepeo u zemlju da se smanji kiselost,posto je zemlja crvenkasta tj. ima gline u njoj.

To za H2S sam mislim negdje citao da je Tuljan pricao da nije dokazano da smeta bilju jer si bilje samo stvara neku zastitu oko korjena...inace je jako otrovno.
Mineralizacijom zemlje bi se trebalo sprijeciti stvaranje tog plina,sta ja nisam napravio u sadasnjem setupu i izlaze mi ti smrdjivi mjehurici iz vode.Ne primjetim da smeta ribama ili bilju al nije bas ni pozeljno.
To da glina u prahu pospjesuje stvaranje tog plina neznam al ako ti kazes tako onda ti vjerujem.

Trebalo bi pitat kolege iz Srbije sa mojbiljnjiakvarijum foruma u vezi toga jer mislim da oni cesto koriste  glinu u podlozi.

20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE