Srpanj 22, 2025, 01:31:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 300 Litara "salate"  (Posjeta: 10354 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
300 Litara "salate"
« u: Veljača 14, 2011, 00:55:18 prijepodne »
Eto ljudi, nakon dosta duge pripreme i neuspjesnog kemijanja s hardwareom (citaj granjem) odlucil sam si ovaj vikend skratiti muku i sloziti postav s onim sta mi je bilo na raspolaganju.
Bubnul sam unutra sve od bilja kaj sam imal doma (suhi uzgoj, 2 tegle-rasadnika i harac po drugom akvariju) , te ono kaj sam uspio nabaviti/kupiti i od toga na koncu slozil nekakav "dutch scape".

Slagal sam bilje nekakvim redom, al ne bas posebno planski - isel sam za tim da za fazu cikliranja strpam sto vecu biljnu masu, pa bum s vremenom dotjerival (izbacival i ubacival zeljene vrste bilja).
Momentalno je unutra slijedece: lileopsis, cuba, hemianthus micranthemoides, pogostemon, bacopa, lobelia, althernathere (2 vrste), valisneria, stargrass, cabomba, hygrophile (limun, diformis, polisperma i pinnatifida (za nju nisam siguran)).
To je za sad to, pa budem vidio kak bude koja vrsta uspjevala i sta cu od navedenog vremenom morati ili htjeti zamjeniti nekom drugom biljkom.

U podlozi je mix tropica substrata (5kg) i vulkanita (7kg). Ispod toga na dnu tanka je KCl i ADA proizvodi (Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC).
Preko svega je kvarcni pijesak sitne granulacije, bez boje.
Filter je JBL CristalProfi e1500, koji stvara finu cirkulaciju po cijeloj duzini tanka. Bude li potrebe, kad se bilje azraste, dodat cu jos i stream pumpu.
Od rasvjete je gore 6 puta T5 od 54W (za sad ce gorit samo 3 po 5 sati na dan).
Sutra cu upogonit CO2 iz boce, a u planu mi je dodavat makro i mikor po PPS Pro metodi (vjerojatno).

To bi ukratko bilo to, a dolje je slika koja govor vise od ovog taksativnog popisa gore...a vrijeme ce pokazati kamo ce taj akvarij otici i kako ce to sve izgldati.

Svaki savjet, kritika ili pohvala su dobro dosle.  :up:  ;)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Odg: 300 Litara "salate"
« Odgovori #1 u: Veljača 14, 2011, 00:59:16 prijepodne »
E ovo ce biti lijepo vidim vec sada :klap:
Ciju rasvjetu koristis?
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 14, 2011, 01:07:53 prijepodne »
Ciju rasvjetu koristis?

Nekakva kineska (HOPAR), sa ebaya za 100$ (s postarinom)  za cudo bozje stiglo postom bez ikakvih carinskih i drugih nameta.
Za sad su unutra nekakve origigi daylight cijevi (10000K), ali mislim  koju zamijenit nekom specijalnom za rast bilja i boju opcenito.
« Zadnja izmjena: Veljača 14, 2011, 12:03:43 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2011, 13:05:44 poslijepodne »
Ciju rasvjetu koristis?
daaa ovo več sada jako puno obečava  :) :)
Virovitica - Brezovica

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2011, 13:57:41 poslijepodne »
Hvala Vam, prije svega, na vašim "obecavajucim perspektivama" za ovaj akvarij.

Evo, malo sam updejtirao opremu (nista sto se vidi, pa nema novih slika) - dodao sam 2 Grolux-ice i 1 Aquastar fluo cijev, tako da od jucer svih 6 lampi radi 2,5 sata dnevno, a samo 3 jos slijedecih 2,5.
Potjero sam i CO2 iz boce, ali preko difuzora od zracne pumpe (ona JBL plast kuglica) i to tako da se nalazi ispod izlazne cijevi iz filtera, pa struja lijepo hvata mjehurice CO2 i raznosi ih po cijelom akvariju.
Trebala bi mi ovih dana stici narudzba iz Kine u sklopu koje stize polen difuzor i ph cheker, pa cu tada poboljsat distribuciju CO2 i na kraju krajeva provjerit kolika mi je uopce efikasnost otapanja CO2.

Mozda sam malo subjektivan, ali mi se cini da su vec sve biljke odreda lijepo podigle vrhove i pocele tjerat mladim pupovima.
Budem poslikal cim se dogodi neki vidljiviji pomak, pa stavim slike tu na temu.

Za kraj, kad sam vec tu da i priupitam par stvari:
1. Ima li smisla/potrebe da u ovoj ranoj fazi cikliranja pocnem s redovitim dodavanjima makro i mikro elemenata?
2. Kojom dinamikom i u kojem obimu da radim izmjene vode?

Hvala na odgovorima i jos jednom hvala na ohrabrujucim komentarima.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Veljača 17, 2011, 14:11:54 poslijepodne »
Baš me zanima kako će ispast :up:
Dutch je puno posla, nadam se da ćeš uspjet ostvarit šta si zamislio.
nije ti pretanka podloga?

Moje mišljenje je da ti je to definitivno previše svijetla i da će ti bit jako teško izbjeć algarij, bez obzira na kraći fotoperiod, ja bi tu započeo sa dvije t5ice pa eventualno pojačao na 3 ako će trebat.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2011, 14:30:50 poslijepodne »
Cijenim mišljenje.... i da i ja razmišljam da je mozda previse svjetla, barem za ovu fazu.
Problem s ovom rasvjetom je sto, bez opseznijih elektricarskih zahvata, mogu goriti ili 3 ili 6 cijevi.
I to su cijevi spojene u seriju tak da ako jedna od 3 (u jednoj grani) ne gori, onda ne gori niti jedna; tak da varijanta sa samo 2 cijevi ne igra.....ali, kako si sad samo potvrdio moje strahove, reducirat cu rasvjetu na samo 3 cijevi.

Nadalje, moram priznat da mi dutch nije bio plan, ali kako (za sad) nisam uspio nabaviti biljne vrste koje sam si zamislio za scape, potrpao sam sve sto sam imao i krenuo u tom nekom dutch smjeru. No, budem jos vidio kamo i kako ce se stvar kretati, tak da nije iskljuceno da nakon cikliranja vecina ovog bilja ode van iz postava.

Sto se pak podloge tice, tanka je jedino u ovom centralnom prednjem dijelu gdje pokusavm dobit tepih od cube. Ako mi cuba ne uspije ili ak se pokaze potreba iz nekog drugog razloga, lako ja tu jos dosipam podloge.

Daj reci ibnezfrelon, buduci si se na forumu isprofilirao kao tata-mata za makro i mikro elemente, da li da krecem s dodavanjem ili je jos prerano (mislio sam po PPS Pro metodi)?

Thx

Offline zazinac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Ribnjak
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2011, 14:56:24 poslijepodne »
Ciju rasvjetu koristis?

Nekakva kineska (HOPAR), sa ebaya za 100$ (s postarinom)  za cudo bozje stiglo postom bez ikakvih carinskih i drugih nameta.
Za sad su unutra nekakve origigi daylight cijevi (10000K), ali mislim  koju zamijenit nekom specijalnom za rast bilja i boju opcenito.

Imaš dobru stranicu sa slikama lampi /www.valotesti/,i njiovim performansama.Pogledaj.
Akvarij je "claer five"

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Veljača 17, 2011, 15:36:06 poslijepodne »
Cijenim mišljenje.... i da i ja razmišljam da je mozda previse svjetla, barem za ovu fazu.
Problem s ovom rasvjetom je sto, bez opseznijih elektricarskih zahvata, mogu goriti ili 3 ili 6 cijevi.
I to su cijevi spojene u seriju tak da ako jedna od 3 (u jednoj grani) ne gori, onda ne gori niti jedna; tak da varijanta sa samo 2 cijevi ne igra.....ali, kako si sad samo potvrdio moje strahove, reducirat cu rasvjetu na samo 3 cijevi.

Nadalje, moram priznat da mi dutch nije bio plan, ali kako (za sad) nisam uspio nabaviti biljne vrste koje sam si zamislio za scape, potrpao sam sve sto sam imao i krenuo u tom nekom dutch smjeru. No, budem jos vidio kamo i kako ce se stvar kretati, tak da nije iskljuceno da nakon cikliranja vecina ovog bilja ode van iz postava.

Sto se pak podloge tice, tanka je jedino u ovom centralnom prednjem dijelu gdje pokusavm dobit tepih od cube. Ako mi cuba ne uspije ili ak se pokaze potreba iz nekog drugog razloga, lako ja tu jos dosipam podloge.

Daj reci ibnezfrelon, buduci si se na forumu isprofilirao kao tata-mata za makro i mikro elemente, da li da krecem s dodavanjem ili je jos prerano (mislio sam po PPS Pro metodi)?

Thx

Kreni sa 3 lampe pa ako ti postane dosadno u životu uvijek možeš upalit svih6 pa šta bude bude :D
Što se tiče gnojenja, ja sam uvjerenja kako niti jedan mikro ili makroelement nije direktni uzročnik algi , to sam se i uvjerio na mom dutch pokušaju.
Ti nemaš podlogu koja sadrži makroelemente, a i svijetlo je prilično jako pa  bi ja na tvom mijestu svakako gnojio to bilje. Nema veze jel cikliranje ili ne, to nema veze sa gnojenjem.
Mnogi gnojenje u cikliranju optužuju za svakakve alge, moje je mišljenje da je tu ipak krivac NH4 zbog same necikliranosti.

Znači, da, gnojiti za vrijeme cikliranja :up:  ...i kasnije ;)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 17, 2011, 16:16:54 poslijepodne »

Thx

Kreni sa 3 lampe pa ako ti postane dosadno u životu uvijek možeš upalit svih6 pa šta bude bude :D
Što se tiče gnojenja, ja sam uvjerenja kako niti jedan mikro ili makroelement nije direktni uzročnik algi , to sam se i uvjerio na mom dutch pokušaju.
Ti nemaš podlogu koja sadrži makroelemente, a i svijetlo je prilično jako pa  bi ja na tvom mijestu svakako gnojio to bilje. Nema veze jel cikliranje ili ne, to nema veze sa gnojenjem.
Mnogi gnojenje u cikliranju optužuju za svakakve alge, moje je mišljenje da je tu ipak krivac NH4 zbog same necikliranosti.

Znači, da, gnojiti za vrijeme cikliranja :up:  ...i kasnije ;)

Dakle, ugasio odmah 3 lampe (samo ih sad moram presloziti - 2x grolux i 1x daylight u ovaj red koji ce raditi).
S gnojenjem cu onda krenuti od sutra, buduci je danasnji fotoperiod pri kraju.
Daj reci jel mislis da je OK ici po PPS Pro metodi (referenciram se na tvoj clanak i opasku o kolicinu rasvjete kod ove metode)?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 17, 2011, 18:03:12 poslijepodne »
Filter je JBL CristalProfi e1500, koji stvara finu cirkulaciju po cijeloj duzini tanka.

Potjero sam i CO2 iz boce, ali preko difuzora od zracne pumpe (ona JBL plast kuglica) i to tako da se nalazi ispod izlazne cijevi iz filtera, pa struja lijepo hvata mjehurice CO2 i raznosi ih po cijelom akvariju.
Trebala bi mi ovih dana stici narudzba iz Kine u sklopu koje stize polen difuzor i ph cheker, pa cu tada poboljsat distribuciju CO2 i na kraju krajeva provjerit kolika mi je uopce efikasnost otapanja CO2.

Jesi razmislio o ovome umjesto difuzora?
Kad ti vec filter radi cirkulaciju po cijelom akvariju isto tako ce rasprsivati co2.
Iskoristivost/topivost je vrlo visoka,nema baloncica kao kod difuzora nego samo maglica koja se ni ne primjecuje a co2 ce se sa strujanjem rasprsivat po citavom akvariju.
Ja sam broj mjehurica sa atomizerom smanjio za vise od duplo nego sa difuzerom a bilje mi puno bolje perla.
Mislim da ti je kod ove velicine akvarija i bilja opskrba co2 jako bitna a bilje vise voli tu maglicu(negdje sam to citao)....

Ja bi isto gnojio pomalo od pocetka,pogotovo ako si sadio bilje kojem se jos nije razvio korijen da gnojivo dobiva folijarno,preko lisca.Nije dokazano da visak nutrijenata uzrokuje alge.
Meni je najveca greska u pocetku bila prejaka rasvjeta al kad sam nakon nekog vremena ulovio rutinu,pomalo podignuo rasvjetu i gnojivo sad samo buljim u akvarij jer nemam sta drugo radit,a izbacio sam sve brzorastuce bilje.
Koju vrstu gnojenja ces koristit je nebitno dok bilje ima svih potrebnih elemenata u svakom trenutku.
Sad dal ces mjerit kolicine nutrijenata ili vise gnojit pa cesce mjenjat vodu je na tebi da se odlucis...
Pomalo i imat ces prekrasan akvarij :up:
20l vanila

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 17, 2011, 18:31:08 poslijepodne »

Jesi razmislio o ovome umjesto difuzora?
Kad ti vec filter radi cirkulaciju po cijelom akvariju isto tako ce rasprsivati co2.
Iskoristivost/topivost je vrlo visoka,nema baloncica kao kod difuzora nego samo maglica koja se ni ne primjecuje a co2 ce se sa strujanjem rasprsivat po citavom akvariju.
Ja sam broj mjehurica sa atomizerom smanjio za vise od duplo nego sa difuzerom a bilje mi puno bolje perla.
Mislim da ti je kod ove velicine akvarija i bilja opskrba co2 jako bitna a bilje vise voli tu maglicu(negdje sam to citao)....

Jesam, razmisljao sam  o tome (bas ponukan tom temom na koju linkas), a i o jos nekim drugim varijantama.
No, prvo cu probat sa 2 polen difusora na razlicitim krajevima tanka, pa cu vidjet kako ce to sljakati.
Gledao sam i one miksere, a i stizu mi (uskoro, nadam se) i 2 stream pumpe, pa cu mozda i s njima probat nesto iskemijat.

Za gnojenje se slazem, samo nisam bas bio siguran jeli da odmah krecem s tim.
Malo mi je, zbog smjestaja ovog tanka (galerija u potkrovlju), problematicno svaki tjedan raditi velike izmjene vode pa necu dodavati makroelementa u suvisku (pretpostavljam da mislis na EI metodu). Sa PPS Pro (doduse malo modificiranom) vec imam jako dobra iskustva, tak da cu i kod ovog akvarija (barem u pocetku) ostati pri njoj.
Sto se pak bilja tice, slazem se s tobom - i kod mene ce npr. polysperma (kao drastican primjer brzorastuce biljke) sigurno ici van u nekom trenu.

U svakom slucaju, hvala na savjetima i podrsci :up:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Veljača 17, 2011, 20:04:50 poslijepodne »
Citat:
Daj reci jel mislis da je OK ici po PPS Pro metodi (referenciram se na tvoj clanak i opasku o kolicinu rasvjete kod ove metode)
evo, Zeleni mrav je dobro odgovorio i to potpisujem
Citat:
Koju vrstu gnojenja ces koristit je nebitno dok bilje ima svih potrebnih elemenata u svakom trenutku

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2011, 17:01:48 poslijepodne »
Eto, smanjio rasvjetu na 3 lampe (2xgrolux i 1xaquastar) po 5 sati na dan i poceo sa gnojenjem po PPS Pro (kako nema faune, cijelu tjednu dozu odjednom).
Mislim da je napredak vidljiv, pa evo nova fotkica.

Offline Innna

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #14 u: Veljača 27, 2011, 14:31:22 poslijepodne »
 -? kaze se da nema glupih pitanja ,vec odgovora :) a i tko pita,ne skita.
s obzirom da sam relativno nova u akvaristici imam pitanje___ KAKO i da li se ovako uređen akvarij sa podlogom usisava??? kako cistiti izmet sa dna s obzirom na biljke??
veliko hvala na odgovoru

p.s. PREKRASAN je akvarij!!!

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #15 u: Ožujak 01, 2011, 19:19:20 poslijepodne »
ljepi akvarij  :up:
al meni je bilo ljepše sa rasvjetom ko na prvoj slici, ova mi je više za ciklide nekak  :D
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 01, 2011, 19:48:26 poslijepodne »
-? kaze se da nema glupih pitanja ,vec odgovora :) a i tko pita,ne skita.
s obzirom da sam relativno nova u akvaristici imam pitanje___ KAKO i da li se ovako uređen akvarij sa podlogom usisava??? kako cistiti izmet sa dna s obzirom na biljke??
veliko hvala na odgovoru

Ja prolazim kroz bilje "usisavacem" koliko se moze mada kod dobro zabiljenih akvarija to i nije bed jer se tako gnoji bilje....
20l vanila

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #17 u: Ožujak 02, 2011, 19:56:38 poslijepodne »
Sviđa mi se brdo sa ljeve strane  u čošku, a biljke su popikane kao u vrtu po špagi, :D :D sve u svemu kad se razraste bit če preljepo   :up:

Offline ipehar

• Novi član
  • *
    • WeB
« Odgovori #18 u: Ožujak 12, 2011, 00:29:55 prijepodne »
odlično ti je sve ima da sanjam si ovakav akvarij
 :up: :up: :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 11, 2011, 23:49:42 poslijepodne »
Prije svega pozdrav svima.
i isprike sto nisam odgovorao na pohvale, prijedloge i pitanja, al nije me bilo neko vrijeme na forumu....stisle me obveze, zaredala mi neka putovanja i jos sam k tome neko vrijeme bio bez interneta jer sam mjenjo providera.
Da ne duljim sad s pricom, akvarij sam svejedno u medjuvremenu, uz svesrdnu pomoc ukucana, koliko toliko odrzaval...doduse u ovoj fazi cikliranja i nije bilo nesto puno posla s njim.
Kako do sad, osim komunalaca, nije bilo puno stanovnika, nije bilo ni ostanjaka hrane, ni kakice, pa samim time niti nekog velikog usisavanja.

U petak sam naselio prve prave stanovnike, u vidu jata harlekin rasborki i jata crvenih neonki. Prije 15-ak dana su unutra usli cory nanusi (vlastiti mrijest), glass kozice i 3 sijamca.
Odrzavanje je nekak klapalo s modificiranom (promjena vode svakih 10-15 dana) PPSPro metodom.
Ovaj vikend sam imal malo vece sisanje, pa evo par fotki.

« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2011, 15:42:13 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline zokila007

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #20 u: Travanj 12, 2011, 20:50:09 poslijepodne »
i ja bih takav..... :'( :'(
hehe  odličan je...

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 14, 2011, 09:16:05 prijepodne »
Bok pajdo!
Salata raste,sad treba nekog odojka naći,nije da se hvalim,imam ih preko nekoliko!
Slj tjedan sam u zg,javim ti se,imat ću nešto za tebe!
Pozzz

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 14, 2011, 10:29:23 prijepodne »
Bok pajdo!
Salata raste,sad treba nekog odojka naći,nije da se hvalim,imam ih preko nekoliko!
Slj tjedan sam u zg,javim ti se,imat ću nešto za tebe!
Pozzz

Ne znam za tebe, al uz dobrog odojka meni salate ni ne treba!!  :D :D ;)
Moze plan za drugi tjedan...imat cu i ja jos nesto bilja za tebe (HM - ovi zbunovi u prednjem planu moje salatare).

SeeYa

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 21, 2011, 21:58:24 poslijepodne »
Evo, da mi tema ne zamre, jedna slikica trenutnog stanja.
Nema nekih narocitih noviteta, osim sto je danas u svom novom domu zaplivalo jato crvenih neonki.
Ovom prilikom zahvalio bih se (ko)legi Nikoli iz Osijeka.  :up:

Osim toga, kao sto se dadne sa fotke primjetiti, tank je opet pomalo zarastao, tako da ovih dana slijedi neko sisanje...a mozda i poneka reorganizacija biljaka (mislim malo lijevu stranu doraditi).
U to ime, samo da obavijestim ljude koji su se vec javili na PP, a prilikom zadnje podijele nisu dobili nista, da ce za onaj prvomajski vikend biti stargrassa, hygrophile diformis i limuna (obicnog i narow leafa) za podijeliti.
Stoga Vas molim da mi na PP potvrdite da ste jos uvijek zainteresirani i za sto od navedenog.
Obecajem da cu se potruditi da svi koji su zadnjom prilikom ostali zakinuti, ovaj put dobiju barem nesto.

Inace zadovoljan sam kako su se sve biljke fino udomacile i adaptirale na uvjete u akvariju, te jako lijepo napreduju (svo osim lileopsisa i onih crvenih stapica nekakve terarijske biljke s lijeve strane).
Na mjesto tih "stapica" mislim piknut red tiger lotus da malo zacrveni i tu stranu.
Uz to, jos mi sa te strane nesto ne stima sa stargrassom i limunom (iza), a nisam bas siguran sta i kako da napravim....stoga prihvacam svaku sugestiju i/ili kritiku.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #24 u: Travanj 21, 2011, 23:30:35 poslijepodne »
poradi na srednjem planu..ovako je velika razlika između prednjeg i stražnjeg...nema prelaza....
možda se u tom pogledu i s kojim panjem poigrat?