Srpanj 18, 2025, 10:13:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Povratak u akvaristiku, savjeti za uređnje vrlo uskog akvarija  (Posjeta: 4298 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Baxzy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • TAKOdobra.com
Povratak u akvaristiku, savjeti za uređnje vrlo uskog akvarija
« u: Veljača 13, 2011, 14:34:37 poslijepodne »
Pozdrav ljudi,

dugo nisam bio ovdje, od mog posljednjeg  60-litarskog akvarija iz već pomalo davne 2006 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=6088.0... Jednostavno su bile odluke ili će biti preko 200 litara ili radje ništa... Ipak, kao da sam u tih pet godina zaboravio na sve probleme koje uzrokuje manji tank kad me nenadano zapala zanimljiva stvarčica; opet je to 60 litirica ali vrlo uzak – samo 14,5 cm, dublji nego uobičajeno – punih 70 cm.. u širinu ide još 63 cm..

Ovo mi je nekako novi izazov sad uredit, pa evo neke moje želje, a vas molim za savjete, tko je imao slična iskustva s tako uskim akvarijem te da mi ukažete na moguće probleme...

[IMG=http://img823.imageshack.us/img823/9072/130220111336.th.jpg][/IMG]

Jučer sam u le***** odmah kupio stalak. Vidi se na uploadanoj slici. Znam da se ne radi o klasičnom akvarijskom stalku, već o ormariću za cipele, ali čini mi se da će to držati!? Izgleda mi dosta čvrsto dok ovako prazno stoji, tri su vertikale u ormariću stabilne, učvršćene s 6 poprečnih drvenih i brdo šarafa (jedva sam to sastavio iz nečitljive skice op.a.)..
Estetika je ovdje igrala primarnu ulogu, patim malo na to, pa se akvarij i ormarić poklapaju u gotovo dvije dimenzije. Sad kad budem stavljao cijevi vanjskog filtera, dolaze problemi i vjerujem da moja vizija estetike pada u vodu... :)

Želja mi je u akvarij staviti jato plavih ILI crvenih neonki. Plave izgleda jel su gotovo u pola cijene crvenih. Stavio bi 20 riba. Moglu li više? Trebam li možda manje? Od drugih riba ne bi više ništa komplicirao i stavljao...

Biljke... ovome mislim posvetiti malo veću pažnju. Gušće bi ga zasadio. Ipak, ovdje nemamo prednju, srednju i stražnju stranu akvarija, već samo jednu, prednju stranu. Ipak bi stvar dizajnirao s lijeva na desna... tako da mi visoke biljke padaju u krajnji lijevi i krajnji desni dio.. Nešto kao nepravilno slovo V s donjim dijelom na 2/3 širine... Od biljaka bi uzeo neku cabombu, heterantheru i onu običnu nisku travu... eventualno echinoduras, ali mi je on drugi izbor po ljepoti... ako netko ima iste stvari, cijenio bi poklon ili da kupim povoljno.
U podlogu ispod šljunka 1-3 mm granulacije ide vulcanit. Pitanje je, budući da ga imam starog pet godina i stajao je u zatvorenoj kanti nakon rastranformiranja akvarija. Bio je dakle korišten, sad kad sam otvorio, i dalje je u kanti mokro, ali nije se ništa usmrdilo. Koliko mi je sigurno to stavljati nazad u akvarij? Da se nisu razvile neke bakterije, izgublila svojstva i sl... ili da se ne zezam s tim i uzmem novu kanticu?

Rasvjetu ću rješiti s dvije fluo lampe.. tu se ne razumijem previše, pa bi molio savjet pri odabiru lampe gdje će i neonke blistati u najboljem svijetlu...

To bi bilo za sad to...
Lipik, Zagreb/Hrvatska

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Povratak u akvaristiku, savjeti za uređnje vrlo uskog akvarija
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2011, 14:54:29 poslijepodne »
postovanje i pozdrav!   :hat3:
hm, iskreno, s ovim bas nema neke pretjerane sanse pretvoriti u konkretan akvarij.... gledano na dimenzije
visina 70cm? ne znam, razmisljam i opet, hm....
ostavljam kreativnijima na razmatranje, meni ovo ne daje nadu za akvarij u punom smislu te rijeci....

sretno anyway  :up:
eruption of emotions

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2011, 15:12:09 poslijepodne »
Ko stvoren za koloniju mrava  :up: :D

Offline huskybucka

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2011, 17:16:53 poslijepodne »
Neobicno
Al ne znaci da je lose...
Svakako ne vece ribice od neonke..
Biti ce zanimljivo vidjeti kada ga uredis :up:

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2011, 17:29:33 poslijepodne »
Mene samo zanima... Kad se popneš na neku stolicu ili ljestve... I staviš ruku u akvarij, prazan, možeš do dna?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2011, 17:34:42 poslijepodne »
Meni uopce nije zanimljvio a sta tu mos posadit i tako to  -? Jedino mozes napunit sve valsinerijom i to ti je to a ribe se nece tu moc okrenit nit nista  ;) najbolje radi nešto normalno msm pravi akvarij od 100-200L i to ti je to  :up:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2011, 18:05:29 poslijepodne »
A joooj.... pa u koje svrhe je ljepljeno to staklo?
No ipak... grane, mahovina, hrpa kozica...Moglo bi se lijepo urediti. Možda i koje maleno jato ribica malih rastom.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2011, 18:57:49 poslijepodne »
Po meni je za to stvorena valisneria gigantea i jato neonki.
Samo to će biti jako gadno za održavati - kako zavući ruku u nešto te dubine i pritom vidjeti što radiš? Svakako bi trebalo biti što bliže podu po meni i zato ovaj ormarić nije baš neko dobro rješenje. Ovako koliko mogu ocijeniti sa slike, to je zajedno i preko 1.5 metar visine. Ako nešto trebaš čeprkati, morat ćeš se dobro nagnuti upravo zbog te visine stakla. Samo kako se nagnuti kad stojiš na ljestvama? - Lako pobjegnu ispod nogu, pa bi moglo biti ribica posvuda. Nadam se da neće, ali iz tog razloga ja bi to stavio na neku nižu policu. To bi jako olakšalo stvari.
Rasvjeta će morati biti malo jača pretpostavljam. Možda ne bi bilo loše ni da se sa 3 strane zalijepi npr. crna folija da bi se zadržalo više svjetla unutra?
Mislim da može biti jako lijepo i zanimljivo upravo iz tog razloga što je neuobičajeno. Ali uopće nije praktično. Živi bili pa vid'li  :up:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2011, 19:12:31 poslijepodne »
bas me zanima kak bude zgledalo, ja bi to ovak nekak napravil:

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2011, 19:16:25 poslijepodne »
Svakako glasam za valisneriu giganteu. Mislim da je ona ovdje nezaobilazna i da bi njeni dugi vitki listovi još više naglasili dubinu (visinu) akvarija :)
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2011, 19:58:28 poslijepodne »
na tu visinu ti treba strasna rasvjeta! ..a nemas bas mjesta za vise neonki posto je akvarij jako uzak ...tu bi trebao nesto stvarno dobro smisliti, pogotovo kaj se tice mahovine i ovog drugog bilja koje treba puno svjetla.
ja glasam isto kao i gmatanic  :up:  za valisneriu i to hrpu valisnerie cijelom duzinom u pozadini,a ispred nje nesto tipa kripti ili anubiasa jer njima nije potrebno previse svjetla... ili neko cetvrto bilje koje bi moglo bit u tim uvjetima na toj dubini.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2011, 20:07:15 poslijepodne »
ja bi samo neku tanju valisneriu , ne pregusto ali po cijeloj površini, i prednji i zadnji plan ( ako se tih 15-ak cm uopće može podjelit na prednji i zadnji).
Od riba bi čak  možda najradije tu stavio jednog betana, pod uvjetom da ima dosta te valisnerije pri vrhu da može odmarat i da nije jak protok.

Offline Baxzy

• Punopravni član
  • **
    • TAKOdobra.com
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2011, 20:27:33 poslijepodne »
@alen051 - Kad se popnem na stolicu i stavim ruku u akvarij, dolazim do dna. Na knap, ali mogu... :)  

@Venom – radio bi ja nešto normalno, samo ovo sam dobio na poklon... :)
@ sarita – akvarij je dovežen s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Od tamo je odbačen. Što su oni imali tamo u tome ne znam... možda stvarno što Nuclear kaže, koloniju mrava.... :)

Polica s akvarijem je visoka kao i ja... 175 cm...  shvaćam da će bit malo problem, ali budemo vidjeli. Hvala vam svima na savjetima, ako netko ima što za dodati samo neka piše. Također, ako ima i odgovor na u prvom postu postavljena pitanja... ribe, puno/malo 20kom? koje lampe? Vulcanint da uzimam novi?
« Zadnja izmjena: Veljača 13, 2011, 20:30:53 poslijepodne od Baxzy »
Lipik, Zagreb/Hrvatska

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2011, 21:45:09 poslijepodne »
S bettama imam određenoga iskustva i nikako ne bih pokušavao s njim u tako, ali tako visokom akvariju... Bilo bi ubitačno za njega.

Što se neonki tiče, ja bih definitivno išao na opciju crvenih neonki koje su mi puno ljepše od plavih, ali - ako cijena presuđuje onda znam koje ćeš izabrati :D

Joj, dimenzije možda nisu zahvalne za održavanje, ali me baš privlače ovakvi "ludih" dimenzija! Valisnerija u kombinaciji s možda čak nekim zgodnim granama obraslim mahovinom bi moglo jako dobro izgledati!

Veselim se nastavku priče, koja će nadam se biti praćena mnoštvom fotografija!
Samo naprijed!
FILIP (Valpovo)

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2011, 22:19:29 poslijepodne »
Puffy, možda ovako nešto...?

zeleno: v. gigantea, eleocharis vivipara i parvula
crveno: anubias/ microsorum
smeđe: razgranana grana s korom i zarasla mahovinom
"otok" od kamena ili kore obrasle mahovinom te manjim obraslim kamenčićima i neki djelomični grudasti tepih od druge vrste mahovine koja je svjetlija i ima dlačice.

Podloga ukoso i pada prema naprijed - moguće i minijaturne kaskade na zasilikoniranom stiroduru ili nekog sličnoj trajnoj pregradi.

Ili možeš napraviti tanašne dijelove stijene i zasilikonirati ih za stražnje staklo nakon polu-emerznog uzgoja mahovine u plitkoj posudi za koze!
« Zadnja izmjena: Veljača 13, 2011, 22:27:48 poslijepodne od Iris »

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2011, 23:13:21 poslijepodne »
ja bi ovaj akvarij uredio tako što bi:

na dno stavi podlogu... i sve to što ide i posadio neko tepih bilje
onda bi ubacio neku veliku granu koja bi zauzela veći dio akvarij (grana s tanjim grančicama).. pri dnu grane bi stavio anubiase... a na ostatak grane mahovinu.... i sa strane valisneriu.. tek tolko da popuni bočne djelove akvarija...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #16 u: Veljača 14, 2011, 08:06:18 prijepodne »
Mislim da će teško  uspjeti neka tepih biljka. Previsok je akvarij i falit će svijetla.

Offline zazinac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Ribnjak
« Odgovori #17 u: Veljača 17, 2011, 15:04:06 poslijepodne »
Pozz,

meni se osobno sviđa experimentiranje.Obzirom na visinu akvarija pripazi na debljinu stakla zbog tlaka.
Jedan kolega je exp sa visinom 60 cm klasičan akvarij 100x60x40,napravljen od osmice, pa je nevjerovatno kroz2-3 dana pukao.
Primjetili smo znatan trbuh na akvariju prije samog pucanja.
Što se tiće rasvjete pogledaj stranicu www.valotesti-tamo imaš vrlo dobar preglednik svi lampa sa slikovnim prikazom
 :klap:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Veljača 21, 2011, 22:25:28 poslijepodne »
a zasto ga nebi probao na pola (ili 2 trecine) napuniti vodom, i staviti neko granje i bilje koje ide i izvan vode?  :)

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Veljača 22, 2011, 00:06:18 prijepodne »
a zasto ga nebi probao na pola (ili 2 trecine) napuniti vodom, i staviti neko granje i bilje koje ide i izvan vode?  :)

Super ideja !

AKvič širine 14cm može biti idealan betta biotop podlaga (neka zemlja najbolje) 5cm ,voda visine15-20cm,napraviš mali kopneni dio na krajevima i zasadiš neko bilje,ima bilaj koje može rast iz vode,u vodu zasadiš neke kripte baciš koje plutajuče i eto ti biotopa :)evo skica

Betti je takav akvič sasvim dovoljan posebno za neki par divljaka što se neče pobit izmedju sebe

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #20 u: Veljača 22, 2011, 00:07:45 prijepodne »
a na suhi dio mogu ići npr. biljke mesožderke :)

Offline Baxzy

• Punopravni član
  • **
    • TAKOdobra.com
« Odgovori #21 u: Veljača 27, 2011, 23:18:18 poslijepodne »
Hvala na savjetima, ovo mi je jako zanimljiva ideja ovo s biljkama vani unutra, zemlja i tako to... :)

trenutno sam u fazi "uzeo sam stanku"... ispit i frka oko faksa, a 24 sata sanjanja irazmišljanja oko akvarija jednostavno ne ide uz to... :)
Lipik, Zagreb/Hrvatska

Offline zokila007

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #22 u: Travanj 19, 2011, 18:52:51 poslijepodne »
Ko stvoren za koloniju mrava  :up: :D
:up: :up: :up: :up: :up: :up: :up:

hahahahaha

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #23 u: Travanj 22, 2011, 00:49:13 prijepodne »
Mene u cijeloj toj priči najviše muči stabilnost,ta visina na tako maloj osnovi,na ormariću za cipele?
Mislim da su svi  u pravu koji preporučaju punjenje do pola ili tu negdje,tlak bi bio opasan da je do vrha
Zanima me kako je krenula ideja o takvom aq?