Pozdrav ljudi,
dugo nisam bio ovdje, od mog posljednjeg 60-litarskog akvarija iz već pomalo davne 2006
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=6088.0... Jednostavno su bile odluke ili će biti preko 200 litara ili radje ništa... Ipak, kao da sam u tih pet godina zaboravio na sve probleme koje uzrokuje manji tank kad me nenadano zapala zanimljiva stvarčica; opet je to 60 litirica ali vrlo uzak – samo 14,5 cm, dublji nego uobičajeno – punih 70 cm.. u širinu ide još 63 cm..
Ovo mi je nekako novi izazov sad uredit, pa evo neke moje želje, a vas molim za savjete, tko je imao slična iskustva s tako uskim akvarijem te da mi ukažete na moguće probleme...
[IMG=http://img823.imageshack.us/img823/9072/130220111336.th.jpg][/IMG]Jučer sam u le***** odmah kupio stalak. Vidi se na uploadanoj slici. Znam da se ne radi o klasičnom akvarijskom stalku, već o ormariću za cipele, ali čini mi se da će to držati!? Izgleda mi dosta čvrsto dok ovako prazno stoji, tri su vertikale u ormariću stabilne, učvršćene s 6 poprečnih drvenih i brdo šarafa (jedva sam to sastavio iz nečitljive skice op.a.)..
Estetika je ovdje igrala primarnu ulogu, patim malo na to, pa se akvarij i ormarić poklapaju u gotovo dvije dimenzije. Sad kad budem stavljao cijevi vanjskog filtera, dolaze problemi i vjerujem da moja vizija estetike pada u vodu...
Želja mi je u akvarij staviti jato plavih ILI crvenih neonki. Plave izgleda jel su gotovo u pola cijene crvenih. Stavio bi 20 riba. Moglu li više? Trebam li možda manje? Od drugih riba ne bi više ništa komplicirao i stavljao...
Biljke... ovome mislim posvetiti malo veću pažnju. Gušće bi ga zasadio. Ipak, ovdje nemamo prednju, srednju i stražnju stranu akvarija, već samo jednu, prednju stranu. Ipak bi stvar dizajnirao s lijeva na desna... tako da mi visoke biljke padaju u krajnji lijevi i krajnji desni dio.. Nešto kao nepravilno slovo V s donjim dijelom na 2/3 širine... Od biljaka bi uzeo neku cabombu, heterantheru i onu običnu nisku travu... eventualno echinoduras, ali mi je on drugi izbor po ljepoti... ako netko ima iste stvari, cijenio bi poklon ili da kupim povoljno.
U podlogu ispod šljunka 1-3 mm granulacije ide vulcanit. Pitanje je, budući da ga imam starog pet godina i stajao je u zatvorenoj kanti nakon rastranformiranja akvarija. Bio je dakle korišten, sad kad sam otvorio, i dalje je u kanti mokro, ali nije se ništa usmrdilo. Koliko mi je sigurno to stavljati nazad u akvarij? Da se nisu razvile neke bakterije, izgublila svojstva i sl... ili da se ne zezam s tim i uzmem novu kanticu?
Rasvjetu ću rješiti s dvije fluo lampe.. tu se ne razumijem previše, pa bi molio savjet pri odabiru lampe gdje će i neonke blistati u najboljem svijetlu...
To bi bilo za sad to...