Srpanj 19, 2025, 16:55:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Jako mekana voda  (Posjeta: 4481 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Jako mekana voda
« u: Veljača 04, 2011, 10:52:47 prijepodne »
Stigli API GH i KH testovi i voda iz spine je:

KH:0
GH:1

Testove sam radio tako da sam stavio duplu dozu vode(10ml) jer na 5ml je odmah mjenjalo boju.
Mislio sam si da ce bit ovako nesto jer je bilje pokazivalo nedostatak kalcija,kozice su imale problema sa presvlacenjem a voda je iz sumskog rezervara,vjerovatno profiltrirana kisnica...
U akvarij dodajem Seachem Equilibrium i tamo je voda KH:6,GH:6.

Ako se ne varam Equilibrium bi trebao podizati samo GH(katione:kalcij,kalij,magnezij...) pa me zanima zasto je KH u akvariju toliki prema vodi iz spine?
Imam CO2 bocu,u akvariju nema panjeva(maknuo pred par tjedana),nema kamenja,podloga je flourite...
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Jako mekana voda
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2011, 13:19:02 poslijepodne »
Kad ti je voda tako mekana,napuni si vodeni krevet  :D
Stvarno cu ti morati poslati par litara prave vode :)

Kakve si testere nabavio,i koliko su pouzdani?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2011, 13:28:43 poslijepodne »
Sva naša akvarijska voda teži pH neutralnoj, bez obzira imamo li treset u podlozi, panjeve, stavljamo li druge omekšivače/ stvrdnjivače. Kiselo i meko opet niije isto, no tijekom vremena se izjednači. Znaš li koliko elemenata u mjesecu unosiš u akvarij hranom i kemijom? Ne unosiš samo ono što "vodi treba", nego on što treba i ribama, kozicama, puževima... Ribice, puževi, kozice kakaju, to se sve razgrađuje, pa papaju biljke, pa ti od svega malo oduzmeš hrane bakterijama i biljkama usisavanjem i izmjenama vode, pa vraćaš unutra hranu samo za biljke kemijom, i onda opet hranom- nema ti tu equilibriuma  :D :D :D, uvijek je nešto u višku ili manjku. Pipovača se često i namjerno "stvrdnjava" da ustvari originalno prekisela voda ne bi nagrizala cijevi (pa se onda kod tebe doma stvarno opet zakiseli i na kraju smekša). Tko zna što je tu sve u igri. Ništa ne treba isključivati.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2011, 13:32:52 poslijepodne »
Enciklopedijo hodajuca  :klap: :klap: :D :D

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 04, 2011, 13:45:10 poslijepodne »
Enciklopedijo hodajuca  :klap: :klap: :D :D

...aj' nauči prat' suđe!   ;) :D :D
Muškarac i pol', c-c-c-c....  :a018:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 04, 2011, 13:54:59 poslijepodne »

API testovi,navodno bi trebali biti ok a i indicije su takve da je voda mekana.

Sva naša akvarijska voda teži pH neutralnoj, bez obzira imamo li treset u podlozi, panjeve, stavljamo li druge omekšivače/ stvrdnjivače. Kiselo i meko opet niije isto, no tijekom vremena se izjednači. Znaš li koliko elemenata u mjesecu unosiš u akvarij hranom i kemijom? Ne unosiš samo ono što "vodi treba", nego on što treba i ribama, kozicama, puževima... Ribice, puževi, kozice kakaju, to se sve razgrađuje, pa papaju biljke, pa ti od svega malo oduzmeš hrane bakterijama i biljkama usisavanjem i izmjenama vode, pa vraćaš unutra hranu samo za biljke kemijom, i onda opet hranom- nema ti tu equilibriuma  :D :D :D, uvijek je nešto u višku ili manjku. Pipovača se često i namjerno "stvrdnjava" da ustvari originalno prekisela voda ne bi nagrizala cijevi (pa se onda kod tebe doma stvarno opet zakiseli i na kraju smekša). Tko zna što je tu sve u igri. Ništa ne treba isključivati.

Namjera mi je dodavat cim manje kemije,al zbog CRS kozica sam prisiljen dodavat nesto da povecam GH.
Sad za kozice imam akvarij sa akadamom a u ovaj veci mislim sadit bilje kojem ne smeta mekana voda ili cu nekako rijesit podlogu da ima dosta kalcija...
Uglavnom zanima me sta utjece na KH vode ako kolicina kationa utjece na GH,tj. u kakvoj su vezi?!
Al dobro,mislio sam si skratit posao al morat cu nac neki detaljni clanak sa bolje objasnjenom kemijom vode jer nisam naucio zadacu kako spada :o :D
Znam neke osnovice al vidim da mi fali jos puno toga....
20l vanila

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 04, 2011, 14:22:22 poslijepodne »
Za bilje koje više voli tvrdu vodu možeš pod korijen ugurati komadić sedre ili neki dr vapnenac koji se neće topiti odmah (a i smanjenje toka vode u podlozi spriječit će brzinsko nepotrebno topljenje u vodu pa će biljke uzimati koliko im treba samo svojim korijenom u čemu i je cijela stvar). Inače CaCO3 treba SVOM bilju. Istraživanja su pokazala da u jezerima pada pH tijekom podneva kada je jača fotosinteza - to ti valjda dovoljno govori.

Pad ispod 20 ppm CaCO3 (1 KH=17.9 ppm CaCO3) ne smije se dogoditi u akvariju. Optimalno je da ti KH bude uvijek iznad 3.

U suprotnom, ubacivanjem CO2 ćeš rastopiti biljke, a enzim za fotosintezu prestat će raditi.

Te biljek koje vole jako tvrdu vodu na svojem lišću izlučuju H+ (stvaraju kiselinu i time pH oko 6 čime topi CaCO3 i uzima si CO2 i kalcijeve ione - koji čak ostaju u suvišku, spajaju se tamo gdje su potrebni, ..... da sad ne pišem roman...). CO2 sada nemoj očekivati u nenormalnim količinama iz vapnenca - ali bilje ga i otamo crpi.

Znaš li da za akvaristička natjecanja bacanju hidrogen u vodu u malim količinama neštetnim ribama i biljkama?  :D :D :D Sve samo da lijeeeepo perla. :)

A kozama bi trebao biti dovoljan Ca, CaCO3, Mg, Zn i Cu iz hrane. Zn i Fe su ti najbitniji u "komunikaciji" stanica biljaka, sisavaca, beskralježnjaka svih. Zn je poprilično zapostavljen element u akvaristici.

Ukoliko te zanima minimalno održavanje akvarija i stabilan pH koji je tebi najglavniji problem, uhvati se NATURAL low techa. Ima vrlo korisnih članaka o tome, a i jedna biokemijska biblija na temu Ecology of a Planted Aquarium (Diana Walstad).

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2011, 14:27:45 poslijepodne »
mišljenja sam da ne treba iz svega toga radit tolike naučne misli i istraživanja, prvo što mi je palo na pamet jest vapnenac ispod korjena biljke koja voli tvrđu vodu..malo mi je nelogično, pa neće onda samo toj biljci bit tvrđa voda, već će se caco3 topit i cijelu vodu činit tvrđom, a ne samo ispod korijena te biljke.. ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2011, 14:32:43 poslijepodne »
Biljka topi vapnenac/sedru/karbonate lišćem. Ako stavi komadić sedre pod korijen, zbog minimalne ali ne i zanemerive cirkulacije vode u podlozi, ipak će se topiti ali onoliko koliko je potrebno. Biljka će sama odrediti koliko će H+ izlučivati (iz lišća). Neke sjevernoameričke bilje idu i do pH 4, ovisno o tome koliko im je dostupan CO2 iz drugih izvora. Također ne treba zaboraviti da u korijenu svih biljaka žive MO među kojima su plijesni i gljivice kojima također trebaju minerali i energija.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 04, 2011, 14:35:04 poslijepodne »
Biljka topi vapnenac/sedru/karbonate lišćem
 Također ne treba zaboraviti da u korijenu svih biljaka žive MO među kojima su plijesni i gljivice kojima također trebaju minerali i energija.

1. naravno, čisti primjer je koja biljka u manjku co2? (pitanje za milijun kuna :D)
2. nije još dokazano, svojevremeno smo tuljan i ja vodili slične rasprave, gdje je naveo, da u akvaristici još nije dokazana da biljka simbionira sa gljivicama, kao što je to slučaj u "kopnenih" biljaka..znači o tome bismo mogli u nedogled
 ;)

edit :
Ako stavi komadić sedre pod korijen, zbog minimalne ali ne i zanemerive cirkulacije vode u podlozi, ipak će se topiti ali onoliko koliko je potrebno. Biljka će sama odrediti koliko će H+ izlučivati (iz lišća).
daj primjer biljke i kak se to lagano topi  ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 04, 2011, 14:39:56 poslijepodne »
Hehehe, to vam je tak' dečki kad niste Walstadicu pročitali.  :D :D :D Dokazano je za Vallisneriu americanu, i to 1996.:

Effects of different submersed macrophytes on sediment biogeochemistry

Cathleen Wiganda, Corresponding Author Contact Information, J. Court Stevensonb and Jeffry C. Cornwellb

a Institute of Ecosystem Studies, PO Box AB, Millbrook, NY 12545, USA

b University of Maryland System, Horn Point Environmental Labs., PO Box 775, Cambridge, MD 21613, USA
Accepted 31 October 1996. ;
Available online 11 March 1999.

:D :D :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 04, 2011, 14:41:20 poslijepodne »
mi ne čitamo, mi samo eksperimentiramo ;) :D :D

..čekam odgovor ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 04, 2011, 14:48:56 poslijepodne »
Cannibale, ti Tuljanu duguješ pivo ili obrnuto?  ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 04, 2011, 14:53:39 poslijepodne »
Odgovor onda, u experimentalnom obliku, dobit ćeš za 3 mjeseca kad prikupim dovoljno podataka svojih eksperimentalnim akvarijem od 15 L, da ne bi ispalo da samo čitam.  :up: Slobodno ponesite testere i tražite CO2 bocu po stanu.  :D :D

Također dokazujem alelopatiju, mada je već dokazana...  :D :D :D

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #14 u: Veljača 04, 2011, 14:56:22 poslijepodne »
kakva to ale Lopata,o cemu ovdje pricamo  :D
Za sad je napeto,Iris se pokusava izvuci sa svojim enciklopediskim znanjem,a cann jos samo lagano spusta
Nepto je napeto  :D :D

Zeleni ubrzo ces imati rijesenje  :up: :)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 04, 2011, 15:11:01 poslijepodne »
kakva to ale Lopata,o cemu ovdje pricamo  :D
Za sad je napeto,Iris se pokusava izvuci sa svojim enciklopediskim znanjem,a cann jos samo lagano spusta
Nepto je napeto  :D :D

Zeleni ubrzo ces imati rijesenje  :up: :)

'aj odi suđe prat'.  :D :D :D :D 
Nije ovo natjecanje, tak' i tak' znamo da TIII želiš biti milijunaš.  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 04, 2011, 16:13:56 poslijepodne »
da se razumijemo, cann ne spušta niti ima namjeru spuštat, jer je bio baniran na mjesec dana, a sljedeći ban mi je doživotan, tak da nemam namjeru ulazit u konflikte il cijeđenje masti više :)
anubias, ti je odličan primjer usred nedostatka co2 u vodi, kada se na lišću vrši karboksilacija, il kak se već zove, istu stvar mi radi microsorum, uz manje co2  ;)

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #17 u: Veljača 04, 2011, 16:25:55 poslijepodne »

API testovi,navodno bi trebali biti ok a i indicije su takve da je voda mekana.

Namjera mi je dodavat cim manje kemije,al zbog CRS kozica sam prisiljen dodavat nesto da povecam GH.
Sad za kozice imam akvarij sa akadamom a u ovaj veci mislim sadit bilje kojem ne smeta mekana voda ili cu nekako rijesit podlogu da ima dosta kalcija...
Uglavnom zanima me sta utjece na KH vode ako kolicina kationa utjece na GH,tj. u kakvoj su vezi?!
Al dobro,mislio sam si skratit posao al morat cu nac neki detaljni clanak sa bolje objasnjenom kemijom vode jer nisam naucio zadacu kako spada :o :D
Znam neke osnovice al vidim da mi fali jos puno toga....

koliko se meni čini negdje sam pročitao da za CRS (crystal red shrimps) traže jako mekanu vodu tako da ne vidim razloga zašto ti je loša voda za njih.. -?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 05, 2011, 10:01:11 prijepodne »
Za bilje koje više voli tvrdu vodu možeš pod korijen ugurati komadić sedre ili neki dr vapnenac koji se neće topiti odmah (a i smanjenje toka vode u podlozi spriječit će brzinsko nepotrebno topljenje u vodu pa će biljke uzimati koliko im treba samo svojim korijenom u čemu i je cijela stvar).

Ja sam si to zamislio ovako:
 - uzmem par kg akadame koja ima dobar CEC
 - stavim u jednu kantu sa vodom i dodam dosta Seachem Equilibrium-a,pustim neko vrijeme i mjesam tu i tamo
 - posto akadama dobro veze na sebe katione a Equilibrium ima analizu: Soluble Potassium 23.0%,Calcium 8.06%,Magnesium 2.41%,Soluble Iron 0.11%,Soluble Manganese 0.06% akadama bi se trebala "napunit"   kalcijem,magnezijem....
 - akadamu bi onda koristio kao prvi sloj u akvariju,pomjesanu sa zemljom,vulkanitom,li la....mislis da bi to bilo ok kao izvor kalcija?Lako jos onda dodam nesto u podlogu...

Ukoliko te zanima minimalno održavanje akvarija i stabilan pH koji je tebi najglavniji problem, uhvati se NATURAL low techa. Ima vrlo korisnih članaka o tome, a i jedna biokemijska biblija na temu Ecology of a Planted Aquarium (Diana Walstad).

Vec sam razmisljao o toj knjizi pa sam kupovao samo neke "slikovnice" al evo,jucer naruceno,danas poslano...

koliko se meni čini negdje sam pročitao da za CRS (crystal red shrimps) traže jako mekanu vodu tako da ne vidim razloga zašto ti je loša voda za njih.. -?

Da,voda mi je recimo dobra za njih mada sam imao slucajeva da zbog nedostatka kalcija kozice uginu kod presvlacenja a KH:0 ce kao utjecat na to da ce PH varirat i KH bi trebao biti bar 2-3 za stabilan PH.

Od tud i pitanje sa pocetka teme.Sta utjece na KH?
U malom akvariju je KH:0 kao i iz spine pa bi ga malo dignuo(ne kemijom,nego once for all) a u velikom akvariju je KH:6 sta je malo previse za uzgajat kozice a isto tako je previse i za biljke koje vole mekanu vodu npr. Tonina,Eriocaulon...

Znaci KH:0 u malom akvariju sa akadamom nakon dodavanja equilibrium-a je ostao isti,dok je u velikom akvariju sa flourit-om i dodavanjem equilibrium-a KH:6.
Mislim da je to neka veza CO2-PH-KH al to da ne kompliciram moram prvo naucit osnove kemije vode...

20l vanila

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 05, 2011, 11:54:50 prijepodne »
Odlični zaključci!  :up:

Akadama će ti se tako bez problema napuniti, ali pitanje je do KADA će se ona samo "puniti". Akadama nije inertna dok se ne počne raspadati i navlači te da kupuješ još proizvoda - polovina proizvoda su baš takve navlakuše. Ta podloga ima velikih sličnosti s aktivnim ugljenom- zato se obično i preporuča s kozicama jer "diže" kvalitetu vode. U svakom slučaju probaj jer ti se sada ne isplati vaditi ju van.

Da, postoji veza između CO2 i pH i KH - tvrdoća/neutralnost i kiselost/ mekoća vode su vrlo povezani preko količine Ca i Mg u vodi. Ca i Mg određuju koliko će što biti tvrdo a koliko meko a CaCO3 ponaša se kao "energetska napunjiva baterija". Čim vodi fali da postane neutralna, on se počinje topiti i tako neutralizirati slobodne H+, oslobađati CO2... Također, ukoliko je voda pretvrda, onda se CaCO3 stvara i nakuplja tamo gdje je površinska napetost vode najjača: na stijenkama stakla, uz rub vode (ne valja brkati bilokakav tanki talog uz rub vode s CaCO3 jer se tamo nakuplja i biofilm koji je masan i ljepljiv, prašina...).  :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 07, 2011, 20:14:19 poslijepodne »
Evo danas nakon izmjene 50%(inace mjenjam 30%) vode mjerio tvrdocu sa time da nisam dodavao Seachem equilibrium.

KH:6 -> 4
GH:6 -> 3

Znaci palo je skoro za pola,koliko sam i vode promjenio.
E sad bi me zanimalo kako to podnose ribe i bilje?Ovakvu naglu promjenu?

Ne mislim u vodu dodavat vise nista i drzat cu samo organizme/biljke kojima takvi uvjeti i pasu pa cu vidjet sa vremenom kako ce to proc...
20l vanila

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 08, 2011, 01:27:31 prijepodne »
Evo danas nakon izmjene 50%(inace mjenjam 30%) vode mjerio tvrdocu sa time da nisam dodavao Seachem equilibrium.

KH:6 -> 4
GH:6 -> 3

Znaci palo je skoro za pola,koliko sam i vode promjenio.
E sad bi me zanimalo kako to podnose ribe i bilje?Ovakvu naglu promjenu?

Ne mislim u vodu dodavat vise nista i drzat cu samo organizme/biljke kojima takvi uvjeti i pasu pa cu vidjet sa vremenom kako ce to proc...

Nagle pozitivne promjene su afrodizijak za ribice- pazi na pokušaje mrijesta.  :up: Sada ti je voda savršena.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 08, 2011, 01:55:07 prijepodne »
Nagle pozitivne promjene su afrodizijak za ribice- pazi na pokušaje mrijesta.  :up: Sada ti je voda savršena.

Si ti vidovita?  :D
Da,bas sam danas gledao kako se pandice naganjaju ;)
Nisam to jos vidjeo,muski se nekako pokusava podvuc pod zenku,ko neki kriz da izgledaju i trese se :D
Al nisam uopce stavljao hladniju vodu sta bi pandicama pasalo zbog kuhliija za koje sam sumnjao da im smeta promjena temperature pa se ispostavilo da im smeta kolicina kisika jer sam vodu uljevao dosta energicno...uzburkao dosta.
20l vanila

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 08, 2011, 02:12:54 prijepodne »
Moram si otvorit' 060 -ruf mich an bitte, schnell, schnell  :D :D :D

Mojih četvoro korića (pygmaeus) se drži za sebe već mjesec dana a preostalo dvoje se STALNO naganja:  dečko juri za curom i "soli" posvuda, pogotovo ujutro. :) S bebačima ne računam ak' ih ne odvojim jer imam štuke s njima (neonke). To bi i blogu nogu pojelo. :)

Pokušaj to snimiti pa da otvorimo neku "soft fish" temu. Nji ima zanimljiv video od 8 punih minuta s macracanthama kojeg je pustila u subotu kod mene. Veli da je trajalo sveukupno pola sata.  :D :D :D

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #24 u: Veljača 08, 2011, 07:39:24 prijepodne »
odkud znaš da su ti usljed   malog  kh  ugibale kozice ?? mislim na koji mogući način to možeš znat  ???
ehh ja svoju vodu omekšavam  osmozom   ti otvrđavaš      život   je  geografija   uvjek živimo na pogrešnim lokacijama
ja sam naućijo lekciju   u  akvaristici   ph me nezanima  i nikad ga više neču mjerit  odkako se snjim nepaćkam sve mi je ok 
kh   i gh  kontrolišem samo u mrijesnom akvariju al kad jednom skontaš  smijesu  ro  i pipovaće   više ni to negledam
poenta    što manje sma njivam i dižem  manje problema   imam   :D
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,