Za bilje koje više voli tvrdu vodu možeš pod korijen ugurati komadić sedre ili neki dr vapnenac koji se neće topiti odmah (a i smanjenje toka vode u podlozi spriječit će brzinsko nepotrebno topljenje u vodu pa će biljke uzimati koliko im treba samo svojim korijenom u čemu i je cijela stvar).
Ja sam si to zamislio ovako:
- uzmem par kg akadame koja ima dobar CEC
- stavim u jednu kantu sa vodom i dodam dosta Seachem Equilibrium-a,pustim neko vrijeme i mjesam tu i tamo
- posto akadama dobro veze na sebe katione a Equilibrium ima analizu: Soluble Potassium 23.0%,Calcium 8.06%,Magnesium 2.41%,Soluble Iron 0.11%,Soluble Manganese 0.06% akadama bi se trebala "napunit" kalcijem,magnezijem....
- akadamu bi onda koristio kao prvi sloj u akvariju,pomjesanu sa zemljom,vulkanitom,li la....mislis da bi to bilo ok kao izvor kalcija?Lako jos onda dodam nesto u podlogu...
Ukoliko te zanima minimalno održavanje akvarija i stabilan pH koji je tebi najglavniji problem, uhvati se NATURAL low techa. Ima vrlo korisnih članaka o tome, a i jedna biokemijska biblija na temu Ecology of a Planted Aquarium (Diana Walstad).
Vec sam razmisljao o toj knjizi pa sam kupovao samo neke "slikovnice" al evo,jucer naruceno,danas poslano...
koliko se meni čini negdje sam pročitao da za CRS (crystal red shrimps) traže jako mekanu vodu tako da ne vidim razloga zašto ti je loša voda za njih.. 
Da,voda mi je recimo dobra za njih mada sam imao slucajeva da zbog nedostatka kalcija kozice uginu kod presvlacenja a KH:0 ce kao utjecat na to da ce PH varirat i KH bi trebao biti bar 2-3 za stabilan PH.
Od tud i pitanje sa pocetka teme.Sta utjece na KH?
U malom akvariju je KH:0 kao i iz spine pa bi ga malo dignuo(ne kemijom,nego once for all) a u velikom akvariju je KH:6 sta je malo previse za uzgajat kozice a isto tako je previse i za biljke koje vole mekanu vodu npr. Tonina,Eriocaulon...
Znaci KH:0 u malom akvariju sa akadamom nakon dodavanja equilibrium-a je ostao isti,dok je u velikom akvariju sa flourit-om i dodavanjem equilibrium-a KH:6.
Mislim da je to neka veza CO2-PH-KH al to da ne kompliciram moram prvo naucit osnove kemije vode...