Kolovoz 22, 2025, 05:24:06 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Krecem... pa imam par pitanja  (Posjeta: 5934 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Zee

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Krecem... pa imam par pitanja
« u: Veljača 04, 2011, 09:15:48 prijepodne »
dakle, odlucila sam kupiti akvarij od 60l- iako znam da je teze s njim i sve sam procitala  :nerd:, ali veci bi zahtjevao puno vise financijski, a trenutno nisam u mogucnosti...  -?
zanima me za bilje... ja bi si uzela valisneriju i anubias, jer ne zelim previse biljaka natrpati za pocetak, pa me zanima jel s njima ima dosta muke s obzirom da brzo rastu? i koliko je to brzo (da mi akvarij ne izgleda ko dungla)?

i posto sam jos uvijek u planiranju zanima me dal je kombinacija bette (to bi uzela jednog decka)  i platyja moguca i koliko bi platyja mogla uzeti da mi budu jedno lijepo malo jato?

i koje cistace uzeti?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Krecem... pa imam par pitanja
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2011, 09:21:29 prijepodne »
Pozdrav Zee i dobro nam došla.

Za cijenu ovoga akvarija od 60 litara ovdje na našem forumu možeš kupiti i akvarij od 160 pa i do 200 litara a travu možeš dobiti i besplatno. Stoga prije nego kupiš akvarij dobro pregledaj mali oglasnik i vjerujem da češ nači nešto što će te zadovoljiti.

Akvarij prije ubacivanja riba dobro zacikliraj (pročitaj naš Priručnik za početnike a link se nalazi ispod moga posta)

Bettu nemoj uzimati jer one nisu za velike akvarije njoj je 5 do 10 litara sasvim dovoljno...

Ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum rođenja, mjesto gdje živiš i dr.)

Pozdrav i sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2011, 09:23:56 prijepodne »
dakle, odlucila sam kupiti akvarij od 60l- iako znam da je teze s njim i sve sam procitala  :nerd:, ali veci bi zahtjevao puno vise financijski, a trenutno nisam u mogucnosti...  -?
zanima me za bilje... ja bi si uzela valisneriju i anubias, jer ne zelim previse biljaka natrpati za pocetak, pa me zanima jel s njima ima dosta muke s obzirom da brzo rastu? i koliko je to brzo (da mi akvarij ne izgleda ko dungla)?

i posto sam jos uvijek u planiranju zanima me dal je kombinacija bette (to bi uzela jednog decka)  i platyja moguca i koliko bi platyja mogla uzeti da mi budu jedno lijepo malo jato?

i koje cistace uzeti?
Bilje ti je ok ,samo šta anubias ne raste brzo,ne znam od kud ti to
a valisnerija ti je laka za održavanje samo režeš vrhove kako rastu.
Za ribice nisam sigurna jer bete vole grickati drugim ribama repove.
Betu ti je najbolje držati samu u manjem akvariju.
A za ovaj akvarij si uzmi jedno jato po svom guštu.
Od čistača uzmi ancistrusa i jato corydorasa za dno. :)
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline duba555

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2011, 09:34:36 prijepodne »
Plati su zgodni i lagani za odrzavanje, a jato ti cini od 5 do 8 ribica, tako da bi ti jos mogla uzeti jos jedno jato nekih ribica s njima. ja u svom ima jato platija (6), jato crnih udovica (6) i malu koloniju zebrica ( 6 crvenih neonskih, 5 obicnih i 3 koje su se pokrizale izmedu obicnih i crvenih) i 4 gupija. a sada planiram nabaviti i jos koje 3 zelene neonske zebrice, 3 coridorasa i 2 puza jabucara. dobro moj je malo veci nekih 80 litara.

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 04, 2011, 09:37:25 prijepodne »
bez brige, citala sam ja  :nerd: sve znam kaj treba, samo mi jos fali oprema...
a kaj se tice veceg akvarija, nebi bio problem mozda cak kupiti i veci (financijski) ali mi je problem sa mjestom di ga staviti zbog tezine... pa onda trebam novi ormaric (bio bi diy, ali i to kosta skoro kao i cijela oprema) ma 100 problema  -? pa sam se definitvno odlucila za manji (bum vise cistila... )
a ionako su i velika zelja skalari pa za njih cuvam neku buducnost sa busenjem zidova i velikim akvarijem  ;)

a krivo sam napisala... mislila sam na valisneriju da brzo raste  :-[ ako je odrzavanje ok, onda mi je definitivno to dvoje izbor...  
citala sam ja za bete da im je bolje samima, ali koja bi vam onda preporuka bila za neku ribicu koja ipak bude malo veca uz neko jato (jer ne bi sama jata) ?

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Veljača 04, 2011, 12:51:59 poslijepodne »
Meni su švertovi zanimljiviji od platija-njih iskombiniraš par različitih-muški imaju one divne repove,i milina ih je gledat-zavodnike,tako da uz njih ti možda ni ne treba neka tako jedna veća riba,jer su oni dovoljno posebni svaki za sebe.Samo nemoj uzeti sve iste.Prozuji malo po par dućana,jer imaju različite ribe,i odaberi si najzanimljivije primjerke.Recimo ja imam 3 odrasla dečka šverta,jedan je narančasti sa skroz crnim repom,i crnim mrljicama na tijelu,drugi je sivo-zeleni švert,sa zeleno-crnim repom i crvenom crtom po sredini tijela,i plavkastim prugama oko te crte,i narančastom leđnom perajom-ma predivan,a treći je narančasto -sivi(zeleni)isto s crvenom prugom po sredini,i plavom ispod nje i narančasto-crnim repom.Predivni su!I cure su im zgodne-imam 1 narančastu(i 2 manje),jednu sivo-narančastu i jednu sivo-narančastu,s crnim točkicama po sredini.I eto ti -po 3 ribe,a svaki tolko zanimljiv i poseban!
I kad ih počnu zavađati i šepiriti se,prezanimljivi su!Pa se naganjaju,ma svašta.
Ili skombiniraj i njih i platije-samo kaj će ti se križati onda najvjerojtnije,al ako ti to ne smeta,onda su super kombinacija.
Eto to ti je moja preporuka.
A za veće ribice ...hm...u 60 l...nemam pojma...Meni su botije super,najdraže,ali tebi u 60 bi išle samo manje vrste-yoyo(lohachata) botije,i njih mora biti više isto-bar 3!!I bez 3 nemoj ni razmišljati.S njima ćeš biti oduševljena.Al ne daj se nagovoriti na veće vrste,jer im ne bu dosta mjesta.
to ti je to od mene...
ni da ni ne

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Veljača 04, 2011, 21:31:17 poslijepodne »
Ja imam 1m+2 ženke šverka i meni su nekak najdraže ribe u mom akv

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2011, 21:47:08 poslijepodne »
dobro da jos ima vremena za nabavu ribica...  :) jer vec sad vidim da ce mi se biti jako tesko za odluciti.  :-[ morat cu definitvno prosvrljati po pet shopovima da vidim kaj mi bude zapelo za oko...

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 06, 2011, 15:48:47 poslijepodne »
 da tak je najbolje,ali prvo prošvrljaj po dućanima,pa vidi kaj ti se sviđa,zapiši imena ribe,i doma na netu proučavat i kombinirati šta može skupa ići,i tek onda kupovina!Ne odmah!Da ne bi bilo da kupiš nekaj kaj ne ide skupa.Pa poslije jaučeš! ;) :D
ni da ni ne

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2011, 16:58:46 poslijepodne »

najljepše su djungle. ne brini, bez CO2 i jakog svjetla neće ti akvarij prerasti u đunglu. valisnerije rastu brzo i obično su prevelike za mali akvarij.  uz anubias sporo rastu i microsoriumi, neke mahovine, neke kriptokorine, pa i hemiantus. kada budeš spremna ja ću ti drage volje dati bilja za početak.

<edit> zaboravih reći puno je bolje startati s dobro zabiljenim akvarjem nego sa siromašnim.
« Zadnja izmjena: Veljača 06, 2011, 17:01:54 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2011, 22:08:19 poslijepodne »
akvarijic je usao u proces cikliranja  :)
cak sam eto donacijom dobila akvarij (60x30x30) star mjesec dana ali neraspakiran skupa sa filterom i grijacem. pa nisam mogla odoljeti da ne krenem u nabavku ostalih potrebnih stvari zadnja 3 dana  :-[
daklem, stavila sam hranjivu podlogu za biljkice, sljunak 2-5 mm (sve oprano, leđa su mi otpala  :roll:), par kamenja iskuhanog (i provjerenog sa alkoholnim octom), panj (mopan ) isto iskuhan i par biljcica (valisnerije, anubias, limune i microsoriume)  :)
i da, jos sam ulila unutra biofilter i start plus.
nadam se da je sve to ok.  :blush:

kolko sam skuzila akvarij mi je lagano se zamutio i onako je bjelkasta voda, jel to ok?

i da zapele mi za oko maaale ribice... Galaxy Rasbora... jel ima njih po ducanima? jer stvarno ne bi zivorotke iako su mi lijepe jer ako se krenu razmnozavati ne znam kaj bi s njima...  :nerv:
i Barbus Tetrazona, samo ne znam jel bi ove dvije vrste mogle koegzistirati u jednom akvariju  -?

« Zadnja izmjena: Veljača 06, 2011, 22:23:01 poslijepodne od Zee »

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 06, 2011, 22:28:30 poslijepodne »
Marko_Sp, hvala na ponudi, budem se javila  :klap:
i hvala svima na savjetima...  :pivkan:

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 06, 2011, 23:56:41 poslijepodne »
Imaš rasborica i u aqua terri i u Zoo Viliju sigurno.
A sad jel to dvoje ide skupa...hm...pa ne znam baš...jer bi se moglo desiti da rasborice ne dolaze do hrane jer su barbusi dosta agresivni,a ne znam možda bi ti i one mogle nestati....
Hm...nisam ziher...
ni da ni ne

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2011, 11:09:05 prijepodne »
Mikre su prekrasne ribice ali su dosta skupe, obzirom da ih trebaš puno kako bi bile sretne i došle do izražaja. član Tii ih uspješno razmnožava i prodaje tu na forumu, povoljniji je nego dućani pa se obrati njemu. Tetrazone su po meni prenapasne ribe da bi išle s mikrama.

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2011, 11:29:28 prijepodne »
hvala na odgovorima :)
tak sam si nekako i mislila.  :-[ stvarno je odlicno kaj imam vremena sve to sad prostudirati temeljno dok ne odlucim kaj cu uzeti...  :)

znaci sto se akvarija tice, sve je ok....

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2011, 12:02:33 poslijepodne »
Da akvarij je ok to sto ti je voda bjelkasta ti je dobro jer to znaci da proces pocinje i pocinju se stvarati bakterije i ubaci prstohvat hrane u akvarij isto tako da bi se bakterije stvorile a barbuse nema sanse da drzis s razborama a kam li s icim drugim jer su to jaako ratoborne i agresivne ribe.Toliko o tome sada a ako imas pitanja jos samo reci  :up: :up:

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2011, 12:11:52 poslijepodne »
koja ti je hranjiva podloga?
kakva je rasvjeta?
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2011, 12:26:45 poslijepodne »
koja ti je hranjiva podloga?
kakva je rasvjeta?
Sudeći po početku sigurno nista nije dodavano ja misllim da je rasvjeta 15W a hranjiva podloga je mozda vulkanit ili neki substrat mozda ipak al to je dobro za pocetak  :up: :up:

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 07, 2011, 12:37:59 poslijepodne »
je, rasvjeta je 15w, a podloga je neki substrat kupljen u pet centru (sad ne znam tocno koji jer sam bacila vrecicu  :-[ )

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #19 u: Veljača 07, 2011, 15:52:58 poslijepodne »
Samo budi strpljiva i čekaj da prođe vrijeme cikliranja ( 3 tjedna ), aonda polako redom.
Dok čekaš cikliranje imaš puno toga za pročitati i naučiti.
 :up: :d032: :d032: :d032: :d032: :d032: :d032: :d032: :d032: :dog: :dog: :dog:

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Veljača 08, 2011, 13:39:05 poslijepodne »
eto akvarij mi vise nije jako zamucen, samo sto je sad voda dobila malo boje od drveta (valjda) pa je malo smeckasta  :)
da i neki vrag mi se nakupio po drvetu i malo po biljkicama pa me zanima jer to normalno ili kaj da radim s tim...  :-[ recimo kao neka sluzava paucina (probala sam slikati, ali nema sanse da se vidi ista )

i jos jedno pitanjce... za cistace bi htjela corydoras nanus (jedno 4-5 komada) i ancistrusa, ali nisam sigurna jel mozda ancistrus preveliki naraste za moj akvarij? i kad bi njih mogla uvesti u akvarij (citajuci sam skuzila da su njih ljudi stavljali i malo prije svih drugih ribica tokom postupka cikliranja)?

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #21 u: Veljača 08, 2011, 14:04:13 poslijepodne »
normalna stvar je ta bjela paucina.anci to sve pocisti, kada ga ubacis ;)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #22 u: Veljača 08, 2011, 14:05:37 poslijepodne »
Ljiga ti nije nista strasno,ako ti smeta mozes izvaditi panj i oprati ga pa ponovo vratiti,to ces morat mozda ponoviti dva tri puta,kasnije kad ubacis nekog cistaca popust ancitrusa on ce to sve popapati jer obozavaju tu sluz,kasnije neces imati problema
Cak i ako uzmes ancije,treba neko vrijeme da odrastu do pune velicine,tako da uvijek mozes ostaviti sebi mlade a odrasle pokloniti prodati
Ancije mozes staviti vec nakon 14 dana cikliranja,pogledaj na forumu u oglasniku,cak su se mladi od 2-3cm poklanjali

Ja ti imam galaxyce,pa ako budes zainteresirana javi se na pp  :up:

Offline Zee

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Veljača 08, 2011, 14:16:21 poslijepodne »
odlicno, znaci sve ok  :) ma necu cistiti ljigicu, neka malisa kad ga ubacim ima klope...  ;)

Tiii, ako se odlucim za galaxy budem se javila... jako sam neodlucna trenutno, ali si nemrem pomoci jer su velika vecina ribeka taaako lijepa.  :D

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #24 u: Veljača 08, 2011, 14:19:48 poslijepodne »
Samo pripazi posto su sve lijepe,da ne ih ne uzmes previse,jer u tvom akvariju je idealno 10 komada ribica do 5 cm
Moze i vise ali uz vece odrzavanje,ali uvijek se moze desiti,pa imas ili bolesti ili pomor riba,zato je u manjim akvariju manje vise  ;)