Pozdrav svima! Smiley
Taman kad sam pomislila da mi se akvarij ustabilio, par ribica mi je riknulo. Naime, prije 2 tjedna mi je riknuo corydoras, a sad u nedjelju i ancistrus. Cory nije pokazivao znakove bolesti, bio je najveći u svom klanu, a koliko sam vidjela, jeo je normalno - sve je dakle naizgled bilo ok, dok ga nisam našla ispod drveta glare
Nadalje, od ukupno 2 ancistrusa, u nedjelju mi je riknuo jedan. Bio je otprilike 3x manji od drugog, i kao da se smanjivao. Veliki je mužijak, a taj maleni je bio ženka. Istina je da je loše izgledala u zadnje vrijeme, ali nemam pojma od čega se razbolila...
Očito mi se u akvariju nešto zbiva... Sad
Nego, ribica na koju je i naslovljen ovaj post se još (možda, nadam se) može spasiti. Naime, radi se o udovici. U prilogu prošlog posta kojeg sam napisala prije cca 3 tjedna, nalazi se njezina stara slika. Od tada su se njezine crne pjege proširile po tijelu, a i perajica joj se počela raspadati. Nova slika nalazi se u prilogu. Također joj se gornja usna počela raspadati (ili barem tako izgleda) i stvarno ne znam što da učinim..
Inače, druga udovica koja je imala bijeli čirić uspješno je izliječena zahvaljujući vašim savjetima i ovim vam se putem svima zahvaljujem!
Molim vas, ako tko zna o čemu se radi, ako ima kakav savjet o liječenju ili ima slično iskustvo neka se javi. Svaka informacija mi je korisna.
Unaprijed zahvaljujem!
Lijep pozdrav Smiley
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 60x30x40, 65L
- temperatura: 27-28 C
- parametri vode (ako se znaju):
- vrijeme od pokretanja akvarija: listopad 2010. (cca 3 mjeseca)
- kad su useljene prve ribice: 2,5 mjeseca
- period i količina mijenjanja vode: svakih 10 dana, 1/3 volumena
FILTER:
- tip i marka filtera: filter kupljen s Wave60 akvarijem
- način i periodi čišćenja: jedan put je čišćen od pokretanja akvarija
- filter materijal (ima li aktivni ugljen): aktivni ugljen
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje Thumbs up
- grijač Thumbs up
- pumpa za zrak Thumbs up
- CO2 sustav – kakav Thumbs up
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: corydoras albino x1, ancistrus x1, neonke x2, barbus tetrazon x1, glowlight tetre x6, crna udovica x3, kozica x1
- starost ribica: 3 mjeseca
- ima li potencijalnih „terorista“: barbus bi trebao biti agresivan, ali naš nije
- hranjenje: 1 puta dnevno [1. Tropica Basic, Dajana, hrana u listićima; 2. TetraWafer Mix, tablete] + dodatak vitamina [Atvitol JBL]
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): prije 3 tjedna počela sam kod mijenjanja 1/3 ukupnog volumena vode, tretirati vodu Easy-Life FFM
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... opisano u tekstu iznad
- kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
- pokušaj liječenja, čime: samo predoručena dnevna doza vitamina uz redovnu prehranu
- koliko je ribica bolesno, uginuća: 1 je bolesna, a u zadnjih 2 tjedna uginule su 2 ribice (corydoras i ancistrus)
- stanje ostalih stanovnika: uobičajeno...