Srpanj 21, 2025, 17:28:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesna udovica :(  (Posjeta: 1053 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline flo-master

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
bolesna udovica :(
« u: Veljača 02, 2011, 21:01:52 poslijepodne »
Pozdrav svima! Smiley

Taman kad sam pomislila da mi se akvarij ustabilio, par ribica mi je riknulo. Naime, prije 2 tjedna mi je riknuo corydoras, a sad u nedjelju i ancistrus. Cory nije pokazivao znakove bolesti, bio je najveći u svom klanu, a koliko sam vidjela, jeo je normalno - sve je dakle naizgled bilo ok, dok ga nisam našla ispod drveta  glare
Nadalje, od ukupno 2 ancistrusa, u nedjelju mi je riknuo jedan. Bio je otprilike 3x manji od drugog, i kao da se smanjivao. Veliki je mužijak, a taj maleni je bio ženka. Istina je da je loše izgledala u zadnje vrijeme, ali nemam pojma od čega se razbolila...
Očito mi se u akvariju nešto zbiva... Sad

Nego, ribica na koju je i naslovljen ovaj post se još (možda, nadam se) može spasiti. Naime, radi se o udovici. U prilogu prošlog posta kojeg sam napisala prije cca 3 tjedna, nalazi se njezina stara slika. Od tada su se njezine crne pjege proširile po tijelu, a i perajica joj se počela raspadati. Nova slika nalazi se u prilogu. Također joj se gornja usna počela raspadati (ili barem tako izgleda) i stvarno ne znam što da učinim..
Inače, druga udovica koja je imala bijeli čirić uspješno je izliječena zahvaljujući vašim savjetima i ovim vam se putem svima zahvaljujem!

Molim vas, ako tko zna o čemu se radi, ako ima kakav savjet o liječenju ili ima slično iskustvo neka se javi. Svaka informacija mi je korisna.

Unaprijed zahvaljujem!

Lijep pozdrav Smiley

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 60x30x40, 65L
-   temperatura: 27-28 C
-   parametri vode (ako se znaju):
-   vrijeme od pokretanja akvarija: listopad 2010. (cca 3 mjeseca)
-   kad su useljene prve ribice: 2,5 mjeseca
-   period i količina mijenjanja vode: svakih 10 dana, 1/3 volumena

FILTER:
-   tip i marka filtera: filter kupljen s Wave60 akvarijem
-   način i periodi čišćenja: jedan put je čišćen od pokretanja akvarija
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen): aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje  Thumbs up
-   grijač  Thumbs up
-   pumpa za zrak  Thumbs up
-   CO2 sustav – kakav  Thumbs up

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: corydoras albino x1, ancistrus x1, neonke x2, barbus tetrazon x1, glowlight tetre x6, crna udovica x3, kozica x1
-   starost ribica: 3 mjeseca
-   ima li potencijalnih „terorista“: barbus bi trebao biti agresivan, ali naš nije
-   hranjenje: 1 puta dnevno [1. Tropica Basic, Dajana, hrana u listićima; 2. TetraWafer Mix, tablete] + dodatak vitamina [Atvitol JBL]

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): prije 3 tjedna počela sam kod mijenjanja 1/3 ukupnog volumena vode, tretirati vodu Easy-Life FFM
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... opisano u tekstu iznad
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
-   pokušaj liječenja, čime: samo predoručena dnevna doza vitamina uz redovnu prehranu
-   koliko je ribica bolesno, uginuća: 1 je bolesna, a u zadnjih 2 tjedna uginule su 2 ribice (corydoras i ancistrus)
-   stanje ostalih stanovnika: uobičajeno...

Offline flo-master

• Novi član
  • *
Odg: bolesna udovica :(
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2011, 21:34:09 poslijepodne »
Šaljem još dvije fotke, malo su oštrije pa se bolje vide crne fleke, raspadnuta leđna peraja i raspadnuta gornja usna.
Inače, ova udovica je puno crnija od preostale dvije koje su svjetlo sive. Prije su sve tri bile iste boje.

Unaprijed hvala na savjetima!

Pozz  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2011, 10:01:24 prijepodne »
Pozdrav flo-master, stvarno mi nisi jasna.

Lijepo sam ti napisao da moraš popraviti kvalitetu vode a uz to da moraš tjedno mjenjati vodu, jednom mjesečno prati filter materijal, aktivni ugljen izbaciti napolje i zamijeniti ga sa spužvicom i drugo.
evo citat:

Citat:
U ovome akvariju isto imaš problema sa lošom kvalitetom akvarijske vode koja je loša zbog previše hranjenja riba i zbog toga jer ti je začepljen filter nečistočama pa je tako smanjen protok vode i smanjena moč neutralizacije štetnih tvari od strane "dobrih" bakterija. Loša kvaliteta vode je uzrok uginuču i oboljenju tvojih riba. Predložio bih ti isto kao i u drugom akvariju da odmah kreneš sa popravljanjem kvalitete akvarijske vode:

1. promjena 40% vode+usisavanje podloge+pranje filter materijala i filtera u akvarijskoj vodi+dupla doza Easy Life FFM-a
2. dan dupla doza vitamina
3. dan dupla doza FFM-a
4. dan dupla doza vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
7. dan promjena 35% vode + propisana doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Uz navedeno trebaš napraviti slijedeće:

1. Temperaturu moraš smanjiti tijekom nekoliko dana na 25 ili 26C
2. Iz filtera izbaciti aktivni ugljen i zamjeniti ga sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama
3. Filter materijsl prati jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
4. Ribe hraniti jednom dnevno po malo a toliko da za par minuta pojedu svu hranu a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane

Naime, ovo na ribi je pigmentacija koja je uzrokovana genetikom a raspadanje peraja i pojava furunkula na ustima je znak da je voda loše kvalitete a to dokazuje i smrt tvojih ribica. (Ne vjerujem da se radi o bolesti Crnih točkica).

Napravi baš sve kako sam napisao gore a posebno ove 4 točke dolje. Još bih nadodao da kupiš plastičnu cjevčicu u obliku slova Y koju češ nekako spojiti sa izlaznom cijevi iz filtera i namjestit češ tako da je jedan krak cjevčice usmjeren prema dnu kako bi mlaz vode dizao prljavštinu sa dna a drugi kraj prema površini kako bi mreškao istu i tako otapao kisik.

Ako ovaj čir na ustima ne prođe za par dana nakon što počneš primjenjivati terapiju sa izmjenama vode i FFM-om (ovo nema smisla ako odmah ne napraviš ovo što piše u točkama 1. do 4.), tada ribu prebaci u karantenu i liječi sa Bactopurom.

Pozdrav.

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2011, 22:09:19 poslijepodne »
Pozdrav!  :)

Prije svega, hvala 985plavi na odgovoru.

Sve navedeno i činim. 1/3 vode u akvariju mijenjam svaki tjedan (max 10 dana) i usisavam podlogu,a aktivni ugljen je vani i zamijenjen je spužvicom. Pri svakoj promjeni vode, tretiram Easy Life FFM-om i dodajem da još barem jedanput u toku tjedna (dozu propisanu na ambalaži). Dozu vitamina navedenu na ambalaži dodajem svakodnevno uz prehranu. Temperatura vode je 26 stupnjeva.

Tretman koji ste mi naveli pod točkama 1.-8. bio je izuzetno efikasan, ali nakon tih 8 dana nisam očito nastavila ispravno, što se na koncu i manifestiralo na način da mi ribe crkavaju.
Evo, pokušat ću ponovo s točkama 1.-8. i nadam se da će ribica ozdraviti i bez Bactopura. 

Lijep pozdrav! :)