Srpanj 18, 2025, 10:38:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Beyond The Invisible  (Posjeta: 14737 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Beyond The Invisible
« u: Siječanj 19, 2011, 20:55:56 poslijepodne »
Evo nova je godina započela s novim projektom

Do sada se nisam okušao u uređivanjima kocke, pa je došlo vrijeme da i to probam. Mogu reć da je dosta teže postići vizulani protok i centralnu točku nego kod širokih akvarija, ali se nadam da ću postići željeni rezultat.
Slike su katastrofa, slikane mobom, ali ideja je da se vidi kako sam slagao.

Prije svega nešto o opremi:

Akvarij diy 50*50*50 150L
filter Eheim 2071
co2 - boca 5L otapanje keramički difuzor + pumpica
rasvjeta diy: 3x 50w štedne žarulje

Substrat:

10L Tetra substrat
20L vulkanita
60L crni šljunak

hardscape:

dragon stone

bilje:

UG
HC
Anubias nana "petit"

ribe:

4x otocinclus
2x ancistrus
2x siamensis

Htio sam napraviti mountine scape, pa sam se poslužio trikom sa čarapama koje sam punio šljunkom. Između čarapa i hardscapea sam stavljao hranjivu podlogu, a na kraju preko svega sloj šljunka kako bi sakrio čarape. Dugo sam se igrao sa postavljanjem kamenja, jer nikako nisam bio zadovoljan. Da skratim evo fotki.

Offline smileyzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Beyond The Invisible
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2011, 21:01:15 poslijepodne »
eto razlog zašto se teško odlučujem stavljat svoje radove na net... sram me je...

Cigo, majstore, ovo izgleda vrhunski  :klap:

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2011, 21:23:12 poslijepodne »
Ovaj bu dobar  :up: :up:

Pratim temu obavezno...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2011, 21:23:24 poslijepodne »
 :up:
Par sugestija... mozda desni donji kamen malo ukopati da izgleda kao da izlazi iz podloge, a ne kao da je "piljen" komad. Ili ce to bilje pokriti?
Sto se tice kompozicije, lijeva strana mi je super, na desnoj ima par stvari koje bi mozda moglo drukcije, ali necu smarati  :D
Ovo je prije nego sto si rasbore stavio? Kakav je to Pentax mobitel?  ;)
Vjerujem da je sad vec sve zelenije i cekamo nove fotke! :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2011, 21:24:13 poslijepodne »

Ipak si krenuo na cubu, hehe

Držim fige da uspije

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2011, 21:40:36 poslijepodne »
je taj dole desni kamen izlazi, ali već sam imao s njim problema kod postavljanja jer drži velku čarapu, tak da ga ne smijem dirati. Taj rub će prekrit UG kad se razraste, tak da se ne sekiram previše. I meni je lijeva strana bolje odrađena od desne i zezao sam se jako dugo dok ju nisam postavio. Čak sam ostavio jedan cijeli dan dok nisam završio postav da mi legne onak kak sam htio. Problem mi je bio i u tome što mi je ponestalo kamenja, tak da nisam ima previše oblika za birat, ali ovak je po meni zadovoljavajuće, sad je na bilju da se razraste.  :roll:

Što se Pentaxa tiće tu si upravu, sad sam baš pogledao i vidim da su fotke pomješane u istom folderu. Inaće teže česme od fotića... kao što se vidi iz priloženog...  :D

Ovo je slikano odmah za vrijeme postavljanja i dan dva nakon. Sad trenutno riješavam posljednje alge iz cikliranja i ribice već plivaju u njemu. Dodano je još malo anubiasa i needle leefa da dopunim biljnu masu, jer me počela zezat diathoma i končasta. Nakon dodavanja ribica i novog bilja stvari su se znatno popravile. Također je pomoglo i smanjenje fotoperioda koji je trenutno na nekih 5 sati dnevno.

S UG već par puta nisam imao sreće, ali sad sam smanjio KH i trebao bi rast. Trenutno još stagnira, ali bit će nadam se nešto od njega. Što se tiće cube, tu ne želim ništa coprat, ali izgleda da mi se primila, tak da... bumo vidli rekli bi slijepci...

Kritike su dobrodošle, Ruki samo rokaj... naravno i ostali.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2011, 21:54:31 poslijepodne »
Ma super ce to biti!  :up: :up:

Da ne trosim rijeci evo fotke. Ovo sto sam zaokruzio mislim da bi bilo bolje da je siri taj kanal, da nema "preklapanja elemenata". Vjerujem da ima prostora izmedju, ali da se na fotki ne vidi. I jasno mi je da taj kamen nemres micati zbog carape, ali napravio sam fotku prije nego sto sam procitao tvoj odgovor. :D Ovo sto sam streclice stavio mi se cini da su isto previse jedan na drugom. Al opet, nije da ti je akvarij metar dubok da mozes bas sve popikati po zelji. Kuzim da je to problem ovo sto kazes, sto ti je ponestalo kamena pa nisi mogao previse birati. U svakom slucaju, bit ce odlican i - stara stvar - uzivo jos bolje izgleda i nece to biti lako docarati na fotki!  :)

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2011, 22:39:45 poslijepodne »
Gledali ga neki dan uživo i mogu reć da je bolji na fotkama :D
Naravno šala, fotke su katastrofa! Isto smo komentirali donji desni kamen koji će biti ok kad mu UG prekrije rubove.
Uglavnom jedva čekam razvoj situacije jer stvarno obećava :up:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2011, 22:54:19 poslijepodne »
meni se ne sviđaju akvariji na kat...
uvjeri me u suprotno s ovim ;) :D

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2011, 08:04:58 prijepodne »
Meni se sviđaju akvariji "na kat" i sviđa mi se kako je zamišljen postav, kamenje naročito, no, nekako mi se čini da se u kocki ne može baš dobiti postepena dubina, tj. da oku stvara privid dubine i duljine kakvu inače dobivamo kad gledamo u brda  -? jesam li to dobro rekao  :) odnosno, neovisno o ovome postavu, čini mi se da je u kocki to teško postići i da je neizbježno da ti djeluje kao da ti je sve zbijeno naprijed, možda zbog prevelike razlike između "prizemlj" i "kata"  :)

No, vrativši se na tvoj postav, sviđa mi se, naročito mi uvijek privuče pažnju ovaj trik s čarapom, to se i ja spremam napraviti, samo se uvijek pitam, ako napravim prenagli prijelaz u visinu, neće li mi s vremenom usijed filtriranja izbaciti taj pijesak i izbiti na vidjelo čarapu? Jesu li šanse da se to desi velike ili male?

Inače ću sa zadovoljstvom pratiti razvoj ove kocke, kao i svaki Cigin postav  :up:

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2011, 08:26:31 prijepodne »
Jaka postavka i taman takve kakve trebaju fotke za pocetno predstavljanje. Ja sam pristalica losih fotki za pocetak, pa na kraju kada se akvarijum ubilji puknes prave fotke i svi padnu na teme...  ;)
Jedino neznam kako ce se odrzati podloga na ovolikom nagibu i sta ce spreciti postepenu eroziju i lavinu. Imam utisak da ce to biti najzahtevniji deo igre u ovom akvarijumu. Dodatne terase, pregrade, ucvrscivanje biljkama i non-stop presipanje iz doline na brdo. U ovakvim postavkama i puzevi i kozice izazivaju lavine i osipanje ka dole...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2011, 09:06:31 prijepodne »
Super izgleda, nadam se da će ti uspjet šta si isplanirao.
I mene zanima kako ćeš rješavat eroziju. Vidio sam da neki to rade sa zdrobljenim aquasoilom koji se tako stisne i stoji, onda ne treba šljunak stavljat.
Možda da je bez riba i što slabiji protok -?
Ali ne sumnjam da ćeš ti to ''zbombat''  :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2011, 09:22:27 prijepodne »
Dakle i mene je isto to najviše mučilo u početku. Postav je sada mjesec dana i jedino što se dogodilo je da se šljunak malo stisnuo i sve se spustilo za 3-4 cm, ali to sam i očekivao. Na CAU sam čitao kako ljudi to riješavaju i uglavnom svi taj šljunak koji se spusti u dolinu ručno prebacuju na vrh brda. Mislim da niti ja neću uspijet bez toga, ali zato sam išao na što više šljunka u čarape i što manji sloj preko. Imam još jednu vreču koja mi stoji pored akvarija koja je kao rezerva za crne dane. Kod postavljanja sam pokušao nekako kamenjem blokirati što više šljunka da što manje može klizit.

Malo sam čitao i o teorijama slabog protoka, pa se sada u ovom akvariju igram i sa time, kako bi što manje uznemiravao podlogu.

Što se tiće same čarape, za sada je izbila na dva mjesta i mogao bih ju lako sakrit sa malo šljunka, ali to nisam napravio jer me zanima dali će se bilje primiti za nju kao i za mrežicu za komarce. Po logici bi trebalo, tako da me niti taj dio pretjerano ne brine.

Ovo s dubinom je istina, ali moram priznat da na fotki to puno gore ispada nego u stvarnosti. Puno puno je bolja dubina kada se akvarij gleda uživo. Upravo sam i radi dubine išao na ovakav postav. Ne treba niti zaboravit da je na fotkama sada minimalno bilja, a kad se razraste, cijeli akvarij bi trebao dobiti novu dimenziju.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2011, 09:24:48 prijepodne »
Bio sam s Karlom, pa mislim isto što i on. Užas.  :D

Uživo to izgleda puno moćnije...al za prvu sliku je dobro. Vidi se cijela kompozicija ovako puno bolje. Ako se Utricularia razraste bit će super...ovako, ko i svima, ona dva velika okomita kamena naprijed strše.

Uh, već vidim ovaj akvarij sa nekom niskom travicom iza kamenja tamo u daljini, sa bijelom pozadinom, kako izgleda 100x veće. Držim fige da uspije.  :up:

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #14 u: Siječanj 20, 2011, 09:43:23 prijepodne »
Napokon! jako obećavajuće,jedva čekam da se malo popuni biljem!  :up:

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 20, 2011, 10:00:27 prijepodne »
slažem se sa Karlom i LP-em, ali kad ga gledaš iz one "stolice za gledanje scapea" izgleda OK  ;)

da možda probaš zaustavit eroziju nekakvim "branicima" onak, napraviš neke trakice od neke tanke prozirne plastike ili slično pa ih popikaš na mjesta gdje ti najviše pada, kasnije ih prekrije bilje (nadam se cuba) pa se neće ni vidjet...

i kaj Karlo veli, bijela pozadina če ga još podić...

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #16 u: Siječanj 20, 2011, 10:47:32 prijepodne »
Akvarij je fenomenalan kao i svaki kojeg napravi Cigo  :D  :klap: Otkad znam za akvaristiku i otkad sam se poceo baviti njome zamisljam nekakav postav sa tepih biljkama pratim temu i jedva cekam iduce fotke  :up:  :up:

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Siječanj 20, 2011, 14:52:40 poslijepodne »
Nadam se da će ti biljke rast onako kako si zamislio pa da ovaj scape bude prava bomba  :up:
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 20, 2011, 15:23:39 poslijepodne »
Znam da nije baš u sklopu planinskih scapeova, ali ja bi to zanemario i frknuo iza u kut e. acicularis.

Inaće jako lijepo Cigo, samo ga održi do kraja.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #19 u: Siječanj 20, 2011, 16:25:15 poslijepodne »
rasvjeta diy: 3x 50w štedne žarulje

:roll: manijak

Hardscape dobro izgleda, samo nasatvi ovak kak si zasad krenul i dobro bu  ;)
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #20 u: Siječanj 20, 2011, 19:32:16 poslijepodne »
Odlično.

Di si nabavija kamenje??

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #21 u: Siječanj 23, 2011, 21:59:29 poslijepodne »
Super, jako mi se sviđa, uspio si postići dojam dubine (čak i na ovim lošim slikama :P, siguran sam da je u živo još barem 100x puta bolje). Naravno, kad ga popune biljke i sakriju ove nedostatke kamenja bit će bomba. :)
Nadam se da budeš uspio oko dvije stvari: sprečavanja urušavanja podloge i uzgoja UG...držim ti fige.  :up:
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Krcko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Siječanj 24, 2011, 16:28:42 poslijepodne »
ajd ti ljepo okreni nekakve ćevape i pozovi profesionalce da ti pofotkaju akvarij tak da svi možemo uživat. Ja mogu nekom držat stalak za fotić  :D
Akvarij sve u svemu obećava  :up:
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 25, 2011, 07:56:24 prijepodne »
Ovde bi lepo leglo par žbunića flame mossa vezanih na neke kamenčiće. Raste u visinu kao četinari.

Offline Corny12

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 25, 2011, 09:37:09 prijepodne »
Kad stigneš, i mene zanima gdje si nabavio dragon stone, postoji li u Hrv neki pet shop koji ih prodaje, može i na P.P. da ne reklamiramo :)