Kolovoz 19, 2025, 21:29:18 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Kad zamijeniti keramiku u filteru??  (Posjeta: 3342 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gtrifun

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kad zamijeniti keramiku u filteru??
« u: Siječanj 11, 2011, 20:55:10 poslijepodne »
Koliko dugo traju keramike u filteru??
Trenutacno imam od sere siporax (http://www.fosterandsmithaquatics.com/images/Categoryimages/normal/p-71258-50834-50990-fish.jpg)
već nekih godinu dana pa me zanima kad ih trebam zamijeniti i kako to pravilno uciniti???

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Kad zamijeniti keramiku u filteru??
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2011, 21:14:08 poslijepodne »
Zavisi kakvu imaš filtraciju prije keramike i koliko ti je voda tvrda.

Ja pošto imam dosta dobru filtraciju prije keramike, a imam 2. košarice s keramikom. Gledam si da ću po jednu košaricu zamijeniti svakih godinu dana. Znači jedna da mi traje 2 godine. Mislim da je to OK jer nije baš jeftina keramika.

Vjerujem da može i duže biti ako ti je mekana voda.
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2011, 01:24:49 prijepodne od Nuclear »

Offline gtrifun

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2011, 21:18:04 poslijepodne »
Imam isto 2 kosarice ispred njih su mi 3 spuzve + vata

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2011, 22:21:33 poslijepodne »
Keramiku je najlakše oprati ako je uroniš u Fosforni pentoksid (P2O5) 6.3% + Kalij pentoksid (K2O5) 18.8% i pustiš preko noči, a može poslužiti i PH minus na sat ili dva (pazi da se ne rastope).
Bitno je da poslije tog tretmana dobro prokuhaš i ispereš valjčiće u običnoj vodi te provjeriš da ne utječe na ph vode.
Ako ti snizuje ph, potrebno je još ispiranja.
(računaj da ćeš na taj način pobiti sve moguče bakterije u keramici; što znači da ih moraš ponovno zaciklirati)

Na taj način su valjčići skoro vječni  ;)

Sve dok te keramike izgledaju čisto, nije potrebno nikakvo kemijanje.
« Zadnja izmjena: Siječanj 11, 2011, 23:01:27 poslijepodne od gstaraz »

Offline dario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2011, 01:15:48 prijepodne »
...svaku košaricu zamijeniti svakih godinu dana. Znači jedna da mi traje 2 godine.

-?

-  Zagreb/Savica  -

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2011, 01:24:21 prijepodne »

-?

??

Inače na uputama piše da se po dio keramike mijenja svakih 3-6 mjeseci, a dosta ljudi ga ne mijenja nikad. Pa za 3 mjeseca se ne stigne ni pošteno zaciklirati keramika
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2011, 01:43:02 prijepodne od Nuclear »

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2011, 09:11:50 prijepodne »
Keramiku je najlakše oprati ako je uroniš u Fosforni pentoksid (P2O5) 6.3% + Kalij pentoksid (K2O5) 18.8% i pustiš preko noči, a može poslužiti i PH minus na sat ili dva (pazi da se ne rastope).

Jel ovaj postupak čišćenja vrijedi za sve biološke filter materijale bazirane na sintetičkom staklu tipa supstrat pro, siporax, symbiont...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2011, 09:34:01 prijepodne »
Ja ti predlažem da ih ukoliko imaš manji filter odmah zamjeniš sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama jer je tvoja keramika već potpuno začepljena i više ne vrši niti mehaničku niti biološku filtraciju već samo nepotrebno zauzima mjesto u filteru.

Sukladno navedenom pročitaj članak u kojem sam obrazložio zašto ne preporučujem upotrebu keramike u manjim filterima: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Pozdrav.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2011, 10:40:51 prijepodne »
Kaj se keramika mijenja -?? Prvi glas. Ja ju isperem jedanput u dva mjeseca u akvarijskoj vodi.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2011, 11:00:50 prijepodne »

Jel ovaj postupak čišćenja vrijedi za sve biološke filter materijale bazirane na sintetičkom staklu tipa supstrat pro, siporax, symbiont...

- Za sintetičke medije neznam, ali na keramici funkcijonira odlično.
- Spomenutu otopinu pod imenom "ATA-CLEAN" proizvodi tvrtka "Atami" i koristi se u Aero/Hydro sistemima kao sretstvo za čiščenje i održavanje istih u koncentraciji od 10ml/100L (1:10000)sa sistemom u pogonu, ili nerazrijeđeno za brzo čiščenje jako zamazanih i zakorenih djelova (misteri, kapaljke, pumpe, cijevi....)
Svi ti djelovi su od plastike, tako da vjerujem da funkcijonira i sa medijima koje si ti naveo.

Citat:
Inače na uputama piše da se po dio keramike mijenja svakih 3-6 mjeseci, a dosta ljudi ga ne mijenja nikad. Pa za 3 mjeseca se ne stigne ni pošteno zaciklirati keramika
- ah čuj, proizvođač bi najradje da ih mjenjaš svaka 3 dana  ;)

Offline dario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2011, 21:50:11 poslijepodne »

-?

??

ma sve ok, al cisto mi nije logicno ako svaku kosaricu (od dvije koje imas u filteru) zamijenis svakih godinu dana, onda ti svaka traje 1 godinu, a ne 2 -?

al ocito nisam nes skuzio :)
-  Zagreb/Savica  -

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2011, 22:04:50 poslijepodne »

al ocito nisam nes skuzio :)

:D :D prepravio sam... mislio sam da ću mijenjati po jednu svakih godinu dana

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2011, 20:36:31 poslijepodne »
ovak, ja imam malo drugačiju situaciju jer imam predfilter koji pokupi večinu mehaničkog otpada, ali opet... uglavnom svoj filter sam nedavno čistio nakon punih godinu dana. Bijelu spužvu sam promjenio (ona fina), a plavu sam samo dobro isprao. Valjčiće sam također samo isprao i to punih 30 sekundi. Smeća je bilo minimalno. Ove fore sa ispiranjem u kemiji i mjenjanju dijela valjčića su po meni čiste marketinške fore. Ovdje govorimo o onome što je bitno, a to je biološka filtracija, dakle bakterije koje se nalaze na toj keramici. Ubijanje tih bakterija je apsurdno i zato niti ne čistimo filter u običnoj vodi. Umakanje u neku kemiju? Zašto? Što se time dobiva, ako mi netko može objasniti?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2011, 21:05:43 poslijepodne »
Umakanje u neku kemiju? Zašto? Što se time dobiva, ako mi netko može objasniti?

Skidanje naslaga npr. kalcija ili željeznog fosfata koje su tokom vremena žačepile pore u valjčićima i učinili ih manje efikasnim.

- Proizvođač kaže da ih nakon 6 - 12 mjeseci moraš baciti i kupiti nove :  Trošak = 25 - 100 kuna (ovisno o marki valjčića)
- Uranjanje u gore navedenu otopinu ih vrača u stanje kao nove:              Trošak = +/- 5 kuna

Ne vidim di si tu prepoznao "Marketing"  -?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 14, 2011, 12:37:48 poslijepodne »
Ok nije da se nešto pretjerano razumijem u kemiju i nemam slične preparate doma, ne zamaram se time previše. I dalje mislim da ta začepljenja nisu tolika da se moraju mjenjat svakih godinu dana. Štoviše znam i iz prakse da moj brat u životu nije promjenio te valjčiće i sve funkcionira odlično preko 10 godina. Samo redovito čišćenje i promjena spužvi. Tvrdoća vode će biti takva kakva je, neovisno o tome imali li malo vapnenca u filteru ili ne. Uostalom kod nas je u Zgb tvrdoća preko 20 tako da sam siguran da izmjenom filter materijala se apsolutno ništa ne postiže.

Marketing... da svakako. Ako te odmah u startu trgovac zaustavi i nauči te da mjenjaš nešto što realno gledajući nije potrebno mjenjati, gubiš novce, a puniš njihove blagajne. Neposredno im možeš još i puno više napunit blagajnu, jer se dovodi u opasnost cijeli bio sustav akvarija ubijanjem dušikovih bakterija. U opasnost dolaze i ribe i svi drugi organizmi u akvariju. Da ne pričam o frustraciji pojave svakojakih algi. Ukupna šteta može biti puno veća od 30-100 kuna koliko košta tj filter materijal, ako primjerice imaš diskuse u akvariju.

Kao što sam rekao moj stav je da se takav filter materija ne treba mjenjati. Jednom sam izmjenio 30% i nisam vidio nikakvu razliku. Od tada nisam nikad ništa mjenjao i sve funkcionira za 5.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2011, 12:51:47 poslijepodne »
@Cigo:

Zanima me taj predfilter kojeg si spomenuo; kako to izgleda ?
-Jeli to neka boca sa medijem složena prije samog filtera (slobodan pad) kroz koji prolazi voda prije ulaza u sam kanister ili nešto komplicirano, sa pumpama ili sl. ?

Ako ima negdije link please, jer mislim da je to odlično rješenje, i htijeo bi to sebi složiti.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 14, 2011, 13:36:15 poslijepodne »
Fluval ti ima jako dobar predfilter. 2 velike spužve, i još u donje košarice staviš spužve i onda keramiku... Tak ja imam. Prvo predfilter, onda donja košarica još spužvi i vata i dvije zadnje košarice pune keramike. Do keramike praktički čista voda dolazi

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 14, 2011, 13:48:12 poslijepodne »
-Jeli to neka boca sa medijem složena prije samog filtera (slobodan pad) kroz koji prolazi voda prije ulaza u sam kanister ili nešto komplicirano, sa pumpama ili sl. ?

Da to je najbolje rješenje za sve jer tada čistiš samo predfilter a u filter ulazi čista voda te se tada u njemu vrši samo kvalitetna biološka filtracija...

Takav sistem ima naš član Mac31 i on je pisao o tome te je stavio i fotografije.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #18 u: Siječanj 14, 2011, 13:54:21 poslijepodne »
Hvala 985plavi !
Sad sam pogledao i super jednostavna izvedba  :up:
-Koliko vidim tu je i mogučnost ubacivanja i ugljena ili zeolita za posebne potrebe, bez da se raskupusa cijeli kanister ... stvarno dobro  :klap:
(valjda ne smanji previše protok  -? )

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 14, 2011, 14:26:07 poslijepodne »
Je taj predfilter je stvarno mrak stvar, ja ga imam u sklopu Eheima, nije mi odvojen.

Offline brabus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 16, 2011, 23:20:23 poslijepodne »
kako se montira predfilter ako imam vanjski filter? Gdje kupiti?

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #21 u: Veljača 02, 2011, 08:57:45 prijepodne »
Kada smo se već dotaknuli predfiltera, moram pohvaliti Monarka filtere od Wave-a. Ja imam Monarku 700. Ti filteri imaju odvojene predfiltere, što čišćenje filtera pretvara u dječju igru. Dovoljno je skinuti predfilter svakih mjesec dana i očistiti/zamijeniti spužve koje obavljaju mehaničku filtraciju, a glavni filter se ne dira godinu dana  ;)

Samo je cijena ne baš mala. Ovaj moj sa protokom od 650l/h košta oko 1050 kn.