Srpanj 19, 2025, 01:43:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Limnophila aromatica - savijeni vrhovi listova  (Posjeta: 1548 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Limnophila aromatica - savijeni vrhovi listova
« u: Prosinac 23, 2010, 18:00:00 poslijepodne »
Imam problem sa La,stari listovi su se savili prema dole,ovi crveni pri vrhu su ok.
Inace raste normalno,primjetio sam da ima i dosta bocnih izdanaka(na pol stabljike rastu nove).
54l,63w,co2 boca,seachem flourish + npk + fe i podloga flourite + florabela.....gnojim tako tako,ne bas previse jer sam stalno nesto presadjivao i pol bilja povadio,La nisam dirao.....
Mislim da bi to necega falilo al nikako da izguglam,osim da je La dosta velik potrosac nutrijenata....

:question:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline brabus

• Punopravni član
  • **
Odg: Limnophila aromatica - savijeni vrhovi listova
« Odgovori #1 u: Siječanj 05, 2011, 00:43:11 prijepodne »
Meni izgleda super, naravno nije mi uspjelo uzgojiti ju u akvariju, valjda premalo svjetla i svih ostalih nužnih zahtjeva za tu biljku...  Tvoja izgleda savršeno napreduje, bravo :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2011, 12:10:26 poslijepodne »
Zahtjevna je da sta se tice svijetla...
Ovaj problem sa savijenim listovima jos nisam rjesio,isto tako pocela se savijat i Blyxa japonica... :question:
Mislim da grijesim negdje na relaciji svijetlo-co2-nutrijenti...imam velikih problem i sa zelenom tockastom po staklu a sad i bilju,mislio sam da cu sa fosfatima to rijesit a znam da bi trebao samo smanjit rasvjetu.
L.aromatica inace raste solidno,E.parvula raste jako sporo,B.japonica sporo,A.reineckii sporo,Cuba jako brzo,C.helferi solidno,H.tenellum brzo,E.ozelot stagnira(mada ima gigantski korijen),C.wenditi brzo....
Kalcija mozda fali!Kao zbog toga se isto listovi savijaju....
Voda je skroz meka,dve rcs koze su uginule kod presvlacenja(nedostatak kalcija kazu) a najbolje mi rastu biljke koje vole meku vodu(HC Cuba,Eriocaulon cinereum...)...
Zanimljivo da Eriocaulon cinereum kojeg je tesko uzgojit kod mene napreduje sasvim solidno,nisam mislio ni da ce se ulovit jer sam jednog dobio smrznutog na -10 i sve lisce sam porezao jer je bilo trulo a drugog sam kupio u petshopu u pol cijene jer je isto bio trul...odvojio sam nozem zdravi  dio i to posadio....

Zato me zbunjuje kalcij(meka voda) ili svijetlo-co2-nutrijenti...dodje mi da sve raskopam i posadim samo ovo sta dobro raste...nemam pojma...
20l vanila

Offline TenFingered

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • EnjoyNature
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2011, 13:14:41 poslijepodne »
Ovaj problem sa savijenim listovima jos nisam rjesio,isto tako pocela se savijat i Blyxa japonica... :question:
Mislim da grijesim negdje na relaciji svijetlo-co2-nutrijenti...imam velikih problem i sa zelenom tockastom po staklu a sad i bilju,mislio sam da cu sa fosfatima to rijesit a znam da bi trebao samo smanjit rasvjetu.
L.aromatica inace raste solidno,E.parvula raste jako sporo,B.japonica sporo,A.reineckii sporo,Cuba jako brzo,C.helferi solidno,H.tenellum brzo,E.ozelot stagnira(mada ima gigantski korijen),C.wenditi brzo....
Kalcija mozda fali!Kao zbog toga se isto listovi savijaju....
Voda je skroz meka,dve rcs koze su uginule kod presvlacenja(nedostatak kalcija kazu) a najbolje mi rastu biljke koje vole meku vodu(HC Cuba,Eriocaulon cinereum...)...
Zanimljivo da Eriocaulon cinereum kojeg je tesko uzgojit kod mene napreduje sasvim solidno,nisam mislio ni da ce se ulovit jer sam jednog dobio smrznutog na -10 i sve lisce sam porezao jer je bilo trulo a drugog sam kupio u petshopu u pol cijene jer je isto bio trul...odvojio sam nozem zdravi  dio i to posadio.
Zato me zbunjuje kalcij(meka voda) ili svijetlo-co2-nutrijenti...dodje mi da sve raskopam i posadim samo ovo sta dobro raste...nemam pojma...

Ma, to su mrave slatke muke...  :g045:

Logično je to što sumnjaš na svetlo, co2 i nutrijente... Ali ako si ubeđen da su ti parametri ok, pokušaj sa rapidnim zamenama vode, čime ćeš ujedno podići i tvrdoću. Mada me pre svega interesuje šta od algi obitava u tom staklu? Pokušavam se uključiti u problem isključivo zbog podloge koju koristiš (Seachem, ako se ne varam). Parvula na njoj izuzetno sporo raste a ni blyxa je ne voli previše. Nisam nikada bio u prilici da gajim Eriocaulon cinereum ali sam siguran da raste samo zbog pomenute podloge, što mi je ulepšalo dan. Po mom mišljenju i iskustvu, kao i iskustvu drugih sa Seachem, i ADA Amazoniom ovo bi trebalo biti rešenje mnogih problema :

http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/silicarbon-500ml-p-1234.html

Pozdrav

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 05, 2011, 15:23:03 poslijepodne »
Nisam jos nikad mjerio parametre vode tako da neznam,namjeravam cim prije nabavit za po4,tvrdocu i sl.....
Alge imam samo zelenu tockastu po staklu i bilju....jako puno se skuplja sada.
Imao sam je i prije samo malo i nestala bi cim bi smanjio fotoperiod.
Problemi su nastali kad sam izvadio veliki panj iz akvarija,pocupao sav tepih od HC Cube i vadio E.ozelot pa sam izvukao brdo zemlje(florabele) iz podloge....naravno pojavila se zelena voda,usisao sam vecinu zemlje i dodao par kapi Tetra Algorem-a,nakon toga se voda kristalno razbistrila....mada mi se sad cini da je opet malo mutna!

Kazes flourite bi mogao biti problem za blyxu i parvulu,hm,nemam pojma,pokusat cu malo izguglat.....a zasto?
Neznam gdje cu nac Silicarbon,mozda da pokusam sa Seachem PhosGuard-om ili  SeaGel-om(PhosGuard+MatrixCarbon)?
20l vanila

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2011, 20:31:06 poslijepodne »
Dok sam imao aromaticu, uglavnom bi se uvijek donji listovi, pri dnu stabljike, savijali, no, nisam se brinuo zbog toga jer sam pretpostavljao da su to stari listovi, ne dobivaju dovoljno svijetla kad se grm aromatice zgusne, pa je normalno da su malo nikakvi. Sve dok biljka lijepo raste i crveni se i množi, ne bih se previše zamarao uvijanjem listova, ako se radi o listovima na dnu stabljike. Moj problem je bio taj što bi mi počela kržljati u vrhovima i izbacivati nešto što se nije moglo nazvati list...na ovim tvojim slikama mi biljka dobro izgleda.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 07, 2011, 20:38:38 poslijepodne »
Osim ovih nizih listova izgleda solidno,a i raste dobro....mozda sam ja nesto umislio pa je to normalno,nek se kod blyxe isto dogadja a ona se mozda jos prilagodjava jer nije dugo u akvariju.
Neznam,al sad mi se sve zakompliciralo....mutna voda,zelena tockasta,li la....
20l vanila