Koliko je bilo ugljena u filteru? Nadam se da imaš još barem neke bio kuglice, valjke ili spužvu. Vata inače dosta zaštopava filter i stavlja se samo kao zadnji stadij prije izlaska vode iz filtera. Možda je povelika količina novog materijala u filteru plus izmjena vode napravila stres te su sada ribe loše zbog samog stresa ili je potaknuo kako ti kažeš parazite. Lječenje se nikada ne provodi olako u glavnom akvariju, jer narušava biookoliš i filter te kao posljedicu ima povećanje amonijaka, nitrita i nitrata...zato nam služe karantene. Ne znam 100%, ali ipak većina bolesti ide sa ribama, samo se neki paraziti ukopavaju u podloge i preživljavaju bez domaćina nakon par dana.
Kad je bila zadnja promjena vode?
Mislim da bi trebao promjeniti vodu dok ne dođe u red po testu (koliko toliko, ipak nisu oni najprecizniji). Paziti da bude odstajala, tretirana, zagrijana i istog ph kao i ona u akvariju. Količina vode za zamjenu ovisi o količini amonijaka i ostalog. Ako treba pokupiti lijek, mislim da bi bilo ok staviti novi aktivni ugljen u filter i onda nakon dan izvaditi ga jer je pokupio ostatke lijeka. Predugo ostavljanje ugljena obična rezultira vraćanjem prikupljenog nazad u vodu nakon nekog vremena (možda je došlo do zasićenja?) Ribe koje papaju trebaju u hranu dobiti nakapane vitamine. Također izgledaju malo prestrašeno, nisam imala ovakve ciklide pa ne znam, ali smanjena rasvjeta i koje mjesto za skrivanje su uvijek dobrodošli, posebno kad je liječenje u pitanju.
Javljaj promjene i više detalja pa ćemo ti više znati reći.