Srpanj 29, 2025, 21:34:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoć malawcima!!  (Posjeta: 5314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rukirule

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
pomoć malawcima!!
« u: Studeni 29, 2010, 16:53:57 poslijepodne »
dimenzije aq. 140x30x50
temp.vode 26-27
parametri vode NO3 je25, NO2 je100
aq pokrenut 25.09.10
prvi stanovnici useljeni 20.10.10
vodu  mijenjam svaki 7 dana 20 do 30 % dodavo aqva safe od tetre
filter ex 700,izvadio aktivni ugljen prije djedan dana i stavio vatu
pumpa za zrak,protoćna pumpa 400 l/h
rasvijeta aqvastar x 1,gro lux x 1  120cm
cearleus komada 10 kom  4-5 cm,ps.socolofi 7kom 4-5 cm
primjetio prije dva dana uginuće jednog cearleusa neke od ribica ne primaju hranu i ubrzano dišu imaju izboćene oći primjetio sam da je izmet bijelo sivi na nekim i skroz tanak i bijel
jučer stavio dozu kostopura i baktopura danas mijerio parametre takvi su kakvi su promijenio  30% vode dodo 100ml aqva safe mislim da je neki crijevni nametnik zbog narušenih parametzara vode. hranim sa tetra pro vegetabele jedanputa dnevno količinu koju pojedu. bilje anubias nana poceo dodavati dozu profita prije tjedan i dajem svaki drugi dan dozu esycaba molim pomoć hvala
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2010, 17:02:04 poslijepodne od rukirule »

Offline rukirule

• Punopravni član
Odg: pomoć malawcima!!
« Odgovori #1 u: Studeni 29, 2010, 17:39:17 poslijepodne »
evo slike nemogu bolje!

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Studeni 29, 2010, 21:38:45 poslijepodne »
Koliko je bilo ugljena u filteru? Nadam se da imaš još barem neke bio kuglice, valjke ili spužvu. Vata inače dosta zaštopava filter i stavlja se samo kao zadnji stadij prije izlaska vode iz filtera. Možda je povelika količina novog materijala u filteru plus izmjena vode napravila stres te su sada ribe loše zbog samog stresa ili je potaknuo kako ti kažeš parazite. Lječenje se nikada ne provodi olako u glavnom akvariju, jer narušava biookoliš i filter te kao posljedicu ima povećanje amonijaka, nitrita i nitrata...zato nam služe karantene. Ne znam 100%, ali ipak većina bolesti ide sa ribama, samo se neki paraziti ukopavaju u podloge i preživljavaju bez domaćina nakon par dana.
Kad je bila zadnja promjena vode?
Mislim da bi trebao promjeniti vodu dok ne dođe u red po testu (koliko toliko, ipak nisu  oni najprecizniji). Paziti da bude odstajala, tretirana, zagrijana i istog ph kao i ona u akvariju. Količina vode za zamjenu  ovisi o količini amonijaka i ostalog. Ako treba pokupiti lijek, mislim da bi bilo ok staviti novi aktivni ugljen u filter i onda nakon dan izvaditi ga jer je pokupio ostatke lijeka. Predugo ostavljanje ugljena obična rezultira vraćanjem prikupljenog nazad u vodu nakon nekog vremena (možda je došlo do zasićenja?) Ribe koje papaju trebaju u hranu dobiti nakapane vitamine. Također izgledaju malo prestrašeno, nisam imala ovakve ciklide pa ne znam, ali smanjena rasvjeta i koje mjesto za skrivanje su uvijek dobrodošli, posebno kad je liječenje u pitanju.

Javljaj promjene i više detalja pa ćemo ti više znati reći.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 29, 2010, 22:05:51 poslijepodne »
ribe s kao malo zivnule  nakon 24h promijenio 30% vode da sutra ponovim tretiranje? u filteru ima sve šta si naveo osim aktivnog ugljena mislio sam sutra ponoviti tretiranje sa baktopurom i kostopurom i nakon toga staviti drugi dan aktivni ugljen i promijeniti 30% posto voda danas jejedna od riba odbacila ovo

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 30, 2010, 00:32:01 prijepodne »
evo

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #5 u: Studeni 30, 2010, 08:59:38 prijepodne »
NO2 bi trebo biti nemjerljiv ali na krače vrijeme neku manju koncntraciju če izdržat
NO može biti do 50 ppm-a ali isto nebi bilo loše da je do 25
vjerojatno ti još filter nije dovoljno iscikliran pa su ti se ti parmaetri vode tako pošemerili
neznam sa čime ti je pun filter ali trebo bi imati i mehaničku  i biološku filtraciju, mjenjaj vodu svaki dan ali u manjim količinama prati stanje vode dali ima kakv miris i dali se  muti ako ribe počnu vatati na površini zrak to nije dobar znak obavezno mjenjaj 30 % vode, hrani ih sa što manje hrane
moguče da su se zarazile sa nekim crijevnim parazitom ako kažeš da imaju takav izmet, ali nemora biti možda je to samo od šoka
valjda če ti se plavi več javiti pa če ti reči kako da liječiš
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 30, 2010, 10:47:10 prijepodne »
Pozdrav rukirule.

Kolegica i kolega su ti dali dobre savjete a ja ću samo još skrenuti pozornost na slijedeće:

1. No3 mora biti 0 a NO2 do 50
2. imaš preslab filter pa razmisli o tome ili da kupiš još jedan isti takav ili da ovaj zamjeniš za jači
3. ribe su ti oboljele zbog slabe filtracije koju si još oslabio umetanjem vate a sukladno tome za kratko vrijeme došlo je do povečanja razine NO2 i No3 a uz njih i amonijaka i fosfata.
4. bez razloga si akvarij tretirao sa Kostapurom (protiv vanjskih parazita Ich-a i velveta) a to tvoje ribe nemaju i sa Bactopurom (antiseptik)...
5. izvadi iz filtera vatu i aktivni ugljen i zamjeni ih sa plavom spužvom na koju će se naseliti "dobre bakterije"

Sukladno navedenom razvidno je da ako želiš da tvoje ribe ozdrave moraš hitno popraviti kvalitetu a predlažem da to napraviš na slijedeći način:

1. dan promjena 50% vode i jedan dan filtrirati sa aktivnim ugljenom
2. dan izvaditi aktivni ugljen a u akvarij uliti duplu dozu Easy Life FFM-a
3. dan u vodu sipamo duplu dozu vitamina JBL "Avitol" ili Sera "Fishtamin" te također Easy Life "AquaStart" (dobre žive bakterije)
4. dan dupla doza FFM-a
5. dan dupla doza vitamina
6. dan ništa ne dodavati
7. dan promjena vode 35% i dupla doza FFM-a
8. dan normalna doza vitamina
Vodu i ubuduće mijenjaj jednom tjedno cca 30% s time da usišeš nečistoče sa dna
Također obavezno jednom tjedno ribama dodati vitamine (nakapati na hranu ili direktno u vodu)
Obavezno probaj ribama svaki dan davati drugu biljnu hranu: spirulina, granulice, lističe, kuhana tikvica, kuhana blitva, kuhani kelj, kuhani špinati i dr.

Ako i nakon svega što sam napisao tvoje ribe budu imale bijeli končasti izmet morat češ cijeli akvarij liječiti.
« Zadnja izmjena: Prosinac 07, 2010, 13:39:25 poslijepodne od 985plavi »

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #7 u: Studeni 30, 2010, 10:56:13 prijepodne »
Jel su živnule nakon dodavanja lijeka ili promjene vode? Ako je nakon promjene vode mislim da nije dobro liječiti jer će dodatne kemikalije samo naškoditi...nitriti moraju biti nula jer kako mi se čini ovo nije voda sa niskim pH da se može tolerirati neka količina. A nije niti akvarij sa brzorastućim biljkama da kupe višak nutrijenata i nitrata. FFM u tristrukoj dozi bio bi idealan kod promjene vode ili barem 1 doza, ali onda za litražu cijelog akvarija. Ovakav izmet imaju i moje zlatne kada su pod stresom, začepljenje ili nisu htjele jesti. Nije nužno znak parazita bijeli izmet, posebno ako je sve bilo ok mjesec dana prije problema. Jednio sigurno bi se znalo pregledom pod mikroskop ili netko osobno tko je imao iskustvo sa parazitima pa da točno zna.

Karantena je amen, posebno ako imate ribe kao ljubimce, a ne atrakciju za ambijent.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 30, 2010, 23:32:59 poslijepodne »
hvala na savijetima moram se primiti posla valda če sve biti ok

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 02, 2010, 20:50:00 poslijepodne »
Pozdrav rukirule.

Kolegica i kolega su ti dali dobre savjete a ja ću samo još skrenuti pozornost na slijedeće:

2. imaš preslab filter pa razmisli o tome ili da kupiš još jedan isti takav ili da ovaj zamjeniš za jači
3. ribe su ti oboljele zbog slabe filtracije koju si još oslabio umetanjem vate a sukladno tome za kratko vrijeme došlo je do povečanja razine NO2 i No3 a uz njih i amonijaka i fosfata.
4. bez razloga si akvarij tretirao sa Kostapurom (protiv vanjskih parazita Ich-a i velveta) a to tvoje ribe nemaju i sa Bactopurom (antiseptik)...
5. izvadi iz filtera vatu i aktivni ugljen i zamjeni ih sa plavom spužvom na koju će se naseliti "dobre bakterije"

Sukladno navedenom razvidno je da ako želiš da tvoje ribe ozdrave moraš hitno popraviti kvalitetu a predlažem da to napraviš na slijedeći način:

kupio sam vitamine od JBL Atvitol ali naravno nemaju upute! dali neko zna koja je propisana doza?
kupio sam JBL atvitol ali naravno nema uputstva
kupio sam JBL Atvitol i naravno nisam dobio upute kako ga dozirati! dali neko zna kolika je doza ?
3. dan u vodu sipamo duplu dozu vitamina JBL "Avitol" ili Sera "Fishtamin" te također Easy Life "AquaStart" (dobre žive bakterije)
4. dan dupla doza FFM-a
6. dan ništa ne dodavati
Također obavezno jednom tjedno ribama dodati vitamine (nakapati na hranu ili direktno u vodu)
Obavezno probaj ribama svaki dan davati drugu biljnu hranu: spirulina, granulice, lističe, kuhana tikvica, kuhana blitva, kuhani kelj, kuhani špinati i dr.

Ako i nakon svega što sam napisao tvoje ribe budu imale bijeli končasti izmet morat češ cijeli akvarij liječiti (predlažem, jer se meni pokazao kao najbolji) sa Serinim lijekom "Nematolom".

« Zadnja izmjena: Prosinac 02, 2010, 21:02:32 poslijepodne od rukirule »

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 02, 2010, 21:22:53 poslijepodne »
Pozdrav rukirule.

kupio sam vitamine od JBL Atvitol ali naravno nemaju upute! dali neko zna koja je propisana doza?
kupio sam JBL atvitol ali naravno nema uputstva
kupio sam JBL Atvitol i naravno nisam dobio upute kako ga dozirati! dali neko zna kolika je doza ?
4. dan dupla doza FFM-a
6. dan ništa ne dodavati

Ako i nakon svega što sam napisao tvoje ribe budu imale bijeli končasti izmet morat češ cijeli akvarij liječiti (predlažem, jer se meni pokazao kao najbolji) sa Serinim lijekom "Nematolom".

kupio sam JBL Advitol ali bez uputa naravno!! dali neko zna kolika je propisana doza?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Prosinac 03, 2010, 09:59:55 prijepodne »
Rukirule napiši nam što si konkretno napravio i u kojoj si trenutnoj fazi.

Po meni je JBL Atvitol najbolji vitaminski preparat a doziranje u uputstvu ide ovako:

Kao dodatak hrani: dodajte 2-4 kapi dnevno na hranu
Kao aditiv za akvarijsku vodu: dodajte 2 kapi na 20 l vode

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 03, 2010, 13:11:07 poslijepodne »
1 dan promijenio 50% vode i filtrirao preko aktivnog ugljena nitrati NO3 je bio 0-20 a NO2 je bio 50
2 dan ponovono promijenio 50% vode dodao duplu dozu ffm to je bilo sinoć
3 danas mijreio NO3 je 10 a NO2 isto 10 navečer  planiram u vodu staviti duplu dozu vitamina JBL "Avitol" te također Easy Life "AquaStart"

da li bi bilo dobro danas prije stavljanja dobri bakterija i vitamina isprat filter i od kolege uzeti dvije spužve iz njegovog filtera i iscijediti u svoj?filter nisam opće ispirao jer je aq. pokrenut 25.10.2010
ribice kao da su malo živnulea ali su još uvijek preplašene kad se približiš aq. odmah zbrišu u rupe u pozadini. tri ribice još uvijek ne primaju hranu ali kad druge jedu one kao da da bi jele krenu pa stanu i odustanu !!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Prosinac 03, 2010, 14:01:09 poslijepodne »
da li bi bilo dobro danas prije stavljanja dobri bakterija i vitamina isprat filter i od kolege uzeti dvije spužve iz njegovog filtera i iscijediti u svoj?filter nisam opće ispirao jer je aq. pokrenut 25.10.2010
ribice kao da su malo živnulea ali su još uvijek preplašene kad se približiš aq. odmah zbrišu u rupe u pozadini. tri ribice još uvijek ne primaju hranu ali kad druge jedu one kao da da bi jele krenu pa stanu i odustanu !!

Ovako, nisi trebao zamijeniti svu vodu već si trebao samo napraviti kako sam ti napisao ali sada je tako i bude svejedno ok.

Isperi spužvice u akvarijskoj vodi (ne previše) i nemoj uzimati od frenda njegove spožvice jer tako možeš u svoj akvarij unijeti neku bolest ili parazite...

Kada ribe dođu k sebi uzimat će hranu bez brige, javljaj se i dalje, pozdrav.

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 03, 2010, 19:35:40 poslijepodne »
danas je jedan bolesni mužjak caerleusa primio granulu hrane sera granugreen ali kao da ju ne može gutnuti primi ju u usta pa pljune i tako više puta ! dali neko zna zašto?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #15 u: Prosinac 03, 2010, 20:24:23 poslijepodne »
danas je jedan bolesni mužjak caerleusa primio granulu hrane sera granugreen ali kao da ju ne može gutnuti primi ju u usta pa pljune i tako više puta ! dali neko zna zašto?

granugreen je jako tvrda hrana i hoče napuhivati ribe
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Prosinac 03, 2010, 23:23:22 poslijepodne »
Strpi se malo pusti da prođe par dana i da se ribama malo popravi imunitet pa ćemo vidjeti.

Ako se stanje ne popravi (mislima da hoće), onda idemo na liječenje. Pozdrav

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Prosinac 04, 2010, 09:31:05 prijepodne »
danas je jedan bolesni mužjak caerleusa primio granulu hrane sera granugreen ali kao da ju ne može gutnuti primi ju u usta pa pljune i tako više puta ! dali neko zna zašto
dali uz to i ubrzano dise ?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #18 u: Prosinac 04, 2010, 11:07:11 prijepodne »
a da to nije bloat
Virovitica - Brezovica

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 04, 2010, 17:56:25 poslijepodne »
zdravstveno stanje riba je svakim danom sve bolje kad pogledam ribe prije 4 dana i sad vidi se razlika. ribe se kreću normalno vide se tragovi iscrpljenja ali sve u svemu ide naboljej , još na dvije ribe se vidi da su im oći izboćene i ubrzano dišu, a ova što je jućer htijela jesti a nije mogla vdim da danas brije algu sa stijena i izgleda da se lijepo oporavlja. hajde dajte neku kombinaciju kvalitetni hrana da im dignem imunitet da mogu na himalaju plivati :D :D?

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 05, 2010, 14:54:00 poslijepodne »
danas uginuo jedan cearleus. malo sam ćitao o tom bloatu i moje ribe imaju sve te simptome mislim da još dvije ribe imaju simptome trćeg stupnja, šta da radim??

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #21 u: Prosinac 05, 2010, 19:50:19 poslijepodne »
promjeni 50% vode, smanji hranjenje i pocni tretman medazolom 750mg/100L + dodaj vitamine...

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 05, 2010, 21:35:29 poslijepodne »
dali treba dodavati ffm pri zamjeni 50% vode? koliko vitamina dupla doza ili normalna?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Prosinac 06, 2010, 09:01:31 prijepodne »
Ovako, s obzirom da si već dobrim dijelom popravio kvalitetu vode, napravi slijedeće

1. zamijena 1 / 3 vode i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna

2. temperaturu na 28 C

3. 750 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode s obzirom da se radi o tvrdoj vodi (da je voda mekana dovoljno je 600mg)

4. slijedeći dan promjena 50% vode i ponovno dodamo 750 mg  Metronidazola na 100 l vode. (Lijek je izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci zbog termo i foto labilnosti)

5. terapiju ponavljamo 3-5 dana (50% izmjena vode i dodavanje lijeka svaki dan) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu.

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se ide na 1000mg na 100l vode a najbolji rezultati liječenja pokazali su se kada se svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i dodaje 1000mg na 100l vode a liječenje traje 3 dana...

Možeš i svaki dan nakon promjene vode dodati i vitamine u propisanoj dozi a kada završiš liječenje može jedan do dva dana iči dupla doza da im se popravi imunitet u konbinaciji sa FFM-om.

Šalji fotografije bolesnih i uginulih riba jer fotografija govori više od riječi, sretno i javljaj promjene.
« Zadnja izmjena: Prosinac 06, 2010, 09:52:39 prijepodne od 985plavi »

Offline rukirule

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 06, 2010, 16:09:34 poslijepodne »
dali da za vrijeme lijećenja ugasim filter,protoćnu pumpu, svijetlo?

1. na poćetku ribe imaju izboćene oći
2. odbijaju hranu
3. tresu se
4.končast izmet
5.zavlače se pod kamenje, miruju
6.i ne kraju nažalost ugibaju

uginula riba: