Srpanj 05, 2025, 18:57:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fluval 305 pitanja!!!  (Posjeta: 8803 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Fluval 305 pitanja!!!
« u: Studeni 19, 2010, 16:59:47 poslijepodne »
Kupio Fluvala 305 danas napokon  :)

E sad unutra imam 3 vrećice aktivnog ugljena, a pošto je akvarij biljni to naravno ide van.

Što da stavim umjesto toga za početak. Vidio sam da su ljudi vreće od krumpira stavljali, lava kamenje itd.

Planiram kupiti keramiku, ali ne trenutno jer sam kratak s novcima.

I još jedno pitanje. Vidio sam u pet centru keramiku 1L za 55kn. Od JBL-a. I piše da je to za mehaničku filtraciju. Nije mi jasno to. A od Fluvala BioMax medij za nitrifikacijske bakterije dođe 95kn i manje ima nego ovo od JBL-a, al ne znam jel to od JBL-a valja išta za bakterije.

Na pakiranju mi se vidi da je od Fluvala medij puno više porozan nego ova keramika od JBL-a. Što da kupim na kraju od svega tog???
« Zadnja izmjena: Studeni 19, 2010, 19:15:59 poslijepodne od Nuclear »

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Filter Materijal
« Odgovori #1 u: Studeni 19, 2010, 17:07:01 poslijepodne »
Natrpaj komadiće cigle,vreće od krumpira,filter od kuhinjske mape za početak, spužvu kad skupiš lovu za nešto bolje onda kupiš  :D :D, blago tebi ja još skupljam lovu za fluval 205  :rolleyes: :rolleyes:

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 19, 2010, 17:12:15 poslijepodne »
Ma blago vraga. Od kad sam kupio akvarij a to je bilo 14.2.2010.filter planiram, i eto napokon i to došlo, još smao da je neki scape dobar složiti  :D

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Studeni 19, 2010, 17:15:43 poslijepodne »
da pogodim to si si za valentinovo kupio aq a sad za bozić filter...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #4 u: Studeni 19, 2010, 17:28:05 poslijepodne »
jebate , na isti datum smo kupili isti akvarij :D

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Studeni 19, 2010, 17:48:32 poslijepodne »
Onda ja  imam još vremena ,ja imam akv oko 1 mj,i par dana :D :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 19, 2010, 17:59:42 poslijepodne »
da pogodim to si si za valentinovo kupio aq a sad za bozić filter...

Ne, slučajno se poklopilo  :)

jebate , na isti datum smo kupili isti akvarij :D

:D :D :D :D 8)

Offline Nuclear

• Punopravni član
Odg: Fluval 305 pitanja!!!
« Odgovori #7 u: Studeni 19, 2010, 19:16:41 poslijepodne »
Evo sad sam ga baš upogonio.

Jel normalno da se čuje, nije mi baš tih skroz, onak bruji, nije jako, al ono, jače nego juwel pumpa u unutarnjem
« Zadnja izmjena: Studeni 19, 2010, 19:30:00 poslijepodne od Nuclear »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2010, 19:34:52 poslijepodne »

Jel normalno da se čuje, nije mi baš tih skroz, onak bruji, nije jako, al ono, jače nego juwel pumpa u unutarnjem

Normalno..
Kao Mercedes turbodizel :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 19, 2010, 19:53:40 poslijepodne »
Ma brujao dosta, izgleda da nisam onaj poklopac na impeler stavio kak spada. Rastavio sam ga, izvadio impeler, to malo poprao, učvrstio i sad je OK. Bruji, ali tiho  :up:

I imao sam problema s natakanjem vode, nikako da sama krene pa sam ga pumpao dok se nije napunio. Al radi bez problema, pumpa je stvarno jaka. Prezadovoljan sam  :up:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Studeni 19, 2010, 20:01:37 poslijepodne »
Vražji poklopac :-X , ja ga više ne diram dokle god impeler vrti :D
Taj poklopac je mrlja na ugled tog odličnog filtera.. ..bdi jako nježan kad to budeš skidao za čistit  i uvjeri se prije da ga imaju u trgovinama ako slučajno pukne.

Ja sam u svoj 405 utrpao plave grube spužve i keramiku iz Juwela

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 19, 2010, 20:07:32 poslijepodne »
Taj poklopac je mrlja na ugled tog odličnog filtera.. ..bdi jako nježan kad to budeš skidao za čistit  i uvjeri se prije da ga imaju u trgovinama ako slučajno pukne.

Tak si i ja razmišljam prebacit sve, a juwela unutarnjeg ću izvadit sutra van iz akvarija. S čim si ga ti izvadio i jel problem???

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Studeni 19, 2010, 20:18:08 poslijepodne »

Tak si i ja razmišljam prebacit sve, a juwela unutarnjeg ću izvadit sutra van iz akvarija. S čim si ga ti izvadio i jel problem???
Sa kuhinjskim nožem se taj silikon dosta lako reže.. ..imao sam jedino frku sa pjeskom koji bi se zavukao iza filtera i onda je krvnički grebao po staklu..
..ali to je zato jer sam ja htio otkačit filter a nisam sav silikon odrezao..

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Studeni 19, 2010, 20:21:20 poslijepodne »
poznavajući tebe ibanez, vjerujem da si bio jako nježan prilikom odstranjivanja juwelovog filtera :D :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2010, 08:40:08 prijepodne »
poznavajući tebe ibanez, vjerujem da si bio jako nježan prilikom odstranjivanja juwelovog filtera :D :D
:D

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #15 u: Studeni 20, 2010, 19:35:03 poslijepodne »
I još jedno pitanje. Vidio sam u pet centru keramiku 1L za 55kn. Od JBL-a. I piše da je to za mehaničku filtraciju. Nije mi jasno to. A od Fluvala BioMax medij za nitrifikacijske bakterije dođe 95kn i manje ima nego ovo od JBL-a, al ne znam jel to od JBL-a valja išta za bakterije.

Na pakiranju mi se vidi da je od Fluvala medij puno više porozan nego ova keramika od JBL-a. Što da kupim na kraju od svega tog???

Postoji velika razlika između obicne keramike i modernih poroznih medija od sintetickog stakla. Kod obicne keramike se samo na povrsini moze stvoriti manji broj nitrificirajucih bakterija i zato je taj medij danas prenamjenjen u najgrublji mehanicki medij. A porozni mediji od sintetickog stakla imaju ogromnu povrsinu (konkretno JBL tvrdi da 1 litra JBL sintetickog stakla MicroMec ima biolosku moc 8 litara obicne keramike CerMeca) i sluze kao zavrsni fini stupan fltracije (prije vate).
Ova keramika od JBL-a po 55 kn (JBL CerMec) je dakle obicna keramika koja nije porozna. Ako zelis jeftinu keramiku imas za kupiti manja pakiranja za TetraTec filtere po 20-ak kn. A vidio sam i kinesku keramiku litru po 20 kn (Zoo Kokolo, Importanne Centar). Jos jedan jeftini (isto 20 kn litra) mehanicki medij su Sera Biofibres.
Ako pak zelis bolju filtraciju onda uzmi medije od sintetickog stakla. Losje verzije ovih medija su Fluval BioMax, JBL SintoMec i Sera Siporax 15 mm zbog toga sto su valjkastog oblika (manje kolicine/povrsine). Najucinkovitiji su Eheim SubstratPro, JBL MicroMec i Sera Siporax mini zato jer su u obliku malih kuglica kojih puno vise stane u kosaru filtera. Tu je jos i Easylife Symbiont u obliku stapica. Cijena litre svih tih medija je oko 100 kn, iz mog iskustva sa filtracijom kod vodenih kornjaca se isplate.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2010, 12:36:59 poslijepodne »
Kori hvala puno, to me stvarno zanimalo jer ima stvarno puno tih medija na izbor. Dobio sam s filterom jednu i pol košaricu Fluval Biomax, to sam stavio sve samo u jednu košaricu jer ima taman za napunit da ostane mjesta koliko piše u uputama (nisu baš darežljivi na keramici). Onda ću kupit još 1 ili 2L za preostale dvije košarice, ne znam hoće li 1 litra biti dovoljna. Uzet ću Eheim tu bolju keramiku ili Symbiont kad veliš da je bolje, a nije tolika baš razlika u cijeni od Fluvalovog biomaxa koliko sam vidio.
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2010, 12:45:04 poslijepodne od Nuclear »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2010, 12:45:36 poslijepodne »
Symbiont je 250kn kila, jel mi to dovoljno za napunit dvije košarice??? -? I ne kužim zašto piše da uklanja nitrate...

"Symbiont se sastoji od potpuno poroznih peleta u kojima milijarde aerobnih i anaerobnih bakterija uspiješno razgraduju amonijum, nitrite i nitrate."
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2010, 13:54:10 poslijepodne od Nuclear »

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #18 u: Studeni 21, 2010, 16:09:37 poslijepodne »
Bilo bi idealno kada bi Fluvali dolazili skroz napunjeni Biomaxom, ali kad je nesto dobro ne dijeli se samo tako nazalost. Jos jedna interesantna cinjenica je da dobijes stari Biomax sa filterom koji je porozan, ali nije od sintetickog stakla i ucinkovit kao novi Biomax.
Ja imam iskustva sa Biomaxom, Eheim SubstratPro i JBL MicroMec, Symbiont jos nisam imao prilike isprobati. Logicno je da bioloskom filtracijom razgrađuje amonijak na nitrite i nitrate, ali dalje sto se događa sa nitritima i nitratima u Symbiontu mi bas nije jasno. Symbiont je trajan filtracijski medij, sto znaci da ne veze na sebe navedene spojeve. Nitrite i nitrate trose biljke i alge, a viska se rjesavas promjenama vode. Stvarno ne znam, mozda bi neki biolog znao to bolje objasniti. Symbiont ima manje i vece pakiranje, tebi bi bilo dovoljno manje od 300 grama koje je oko 80 kn (iako ne znam da li bi ti ispunilo cijelu kosaru).
Za ove ostale medije obicno ide jedna litra na 200 litara vode u normalnom akvariju, a s obzirom da vec imas Biomax jedna litra ce ti bit uvrh glave i ako imas 300 litara. Meni je najdrazi SubstratPro od Eheima i MicroMec od JBL-a zato jer jako ucinkovito ispunis filter njima. Ja bi na tvom mjestu slozio filter da u skroz donju kosaru stavim neki gubi mehanicki medij, u srednju Biomax koji imas, a na vrh sinteticko staklo.
Jos jedna napomena, nove medije je potrebno dobro isprati zato jer se malo izmrve tijekom transporta. Također ne bi bilo lose iznad tih medija (dakle prije rotora) staviti vatu ili polypad kako se ne bi dogodilo da mali odlomljeni komadic zbog svoje tvrdoce osteti rotor (to je savjet od Eheima, izumitelja tih medija). Ja vec negdje 3 godine imam Fluvala 205 sa Baimaxom i MicroMecom bez vate i nije bilo problema.
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2010, 16:13:44 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 21, 2010, 18:01:47 poslijepodne »
Ma očito su krivo napisali ovo što se tiče uklanjanja nitrata. Bakterije amonijak pretvaraju u nitrite i onda dalje druge bakterije te nitrite razgrađuju u nitrate. I ako nema nekog medija poput aktivnog ugljena ti nitrati ostaju u vodi i rješavaju se redovitim izmjenama i biljkama.
Isprao sam medije dobro prije pokretanja filtera. Trenutno imam u donje dvije košarice vreće od krumpira, a na vrhu je biomax.

Onda ću i napraviti tako kako kažeš, na dno neki mehanički medij (što preporučuješ što se toga tiče? onu JBL keramiku za 55kn ili možda neku spužvu?), u sredinu biomax koji imam i na vrh Eheim Substrat Pro ili MicroMec 1L.

Hvala puno  :up:
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2010, 18:34:28 poslijepodne od Nuclear »

Offline lomo

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Studeni 22, 2010, 16:10:50 poslijepodne »
Molio bih da mi netko tko ima ovaj filter kaže koliki je vanjski promjer cijevi koje povezuju filter i "usis" te "ispuh" vode u filteru.
edit: koliki je vanjski promjer one rebraste cijevi?

hvala
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2010, 16:21:47 poslijepodne od lomo »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 22, 2010, 17:05:19 poslijepodne »
Otprilike 2.1 - 2.3cm koliko sam precizno mogao s ravnalom izmjeriti

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #22 u: Studeni 23, 2010, 13:51:05 poslijepodne »
na dno neki mehanički medij (što preporučuješ što se toga tiče? onu JBL keramiku za 55kn ili možda neku spužvu?), u sredinu biomax koji imam i na vrh Eheim Substrat Pro ili MicroMec 1L.

Hvala puno  :up:

Nije previse bitno sta ces staviti, glavno da vrsi svoju funkciju. Ako si zadovoljan s vrecom krumpira i siguran da nije stetna ostavi ju u donjoj kosari.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Studeni 23, 2010, 14:52:08 poslijepodne »

Postoji velika razlika između obicne keramike i modernih poroznih medija od sintetickog stakla. Kod obicne keramike se samo na povrsini moze stvoriti manji broj nitrificirajucih bakterija i zato je taj medij danas prenamjenjen u najgrublji mehanicki medij. A porozni mediji od sintetickog stakla imaju ogromnu povrsinu (konkretno JBL tvrdi da 1 litra JBL sintetickog stakla MicroMec ima biolosku moc 8 litara obicne keramike CerMeca) i sluze kao zavrsni fini stupan fltracije (prije vate).
Ova keramika od JBL-a po 55 kn (JBL CerMec) je dakle obicna keramika koja nije porozna. Ako zelis jeftinu keramiku imas za kupiti manja pakiranja za TetraTec filtere po 20-ak kn. A vidio sam i kinesku keramiku litru po 20 kn (Zoo Kokolo, Importanne Centar). Jos jedan jeftini (isto 20 kn litra) mehanicki medij su Sera Biofibres.
Ako pak zelis bolju filtraciju onda uzmi medije od sintetickog stakla. Losje verzije ovih medija su Fluval BioMax, JBL SintoMec i Sera Siporax 15 mm zbog toga sto su valjkastog oblika (manje kolicine/povrsine). Najucinkovitiji su Eheim SubstratPro, JBL MicroMec i Sera Siporax mini zato jer su u obliku malih kuglica kojih puno vise stane u kosaru filtera. Tu je jos i Easylife Symbiont u obliku stapica. Cijena litre svih tih medija je oko 100 kn, iz mog iskustva sa filtracijom kod vodenih kornjaca se isplate.

Eto nisam mogao a da ne komentarišem:
Keramika koja se koristi kao filter medij u akvaristici je u potpunosti porozna - dakle vodu propušta po čitavom svom volumenu i po njemu se i naseljavaju korisne bakterije. To ćete najbolje vidjeti ako prelomite jedan prsten pa vidite da je i iznutra promijenio boju.
Istina, filtracija će biti kvalitetnija što je više medija\volumena filtracijskog medija, to će se dogoditi ako se umjesto prstenova ubace kuglice, ali isključivo zbog smanjenja "jalovog" prostora između kuglica\prstenova. Zato ne treba robovati svemu novome što se pojavi na tržištu ako i staro obavlja pristojno svoju funkciju.
Inače radim u tvornici industrijskih keramičkih proizvoda.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #24 u: Studeni 24, 2010, 02:06:34 prijepodne »
Eto nisam mogao a da ne komentarišem:
Keramika koja se koristi kao filter medij u akvaristici je u potpunosti porozna - dakle vodu propušta po čitavom svom volumenu i po njemu se i naseljavaju korisne bakterije. To ćete najbolje vidjeti ako prelomite jedan prsten pa vidite da je i iznutra promijenio boju.
Istina, filtracija će biti kvalitetnija što je više medija\volumena filtracijskog medija, to će se dogoditi ako se umjesto prstenova ubace kuglice, ali isključivo zbog smanjenja "jalovog" prostora između kuglica\prstenova. Zato ne treba robovati svemu novome što se pojavi na tržištu ako i staro obavlja pristojno svoju funkciju.
Inače radim u tvornici industrijskih keramičkih proizvoda.

Postoji porozna keramika (ili nekakav slican materijal), primjer toga je stari Biomax. Mi akvaristi sve te prstenove zovemo "keramika" iako se mozda radi o nekakvom drugom materijalu. Klasicna keramika o kojoj ja govorim npr. JBL CerMec, Tetratec CR Ceramic Rings nije porozna do te mjere da se u njoj vidljivo razviju nitrificirajuce bakterije. Povrsina joj je iznimno glatka. Zanimalo me jesi li u pravu pa sam 2 cilindra razbio cekicem da provjerim i unutrasnjost. Lijevo na slici je novi Biomax od sintetickog stakla koji je dobio smeđu boju od kolonizacije i u unutrasnjosti strukture. Na desnoj strani je Tetrina klasicna keramika koja je u potpunosti bijela po presjeku. Tako da tvoja tvrdnja jednostavno ne stoji, jedna litra medija od sintetickog stakla ima povrsinu 1500 m2, keramika je mozda djelomicno porozna kako kazes, ali do ove mjere nikako. Vjerujem da imas puno vece znanje po pitanju keramike od mene, ali ova dva medija o kojima pricamo se ne mogu uopce uspoređivati, niti su marketinski trik kako ti sugeriras.
www.kornjace.com
www.akter.org