Bilo bi idealno kada bi Fluvali dolazili skroz napunjeni Biomaxom, ali kad je nesto dobro ne dijeli se samo tako nazalost. Jos jedna interesantna cinjenica je da dobijes
stari Biomax sa filterom koji je porozan, ali nije od sintetickog stakla i ucinkovit kao
novi Biomax.
Ja imam iskustva sa Biomaxom, Eheim SubstratPro i JBL MicroMec, Symbiont jos nisam imao prilike isprobati. Logicno je da bioloskom filtracijom razgrađuje amonijak na nitrite i nitrate, ali dalje sto se događa sa nitritima i nitratima u Symbiontu mi bas nije jasno. Symbiont je trajan filtracijski medij, sto znaci da ne veze na sebe navedene spojeve. Nitrite i nitrate trose biljke i alge, a viska se rjesavas promjenama vode. Stvarno ne znam, mozda bi neki biolog znao to bolje objasniti. Symbiont ima manje i vece pakiranje, tebi bi bilo dovoljno manje od 300 grama koje je oko 80 kn (iako ne znam da li bi ti ispunilo cijelu kosaru).
Za ove ostale medije obicno ide jedna litra na 200 litara vode u normalnom akvariju, a s obzirom da vec imas Biomax jedna litra ce ti bit uvrh glave i ako imas 300 litara. Meni je najdrazi SubstratPro od Eheima i MicroMec od JBL-a zato jer jako ucinkovito ispunis filter njima. Ja bi na tvom mjestu slozio filter da u skroz donju kosaru stavim neki gubi mehanicki medij, u srednju Biomax koji imas, a na vrh sinteticko staklo.
Jos jedna napomena, nove medije je potrebno dobro isprati zato jer se malo izmrve tijekom transporta. Također ne bi bilo lose iznad tih medija (dakle prije rotora) staviti vatu ili polypad kako se ne bi dogodilo da mali odlomljeni komadic zbog svoje tvrdoce osteti rotor (to je savjet od Eheima, izumitelja tih medija). Ja vec negdje 3 godine imam Fluvala 205 sa Baimaxom i MicroMecom bez vate i nije bilo problema.