Ja imam samo dobra iskustava sa apistogramama u biljnim, comunity akvarijima.
Imao sam cacatuoidese, hongsloie, pandurinie i niijsene....a i sad imam agasize.
Uvijek po par (ili samo jednog) i nije bilo nikakvih problema niti sa iskopavanjem bilja, niti sa eventualnim okrsajim s ostalim stanovnicima.
Ovisno o karakteru same pojedine ribe, neki muzjaci su se znali malo praviti vazni i postavljat se na druge ribe priblizno iste velicine ( npr.sijamac), ali nikad nije doslo do ikakvog fizickog sukoba.
Meni su nekako najvise sjeli cacatuoidesi jer je muzjak bas "king of aquarium". Osim sto je najraskosniji od ovih apistograma kaj sam gore nabrojio, fora je jer ga sve zanima, u sve mora zabiti nos...nema sanse da ja nekaj prckam po akvariju, a da on nije taj tren odma u neposrednoj blizini ruke, pincete ili skara. Mislim da je to pravilo za ovu vrstu jer sam imao iskustva sa 3 muzjaka/para.
Zenkice su uglavnom puno sramezljivije, ali u periodu kad popuse muzjakova udvaranja i budu spremne za parenje, zna tu i tamo pojuriti za manjim jatasicama (neonkice ili rasborke). To vrijedi za sve ove vrste koje sam imao (barem po mom iskustvu).
Drzao sam ih u 100L i u 54L....u drustvu sa zebricama, neonkama, harlekin razborkama, rhodostomusima, coridorcima (pande, similasi i nanusi), ottocinclusima, ancistrusima.
Naravno, ne sve to odjednom, vec u raznim kombinacijama.
Ne znam kako bi se ponasali u drustvu botia jer ih nemam. Naime u svim tim akvovima su i japonika kozice, koje s botiama tesko da imaju ikakvu sansu, a ovi dwarf ciklidi ih uopce ne dozivljavaju.
Moje jedino lose iskustvo s njima (apistogramama) je to sto kratko zive (cca 2 godine, max) i dosta su skupi (oko 50kn, min).... a jako su fora i zbog svoje osobnosti covjeku lako prirastu srcu.
Ako razmisljas o kombinacji dwarf ciklida s drugim ribama (u zabiljenom akvariju), ja ti najtoplije preporucam da probas (barem s ramirezima ili pulcherima, ako nicim drugim). Sve ove vrste koje sam ti gore nabrojao su manje i od ramireza i od pulchera.
Samo budi 100% siguran da ne uzmes 2 muzjaka jer su tu problemi skoro pa zagarantirani. A mislim da nebi bilo dobro niti mjesati 2 razlicite vrste apistograma, jer bi se isto moguce htjeli pobit oko teritorija.