Srpanj 05, 2025, 23:23:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ...ciklidi u biljnom akvariju?  (Posjeta: 7023 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen051

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
...ciklidi u biljnom akvariju?
« u: Studeni 18, 2010, 13:32:30 poslijepodne »
Dakle, od kad se "bavim" akvaristikom imam biljni akvarij, Prošao sam. klasika, od živorotki, komunalaca, tetri, kozica... Nego, u zadnje vrijeme me nekako sve više privlače ciklidi. O njima znam relativno malo, ali marljivo skupljam informacije i znanje. Budući da bi mi trenutno skok u čisto ciklidne vode bio preveliki šok, razmišljao sam o nekakvoj kombinaciji u svom 75-litarskom akvariju. Od riba imam harlekinke, neonke (10tak komada ukupno) + 4 koridorasa, 1 ancistrusa i 2 botie striate. Koliko sam se uspio informirati, u toj bi kombinaciji mogao funkcionirati suživot para apistograma ili pulchera? Kakva su vaša mišljenja? Postoje li i neka treća ili četvrta vrsta? I koliko bi riba bilo ok za tu litražu? Također, čuo sam da se sa ancistrusima super slažu jer im ne mogu ništa zbog ljuski i "oklopa", ali da znaju raditi probleme koridorasima i botiama kad brane svoj teritorij. Koje više kopaju? Ne bi baš htio da mi iskopaju svo bilje i da mi akvarij izgleda kao ratna zona... :) Hvala na informacijama! ;)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: ...ciklidi u biljnom akvariju?
« Odgovori #1 u: Studeni 18, 2010, 13:52:49 poslijepodne »
iskreno nebi preporucio ciklide s biljem a niti s drugim ribama,,za tu litrazu mislim da bi mogli ici samo multici..

Offline Nikoleta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
  • Ako poštuješ sva pravila, propuštaš svu zabavu!
« Odgovori #2 u: Studeni 18, 2010, 13:59:55 poslijepodne »
Moje iskustvo sa ciklidima i biljem u zajedničkom akvariju je završilo loše po bilje! U stvari po mene jer sam stalno sadila, a oni su stalno iskopavali. A da ne pričamo o teroru nad drugim stanovnicima u akvariju. Moram napomenuti da su mi prodani pod super društvene ribe (nisam još toliko kužila što je što). Tako da sam silom prilika na brzinu slagala akvarij samo za ta tri ribeka. I sada su sami u 140l, a ja još uvijek pokušavam održati par biljaka u njihovom akvariju.....uzaludno!
Novih 700 i nešto litara -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=87022.msg861875#msg861875
Diskusi -  http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50787.msg666154#msg666154

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 18, 2010, 14:09:34 poslijepodne »
Ma ne govorim o bilokakvim ciklidima nego o patuljastim ciklidima za koje akvarij mora biti gusto zasađen. Također, pročitao sam da je za par apistograma dovoljan i 20-litarski akvarij (izvor je www.ciklidi.com, valjda je to pouzdan izvor informacija o ciklidima). Citiram: "Apistogramme su patuljasti ciklidi, tako da ih je moguće držati i u malim akvarijima. Za jedan par Apistogramma potreban je barem 20 litarski gusto zasađen akvarij. Naravno da ribe biti puno sretnije u većem i prostranijem akvariju, pa ako imate mogućnosti nemojte oklijevati sa većim." i: "Da bi se smanjila sramežljivost ali i pretjerana agresivnost riba u vrijeme parenja, moguće je staviti ribe koje će u tome pomoći. Razne tetre, neonke, pa i manje agresivni ciklidi kao diskusi biti će odličan izbor. Od čistača u obzir dolaze ansistrusi i corydorasi, s time da treba naglasiti da agresivnije vrste Apistogramma mogu raditi velike probleme corydorasima."

Znači, malo sam se informirao prije nego sam otvorio temu, ali ja kao ja, volim čuti mišljenja i iskustva iz prve ruke :)

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 18, 2010, 14:10:31 poslijepodne »
Moje iskustvo sa ciklidima i biljem u zajedničkom akvariju je završilo loše po bilje! U stvari po mene jer sam stalno sadila, a oni su stalno iskopavali. A da ne pričamo o teroru nad drugim stanovnicima u akvariju. Moram napomenuti da su mi prodani pod super društvene ribe (nisam još toliko kužila što je što). Tako da sam silom prilika na brzinu slagala akvarij samo za ta tri ribeka. I sada su sami u 140l, a ja još uvijek pokušavam održati par biljaka u njihovom akvariju.....uzaludno!

A koje ciklide si imala? Postoji preko 1500 vrsta ciklida :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Studeni 18, 2010, 15:52:01 poslijepodne »
Ja imam samo dobra iskustava sa apistogramama u  biljnim, comunity akvarijima.
Imao sam  cacatuoidese, hongsloie, pandurinie i niijsene....a i sad imam agasize.

Uvijek po par (ili samo jednog) i nije bilo nikakvih problema niti sa iskopavanjem bilja, niti sa eventualnim okrsajim s ostalim stanovnicima.
Ovisno o karakteru same pojedine ribe, neki muzjaci su se znali malo praviti vazni i postavljat se na druge ribe priblizno iste velicine ( npr.sijamac), ali nikad nije doslo do ikakvog fizickog sukoba.
Meni su nekako najvise sjeli cacatuoidesi jer je muzjak bas "king of aquarium". Osim sto je najraskosniji od ovih apistograma kaj sam gore nabrojio, fora je jer ga sve zanima, u sve mora zabiti nos...nema sanse da ja nekaj prckam po akvariju, a da on nije taj tren odma u neposrednoj blizini ruke, pincete ili skara. Mislim da je to pravilo za ovu vrstu jer sam imao iskustva sa 3 muzjaka/para.
Zenkice su uglavnom puno sramezljivije, ali u periodu kad popuse muzjakova udvaranja i budu spremne za parenje, zna tu i tamo pojuriti za manjim jatasicama (neonkice ili rasborke). To vrijedi za sve ove vrste koje sam imao (barem po mom iskustvu).

Drzao sam ih u 100L i u 54L....u drustvu sa zebricama, neonkama, harlekin razborkama, rhodostomusima, coridorcima (pande, similasi i nanusi), ottocinclusima, ancistrusima.
Naravno, ne sve to odjednom, vec u raznim kombinacijama.
Ne znam kako bi se ponasali u drustvu botia jer ih nemam. Naime u svim tim akvovima su i japonika kozice, koje s botiama tesko da imaju ikakvu sansu, a ovi dwarf ciklidi ih uopce ne dozivljavaju.

Moje jedino lose iskustvo s njima (apistogramama) je to sto kratko zive (cca 2 godine, max) i dosta su skupi (oko 50kn, min).... a jako su fora i zbog svoje osobnosti covjeku lako prirastu srcu.

Ako razmisljas o kombinacji dwarf ciklida s drugim ribama (u zabiljenom akvariju), ja ti najtoplije preporucam da probas (barem s ramirezima ili pulcherima, ako nicim drugim). Sve ove vrste koje sam ti gore nabrojao su manje i od ramireza i od pulchera.
Samo budi 100% siguran da ne uzmes 2 muzjaka jer su tu problemi skoro pa zagarantirani. A mislim da nebi bilo dobro niti mjesati 2 razlicite vrste apistograma, jer bi se isto moguce htjeli pobit oko teritorija.

« Zadnja izmjena: Studeni 18, 2010, 15:55:59 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Studeni 18, 2010, 15:53:55 poslijepodne »
1.kad sam procitao naslov teme,ciklidi...bilje,odmah mi je palo na pamet Skalari!
2.al onda vidim litrazu pa sam promjenio misljenje,i slazem se za apistogramme(nemas kozice?)
3.ok zabrijala ekipa na afrikance :D ,al pokusavam si predocit sliku multica u biljnom..evo opet..ne ide mi nikako lol a pogotovo u 75l,valjda bi mi ih 40trebalo da ih vidim(ostavio sam si samo 5 u 30l i zazalio!),izvadio sve i stavio kucice i tri valisnerie :D e ali akvarij sa 3 valisnerie i hrpom kucica nije biljni akvarij haha
Sala mala. :P

@Nenchitis-joj,i ja bi.. :'( ali nema smisla kad imam kozice,tako mi je zao!
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 18, 2010, 16:02:56 poslijepodne »

@Nenchitis-joj,i ja bi.. :'( ali nema smisla kad imam kozice,tako mi je zao!

Meni s japonicama nisu radili nikakve probleme. Jednom se jedan cacatouides skoro ugusio starim oklopom nakon sto ga je koza odbacila, ali je srecom sve dobro proslo.
Kratko vrijeme su nijseni bili sa glasicama i malo su se zaletali na njih, ali su glassice puno brze i uvijek na oprezu (spremne ko napete puske za skok unazad ili nekom drugom nepredvidivom smjeru).
Kako govorimo o dobro zabiljenim akvarijima za koze tu uvijek ima mjesta za skrivanje.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #8 u: Studeni 18, 2010, 16:25:55 poslijepodne »
sitni ciklidi idu u billjne bez problema i sa još nekim ribicama, no imam iskustva i sa melanochromisima(maingano) i sa leleupijima u biljnim akvarijima.

Melanochromisi - drži bilje najduže do 3-4 mjeseca, u međuvremenu ga ili pojedu, rastrgaju ili iskopaju iz podloge u vrijeme parenja.

Leleupiji - u godinu i pol samo jedan manji incident iskopavanja jedne jedine biljke jer si je ciklid tu zamislio špijicu pa je i iskopao :D.
leleupiji nijednom nisu gricnuli nijednu biljku.

p.s.
niti jednoj od gore navedenih vrsta nije baš prirođeno biti među biljem.

prednost imaju leleupiji jer su neutralnijeg ponašanja u odnosu na bilje a i lijep je kontrast zeleno -žuto.

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 18, 2010, 17:12:14 poslijepodne »
Ajde baš mi je drago čuti vaša iskustva i mišljenja. Za sada koza nemam u akvariju, a ako dođu ciklidi definitivno ih neću imati ni dalje, za to imam kozičnjak. A od svih ovih vrsta koje ste mi nabrojali, mislim da bi najmanje problema imao sa apistogramama. Sad opet... Kad vidim da postoje najmanje 52 vrste apistograma, stvarno nemam pojma koje se uopće mogu nabaviti na našem tržišu, što u zoo shopovima što kod privatnih uzgajivača. I koliko sam shvatio 1 par bi bio ok za 75litara? Više nije poželjno? Su mono ili poli? one fore: jedan mužjak na više ženki? A uz njih? kakva je situacija sa ramirezima ili pulcherima?

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 18, 2010, 17:17:26 poslijepodne »
Evo sad čitam da su ramirezi puno osjetljiviji od apistograma i pulchera i da se ne preporučaju početnicima :)

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 18, 2010, 17:20:16 poslijepodne »
1.kad sam procitao naslov teme,ciklidi...bilje,odmah mi je palo na pamet Skalari!
2.al onda vidim litrazu pa sam promjenio misljenje,i slazem se za apistogramme(nemas kozice?)

Skalare ne volim baš, tako da i imam veći akvarij, definitivno bi radije nešto drugo ;)

Ali lijepo što se se uključili u temu ;)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 18, 2010, 18:35:01 poslijepodne »
Kad vidim da postoje najmanje 52 vrste apistograma, stvarno nemam pojma koje se uopće mogu nabaviti na našem tržišu, što u zoo shopovima što kod privatnih uzgajivača. I koliko sam shvatio 1 par bi bio ok za 75litara? Više nije poželjno?

Ne znam za Rijeku, ali u "ZOO Vili" (N. Zagreb) s apistogramama redovito stoje odlicno (garantiram da kad god da naletis, sigurno ce imati barem 4-5 vrsta).

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Studeni 18, 2010, 19:31:03 poslijepodne »
Možeš staviti i  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=472:cleithracara-maronii&catid=16:ciklidi&Itemid=58
I sam htio pulchere ali koliko sam se informirao po netu bilje s njima ne prolazi dobro.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #14 u: Studeni 18, 2010, 22:05:27 poslijepodne »
Nebi se baš složio ,Pulchere možeš bez problema držati sa biljem.. Ja sam ih imao jedno vrijeme u akvariju i po 50-ak komada i nisu dirali bilje,tako da ih možeš bez problema držati.
tom82

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #15 u: Studeni 18, 2010, 22:23:36 poslijepodne »

Skalare ne volim baš, tako da i imam veći akvarij, definitivno bi radije nešto drugo ;)

Ali lijepo što se se uključili u temu ;)
posteno 8)

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 19, 2010, 00:29:44 prijepodne »
a kombinacija recimo apistograma i pulchera? po jedan par. bi to islo? skuzio sam da su dva para od iste vrste previse za tu litrazu?

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #17 u: Studeni 19, 2010, 08:06:58 prijepodne »
Odlučio si javno obznaniti svoju želju za ciklidima  :klap: moje odgovore i savjete već znaš budući da smo o tome pričali, ja imam ono što u biti ne trebalo po nekim pravilima i biotopskom slaganju, a to su apistogramme agassizi  i pulcheri u istom 120 litarskom akvariju, već više od godine dana, i ne rade probleme jedni drugima, više su orijentirani na druženje unutar svoje vrste. Naravno, u vrijeme mrijesta pulcherica tjera sve oko sebe, ali nije bilo žrtava.

Uglavnom, ako se osigura dovoljno skrovišta za mrijest, ne bi trebalo biti problema, meni se pulcheri drže desne strane akvarija a apistogramme lijeve. Pulcher potkopaju koji kamen ali već sam to uračunao pa kamenje posložio tako da mi ne rasture setup ako idu kopati.

U našim riječkim dućanima ćeš naći pulchere, a od apistogramma cacatuoides najčešće, bilo je pandurina, a agassizie vrlo rijetko. Pulchere uzmeš par, a apistogrramme preporučljivo 1m+3ž, no, na 75 litara mogu dvije ili jedna ženka.

Kad ih uzmeš, vidjet ćeš da ti par ciklida daju više života akvariju nego jato razbora ili neonki.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Studeni 19, 2010, 09:44:52 prijepodne »
ako redovito mijenjaš vodu, ako je akvarij "uhodan" ... ne vidim razloga zašto ramirezi ne bi uspjevali.preporućam njih ili neke apistogramme... a osim pulchera ima još divnih zapadnoafričkih patuljastih ciklida... imaš one teneluse ili kak već...nigeria red, pa transvestituse... i svi oni mogu u biljni akvarij. ali ja bi radije izabrala ove južnoameričke.

Ne bi ti preporučila da kombiniraš dvije vrste... neće baš biti najsretniji u 75 l. oni ipak žele jedan veći teritorij za sebe... i po mom iskustvu uvijek netko bude podtlačen i na manjem teritoriju i bez spilja i tako...
Uzmi si jednu vrstu patuljaka, provjeri dal su monogamni ili poligamni... pa uzmi ili jedan par ili muužijaka i dve ženke (iako možeš i jednu- meni je uglavnom uvijek mužijak zanemarivao drugu ženku)...
Pustike, Turopolje

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 19, 2010, 12:10:34 poslijepodne »
Odlučio si javno obznaniti svoju želju za ciklidima  :klap: moje odgovore i savjete već znaš budući da smo o tome pričali, ja imam ono što u biti ne trebalo po nekim pravilima i biotopskom slaganju, a to su apistogramme agassizi  i pulcheri u istom 120 litarskom akvariju, već više od godine dana, i ne rade probleme jedni drugima, više su orijentirani na druženje unutar svoje vrste. Naravno, u vrijeme mrijesta pulcherica tjera sve oko sebe, ali nije bilo žrtava.

Uglavnom, ako se osigura dovoljno skrovišta za mrijest, ne bi trebalo biti problema, meni se pulcheri drže desne strane akvarija a apistogramme lijeve. Pulcher potkopaju koji kamen ali već sam to uračunao pa kamenje posložio tako da mi ne rasture setup ako idu kopati.

U našim riječkim dućanima ćeš naći pulchere, a od apistogramma cacatuoides najčešće, bilo je pandurina, a agassizie vrlo rijetko. Pulchere uzmeš par, a apistogrramme preporučljivo 1m+3ž, no, na 75 litara mogu dvije ili jedna ženka.

Kad ih uzmeš, vidjet ćeš da ti par ciklida daju više života akvariju nego jato razbora ili neonki.

Da, da, tvoja iskustva, savjete i mišljenja jako dobro znam i cijenim, nekako kao da su moja vlastita... Nisam još odlučio 100%, ali mislio sam se malo zaletit ovih dana vidjeti po shoppovima šta se nudi. Kad od tvojih podmladaka ništa ( za sadam hehehe)  :(((    Ne znam ako se šta da nabavit od privatnih uzgajivača...

A što se broja tiče, nisam pametan, nekako su mi samo 2 komada malo, tako da bi volio mužjaka na 2 ili 3 ženke (ako je moguće kod apistograma) ili 1 par apistograma i 1 par pulchera...

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 21, 2010, 12:16:51 poslijepodne »
A ima li tko iskustva sa botiama i apistogramama? Navodno da su i botie kao i ciklidi jako teritorijalne (iako ja svoje ne vidim po par dana, stalno su ispod kamena), pa da ne bude problema...

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 23, 2010, 17:31:44 poslijepodne »
Dakle, molim za savjet i mišljenja... Danas sam malo obišao pet shoppove, jedino šta sam našao su apistogramme luelingi. Problem je u tome što su još mlade i nema šanse skužiti spol. I što sada? Rizik mi je kupovati da se na kraju ispostavi da su oba dva ili sva tri mužjaci. Iako gledao sam ih u zajedničkom akvariju, njih 15tak, jedno pola sata, nikakvog ganjanja i napadanja nije bilo... Al ne znam što će biti kad uđu u "pubertet" :)

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #22 u: Studeni 24, 2010, 09:57:41 prijepodne »
možeš probati osim ako nisu baš bebe pogledati po perajama... uglavnom svi mužijaci leđnu i analnu peraju imaju na kraju više u špic... a ženke će imati kockastiju... to mi jedino pada na pamet... ili možeš tražiti neke traćke boja... mužijaci bi trebali biti obojeniji...
kažem... to je onako okvirno...nije pravilo.
Pustike, Turopolje

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #23 u: Studeni 24, 2010, 13:04:29 poslijepodne »
Tesko da ce ti bilo ko znati odabrati m i z u toj dobi. Neke dobre savete i smernice ti je ninci dala.
Npr. ja sam narucio (jer ih nije bilo u OS) 3 kom a.cacatuoides(kao 1m i 2z) i nadao se da ce biti stvarno tako... ali ispostavilo se da sigurno imam 2m i nadam se (i dalje) 1z.
U medjuvremenu sam naletio na povoljne a.cac (15kn/kom) i uzeo po mojoj proceni 1m (sigurno) i 1z (vrlo verovatno) i izgleda "ubo".
Visak ce na prodaju/razmenu.
Na tvom mestu ja bi uzeo i nadao se...   ;)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 24, 2010, 14:49:43 poslijepodne »
Tesko da ce ti bilo ko znati odabrati m i z u toj dobi. Neke dobre savete i smernice ti je ninci dala.
Npr. ja sam narucio (jer ih nije bilo u OS) 3 kom a.cacatuoides(kao 1m i 2z) i nadao se da ce biti stvarno tako... ali ispostavilo se da sigurno imam 2m i nadam se (i dalje) 1z.
U medjuvremenu sam naletio na povoljne a.cac (15kn/kom) i uzeo po mojoj proceni 1m (sigurno) i 1z (vrlo verovatno) i izgleda "ubo".
Visak ce na prodaju/razmenu.
Na tvom mestu ja bi uzeo i nadao se...   ;)

Da, rizik je, samo taj rizik košta 45kn pa nije baš kao da kupujem tetre :)

Ali našao sam danas Cacatuoidese, 2m i 3ž, nisam još kupio ništa, ali ozbiljno razmišljam... Samo što su 45kn/kom, ne znam kakve su inače cijene? Nešto iz vlastitig uzgoja nisam u Rijei uspio naći... Di si našao tako jeftine?