Lipanj 28, 2025, 14:00:14 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Zlatna ribica stoji na dnu i miruje!?!?  (Posjeta: 12793 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline magregor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Županja
Zlatna ribica stoji na dnu i miruje!?!?
« u: Studeni 03, 2010, 11:04:59 prijepodne »
[img]Prethodni tjedan dana sam lijecio svoje ribice Medazolom jer su dobile ICH , svaki treći dan sam mijenjao 25-30% vode prije davanja Medazola i tako 7 dana i moje ribice su se oporavile (nestale bijele točkice, vesele su, jedu hranu...) . Jučer sam primjetio da jedna stoji u kutu akvarija i nemrda i ne jede hranu, jedino se pomakne kada dodjem po staklu sa rukom blizu nje i onda se opet vrati na isto mjesto i miruje. Neznam što joj je, kako da joj pomognem?
evo i slike, molio bih Vas pomoć.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Zlatna ribica stoji na dnu i miruje!?!?
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2010, 11:08:18 prijepodne »
[img]Prethodni tjedan dana sam lijecio svoje ribice Medazolom jer su dobile ICH , svaki treći dan sam mijenjao 25-30% vode prije davanja Medazola i tako 7 dana i moje ribice su se oporavile (nestale bijele točkice, vesele su, jedu hranu...) . Jučer sam primjetio da jedna stoji u kutu akvarija i nemrda i ne jede hranu, jedino se pomakne kada dodjem po staklu sa rukom blizu nje i onda se opet vrati na isto mjesto i miruje. Neznam što joj je, kako da joj pomognem?
evo i slike, molio bih Vas pomoć.

moja je plivala ali je uglavnom provodila vrijeme na dnu. nacuo da je problem sa probavom moguc, skuvao par zrnaca graska, zgnjecio i skinio ljusku, nakon sta je pojela, ko nova.  :up:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2010, 12:10:04 poslijepodne »
magregor, puno toga nisi radio kako treba...

Prvo, Ich se ne liječi metranidazolom več lijekovima za ich Sera "Costapur" ili JBL "Punctol ultra" ili lijekovi drugih proizvođača. Sukladno navedenom, preporučio bih ti liječenje sa navedenim lijekovima.
Drugo, ribica je vjerojatno u neiscikliranoj vodi pa se radi o simptomu "novog akvarija" a izliječenje je tada neiszvjesno.

Uglavnom, kako bismo mogli vidjeti cijeli problem treba nam više informacija a koje češ nam dati na takav način da ispuniš Upitnik o zdravstvenom stanju koji se nalazi ispod moga posta.

PS., nadam se da si pročitao Priručnik za početnike prije kupnje riba.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2010, 17:25:28 poslijepodne »
malena je vjerojatno na neki način otrovana jakim lijekom, i dobila je seknudarnu infekciju
no, kako je dobila dovoljno jaki lijek za puno bolesti, preporučam samo redovite ali učestale (dakle,svaki 3 dan po 20%) izmjene vode, vitamine pojačati (1,5 propisane doze) i dijetu korz 3 - 5 dana isključivo s graškom
pazi samo da joj daješ točno toliko koliko može pojesti - dakle, radije više puta na dan pomalo
prati kako kaka - ako kakanac bude zeleni, nema frke, ali ako bude bijeli končasti - viči na sav glas!
svakako, ako nemaš aktivirano, stavi pumpicu sa zračnim kamenom - zlatice i inače vole više kisika u vodi, a pogotovo kad im nije dobro
sretno!

Offline magregor

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 04, 2010, 17:57:31 poslijepodne »
magregor, puno toga nisi radio kako treba...

Prvo, Ich se ne liječi metranidazolom več lijekovima za ich Sera "Costapur" ili JBL "Punctol ultra" ili lijekovi drugih proizvođača. Sukladno navedenom, preporučio bih ti liječenje sa navedenim lijekovima.
Drugo, ribica je vjerojatno u neiscikliranoj vodi pa se radi o simptomu "novog akvarija" a izliječenje je tada neiszvjesno.

Uglavnom, kako bismo mogli vidjeti cijeli problem treba nam više informacija a koje češ nam dati na takav način da ispuniš Upitnik o zdravstvenom stanju koji se nalazi ispod moga posta.

PS., nadam se da si pročitao Priručnik za početnike prije kupnje riba.

[/quote
Akvarij imam neke 2-3 god i pročitao sam "Priručnik za početnike" ICH sam prije liječio sa TertaMedica GoldMed ali tada su mi nažalost uginule 3 od 5 ribica iako su točkice primjećene na "vrijeme" (Isti dan kada su uočene dodan je GoldMed) jer ribice promatram svaki dan. Antibiotik koristio kod lječenja jer na par stranica koje su posvećene akvaristici sam vidio da su osobe koje su koristile Ljekove tipa GoldMed ili nekog drugog proizvođača nisu imalo uspijeh kao sa recimo Medazolom.
ICH se pojavio kada sam ubacio 2 nove ribice (bile su u drugom akvariju(cikliranom) u karanteni tjedan dana), tjedan do dva je sve bilo uredu ali onda smo primjetili da su dobile bijele pjegice i odmah pristupili lječenju Medazolom, ribice su se nakon tretmana isčistile i vesele su, jedu i plivaju.

Dali bi trebao  odvojiti bolesnu ribicu u drugi akvarij u koji cu nasuti vodu iz postojećega akvarija i tamo ju hraniti sa graškom.

P.S. U akvariju imam kamen za zrak.
šaljem vam još slika akvarija.

Pozdrav!

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Studeni 05, 2010, 09:19:15 prijepodne »
E moj magregor,

Ich se ne liječi sa Tetramedica GoldMed jer je to bučkuriš od lijeka isto kao i njihov GeneralTonic. Ti si pametan čovjek reci mi da u apoteci prodaju novi lijek za ljude koji prema riječima proizvođača liječi SVE bolesti i BAKTERIJE i GLJIVICE i PARAZITE, da li bi im ti povjerovao i da li bi kupio lijek? Pa naravno da ne bi jer takav lijek još nitko nije napravio a vidiš u uputstvu večine TetraMedica lijekova piše da liječe sve tri vrste bolesti... Taj GoldMed i GeneralTonic (isti sastav), osim što su bučkuriši raznih kemikalija, toliko su jaki da ribe koje imaju oslabljen imunitet večinom vrlo brzo uginu jer je lijek dosta otrovan pa ga jetra oslabljene ribe ne može neutralizirati...

Uz navedeno Tetramedica ima poseban lijek za Ich a zove se Tetramedica Contraspot 100ml tako da si sa njime trebao pokušati liječiti iako je i to loš lijek a u uputstvu također pišu gluposti pa ćak i da taj lijek isto liječi više različitih bolesti...

Bolesnu ribu svakako odvoji u drugi akvarij i tamo ju hrani.

Ovaj filter koji imaš u svom akvariju nije dobar i nije dovoljan, obavezno kupi filter sa što večim volumenom i unutra natrpaj plavih spužvica. Naime, zlatne ribe dosta jedu i dosta onečišćuju vodu tako da je za njih vrlo važno da osim čete promjene vode (jednom tjedno), bude i dovoljno jak filter koji bi mogao iz vode neutralizirati štetne tvari...

Offline magregor

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 05, 2010, 19:46:26 poslijepodne »
Jutros je živnula i cijeli dan pliva ,veceras sam im dao hranu i jede!!!   :up:

Ok, hvala vam na savjetima, imam u planu kupiti karnisterski filter, a do tada ću svakako staviti plavu spužvicu.

HVALA!!!! :)

Offline Maggionni

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 07, 2010, 00:03:09 prijepodne »
Žličica soli bez joda nebi bila na odmet ni kod riba koje su zdrave,zlatnima jako godi,štiti im sluz na koži i ujedno je preventiva za mnoge bolesti,koliko sam vidio najčešće ovdje pišu o solnim kupkama,i to je u redu kod zaraženih riba,na 5-10 min ju ostaviti u posudi sa otopljenom soli ali također se sol redvno stavlja u akvarij kod zlatnih riba...moja preporuka,negdje na aq 54 l malu žlicu soli,ali da je bez joda.