Ovako prijatelju, vidim da si mlad i prepun entuzijazma te da imaš lijepe planove i vizije..., međutim, to ti je isto kao i u životu, ako želiš sagraditi visoku i stabilnu kuću trebaš prvo napraviti dobar i stabilan temelj...
Naime, ušao si u držanje diskusa a nisi se dobro prethodno teoretski pripremio a sada će biti problema na štetu riba...
Probat ću skrenuti pozornost na neke stvari:
1. Preslab filter a zbog toga imaš smeđe čupave alge na panju, a diskusi će brzo oboljeti jer su oni jako osjetljivi na povišenu količinu amonijaka, nitrata i nitrozamina a također i fosfata
(ja sam na akvarij od 250litara imao filter s protokom 1200l/sat i čak sam razmišljao da uzmem još jedan...)
2. Prejaka rasvjeta za diskuse, njima jako smeta jaka rasvjeta (njihovo prirodno stanište je u močvarnim šumama sa relativno malo direktnog svjetla...)
3. Zbog dužine akvarija morat češ iskonstruirati filter tako da imaš na oba kraja akvarija po jedno usisno tijelo a s ciljem bolje filtracije...)
4. Za zdravlje diskusa te dobar i pravilan rast jeko je bitno da je što manja tvrdoća i što niži pH uz minimalnu temperaturu 28C
5. kada držiš diskuse morat češ redovito usisavati podlogu a što uništava bilje te također moraš kupiti ribe dna corydorase...
6. Redovito moraš mijenjati vodu a najbolje je jednom tjedno cca 35 do 40% ovisno o gnojenju bilja...
Ima tu još puno stvari jer držanje diskusa nije za svakoga a posebice ako želiš imati lijep biljni akvarij i zdrave diskuse to je iznimno teško napraviti posebice jer temperatura vode ne smije iči ispod 28C a to podnosi vrlo malo biljaka a uz to dok se diskusi ne priviknu na tako jaku rasvjetu morat češ i nju smanjiti (ja sam podigao jedan veliki panj tako da su cijeli dan kada je bilo upaljeno svjetlo provodili u sjeni ispod panja)...
Sretno.