Kolovoz 20, 2025, 21:15:30 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Atnan pumpe - pomoč  (Posjeta: 1009 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hematoplovac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
Atnan pumpe - pomoč
« u: Rujan 21, 2010, 10:13:48 prijepodne »

Velik pozdrav svima...... :up:

...imam akvarij od 250 litara, njega filtrira vanjski filter-pumpa "Atman" kapaciteta 500Litara, no nikako nemogu uspostaviti bistrinu vode u njemu u akvariju....uvjek prolete neke čestice koje daju dojam da je akvarij nečist, dok druge akvarije manji 100 litara koje imam s običnim unutarnjim filterima su kristalo bistri.. Pričali su mi da inače "Atman" pumpe imaju neke posebnosti za slaganje da bi radele ok.... a ne kako je tvornica navela... ( no tu u Splitu u zoo nitko i nezna ako i zna neželi reči o čem se radi i kako da složim filter da bi bio ok i bolje bistrio vodu), pa MOLIM nekog tko je imao sličan problem ili zna kako da složim filter s pumpom da mi da savjet kako da postignem veču bistrinu u akvariju......jer uživam u tome kad je voda u akvariju skoro neprimjetna kao da je nema u njemu....
slagao sam više vate u sva tri podjelka filtera, mjenao novi uglen i povečavao doze svega što ide u filter...al to bude 2-3 dana ok a onda se vrati na staro...napominjem da vodu mjenjam svako 7 - 10 dana...po 1/3..

zahvaljujem vam na savjetu : :up:

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Atman pumpe - pomoč
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2010, 10:18:08 prijepodne »
a kaj će ti ugljen unutra? Napuni ga s grubom vatom/spužvom i keramikom, i na izlaz staviš finu vatu. Dok ti se smanji protok ocijediš finu vatu i to je to.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline hematoplovac

• Punopravni član
Odg: Atnan pumpe - pomoč
« Odgovori #2 u: Rujan 21, 2010, 10:44:57 prijepodne »
pa tako je bilo u pakovanju i nacrtano u upustvu za filter, mislim na ugljen??? al ok ako treba van izbacim ga ??? što još???

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Atman pumpe - pomoč
« Odgovori #3 u: Rujan 21, 2010, 10:46:28 prijepodne »
a kaj će ti ugljen unutra? Napuni ga s grubom vatom/spužvom i keramikom, i na izlaz staviš finu vatu. Dok ti se smanji protok ocijediš finu vatu i to je to.
upravo! ne vidim smisao ugljena.... poslusaj hentu!
eruption of emotions

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Rujan 21, 2010, 10:50:21 prijepodne »
znaci, slozi si sloj keramickih valjcica, slij spuzve i vatu....
ugljen se ugl rabi kod izuzimaljanja kemije iz vode nakon recimo tretmana lijekovima
a ovako ce ti odlaziti svi sastojci koje si namjenio recimo gnojenju, tretmanu vode...
eruption of emotions

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 21, 2010, 11:43:15 prijepodne »
hvala ti na savjetu nisam znao da je uglen tako neugodan...što predlažeš da stavim umjesto uglena ili da taj prazni dio dopunim samo ggrubom vatom???

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2010, 11:47:03 prijepodne »
ako je pumpa 500l/h a aq 250l - preslaba ti je pumpa...  -?
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2010, 12:08:13 poslijepodne »
ako je pumpa 500l/h a aq 250l - preslaba ti je pumpa...  -?

+ što još podiže vodu iz kanistera u akvarij i nije protok 500L nego puno manji.
Ako imaš kutiju od te pumpe piše ti na njoj protok i koliko opada ako pumpa vodu na određenu visinu.
Evo usporedba moje Atman pumpe (ovo ti sada čitam sa grafa na kutiji)
AT-103 ima protok 1100l/h (ako je u akvariju i samo cirkulira vodu ne filtrira)
Na visini od 0.6m ima protok oko 700l/h a na visini od 1m oko 500l/h

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2010, 08:25:50 prijepodne »
hvala pogledat ču pa ču znati točno kolika je količina protoka.....inače pumpa je baš vanska s filterom i nije je moguče imat u akvariju, predviđena je da bude ispod akvarija u ormariču...no pogledat ču ča ču znati točne detalje o količini protoka...
hvala

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2010, 10:11:14 prijepodne »
Dakle, u filter umjesto aktivnog ugljena ubaci plavu grubu spužvu, uz navedeno, izvadi vatu napolje jer vata jako smanjuje protok pumpe pa tako i smanjuje sposobnost "Dobrih" bakterija da normalno obavljaju svoj posao a to onda tvoje ribe dovodi do područja koje se zove: Slatkovodne bolesti riba...

Protok vode kroz filter mora biti minimalno 3 puta veči od litraže akvarijske vode...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2010, 10:15:32 prijepodne »
Protok vode kroz filter mora biti minimalno 3 puta veči od litraže akvarijske vode...

e..pa sad sa ovime se ne bi mogao složiti..naime, kod mene u ciklidnom od 300 litara je protok deklariranih 800/h, ajmo reč nešto manje oko 600, pošto je unutarnji pregradni filter u pitanju i diže vodu na kojih pola metra visine..moram reč, da sam prije imao rocio octofasciatume, mrijestili se redovno, a sada su unutra copadichromis borleyi, ne vidim niakkvih problema, sa ribama niti sa tankom u cijelosti..osobno sam za laganiji prolaz vode kroz filtar, ali pod uvjetom da je on kvalitetno ispunjen sa filtar materijalom..ovdje ne mislim na cijelo strujanje vode u tanku potpomognutu sa stream ili powerhead pumpama..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2010, 10:24:23 prijepodne »
Ma potpuno se slažem sa tobom Cannibal.

Ali čovjek je početnik u ovakvoj litraži i svaka informacija mu može pomoči da u početku nešto ne zabrlja. 

Kasnije kada postane profasionalac i stari vuk kao i ti Cannibal, tada će moči držati ribe i bez filtera  ;)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2010, 10:50:39 prijepodne »
daj molim te  :D :D
..više pažnje bi trebao posvetit samom punjenju filtera sa filter materijalom nego ga sad okretat prema samom protoku njega (isto tako bitno)..ali eto hento mu je objasnio na početku  ;)

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2010, 10:52:02 prijepodne »
slažem se da iako je protok amnji da bi filter trebao imat svoju ulogu i bistriti akvarij istina možda u nešto više dana ali bi trebao sotat bistar dok ovi što imaju veči protok to učinu prije...i vjerujem da je problem u slaganju filtera da je tvornica malo falila jer kažem pojedni su mi rekli da je caka u toma al kao i obično neče kažu u čem je caka slaganja...takvi smo mi.....čuvaju se tajne za sebe, rekli bi veliki majstori kuhinje.. :klap: :klap: