Srpanj 19, 2025, 13:09:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi ne napreduju  (Posjeta: 11588 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
Diskusi ne napreduju
« u: Rujan 03, 2010, 07:24:49 prijepodne »
Malo me muči što mi diskusi nisu ni malo narasli a imam ih 3 mjeseca,akvarij je 760 litara tako da nije radi prostora.
Diskusi ljepo papaju ali nikad ne dođu svi na hranu,imam ih 7 komada ali samo 5 ih jede,dva su uvijek skrivena(krenu prema hrani ali se uplaše i pobjegnu nazad)
U akvarij dodajem svako jutro mikro i makro elemente pa im možda smeta sva ta kemija.
Molio bi mišljenja malo iskusnijih obožavatelja diskusa

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Diskusi ne napreduju
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2010, 08:48:15 prijepodne »
Selekcija dobrih primjerak kod diskusa je poznata stvar.

Od npr. 10 kom njih recimo 7 dobro napreduju, a ostala tri ostanu zakrzljala, nikakva nece da jedu... pa ih treba nakon odredjog vremena maknuti iz akvarija da ne bi dobili bolesti i umrli.

Inace se uzima vise komada mladih diskusa, pa se kasnije proberu dobri zdravi primjerici koje ostavljas za ukrasni akvarij.

Offline solaris

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2010, 12:40:58 poslijepodne »
Kako su meni rekli kada mi se ista stvar dogadala s ramirezima: prirodna selekcija, opstanak najjacih. ako ih ne uspijes odrzati na zivotu neka te tjesi cinjenica da oni koji prezive su fakat u top formi

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2010, 13:01:06 poslijepodne »
Paraziti!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2010, 13:13:43 poslijepodne »
Paraziti!
Potpisujem,a i manji diskusi u vecem akvariju sporije napreduju,a i naravno ovisi i kvaliteta ishrane,koja mora biti raznovrsna,ali za kvalitetan rast je potrebna hrana s puno puno proteina! :up:

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2010, 13:31:47 poslijepodne »
nikad svi neće jednako napredovati, ali ukoliko riba ne jede, promjeni boju i skriva se najćešće se radi o crijevnim parazitima kao što kolege i upućuju,...

selekcija je nešto drugo,...ovdje je riječ o ribama koje ne jedu, dakle bolesnim ribama.

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2010, 17:20:43 poslijepodne »
a koliko planiraš imati diskusa....7 na 760 litara,uuuu ima još puno prostora.... prava mrcina....

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2010, 17:37:05 poslijepodne »
a koliko planiraš imati diskusa....7 na 760 litara,uuuu ima još puno prostora.... prava mrcina....
imam u planu još ih nabavit samo još nisam našao koji mi odgovaraju

pet diskusa mi normalno idu na hranu a dva se skrivaju,ali niti jedan nije ništa narastao zadnja tri mjeseca
kum mi ima dva diskusa u 120 litara,kupio ih je zajedno imali su oko 3 cm,jedan je ostao isti a drugi je za dva mjeseca narastao na 8cm
a ako su paraziti kako da ih izlječim i jel uopče ima ljeka za parazite

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2010, 17:49:36 poslijepodne »
da su samo paraziti u pitanju za 3mj. vec bi krepali

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2010, 20:41:03 poslijepodne »
Kada staviš male diskuse u veliki prostor upravo to se i desi,zaostanu u razvoju odnosno sporije rastu.Puno bolje bi bilo da si ih stavio recimo u 100-120 l pa kad narastu na 7-8 cm onda ih staviš u veći.Ako možeš prebaci ih u manji akvarij,siguran sam da če se stanje popraviti.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Rujan 04, 2010, 07:54:54 prijepodne »
i kod mene dva su skroz  patuljci  kad razmislim malo bolje nisu niš ni narasli  odkako sam ih kupio  a ostali su  preko 15 cm  sad   iako vidim da ova dva isto jedu i ostalo     
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #11 u: Rujan 04, 2010, 08:35:53 prijepodne »
uvijek će bit zakržljalih primjeraka,... ali riba koja ne jede nije zdrava, ja bi opalio jednu terapiju Medazolom,...meni je u više navrata rješavao hexamitu

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #12 u: Rujan 04, 2010, 10:29:54 prijepodne »
Malo sam proučio o hexamiti i uopče nemaju nikakve simptome te bolesti
Možda je samo prirodna selekcija u pitanju i ovi jači nedaju slabijima jesti
Kako sam napisao i u prvom postu ova dva slabija krenu na hranu ali kad se približe odmah pobjegnu u bilje
Probat ču ta dva staviti u karantenu pa budem vidio jel budu u karanteni jeli

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #13 u: Rujan 04, 2010, 11:25:13 prijepodne »
Da bi držao diskuse treba veliki akvarij, a za male diskuse bio bi dobar mali Akvarij, pa ko će to sve riješiti.

Offline solaris

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #14 u: Rujan 04, 2010, 12:39:06 poslijepodne »
Malo sam proučio o hexamiti i uopče nemaju nikakve simptome te bolesti
Možda je samo prirodna selekcija u pitanju i ovi jači nedaju slabijima jesti
Kako sam napisao i u prvom postu ova dva slabija krenu na hranu ali kad se približe odmah pobjegnu u bilje
Probat ču ta dva staviti u karantenu pa budem vidio jel budu u karanteni jeli

e pa upravo zato sam ja i rekla da mislim da je to u pitanju. oni ocito zele jesti, ali ne mogu. ja sam to rijesavala tako da bi dala standardno hranu tamo gdje svi jedu i onda jos malo sastrane gdje mi se nalaze te problematicne ribice. tako da u miru mogu nekaj klopnuti bez da ih ovi ostali plase. takoder sam im znala s pincetom prihvatiti malo susenih tubifexa i gurnuti medu splasene ribice i ne dati ostalima bllizu dok ovi slabiji jedu. meni je funkcioniralo. to sam radila dok nisu malo ojacali i dok se snage nisu malo izjednacile, tada su bili sposobni dalje se brinuti sami za svoju hranu.

Offline Baja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #15 u: Rujan 04, 2010, 14:12:04 poslijepodne »
Teško da ćeš forsiranjem hrane nešto postići, ako je riba zdrava naći će način da dođe do hrane, kod mene su se podjelili u tri grupe i kod hranjenja veliki pokušaju potjerati manje ali ove to ne dira dok sve dok su gladni.

Samo nisam shvatio dali ti ne napreduju samo ova dva ili svih sedam jer kod mene se desilo da  kad bih kupio ribe od domaćih uzgajivača (dva puta po pet komada) ribe bi jele ko mutave a napredovale u pola godine nebi niti malo. Dal je problem u ribama ili meni nisam uspio shvatiti.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #16 u: Rujan 04, 2010, 21:55:42 poslijepodne »
Teško da ćeš forsiranjem hrane nešto postići, ako je riba zdrava naći će način da dođe do hrane, kod mene su se podjelili u tri grupe i kod hranjenja veliki pokušaju potjerati manje ali ove to ne dira dok sve dok su gladni.

Samo nisam shvatio dali ti ne napreduju samo ova dva ili svih sedam jer kod mene se desilo da  kad bih kupio ribe od domaćih uzgajivača (dva puta po pet komada) ribe bi jele ko mutave a napredovale u pola godine nebi niti malo. Dal je problem u ribama ili meni nisam uspio shvatiti.
niti jedan nije napredovao,zato me i čudi,ribe normalno jedu a ništa ne rastu(mislim na ovih 5) a ova dva koja ne jedu su dosta i mršavija od drugih

Offline cro cop

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Rujan 05, 2010, 16:22:46 poslijepodne »
Da bi držao diskuse treba veliki akvarij, a za male diskuse bio bi dobar mali Akvarij, pa ko će to sve riješiti.

Vidim da si se svime napisanim zbunio pa bih htio da se neke stvari razjasne. Slažem se s aquavu-om kad kaže da mali diskusi sporo rastu u ogromnom akvariju tj. uopće  ne narastu na pravu vel. pa ostanu mali ali tu prvenstveno mislim na diskuse koji su manji od oko 6cm. Manje ribe ne bi trebali stavljati u tako velike akvarije  iz ranije navedenih razloga. Nema potrebe komplicirati stvari s nekakva dva akvarija (manji pa veći) ako se uzme riba dovoljne veličine jer će kao takva rasti u velikom akvariju. Inače nisam pobornih prodavanja odn. kupovanja riba od 3cm vel. jer je to po meni za onoga koji je laik ( ne bavi se uzgojem ili nema potrebno znanje) i kupuje ribe za ukras čisto bacanje novaca, od te ribe uglavnom nikada ništa. Dakle poanta je da kad se kupuje diskus treba gledati i na vel. a ne samo na cijenu. Ribe mogu prestati jesti i uslijed nekih drugih okolnosti a ne samo unutarnjih parazitskih nametnika, kao što su drugi stanovnici u akvariju, vanjski paraziti i bakterije, loša kvaliteta vode pa se riba loše osjeća, maltretiranja drugih diskusa , vrsta ishrane (ako hoćete da ribe jedu kao pirane i rastu kao lude dajte im i smrznute hrane u omjeru jedan obrok smrznute (larve, srce...) a dva futer (granule),
I još jedna stvar što vjerujem gotovo svi ne znaju da se namjerno uvozna riba  zna ne hraniti i po tri tjedna  ( ne zato što možda ne bi htjela jesti) i više dok dođe u trgovinu, pa onda ne jede niti u trgovini a niti kod onoga tko je kupi. To govorim iz vlastitog iskustva tako da nije neko blebetanje već znam da je tako. Čim riba toliko ne jede izgubi apetit i treba joj puno vremena da krene ponovo uzimati hranu ako joj u međuvremenu nije toliko oslabio imunitet da se razvije bolest koja ju najčešće i dokrajči. To su glavni razlozi zašto ljudima ugibaju ili ne rastu ribe i ne uzimaju hranu. Uvoznici ne hrane ribu u karanteni, koja pilikom transporta doživi strahoviti stres i oštećenja (plinovi u krvi, podtlak na velikim nadmorskim visinama prilikom prijevoza avionom i razna drogiranja da preživi 48 sati u 2l vode i dr.)
095/907 83 76  [email protected]

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #18 u: Rujan 05, 2010, 17:21:11 poslijepodne »
Ja sam pre 7-8 dana kupio 6 diskusa po 3 cm i stavio ih sa ostalim ribicama u drustveni akvarijum od 192 litre koliko sam za ovih par dana primetio  od 6 ribica 4 jedu a dve  nisam do sada video da jedu  u pitanju su domaci diskusi a ne uvozni  :rolleyes: drug je isto kupio 6 diskusa i stavio ih u akvarijum od oko 40 litara i kod njega svi diskusi jedu a moji se samo mlate ali nadam se da ce i ovda dva poceti da jedu razmisljam se da za 20-tak dana kupim jos 4 ili 6 malih diskusa i da stavim u isti akvarijum to bi bili diskusi koje bi kupio od drugog coveka a isto su mresceni kod nas nisu ni ti diskusi iz uvoza  :)

@ cro cop

Zasto od diskusa koji je 3 cm kad se kupuje nebi bila riba za kasniji  uzgoj ? oni su samo mladji od onih sto su veliki 6 cm i zato su manji a drugo im nista ne fali i oni uz dovoljno hrane odrastu normalo i mreste se ukoliko im se omoguce svi potrebni parametri odnosno uslovi
« Zadnja izmjena: Rujan 05, 2010, 17:27:59 poslijepodne od misoo83 »

Offline cro cop

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 05, 2010, 17:40:51 poslijepodne »
Ja ti želim uspjegh s tvojim ribama i nisam rekao da to nije riba koja neće narasti ili nije za uzgoj samo ovisi o onome tko ju je kupio (pa i uzgojio) i što će dalje raditi s tom ribom i u kakvim će uvjetima rasti. Puno je zahtjevnija riba od 3cm i osjetljivija nego ona od 6 i više...

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #20 u: Rujan 05, 2010, 17:53:13 poslijepodne »
Hvala na lepim zeljama i u potpunosti se slazem sa tobom  :)

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #21 u: Rujan 05, 2010, 18:01:33 poslijepodne »

Inače nisam pobornih prodavanja odn. kupovanja riba od 3cm vel. jer je to po meni za onoga koji je laik ( ne bavi se uzgojem ili nema potrebno znanje) i kupuje ribe za ukras čisto bacanje novaca, od te ribe uglavnom nikada ništa. Dakle poanta je da kad se kupuje diskus treba gledati i na vel. a ne samo na cijenu. Ribe mogu prestati jesti i uslijed nekih drugih okolnosti a ne samo unutarnjih parazitskih nametnika, kao što su drugi stanovnici u akvariju, vanjski paraziti i bakterije, loša kvaliteta vode pa se riba loše osjeća, maltretiranja drugih diskusa , vrsta ishrane (ako hoćete da ribe jedu kao pirane i rastu kao lude dajte im i smrznute hrane u omjeru jedan obrok smrznute (larve, srce...) a dva futer (granule),
I još jedna stvar što vjerujem gotovo svi ne znaju da se namjerno uvozna riba  zna ne hraniti i po tri tjedna  ( ne zato što možda ne bi htjela jesti) i više dok dođe u trgovinu, pa onda ne jede niti u trgovini a niti kod onoga tko je kupi. To govorim iz vlastitog iskustva tako da nije neko blebetanje već znam da je tako. Čim riba toliko ne jede izgubi apetit i treba joj puno vremena da krene ponovo uzimati hranu ako joj u međuvremenu nije toliko oslabio imunitet da se razvije bolest koja ju najčešće i dokrajči. To su glavni razlozi zašto ljudima ugibaju ili ne rastu ribe i ne uzimaju hranu. Uvoznici ne hrane ribu u karanteni, koja pilikom transporta doživi strahoviti stres i oštećenja (plinovi u krvi, podtlak na velikim nadmorskim visinama prilikom prijevoza avionom i razna drogiranja da preživi 48 sati u 2l vode i dr.)

Damire,dodji kod mene da vidis ribe od 3cm u akvariju od 360l u sto su izrasli,prodao sam covjeku diskusa koji je od 3cm do 5cm narastao u 360l,a sad je skoro stigao njegove diskuse koji su bili i stariji i veci od tog diskusa!
Kao drugo ne za laike nego i ostale,ribe od 3cm se najbolje prilagodjavaju novom okolisu i lakse podnose i dugotrajan transport,ribe putovale 24h i stigle zive na odrediste u 2l vode,bez kemije,drugi dan jele,a 5dan decku jele smrznutu artemiju gotovo iz ruke!
Samo zdrava riba i pravilna ishrana  ce omoguciti da diskus izraste u ono sto treba izrasti.
Par ljudi me zvalo, kupili su ribe 12cm i muce se s privikavanjem na nove uvijete zivota,tako da velicina nema bas neke veze i ja osobno bi radje uzeo ribu od 3+ nego 5+cm!
A o prodajnoj velicini diskusa pogledajte sto kazu veliki svjetski strucnjaci i uzgajivaci,diskus od 6-8 nedjelja trebao bi biti izmedju 3-5cm i takvi primjerci se navode kao i prodajni primjerci,ako je riba te velicine i stara 5mj,onda od nje nikad nece biti pravi diskus,stoga ocjenite sami kakvu ribu kupujete! ;)
« Zadnja izmjena: Rujan 05, 2010, 18:08:23 poslijepodne od mbogdan »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2010, 10:07:08 prijepodne »
Poštovane kolege su napisale dosta korisnih savjeta o držanju riba, kvaliteti vode, bolestima i ostalo, s mnogo navedenoga se slažem ali činjenice su slijedeće:

1. Zdrava riba hlapljivo uzima gotovo svu hranu koju joj ponudimo.

2. Riba koja ima vanjske i unutrašnje parazite (nematode), (u početnom stadiju bolesti), hlapljivo uzima hranu ali NE RASTE, vremenom mršavi (pojavljuju se ostali simptomi vezani za određene vrste parazita) a nakon podužeg vremena i ugiba

3. Riba koja ima unutrašnje parazite (hexamita) u početku uzme hranu pa pljune a kasnije više niti ne uzima hranu i onda se pojavljuju poznati simptomi hexamitoze...

Offline cro cop

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 06, 2010, 18:22:35 poslijepodne »

Inače nisam pobornih prodavanja odn. kupovanja riba od 3cm vel. jer je to po meni za onoga koji je laik ( ne bavi se uzgojem ili nema potrebno znanje) i kupuje ribe za ukras čisto bacanje novaca, od te ribe uglavnom nikada ništa. Dakle poanta je da kad se kupuje diskus treba gledati i na vel. a ne samo na cijenu. Ribe mogu prestati jesti i uslijed nekih drugih okolnosti a ne samo unutarnjih parazitskih nametnika, kao što su drugi stanovnici u akvariju, vanjski paraziti i bakterije, loša kvaliteta vode pa se riba loše osjeća, maltretiranja drugih diskusa , vrsta ishrane (ako hoćete da ribe jedu kao pirane i rastu kao lude dajte im i smrznute hrane u omjeru jedan obrok smrznute (larve, srce...) a dva futer (granule),
I još jedna stvar što vjerujem gotovo svi ne znaju da se namjerno uvozna riba  zna ne hraniti i po tri tjedna  ( ne zato što možda ne bi htjela jesti) i više dok dođe u trgovinu, pa onda ne jede niti u trgovini a niti kod onoga tko je kupi. To govorim iz vlastitog iskustva tako da nije neko blebetanje već znam da je tako. Čim riba toliko ne jede izgubi apetit i treba joj puno vremena da krene ponovo uzimati hranu ako joj u međuvremenu nije toliko oslabio imunitet da se razvije bolest koja ju najčešće i dokrajči. To su glavni razlozi zašto ljudima ugibaju ili ne rastu ribe i ne uzimaju hranu. Uvoznici ne hrane ribu u karanteni, koja pilikom transporta doživi strahoviti stres i oštećenja (plinovi u krvi, podtlak na velikim nadmorskim visinama prilikom prijevoza avionom i razna drogiranja da preživi 48 sati u 2l vode i dr.)

Damire,dodji kod mene da vidis ribe od 3cm u akvariju od 360l u sto su izrasli,prodao sam covjeku diskusa koji je od 3cm do 5cm narastao u 360l,a sad je skoro stigao njegove diskuse koji su bili i stariji i veci od tog diskusa!
Kao drugo ne za laike nego i ostale,ribe od 3cm se najbolje prilagodjavaju novom okolisu i lakse podnose i dugotrajan transport,ribe putovale 24h i stigle zive na odrediste u 2l vode,bez kemije,drugi dan jele,a 5dan decku jele smrznutu artemiju gotovo iz ruke!
Samo zdrava riba i pravilna ishrana  ce omoguciti da diskus izraste u ono sto treba izrasti.
Par ljudi me zvalo, kupili su ribe 12cm i muce se s privikavanjem na nove uvijete zivota,tako da velicina nema bas neke veze i ja osobno bi radje uzeo ribu od 3+ nego 5+cm!
A o prodajnoj velicini diskusa pogledajte sto kazu veliki svjetski strucnjaci i uzgajivaci,diskus od 6-8 nedjelja trebao bi biti izmedju 3-5cm i takvi primjerci se navode kao i prodajni primjerci,ako je riba te velicine i stara 5mj,onda od nje nikad nece biti pravi diskus,stoga ocjenite sami kakvu ribu kupujete! ;)

mbogdan, prijatelju dođi ti kod mene da vidiš moje diskuse u 4500l vode kako rastu i napreduju  ;),

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #24 u: Rujan 06, 2010, 19:01:58 poslijepodne »
Ako me put nanese na tu stranu,svakako bi volio doci  ;)