Da bi držao diskuse treba veliki akvarij, a za male diskuse bio bi dobar mali Akvarij, pa ko će to sve riješiti.
Inače nisam pobornih prodavanja odn. kupovanja riba od 3cm vel. jer je to po meni za onoga koji je laik ( ne bavi se uzgojem ili nema potrebno znanje) i kupuje ribe za ukras čisto bacanje novaca, od te ribe uglavnom nikada ništa. Dakle poanta je da kad se kupuje diskus treba gledati i na vel. a ne samo na cijenu. Ribe mogu prestati jesti i uslijed nekih drugih okolnosti a ne samo unutarnjih parazitskih nametnika, kao što su drugi stanovnici u akvariju, vanjski paraziti i bakterije, loša kvaliteta vode pa se riba loše osjeća, maltretiranja drugih diskusa , vrsta ishrane (ako hoćete da ribe jedu kao pirane i rastu kao lude dajte im i smrznute hrane u omjeru jedan obrok smrznute (larve, srce...) a dva futer (granule),
I još jedna stvar što vjerujem gotovo svi ne znaju da se namjerno uvozna riba zna ne hraniti i po tri tjedna ( ne zato što možda ne bi htjela jesti) i više dok dođe u trgovinu, pa onda ne jede niti u trgovini a niti kod onoga tko je kupi. To govorim iz vlastitog iskustva tako da nije neko blebetanje već znam da je tako. Čim riba toliko ne jede izgubi apetit i treba joj puno vremena da krene ponovo uzimati hranu ako joj u međuvremenu nije toliko oslabio imunitet da se razvije bolest koja ju najčešće i dokrajči. To su glavni razlozi zašto ljudima ugibaju ili ne rastu ribe i ne uzimaju hranu. Uvoznici ne hrane ribu u karanteni, koja pilikom transporta doživi strahoviti stres i oštećenja (plinovi u krvi, podtlak na velikim nadmorskim visinama prilikom prijevoza avionom i razna drogiranja da preživi 48 sati u 2l vode i dr.)
Damire,dodji kod mene da vidis ribe od 3cm u akvariju od 360l u sto su izrasli,prodao sam covjeku diskusa koji je od 3cm do 5cm narastao u 360l,a sad je skoro stigao njegove diskuse koji su bili i stariji i veci od tog diskusa!
Kao drugo ne za laike nego i ostale,ribe od 3cm se najbolje prilagodjavaju novom okolisu i lakse podnose i dugotrajan transport,ribe putovale 24h i stigle zive na odrediste u 2l vode,bez kemije,drugi dan jele,a 5dan decku jele smrznutu artemiju gotovo iz ruke!
Samo zdrava riba i pravilna ishrana ce omoguciti da diskus izraste u ono sto treba izrasti.
Par ljudi me zvalo, kupili su ribe 12cm i muce se s privikavanjem na nove uvijete zivota,tako da velicina nema bas neke veze i ja osobno bi radje uzeo ribu od 3+ nego 5+cm!
A o prodajnoj velicini diskusa pogledajte sto kazu veliki svjetski strucnjaci i uzgajivaci,diskus od 6-8 nedjelja trebao bi biti izmedju 3-5cm i takvi primjerci se navode kao i prodajni primjerci,ako je riba te velicine i stara 5mj,onda od nje nikad nece biti pravi diskus,stoga ocjenite sami kakvu ribu kupujete!