Srpanj 20, 2025, 01:00:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi ne napreduju  (Posjeta: 11595 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Diskusi ne napreduju
« Odgovori #25 u: Rujan 06, 2010, 19:07:18 poslijepodne »
na koji način se ti paraziti mogu spriječiti?

Kak da znam ima li mi riba parazite?

Moji skalari recimo pljuju hranu nekad, ali rastu i ponašaju se normalno.

Na FFM-u piše da rješava problem parazita, a dodajem ga redovito...

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #26 u: Rujan 06, 2010, 22:14:10 poslijepodne »
Baš sam jučer promjenio im vodu i stavio ffm,danas dođu papati ali su svi bili nekako u strahu na svaki moj pokret se uplaše i pobjegnu
Imam problema s algama pa si još mislim da im kvaliteta vode nije baš najbolja
A da šta mislite da im probam staviti RO vode,možda im bude bolje

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #27 u: Rujan 07, 2010, 16:26:47 poslijepodne »
sigurno je da ne može odmoći....probaj pa ćeš vidjeti da li ima kakvih promjena, biće da su pod stresom ako stalno bježe

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #28 u: Rujan 07, 2010, 19:37:36 poslijepodne »
Sve mi se više čini da su paraziti.
Danas su samo tri nešto malo jela dva su došla i pogledala hranu a dva uopće nisu ni izašla iz bilja
Kod jednog najmršavijeg koji nikako ne izlazi sam primjetio bijeli izmet a na drugima je izmet normalan
Plavi je stručnjak na tom području pa bi njega molio za pomoč,dali da idem na lječenje svih riba i cijelog akvarija ili da diskuse odvojim u karantenu i hoću li ih uopče uspijeti izlječiti

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Rujan 08, 2010, 09:44:01 prijepodne »
Diskusi držani u vodama naše (velike) tvrdoće puno brže i češće obolijevaju nego diskusi koji se drže u mekim i kiselim vodama. Ako imaš mogučnosti svakako smekšaj vodu i snizi ph ali tada (ako koristiš RO vodu) obavezno vodu moraš obogačivati mineralnim solima. Ovo je odgovor na gore postavljeno pitanje.

Dao bih još jedan savjet svima koji drže ili žele držati diskuse. Naime uz gore naveden savjet svakako nabavite karantenski akvarij u koji čete nakon kupnje staviti diskuse i dobro ih očistiti od parazita a tek tada ih možete staviti u veliki akvarij (ovo se odnosi i na skalare i na ramireze ako čete ih držati sa diskusima). Ja sam za čiščenje od hexamite uvijek koristio Serin "Flagelol", za čišćenje glista i ostalih nematoda Serin "Nematol" a za čišćenje kožnih i škržnih parazita Serin "Tremazol".
Ovdje je također bitno napomenuti da ako imate tvrdu vodu trebate malo pojačati dozu lijeka a temperaturu vode ostaviti istu (ne podizati)

Također moram napomenuti da smo prije ubijali hexamitu tako da smo kroz nekoliko dana povečavali temperaturu vode do 36C i pougibali su paraziti, međutim, danas su ribe izgleda postale osjetljivije pa dosta teško podnose i 33C tako da je danas dizanje temperature upitno.

Glede tvojih diskusa očito je da imaju hexamitu ali se bolest počinje ispoljavati najprije na jedinkama koje zbog određenog razloga imaju oslabljeni imunitet. Ako hexamitu ima jedna riba u akvariju tada ju na žalost u sebi nose i druge ribe, sukladno navedenom ako se želiš riješiti iste moraš liječiti cijeli akvarij.
S obzirom da imaš veliki akvarij najjeftinija opcija ti je liječenje metranidazolom.

Na žalost mnogi naši akvaristi kažu da su liječili bolest ali nisu izliječili - ovo je točno jer da bismo uspješno izliječili bolest moramo znati još nekoliko sitnica:

1. metronidazol je antibiotik koji ima vrijeme poluraspada 6 do 8 sati što znači da se za to vrijeme izgubilo 50% aktivnog sastojka lijeka
2. metronidazol je lijek koji se voli lijepiti za sve nečistoče u akvariju, filteru i filter materijalu stoga je prije primjene lijeka obavezno sve dobro očistiti
3. metronidazol je lijek koji je i fotosenzibilan i termosenzibilan sukladno navedenom kroz 12 sati izgubi se još 30% aktivnog sastojka lijeka  

Sukladno svemu navedenom najbolje bi bilo koristiti metronidazol na način da se ubacuje nova doza lijeka svakih 8 sati a potom promjena 1/3 vode pa opet lijek... kroz 3 do 5 dana.
Ovo je svima nama teško napraviti a bilo je i meni pa sam u svojoj praksi liječio na slijedeči način:

1. promjena 1/3 vode a pritom dobro usisati dno akvarija, oprati stakla te filter materijal i unutrašnjost filtera.
2. Temperatura ostaje kakva je i bila (28 do 30C)
3. 600mg na 100l vode (800mg u tvrdoj vodi) u početnom stadiju bolesti ili 1000mg do 1200mg na 100l vode u poodmakloj fazi bolesti
4. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
5. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
6. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
7. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
8. Promijeniti 50 do 80% vode, ubaciti aktivni ugljen i kroz njega filtrirati jedan dan.
9. Vađenje aktivnog ugljena a u akvarijsku vodu i na filter materijal usuti Easy Life "Aquastart" sa živim "dobrim" bakterijama i dupla doza Easy Life FFM-a
10. slijedeči dan dupla doza vitamina na litražu akvarija
11. slijedeči dan dupla doza FFM
12. slijedeči dan dupla doza vitamina
13. slijedi odmor do sedmog dana kada mijenjamo 25 do 30% vode i onda opet dupla doza FFM-a i propisana doza Aquastarta (završetak terapije oporavka vode i riba)

Nakon liječenja ribe još mogu imati bijeli sluzavi izmet ali to je zbog čišćenja crijevnog trakta i zbog pada imuniteta zbog lijeka u vodi a tijekom ovih tjedan dana kada u vodu ulijevamo FFM i vitamine te ribe hranimo sa kvalitetnom hranom, izmet će se normalizirati.

Nemojte mi zamjeriti na dužini posta (još puno toga nisam napisao), ali sa vama sam želio podijeliti svoja osobna iskustva. Također bi bilo dobro da kolege CroCap i ostali koji drže diskuse napišu i svoja iskustva sa držanjem i liječenjem diskusa.

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #30 u: Rujan 08, 2010, 10:09:37 prijepodne »
Plavi bogami si dobro prostudirao liječenje hexamite.. Svaka čast. Ja sam imao jedno iskustvo sa parazitima na živorotkama koje su uvezene iz Tajlanda. Borio sam se s njim dugo i nikako da ga se riješim. Problem je bio i u mojoj odsutnosti od kuće, i tako da nisam uspio u liječenju. Na kraju sam sve te tajlandske ribe morao baciti, jer i one koje su preživjele su postale prenosioci. Tako da sam napravio nešto slično "konačnom rješenju"..lol.. sve sam ih morao eutanazirati na žalost. Da sam bio u mogućnosti biti više sa tim ribama i liječiti ih sa sličnim tretmanom koji si sad opisao vjerojatno bi uspio.. Na moju žalost , moj posao nije mi dozvolio duže bavljenje s tim parazitom i morao sam napraviti to što sam rekao gore. Od tada ribe iz Tajlanda ili Singapura ne dolaze u moj fishroom.
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #31 u: Rujan 08, 2010, 10:24:56 prijepodne »
Potpuno si u pravu vjeko38.

Naime, baš sam nedavno razgovarao sa jednim dugogodišnjim uzgajivačem diskusa o bolestima riba koje se uvoze iz Indonezije, Singapura, Tajlanda i dr. Osim što su ribe pune raznoraznih parazita (najviše zbog uvjeta u kojima se mrijeste i drže ribe) do našeg razmišljanja o tome da li oni namjerno zaraze ribe sa parazitima i raznim virusima kako bi ribe bile žive nekoliko mjeseci a potom da uginu kako bi se morala ponoviti naruđba za novim ribama...

Ja sam jednom davno kupio 5 diskusa iz Singapura i naravno da su svi uginuli u roku od 3 mjeseca bez obzira na pokušaj liječenja od onda nikome ne preporučujem kupnju diskusa iz uvoza. Konkretan primjer je i kod moga prijatelja koji ima otvoren Pet shop i u njemu drži diskuse iz Singapura koji također žive svega nekoliko mjeseci...

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #32 u: Rujan 08, 2010, 14:39:04 poslijepodne »
U potpunosti se slažem, i nadalje mislim da mi u Hrvatskoj imamo svoju liniju uzgoja u svim kategorijama ribljih vrsta. Samo nam treba, tj. nedostaje nam organizacija koja bi sve to lijepo posložila i brandirala naš proizvod. Moj prijatelj, uzgajivač iz Zagreba, imao je svoju uzgojnu liniju diskusa, godinama je uzgajao kvalitetne diskuse koji su opstajali i u našoj tvrdoj vodi. Međutim odustao je jer je nabava uvoznih diskusa umnogome jeftinioja nego njegova prokušana, kvalitetna linija. Nedostaje nam organizacija i nedostaje nam brand, tj. da kod te ribe stoji naznaka da je uzgoj iz Hrvatske.
ZADAR

Offline MI 2

• ex: snorky
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • uz Dubrovacku postojala je jos jedino Labinska rep
« Odgovori #33 u: Rujan 08, 2010, 15:02:13 poslijepodne »
evi konkretno i moje misljenje,diskuse drzim vec 5 god koliko toliko uspjesno.i uvijek kod onih riba koje su dosle izvana javljaju se isti ti simptomi i oboljenja kao sto i vi govorite,samo ja bi jos nadodao da je tim uvoznim iz azije onemogucana reprodukcija.kod njih jos nikad nisam vidio da je doslo do uparivanja i samoga mrijesta.
if art is a crime my God forgive me

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Rujan 08, 2010, 15:14:47 poslijepodne »
Slažem se sa MI 2 i isto vjerujem da su ribe kemijski kastrirane.

Offline MI 2

• ex: snorky
  • Punopravni član
  • uz Dubrovacku postojala je jos jedino Labinska rep
« Odgovori #35 u: Rujan 08, 2010, 16:21:30 poslijepodne »
ja ih imam vec par god,zivi su i izgledaju posve zdravo i normalno,ali jednostavno ne reagiraju jedni na druge.uopce nemaju zanimacije za razmnozavanjem.neznam kako se to izvodi ali vjerujem da su ribe nekako tretirane.
if art is a crime my God forgive me

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #36 u: Rujan 08, 2010, 19:19:28 poslijepodne »
Ista stvar se dešava i sa uvoznim ramirezima iz Azije, to isto rade i sa živorotkama, ne znam što im rade ali nedavno sam čitao da ih prije nego ih idu transportirati privremeno "uspavaju" i onda krcaju u vreće. U velikoj većini slučajeva te su ribe neproduktivne i ne žive dugo, te su i prenosioci raznoraznih bolesti i parazita. E sad da li se to dešava zbog toga ili ih podvrgavaju određenom spektru rasvjete prije nego ih pošalju velika je misterija. Znam da ih više ne kupujem.
ZADAR

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #37 u: Rujan 08, 2010, 23:50:47 poslijepodne »
Sve sam već znao da je rizik kupiti ribe koje nisu iz provjerenih uzgajivačnica ali čovjek jednostavno ne vjeruje pričama dok se ne opeče na vlastitoj koži.
Plavi hvala ti na jako dobrom objašnjenju kako da izlječim ribe.
U petak počinjem sa lječenjem i budem vam javljao kako lječenje napreduje.

Od sada u moj akvarij idu samo diskusi od domačih uzgajivača koji su provjereni.
Imam jedan akvarij za karantenu ali nisam stavljao diskuse u karantenu pošto su navodno bili u karanteni,ali od sada obavezno nove ribe idu u karantenu

Offline stucn@

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #38 u: Rujan 09, 2010, 14:27:42 poslijepodne »
Pozdrav , ja sam isti imao problema sa diskusima nesto slicno kao kod tebe slabo jeli i bjeli sluzavi izmet pa sam odlucio im u hranu pomjesati medazol tablete i upalilo je sve ribe ozdravile i sada normalno izgledaju i jedu .prilikom hranjeja govedzim srcem rastopim pola tablete medazola 250 mg i dam im da jedu ako ribe jedu sigurno ce ozdraviti barem kod mene je tako bilo ! Sada im jos preventivni svakih 30-40 dana dajem tri dana  medazol sa hranom i vise mi se ti problemi nikada nisu pojavili a medazol ribama ne steti ! Svi moji diskusi su  iz domaceg uzgoja nista uvozno nedolazi u obzir !!!

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #39 u: Rujan 09, 2010, 20:53:17 poslijepodne »
Evo mene opet,odlučio sam se na terapiju sa flagelolom jer mi je malo skuplji od medazola a nemam toliko zafrkancije sa izmjenama vode.

Dali da radim sve po uputama ili imate neko još bolje riješenje da bi bolje ljek djelovao?

Pročitao sam upute i izgeda mi jednostavno,prvi dan izvadim biološki filter materijal i stavim flagelol i treći dan promjenim vodu

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Rujan 10, 2010, 09:31:29 prijepodne »
Flagelol je nov i najbolji lijek za ubijanje hexamite jer on ubija sve razvojne oblike parazita a što ne rade drugi lijekovi.

Da bi Flagelol potpuno poubijao hexamitu u akvariju osim onoga što piše u uputstvu ja sam radio slijedeče:

1. Ako imaš tvrdu vodu moraš malo pojačati dozu lijeka (ja sam na svakih 100l dodao još 1ml lijeka)

2. Također sam početkom trečeg dana liječenja dodao još 1ml na svakih 100l ali tada se ribe moraju paziti jer se ponekad zna dogoditi da se počnu dizati pa se tada mora zamijeniti dio vode.

3. Cijelo vrijeme mora biti uključena jaka aeracija

4. U uputstvu piše da filter mora biti isključen ovo zaboravi,  filter mora biti uključen ako želiš poubijati sve hexamite pa i larve koje su trenutno u filteru

Ovo je vrlo jak i učinkovit lijek koji ubija sve hexamite ali teško pada ribama i zato je jako bitno lijek postepeno usipavati u akvarij jer je to za ribe veliki šok.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #41 u: Rujan 10, 2010, 10:48:01 prijepodne »
Flagelol je nov i najbolji lijek za ubijanje hexamite jer on ubija sve razvojne oblike parazita a što ne rade drugi lijekovi.

Da bi Flagelol potpuno poubijao hexamitu u akvariju osim onoga što piše u uputstvu ja sam radio slijedeče:

1. Ako imaš tvrdu vodu moraš malo pojačati dozu lijeka (ja sam na svakih 100l dodao još 1ml lijeka)

2. Također sam početkom trečeg dana liječenja dodao još 1ml na svakih 100l ali tada se ribe moraju paziti jer se ponekad zna dogoditi da se počnu dizati pa se tada mora zamijeniti dio vode.

3. Cijelo vrijeme mora biti uključena jaka aeracija

4. U uputstvu piše da filter mora biti isključen ovo zaboravi,  filter mora biti uključen ako želiš poubijati sve hexamite pa i larve koje su trenutno u filteru

Ovo je vrlo jak i učinkovit lijek koji ubija sve hexamite ali teško pada ribama i zato je jako bitno lijek postepeno usipavati u akvarij jer je to za ribe veliki šok.

Danas ujutro sam kupio ljek i nisam ga još stavio, ja trebam usipati 25 ml flagelola i kako da ga postepeno dodavam(akvarij je 760 brutto lit i na to stavim 18 ml flagelola + 7 ml za tvrdu vodu)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #42 u: Rujan 10, 2010, 10:54:02 prijepodne »
Postepeno znači da po malo kapaš pa razmutiš žlicom pa onda opet 5,6 kapi pa opet promješati, dakle ne uliti odmah sve odjednom.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #43 u: Rujan 10, 2010, 11:10:45 prijepodne »
Postepeno znači da po malo kapaš pa razmutiš žlicom pa onda opet 5,6 kapi pa opet promješati, dakle ne uliti odmah sve odjednom.
Sve mi je sad jasno.
Budem vam javljao kako napreduje lječenje
I hvala svima na pomoči a posebno Plavom

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #44 u: Rujan 12, 2010, 21:45:17 poslijepodne »
Pozdrav,sutra mi je tri dana od kada sam stavio ljek i trebao bi promjeniti 80% vode.
Ali dikusi mi još ne jedu,sad kad ih hranim dođu samo tri diskusa ali ni oni baš ne jedu.
Zanima me jel to normalno i hoče li nakon nekog vremena početi normalno jesti?
Diskusi su stalno skriveni,nekad samo tri izađu van ali brzo se vrate u bilje.

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #45 u: Rujan 13, 2010, 08:44:27 prijepodne »
Svakako se drži propisanog načina liječenja...rezultat je uvijek neizvjestan.....ja sam jednoga liječio i flagelolm i medazolom bez uspjeha iako je pokazivao očite simptome hexsamite...a opet sa tim lijekovima i JBL spirohexolom kod drugih je bilo dobrog uspjeha...good luck :up:

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #46 u: Rujan 13, 2010, 09:23:05 prijepodne »
Ako si napravio sve što sam ti napisao (prvo promjena vode, dobro oprati stakla, usisati dno...) te ako si dozirao lijek kako sam napisao (pojačana doza i treči dan još dodati lijeka) tada si najvjerojatnije poubijao svu hexamitu.

E sada, pošto su ribe bile izvrgnute lijeku koji je vrlo jak one su trenutno u stresu sa oslabljelim imunitetom pa im treba određeno vrijeme da ribe dođu sebi i da počnu jesti.  Također se zbog toga stresa zna dogoditi da ribe još tjedan dana nakon liječenja ispuštaju sluzav izmet što je zapravo čišćenje crijevnog trakta.

Sada obavezno napravi jednotjedan ciklus poboljšanja imuniteta riba i akvarijske vode sa vitaminima, FFM-om i Aquastartom

Još jednom napominjem ako si radio sve što sam napisao trebao bi imati pozitivan rezultat. Imam jednog prijatelja koji nije imao pozitivan rezultat sa liječenjem Flagelolom pa je nakon Flegelola proveo i terapiju metronidazolom ali mu je svejedno jedan diskus uginuo (mislim jer ih je nakon liječenja držao u vodi loše kvalitete i diskus se jednostavno nije nakon liječenja mogao oporaviti).

Pozdrav i obavezno javljaj promjene, sretno.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #47 u: Rujan 13, 2010, 17:09:40 poslijepodne »
Napravio sam sve kako si mi rekao,upravo sad idem mijenjati vodu i stavljam aqua start i ffm,
.
Javim vam kako se ribice oporavljaju

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #48 u: Rujan 14, 2010, 19:19:21 poslijepodne »
evo javljam kako je prošlo lječenje
 4 diskusa su se super oporavila dok su 3 nažalost umrli,oni su bili skroz mršavi pa valjda nisu imali snage za borbu
ali pošto ja ne odustajem lako imam u karantenskom akvariju 6 novih malih diskusa
a sad me zanima jel u karanteni trebam šta stavljati osim što sam im stavljao ffm

Offline MiroZg

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 14, 2010, 19:29:14 poslijepodne »
evo javljam kako je prošlo lječenje
 4 diskusa su se super oporavila dok su 3 nažalost umrli,oni su bili skroz mršavi pa valjda nisu imali snage za borbu
ali pošto ja ne odustajem lako imam u karantenskom akvariju 6 novih malih diskusa
a sad me zanima jel u karanteni trebam šta stavljati osim što sam im stavljao ffm
Pozz Bura2
Ja imam isti problem i danas mi je uginuo jedan diskus, drugi se jos bori za zivot i mislim da nece jos dugo.
Diskuse koje imas u karanteni i nisu bili u doticaju sa vodom glavnog akvarija nebi trebao nista dodavat dok ne vidis u kakvom su stanju. Znaci cemu bilo kakav lijek ako je s njima sve uredu osim ako si stavio vodu iz maticnog akvarija u karantenu. Onda bi se mogli i oni zaraziti. Evo ako sam sta krivo napisao nek me isprave iskusniji.  :up: