Diskusi držani u vodama naše (velike) tvrdoće puno brže i češće obolijevaju nego diskusi koji se drže u mekim i kiselim vodama. Ako imaš mogučnosti svakako smekšaj vodu i snizi ph ali tada (ako koristiš RO vodu) obavezno vodu moraš obogačivati mineralnim solima. Ovo je odgovor na gore postavljeno pitanje.
Dao bih još jedan savjet svima koji drže ili žele držati diskuse. Naime uz gore naveden savjet svakako nabavite karantenski akvarij u koji čete nakon kupnje staviti diskuse i dobro ih očistiti od parazita a tek tada ih možete staviti u veliki akvarij (ovo se odnosi i na skalare i na ramireze ako čete ih držati sa diskusima). Ja sam za čiščenje od hexamite uvijek koristio Serin "Flagelol", za čišćenje glista i ostalih nematoda Serin "Nematol" a za čišćenje kožnih i škržnih parazita Serin "Tremazol".
Ovdje je također bitno napomenuti da ako imate tvrdu vodu trebate malo pojačati dozu lijeka a temperaturu vode ostaviti istu (ne podizati)
Također moram napomenuti da smo prije ubijali hexamitu tako da smo kroz nekoliko dana povečavali temperaturu vode do 36C i pougibali su paraziti, međutim, danas su ribe izgleda postale osjetljivije pa dosta teško podnose i 33C tako da je danas dizanje temperature upitno.
Glede tvojih diskusa očito je da imaju hexamitu ali se bolest počinje ispoljavati najprije na jedinkama koje zbog određenog razloga imaju oslabljeni imunitet. Ako hexamitu ima jedna riba u akvariju tada ju na žalost u sebi nose i druge ribe, sukladno navedenom ako se želiš riješiti iste moraš liječiti cijeli akvarij.
S obzirom da imaš veliki akvarij najjeftinija opcija ti je liječenje metranidazolom.
Na žalost mnogi naši akvaristi kažu da su liječili bolest ali nisu izliječili - ovo je točno jer da bismo uspješno izliječili bolest moramo znati još nekoliko sitnica:
1. metronidazol je antibiotik koji ima vrijeme poluraspada 6 do 8 sati što znači da se za to vrijeme izgubilo 50% aktivnog sastojka lijeka
2. metronidazol je lijek koji se voli lijepiti za sve nečistoče u akvariju, filteru i filter materijalu stoga je prije primjene lijeka obavezno sve dobro očistiti
3. metronidazol je lijek koji je i fotosenzibilan i termosenzibilan sukladno navedenom kroz 12 sati izgubi se još 30% aktivnog sastojka lijeka
Sukladno svemu navedenom najbolje bi bilo koristiti metronidazol na način da se ubacuje nova doza lijeka svakih 8 sati a potom promjena 1/3 vode pa opet lijek... kroz 3 do 5 dana.
Ovo je svima nama teško napraviti a bilo je i meni pa sam u svojoj praksi liječio na slijedeči način:
1. promjena 1/3 vode a pritom dobro usisati dno akvarija, oprati stakla te filter materijal i unutrašnjost filtera.
2. Temperatura ostaje kakva je i bila (28 do 30C)
3. 600mg na 100l vode (800mg u tvrdoj vodi) u početnom stadiju bolesti ili 1000mg do 1200mg na 100l vode u poodmakloj fazi bolesti
4. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
5. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
6. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
7. slijedeči dan promjena 50% vode i opet ista doza lijeka
8. Promijeniti 50 do 80% vode, ubaciti aktivni ugljen i kroz njega filtrirati jedan dan.
9. Vađenje aktivnog ugljena a u akvarijsku vodu i na filter materijal usuti Easy Life "Aquastart" sa živim "dobrim" bakterijama i dupla doza Easy Life FFM-a
10. slijedeči dan dupla doza vitamina na litražu akvarija
11. slijedeči dan dupla doza FFM
12. slijedeči dan dupla doza vitamina
13. slijedi odmor do sedmog dana kada mijenjamo 25 do 30% vode i onda opet dupla doza FFM-a i propisana doza Aquastarta (završetak terapije oporavka vode i riba)
Nakon liječenja ribe još mogu imati bijeli sluzavi izmet ali to je zbog čišćenja crijevnog trakta i zbog pada imuniteta zbog lijeka u vodi a tijekom ovih tjedan dana kada u vodu ulijevamo FFM i vitamine te ribe hranimo sa kvalitetnom hranom, izmet će se normalizirati.
Nemojte mi zamjeriti na dužini posta (još puno toga nisam napisao), ali sa vama sam želio podijeliti svoja osobna iskustva. Također bi bilo dobro da kolege CroCap i ostali koji drže diskuse napišu i svoja iskustva sa držanjem i liječenjem diskusa.