Srpanj 22, 2025, 11:41:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čudan problem s Botiom  (Posjeta: 1169 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ayiramalaq

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Čudan problem s Botiom
« u: Rujan 02, 2010, 15:36:14 poslijepodne »
U akvariju od 180L sam imala 2 yoyo botie. Nakon što me mjesec dana nije bilo doma primjetila sam da je jedna nestala. Sad je ova sama jako agresivna i cijelo vrijeme napda druge ribe. U meduvremenu mi je uginulo 3 mala gupija i 2 crvene neonke, mislim da je ona zasluzna za to.Parametri vode su ok, isti kao što su i do sad bili i nikad nije bilo problema. Neznam kud bih s njom a strah me je jer u akvariju imam jos 20 riba koje su manje od nje. Primjetila sam još da se u zadnjih par dana naglo udebljala. Molim za pomoć jer nemam kud s njom :'(. Palo mi je na pamet da je možda to ponašanje zato jer je usamljena, ali me čudi ovo naglo debljanje u par dana. Evo slike. Prve dvije su od danas, a zadnja od prije par dana. help!!!

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
Odg: Čudan problem s Botiom
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2010, 22:41:22 poslijepodne »
Ajde bar netko, neznam kaj da napravim :'( :(

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2010, 07:53:21 prijepodne »
može biti da se nažderala puževa pa je debela ;)

i mi smo imali 2 komada jedna je full brzo narasla i udabljala se a druga je ostala mala i nakon par mjeseci je uginula... ova što je ostala je mirna, zrela i debela... ne gnjavi druge ribe nego gleda svoja posla... više nju teroriziraju npr. skalari....

probaj svojoj ubaciti 2-3 kompanjona pa se možda smiri....
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2010, 09:54:50 prijepodne »
I meni ovo više djeluje kao da se prežderala.

Ako se bude i dalje debljala a nakostriješe se ljuske tada se radi o trbušnoj vodenici.

Ima u tvom akvariju još problema jer ribice ne ugibaju bez razloga, vjerojatno dok tebe nije bilo netko je hranio ribe više nego što je potrebno a kako su bile visoke temperature a voda nije mijenjana vjerojatno se pokvarila kvaliteta vode i nastupile su bakterijske infekcije koje su prouzročile smrt tvojih ribica...

Bilo bi dobro promjeniti 40% vode i uliti duplu dozu Easy Life FFM-a da se voda u akvariju malo izbalansira i popravi.

Javljaj promjene i stavi malo veče slike da se bolje vide simptomi, pozdrav.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2010, 18:56:02 poslijepodne »
Hvala na odgovorima :)
Danas sam promjenila oko 40% vode, dodala FFM , ali su mi umrle jos 3 neonke. Ostalo sve ok. Nekako manje sumnjam na botiu iako je agresivna jer nebi onda samo umirale neonke nego i druge ribe. Ali stvarno neznam razlog. Jucer sam testirala vodu s testovima u onim malim bocicama i sve je ok, isti parametri kao i prije 3 mjeseca. Tak da nemam pojma kaj bi moglo biti. Sad im vec 2 dana nisam hranu dala jer vidim da gozbu imaju dok neonka ugine. Čekam i nadam se da bude sad sve ok -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2010, 09:22:07 prijepodne »
Hajdemo ovako, ispuni upitnik o zdravstvenom stanju riba koji se nalazi ispod moga posta a uz to nam opiši kako su izgledale te neonke pred smrt (da li su imale prekinutu plavu liniju, nekakve točkice, čireve, da li su bile mršave i dr.) Također nas zanima kakav je sada trbuh botiji (nakon ovih nekoliko dana i da li su možda nakostriješene ljuske) a također napiši sve ostalo što smatraš da je bitno kako bismo mogli točno vidjeti što je problem u tvom akvariju.

Također bi jako dobro došle fotke eventualno bolesnih riba (malo veče od onih koje si več poslala). Pozdrav.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2010, 13:56:15 poslijepodne »
Evo sad cu ispuniti. Samo da napomenem da je danas u noci opet jedna neonka uginula. Simptoma nema nikakvih, normalne su kao i do sad. Samo kad se ujutro upale svijetla vidim jednu manje. I kako ju jedu ostale ribe. Vec im 2 dana nisam hranu dala zbog toga jer kad se svijetlo upali ribe skoro pa i da nema, samo glava i kosti. Ova botia se vjerojatno prezderala neonke >:( jer nema nakostrijesene ljuske niti joj je trbuh nije vise onakav. Danas cu staviti botiu u onu mrezu di se stavljaju male ribe pa da vidimo dal ce se ista dogoditi. Evo slika od danas. Voda je mutn jer sam im bas bacila tabletu na dno na mjesto di sam fotkala.

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, RIO 180
-   temperatura, 24-25
-   parametri vode (ako se znaju), ph:7,5, no2 i no3 su skoro na nuli, kh je 12. (ovi parametri su isti zadnja 3 mjeseca)
-   vrijeme od pokretanja akvarija,5mj
-   kad su useljene prve ribice, mjesec dana nakon pokretanja
-   period i količina mijenjanja vode svakih tjedan do dva tjedna 25L

FILTER:
-   tip i marka filtera RIO 180 unutarnji filter
-   način i periodi čišćenja svaki mjesec u akvarijskoj vodi
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) ne
OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje ima
-   grijač ima
-   pumpa za zrak nema
-   CO2 sustav – nema
-   kemija? FFM prilikom mjenanja vode, EC i profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 4 corya, 2 anicstrusa, 1 botia, 5 crvenih neonki, 2 sijamska algojeda, 10 malih jack dempsey ciklida (3cm i manje) koji cekaju preseljenje
-   starost ribica nepoznata, ali sve ribe su bile odrasle kad sam ih kupila, osim jacka
-   ima li potencijalnih „terorista“ botia
-   hranjenje – koliko i što 6 dana u tjednu, hrana ulisticima, tableta, spirulinatableta, ponekad neko kuhano povrce. ne hranim pretjerano

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) 10 malih jack dempsey ciklida
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) površina vode je opet malo masna, nakon što sam jucer promjenila 50L, al pretpostavljam da je to zbog ove neonke

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...nema nikakvih promjena, ponašanje je sasvim normalno kod svih riba, osim što svako jutro uočim jednu mrtvu neonku
-   kad su se simptomi prvi puta uočili prije tjedana dana
-   pokušaj liječenja, čime nema
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? oko 10
-   stanje ostalih stanovnika odlično

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 06, 2010, 14:23:51 poslijepodne »
Neonke i botia izgledaju vrlo lijepo i zdravo te se vidi da zaista njeguješ akvarij i paziš na svoje ribe ali...

U akvariju imaš 10 ribica koje spadaju među vrlo agresivne ciklide koji se u prirodi normalno hrane sa ribicama, žabama, insektima i dr. Čak ciklidaši upozoravaju da odrasle ribe moraju biti same u akvariju i to samo jedan par jer su toliko agresivne da znaju poubijati druge ribe.

Moguće da je problem slijedeči: Uginula je jedna neonka i tada su grickajuči je ciklidi okusili krv i meso pa od tada svaku noč kreču u lov...

Mislim da je problem u tim tvojim ciklidima koji su zbog svoje agresivnosti i borbenosti i dobili ime po poznatom američkom boksaču...

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 06, 2010, 14:49:17 poslijepodne »
Da znam za odrasle, ali ove ribe mislim da imaju 2 mjeseca. Najmanje je velika centimetar i pol, tako da ni jedna od njih nije veca od neonke.  I one same bježe od straha dok ova botia napada. A oni cak i najmanje jedu tu neonku od ostalih riba :D Hm, danas cu onda njih staviti onu mrezicu kao kotilicu pa cemo vidjeti ujutro. Jer stvarno neznam kaj bi ostalo moglo biti problem.