Srpanj 27, 2025, 20:04:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sijamski algojed - problem na glavi  (Posjeta: 3923 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zdgrunf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Sijamski algojed - problem na glavi
« u: Kolovoz 29, 2010, 16:11:03 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 95L
-   temperatura, 26°C
-   parametri vode (ako se znaju), Ph 7,6; NO3 između 25 i 50 mg/l; NO2 0; GH 15°d; KH 15°d
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 5 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice, nakon mjesec
-   period i količina mijenjanja vode; pola vode tjedno

FILTER:
-   tip i marka filtera Eheim 2213
-   način i periodi čišćenja , mjesečno u akv. vodi
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) eheim supstrat pro+keramika+vata, nemam ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje jedan mangrov panj
-   grijač - imam, 26°C
-   pumpa za zrak - imam, ali je ne koristim trenutno zbog CO2
-   CO2 sustav – kakav - DIY
-   kemija? makro+mikro + EC

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka, zelene neonke 6 kom, 1 ancistrus, 3 sijamca, 1 betta mužjak, 3 octocinclusa,
-   starost ribica, ne znam
-   ima li potencijalnih „terorista“ - betta
-   hranjenje – koliko i što - listići jednom dnevno + tableta za ribe dna

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema), nove biljke su ubačene, tek sam došao s godišnjeg pa sam krenuo intenzivnije s izmjenama vode + FFM
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nema

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... - sijamac ima nešto što mi nalikuje rani na glavi, roze je boje, izgleda ispupćeno. Prijmećeno je jutros i od tada se skriva među biljkama
-   kad su se simptomi prvi puta uočili - danas
-   pokušaj liječenja, čime - ništa još
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? - uginuća nema mada je za vrijeme godišnjeg nestalo 4 neonke, 1 ribica je bolesna
-   stanje ostalih stanovnika - OK

Molim vas za pomoć, ovaj sijamac izgleda ranjeno ili bolesno, skriva se od ljudi što prije nije radio tako da mi ga je teško fotografirati. Ne znam da li to ima veze s godišnjim, tu sam desetak dana i to nisam do danas primjetio - nema šanse da je to bilo jučer na njemu. Bojim se da to ima veze s bettom koji na površini vode kao da pravi gnjezdo od mjehura zraka, a nemam ženku za njega.

Molim savjete i svima hvala

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Sijamski algojed - problem na glavi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2010, 16:56:30 poslijepodne »
Ja dok sam imo betana , jedno vrijeme mi je svaka 2-3 dana uginula ribica prvo 3-4 mj ništ a onda nakomad  ,moj zaključak je bio otkad je betan izvađen iz akvarija nibice prestale ugibat

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2010, 17:21:51 poslijepodne »
Bilo bi dobro da sijamca izdvojiš u karantenu i liječiš nečim protiv gljivica i bakterija. A neonke nisu nestale same od sebe - uginule su zbog nečeg..
u mom akvarju su se ancistusi i sijamac cijelo vrijeme svađali i otimali oko hrane.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2010, 09:23:31 prijepodne »
Pozdrav zdgrunf,

Ne znam koliko si dugo bio na godišnjem i koliko dugo nisi mijenjao ribe te tko ih je i koliko mnogo hranio ali ovi simptomi nastaju kada se pokvari kvaliteta akvarijske vode. Kod tvoje ribe se vide simptomi infekcije bakterijama iz road aeromonas koje izazivaju pojavu otvorenih čireva crvenkaste boje, mada se vrlo rijetko ovo oboljenje javlja kod sijamaca ipak je moguće.

Ti si prvi korak u liječenju već napravio, odnosno, odmah si krenuo sa zamjenom vode i popravljanju kvaliteta vode sa FFM-om...
Drugi koraj jeste izdvajanje ribe u karantenu (obavezno poklopljena jer sijamci vole sikočiti napolje) te započeti liječenje sa antibioticima Serinim "Bactopur DIRAEC-om" ili sa JBL-ovim "Furanol 2".
S obzirom da se radi o ozbiljnoj bolesti koja u lošoj vodi postaje i dosta zarazna, još koji dan u akvarijsku vodu ubaci duplu dozu FFM-a a par dana kada ne ubacuješ FFM ubaci vitamine da ribama pojačaš imunitet.

Također prati ponašanje i zdravstveno stanje drugih riba a iz filtera izvadi vatu jer se ona vrlo brzo začepi i zagušuje rad filtera i onda dolazi do pojave bolesti... Pozdrav i sretno.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2010, 09:27:30 prijepodne »
Puno ti hvala!
Javit ću novosti.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2010, 09:32:58 prijepodne »
Grumf ali nisi napisao kako je došlo do loše kvalitete vode (tko je hranio ribe, mijenjanje vode... dok si bio na godišnjem).

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2010, 10:36:28 prijepodne »
3 tjedna me nije bilo, hranilica je radila svoj posao jednom dnevno (eheim hranilica), dok vodu nije nitko mijenjao. Za to vrijeme nisam koristio CO2, zračna pumpa je bila stalno uključena.

Lokalni pet shop ima samo bactopur, bez nastavka direct - mogu li to koristiti ili da tražim dalje?

Hvala
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2010, 10:40:04 prijepodne od zdgrunf »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2010, 10:44:44 prijepodne »
Bakterija iz roda aeromonas je bakterija koja inaće živi u akvarijskoj voda ali se počne abnormalno razvijati kada se poklopi povišena temperatura vode i kada se pogorša kvaliteta akvarijske vode...

Bactopur je antiseptik i on ne bi izliječio ovu bolest osim ako se ne radi samo o površinskoj ogrebotini. Aeromonas samo ubijaju antibiotici i to Bactopur direct i Furanol 2. Dakle ako nema lokalni shop javi se nekome od akvarista iz zadra pa posudi od njih, znam da je viky iz zadra i da njen stari uzgaja ribe pa sigurno ima i antibiotika... Sretno.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 02, 2010, 11:22:39 prijepodne »
Evo update trenutnog stanja:

Nakon obilaska više trgovina došao sam do "zamjenskog" lijeka, aquafuran od Aquarium Munster - na njemu je istaknuto da liječi među ostalim i Aeromonas.
Držao sam se uputa, isključio CO2, isključio filter, ubacio 2 vrećice za 100l (ja imam cca 80L vode) + što sam po uputi napravio i kupku za oboljelog sijamca.
Sutradana je sijamcu bilo puno bolje, ta rana više nije bila roze boje nego je izgledalo više sivkasto/smeđa.
Nakon 2 dana, situacija je kao i prvi dan, rana izgleda loše, ponovno je roza. Jučer sam napravio ponovno kupku (2L akvarijske vode + 1 vrećica ljeka na pola sata) te sam ga vratio u akvarij.
Danas ću vidjeti nakon posla što je sad :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Rujan 02, 2010, 11:42:35 prijepodne »
ubacio 2 vrećice za 100l (ja imam cca 80L vode) + što sam po uputi napravio i kupku za oboljelog sijamca.

Dakle, u karantenu si usuo 1 g lijeka i dvokratno si ga kupao u kupki u kojoj si otopio 500 mg u 2 litre vode i držao si 30 minuta a zatim si vratio natrag u karantenu. Ako si ovako napravio sve je u redu.
Čuj ovo je ozbiljna i tvrdokorna bakterija pa lijeku treba više da ju ubije a koži neko vrijeme da se regenerira. Liječenje mora trajati 5 dana a onda ribu drži još par dana u friškoj vodi u koju si dodao duplu dozu FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina. Ako je nakon par dana oporavka rana i dalje otvorena i crvena predlažem da ribu izliječiš sa Bactopur Direct jer se radi o antibiotiku najveće koncentracije i najučinkovitijem.

Pošalji nam koju fotku i javljaj promjene, pozdrav i sretno.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 02, 2010, 20:10:07 poslijepodne »
Evo fotografija kako to izgleda danas, teško ga ja fotografirati jer je dosta živahan.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Rujan 03, 2010, 09:31:10 prijepodne »
Da, crvenilo se smanjuje ali je već trebalo potpuno nestati tijekom ovih 5 dana. Čuj ako danas nije nestalo crvenilo neka se odmori 2 dana i onda ipak Bactopur Direct jer je on jači i po meni bolji lijek.

Naš kolega je bolest izliječio sa JBL-ovim Furanolom u roku od 5 dana, evo ti fotka njegove ribe petog dana.
« Zadnja izmjena: Rujan 03, 2010, 09:37:41 prijepodne od 985plavi »

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2010, 10:10:39 prijepodne »
Lječenje sam počeo u utorak poslijepodne tako da će danas biti 3 dana. Navečer ću isprati filter, promijeniti pola vode, ubaciti duplu dozu FFMa, a sutra duplu vitamina.
Preko vikenda će biti 5 dana pa ću ivdjeti i javiti rezultate.

Hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2010, 10:23:53 prijepodne »
Ne zdgrunf, obavezno neka ribe bude 5 dana u antibiotiku a tek onda promjena sve vode pa dupla doza FFM-a a slijedeči dan vitamini.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 03, 2010, 10:44:13 prijepodne »
Ok. Po uputama nakon 3 dana palim filter, mogu li?
Supruga mi javlja da je danas ta rupa još veća.

Ne znam da li fotografija dobro polazuje, riba na tom mjestu nema kožu, da li to može biti bolest rupa u glavi ili nedaj bože riblja tuberkuloza?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Rujan 03, 2010, 11:05:45 prijepodne »
Ok. Po uputama nakon 3 dana palim filter, mogu li?
Supruga mi javlja da je danas ta rupa još veća.

Ne znam da li fotografija dobro polazuje, riba na tom mjestu nema kožu, da li to može biti bolest rupa u glavi ili nedaj bože riblja tuberkuloza?

Ako se rana širi te je i dalje crvene boje (bolje to ti provjeri kada se vratiš sa posla) tada bih svakako svajetovao da odmah prijeđeš na jači antibiotik (Bactopur Direct). Kontaktiraj članove foruma iz Zadra i netko će sigurno imati da ti posudi ili proda (jesi li kontaktirao našu kolegicu Viky ona sigurno ima ili njen tata).

Ali ako po povratku kući vidiš da se rana smiruje te da se smanjuje dio zahvačen crvenom bojom tada naspi još malo ovoga antibiotika u vodu i neka riba bude 5 dana u lijeku.

Ovo na fotografiji nije bolest "Rupe u glavi" niti Riblja tuberkuloza.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 03, 2010, 11:22:08 prijepodne »
Ja sam ti u Zagrebu :) Drugi akvarij je u Zadru, a taj nema problema.

Evo zvao sam valjda sve trgovine u Zagrebu i nitko nema Bactopur direct osim Tukana koji je i dobavljač za taj lijek - oni imaju pakiranje od 100 tableta :(
Zvao sam Aqua-terru, Vili, Pet shop, Zoo city, Belugo.

update: na stranici od sere nema ni traga više manjem pakiranju bactopur directa, najmanje je od 100 tableta tako da nemam izbora.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Rujan 03, 2010, 11:25:48 prijepodne »
Ja sam ti u Zagrebu :) Drugi akvarij je u Zadru, a taj nema problema.

Evo zvao sam valjda sve trgovine u Zagrebu i nitko nema Bactopur direct osim Tukana koji je i dobavljač za taj lijek - oni imaju pakiranje od 100 tableta :(
Zvao sam Aqua-terru, Vili, Pet shop, Zoo city, Belugo.

update: na stranici od sere nema ni traga više manjem pakiranju bactopur directa, najmanje je od 100 tableta tako da nemam izbora.

Onda uzmi JBL-ov Furanol 2 ima ga u svim pet centrima te malo pojačaj dozu i rješit češ problem sa njime kao i pericap sa foruma.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #18 u: Rujan 04, 2010, 00:26:29 prijepodne »
Trebalo bi kupiti zajedno više ljudi  i podijeliti taj paket od serinog baktopur direkta jer koliko sam pročitala imaju dosta dugi vijek trajanja (4 godine) i u čvrsto zatvorenoj bočici na tamnom i hladnom mjestu bi trajali. Čak komadno ispadne jeftinije nego ono malo pakiranje. Ja za sada imam, ali kad bude pri kraju nije loša opcija.

Drugo...možda bi onda antibiotska hrana sa istim antibiotikom (sera baktotabs) djelovala ako ga nema u vodi.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 06, 2010, 10:29:00 prijepodne »
Nažalost, sijamac je eutaniziran.
Rana se uduplala i zahvatila oko i usta tako da nisam imao više srca to gledati. I dalje je bila roza s crvenim krvavim dijelovima. Ležao je nepomično u uglu, nije jeo. Nisam imao volje fotografirati kako je to izgledalo.

Krenuo sam poboljšati vodu po receptu od 985plavi - onaj recept od 7 dana korištenja FFM-a i vitamina.

Sad malo o ljekovima.
Pretražio sam sve i svašta i vjerovali ili ne Furanola 2 nema, a baktopur direcz samo u pakovanju od 100 tableta i to samo kod Tukana.
Razgovarao sam s veterinarima koji su mi na spomen imena Furanol samo rekli da su furanoli zabranjeni u RH. Furanol 2 bi trebao biti zamjena za "obični" furanol koji sadrži furanol , no nisam ga uspio naći.

Zamjenski ljek zbog kojeg ovo i pišem je dostupan svima nama u veterinarskim apotekama i zove se EGOCIN 5%, a proizvodi ga Krka. To je prašak, pakovanje je 25g i košta 10kn.
Na samom ljeku nažalost nema uputa za doziranje kod akvarijskih ribica, no veterinar mi je pročitao dio iz neke knjige koji govori o korištenju Egocina u ribanjcima. Na kraju smo se odlučili na doslovno par (2-3mg) u malo akvarijske vode te natopili smo tabletu za ribe dna u tu otopinu.
Cilje je da riba pojede tabletu i tako unese ljek u sebe jer se tako koristi kod ostalih životinja - stavlja se u vodu za piće.

Nažalost sve ovo je bilo prekasno za mog sijamca, no nadam se da će ovo nekom pomoći.

Pozdrav

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Rujan 06, 2010, 10:44:44 prijepodne »
Žao mi je tvoje ribe a posebno jer je uginula zbog neozbiljnosti distributera koji ne opskrbljuju Pet shopove.

Glede veterinara, na žalost, večina mojih kolega slabo je ili nikako upoznata sa akvaristikom a što potvrđuje i ovaj podatak da su "Furanoli zabranjeni u RH". Naime lijek JBL-a "Furanol" je antibiotik kojemu je aktivna tvar „Nifurpirinol“ a ne "Furanol"...

Sve u svemu hvala na korisnim informacijama i sretno.
« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2010, 10:56:53 prijepodne od 985plavi »

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 06, 2010, 10:48:14 prijepodne »
@985plavi
možda nisam dovoljno precizno napisao, furanol je u JBL Furanol lijeku i njega više nema na tržištu. Zamjena ja JBL Furanol 2 koji ne sadrži furanol, no badava kad ga nema u trgovinama :(

Što se tiče distributera, što reći kad kod njih na stranici je još uvijek Furanol, a dvojka se uopće ne spominje. Po pitanju Sera proizvoda situacija je još gora, na službenim stranicama se uopće ne spominje da postoji distributer za RH, barem ja to nisam našao.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2010, 10:56:21 prijepodne »
U lijeku koji je prije bio na tržištu (Furanol), aktivna supstanca je bila „Nifurpirinol“ ali je sada u Furanolu 2, natrij-nifurstyrenat dok je u Serinom Bactopur direct i dalje „Nifurpirinol“ u duplo večoj dozi neko je bio kod Furanola...