Srpanj 19, 2025, 11:06:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kupujmo hrvatsko?  (Posjeta: 11713 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #75 u: Svibanj 31, 2005, 09:34:00 prijepodne »

Ljudi, molim Vas da ovo završimo bez daljnjih prepirki, mislim da je u ovih par stranica rečeno-ako ne sve-onda dovoljno i da bi se jednostavno trebali skulirati i distancirati...Palo je puno i previše teških riječi, neke su izazvale nove, nove još novije i tako bi se moglo ,al zbilja , do kraja interneta...nema smisla...

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #76 u: Svibanj 31, 2005, 16:44:00 poslijepodne »

Ljudi, molim Vas da ovo završimo bez daljnjih prepirki, mislim da je u ovih par stranica rečeno-ako ne sve-onda dovoljno i da bi se jednostavno trebali skulirati i distancirati...Palo je puno i previše teških riječi, neke su izazvale nove, nove još novije i tako bi se moglo ,al zbilja , do kraja interneta...nema smisla...

lol, na kraju ce ipak lokot sjest na topic

Ma znam kako se osjecas i da si u poprilicno glupoj situaciji i pardon oko toga al' vidis da me proziva sve u 16 naziva imenima i poslije kaze da sam JA taj koji vrijedja i njega pateticno pokuzava zastrasiti.. Odgovorio sam mu i tu i tamo da to procita sto prije jer lik je toliko nabrijan da u svojoj glavurdi ni ne kuzi da to sto sam u afektu pisao jos Thu Aug 19, 2004 3:22 pmnit nije islo njega nego Sebu s kojim sam kasnije izmjenio par mejlova isve ispalo OK..

u biti tu je cijeli post s RC

Re: Jadnik

quote:

Jadran wrote on 05/30/2005 05:59 PM:
Zamislite, on je toliko strašan da æe doæi mene usput prebiti. Koji jadnik kad se ovako preko neta prijeti. Ja prije taj njegov post nisam vidio. Još da stvar bude bolja on æe mene prebit jer nisam istomišljenik s bluom u vezi AKVARISTIKE. Zamisli bitne stvari na svijetu! . Takvi su mi tipovi koji se preko neta prijete zaista za umrijet od smijeha.

ti si decko malo opterecen jelda?, daj pogledaj malo datum kad sam ja to pisao prije nego sto se pocnes puhat i prozivat me jer tebe to nije uopce ni islo magarcino jedna... I tesko mi puca ku*ac za tvoje i mirabelove kombinacije....

Vise mi se cini da si ti opterecen kad se sluzis svim forumima kako bi nekog zastrasio i uvrijedio. Jadno.

Mislim grci se bezveze i uopce ne kuzi sto sam mu reko... koda mene boli briga za njegov akvarij i ko je bolji akvarist, debakl!! Ja njemu prijetio i haha kaoon bi se trebao bojati, haha?? Ma di sam mu a rekao?? Jucer dok sam iscito kak me popljuvo iz cista mira sam malo i puko, ali ovo sad je vec smjesno.. nema obraza rec da je zabrijao pa nastavlja kakat..

sto se mene tice ova prica je zavrsena

pozdrav,

Mario

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #77 u: Svibanj 31, 2005, 23:04:00 poslijepodne »

ma...znate kaj ja mislim...ovaj internet je zlo..al fakat... da svi
sjedimo na pivčugi, sterali bi fino jedan drugoga u kxxxc kad bi nam
nekaj smetalo , zavrtili rundu i tak svaki put i skupa bandere do
doma glavama brojali i drugi dan niko na nikog ne bi bio ljut,
nabrijan, živčan ili ne znam kaj..a dok se ovako "razgovaramo" preko
ovih mutavih ekrana- nema smijeha, nema onih prvih reakcija
zajebancije, nema ...ma...ničeg što čini normalnu konverzaciju..i tak
se od jednog zareza ili nedostatka jebxxxx smajlića dogodi masa
bespotrebih pixxxx... ( inače nisam ovak prost) , a ja sam ih se bome nagledao i nasmirivao i naispravljao u ove ...2 i pol (majko mila)
godine kako sam admin na forumu ( od početka, jel..) - i tu ne
mislim samo na stvari vezane uz ovu raspravu..svako malo pa opet netko
zabrije na agresivu ...

bed

fakat mi je to više malo.....bzvz....

naknadna napomena nakon par min- ovo gore je malo off topic, ali
ipak malo povezan sa svim ovim , ali i sa svim postovima koji krenu u
neku prepirku ( a ima ih svako malo) i tam gore nema ništa određenog,
samo tok misli i malo mi je blesavo jer imam osjećaj da ću se skoro
počet i sam sebi ispričavat i zaključak za kraj - ljudi- 2 puta
pročitat, 3 puta razmislit, jednom napisat... neke riječi ostanu , čak
i ako se topic izbriše/ moderira / izgubi u masi drugih poruka...

ajd laku noć Vam svima želim...

Edited by: Vedran

Offline veseli

• Novi član
  • *
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #78 u: Lipanj 03, 2005, 22:20:00 poslijepodne »
Koliko puno teksta i koliko puno žuči. Pravi rat.

Ja se naravno ne želim opredjeljivati ni za jednu stranu, ali kako su uzgajivači klauna spomenuti u više navrata moram napisati nekoliko elaboracija:

Meni je također onemogućen pristup ER-u, naravno nitko mi to nije obrazložio, niti me upozorio, a koliko sam upoznat ni drugi članovi ER-a nisu o mome izbacivanju obaviješteni što bi također bio red. Srećom vidim da su neki prisutni ovde, a koliko shvaćam i ostali članovi ER-a čitaju i ovaj forum pa neće biti problema da nastavimo povremenu komunikaciju.
Priznajem da nisam pročitao nikakva pravila ER-a kao što nisam ni pravila ovoga niti drugih foruma jer za to nemam vremena, a niti me baš puno briga za vaša pravila, podrazumijevam da će me netko upozoriti ukoliko nešto zgriješim. Sada sam prilično detaljno pročitao cijeli ovaj post ali i dalje nisam našao razlog zašto bi mi pristup na ER bio uskraćen. Naime, sve što je napisano iza imena veseli uvijek sam ja napisao, a priključivao sam se na Internet i pregledavao forum sa brojnih kompjutera (kući, na poslu, s Mićinog, kada bi otišao na put onda s raznih kompjutera…). Kroz zadnjih nekoliko godina moj se kompjuter više puta dograđivao i reinstalirao, kompjuter mog partnera Miće možda i desetak puta. Za razliku od većine nisam kompjuteraš pa po logici stvari i ne moram znati što je IP adresa, ali jako dobro znam što je lažno predstavljanje i to pravilo sigurno nisam prekršio. Ukoliko je (koliko razumijem) pravilo da pravilo lažnog predstavljanja znači da se uvijek forumu moramo pristupati sa istog kompjutera onda je to pravilo čista glupost – molim nekoga da mi pojasni što je IP adresa.

Glede cijena klauna i općenito našega biznisa:
Više godina pomalo slažemo kockice u smjeru mrjestilišta tropskih morskih riba. Jedan prilično dugotrajan istraživački rad na okupljanju matica i svemu drugom potrebnom za zaokruživanje cijelog biznisa. Prema našim kalkulacijama ovaj biznis mogao bi pozitivno funkcionirati uz stabilnu proizvodnju od cca 18000 ocelarisa (percula) godišnje + 5 -10000 komada godišnje drugih klauna, ali i drugih riba, školjki, kozica, … Trenutno smo u poziciji da je osnova proizvodnje (proizvodnja ocelarisa) praktično riješena, a ostalo stidljivo istražujemo. Uspješnost ovoga biznisa odrediti će mogućnosti buduće prodaje i to naročito u okvirima evropskih zemalja. Naravno tržište je veliko i na neki način gladno, ali tek kroz pokušaje plasmana klauna trebamo saznati koliko ćemo ih u Evropi moći prodati i po kojim cijenama.
Ofanzivniji nastup stalno odgađamo pokušavajući prije prvih pravih kontakata «uskladištiti» najmanje 5-6000 komada raznih generacija kako bismo bili u stanju pozitivno odgovoriti na svaki upit. Sve ovo pišem prilično opširno samo kako bi svi zainteresirani shvatili kako za uspješnost našega biznisa hrvatsko tržište (procijenjeno na 50-ak riba godišnje) baš ništa ne znači. Toliko ništa da što se mene tiče mogao bi vam odm
Pozdrav,
veseli

Offline Neno_B

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #79 u: Lipanj 03, 2005, 22:55:00 poslijepodne »
Ja sam se probao logirati, dobio e-mail, prošlo je skoro pa mjesec dana i ništa.
Valjda sam i ja nešto zgriješio

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #80 u: Lipanj 05, 2005, 23:53:00 poslijepodne »

Veseli

Ja sam dao covijeku tvoj broj telefona,klauni su uginuli jer su bili premali i nesposobni za prezivljavanje u pravom reef akvariju,to sto su uginuli nema veze sa mnom.I da ja sam ih prodao par bloka dalje,ne znam kakve veze ima da li ih dam par bloka od tebe dalje,u Zagreb ili u New York.Ili se bavis veleprodajom ili maloprodajom,ako se bavis jednim i drugim to moras prije reci ljudima jer se ja ne bi onda uopce zafrkavao sa time jer ne zelim da ispadam prevarant pred ljudima.Razlog zbog kojeg sam uzeo klaune je da propagiram Hrvatski uzgoj jer su bili preskupi,zalosno je da mogu nabaviti uzgojene klaune izvana i da me oni dodu jeftinije sa svim troskovima nego ovi sto se na tkz veleprodaji prodaju kod nas.Ali sam ipak odlucio uzeti ribice od tebe iz principa,medutim onoga momenta kad si ih ti poceo prodavati po istoj cijeni to onda nema smisla,pa tko je blesav da ih uzme za skuplje ako ih moze nabaviti vrlo jednostavno jeftinije,nitko.

Ja ih od tebe vise necu uzimati a vjerujem ni vecina ostalih ozbiljnijih musterija,osobno to smatram vrlo losim za posao jer ces se sada morati zafrkavati na malo a to je bez veze.Europu po tim cijenama mozes zaboraviti,uzgojeni klauni vani u trgovinama dodu oko 12-14 eura i to u skupim ducanima,u prosijeku se uzgojeni klauni na veliko prodaju po 5 eura,racunajuci da na uvoz iz Hrvatske jos moraju placati i porez te uvozne troskove ti da bi konkurirao moras spustiti cijenu na maximum 3 eura.Takoder i Italijani,Nijemci,Francuzi te Holandezi imaju svoje uzgajivacnice klauna sa kojima se ne mozes ni uspopredivati,samo De Jong ima multimilijunsku (u eurima) vrijednu uzgajivacnicu tropskih morskih riba i invertebrata,to su toliko razvijena postrojenja sa uhodanim kupcima da je smijesno ista tu pokusavati,i klaun je kod njih 4 eura,uzgojeni naravno,divlje uvezeni je 2 eura,plus popusti na kolicinu.Sto je najgore i Cesi su usli u uzgoj klauna i sad ih i oni imaju,svi znamo koliko je ceska riba jeftina i kvalitetna,sto se tice posla sa akvarijskim ribicama Cesi su vrlo razvijeni i njih je jako tesko nadvladati.Na kraju svega,klaune uzgaja veliki broj hobista,sa danasnjim plankton i phyto reactorima koji dodu oko 200-500 eura u trgovinama uzgoj klauna je kikiriki.Ti hobisti prodaju ili mijenjaju svoje klaune lokalno te potraznja za klaunima sigurno nije velika da bi se bilo kom ozbiljnijem kupcu iz Europe isplatilo zafrkavati sa nekim uvozom iz Hrvatske,naravno po tvojim cijenama.Jedino ako ne mislis njima davati po 2 eura a nama po 15.

Tvoja jedina sansa je Hrvatska,sve je to naravno moje misljenje i zelim ti srecu u proboju na Europsko trziste.

Baniran si sa ER-a iz gore navedenih razloga,ostali koji su maknuti su davali neke glupe mailove bez ikakvih informacija,mailovi tipa [email protected] i slicno,neda mi se uopce zafrkavati sa takvim clanovima.

Za kraj,ja imam,po mojem misljenju dobar akvarij sa klaunima,ima ih 8 unutra i to je puno,izjava da se stavi stotinjak klauna u jedan reef akvarij je nebuloza i takve stvari se rade samo po sajmovima za akvarije koji su u funkciji 3 dana i sluze za prevaru pocetnika i ljudi koji se ne razumiju u morsku akvaristiku,ja se ne bavim time.

Evo ti moj akvarij sa klaunima ,vjerujem da je dobar a klauni su unutra najmanje bitni

Edited by: Vedran

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #81 u: Lipanj 06, 2005, 09:25:00 prijepodne »

nisam ništa brisao, samo sam slike razmaknuo da se post suzi

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #82 u: Lipanj 06, 2005, 10:40:00 prijepodne »
Akvarij je dobar što jes', jes' .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Sheep

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #83 u: Lipanj 06, 2005, 11:13:00 prijepodne »
bome jes'

zanimljive rasprave, hoćemo još nastavaka

vjerna pratiteljica ove odlične sapunice

5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline veseli

• Novi član
  • *
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #84 u: Lipanj 06, 2005, 11:47:00 prijepodne »

Veseli

Ja sam dao covijeku tvoj broj telefona,klauni su uginuli jer su bili premali i nesposobni za prezivljavanje u pravom reef akvariju,to sto su uginuli nema veze sa mnom.I da ja sam ih prodao par bloka dalje,ne znam kakve veze ima da li ih dam par bloka od tebe dalje,u Zagreb ili u New York.Ili se bavis veleprodajom ili maloprodajom,ako se bavis jednim i drugim to moras prije reci ljudima jer se ja ne bi onda uopce zafrkavao sa time jer ne zelim da ispadam prevarant pred ljudima.

Nema govora o varanju ili nevaranju. U trgovini je sve dozvoljeno. Nama ne paše da netko izdaleka prodaje naše klaune u Splitu. Ni pod kojim komercijalnim uvjetima. Svi splitski morski akvaristi znaju za nas ili će u kratkom roku saznati i ne želimo davati nikome nikakvu proviziju, rabat ili slično za prodaju po Splitu. Dalje, čovjek je do nas došao nakon što je telefon dobio od jednog mog prijatelja koji mu je montirao rasvjetu iznad akvarija, naravno da nisi kriv što su ti klauni krepali, također ne stoji objašnjenje da su uginuli jer su bili premali za preživljavanje u pravom reef aquariju.

Razlog zbog kojeg sam uzeo klaune je da propagiram Hrvatski uzgoj jer su bili preskupi,zalosno je da mogu nabaviti uzgojene klaune izvana i da me oni dodu jeftinije sa svim troskovima nego ovi sto se na tkz veleprodaji prodaju kod nas. Ali sam ipak odlucio uzeti ribice od tebe iz principa,medutim onoga momenta kad si ih ti poceo prodavati po istoj cijeni to onda nema smisla,pa tko je blesav da ih uzme za skuplje ako ih moze nabaviti vrlo jednostavno jeftinije,nitko.

Mi godinama pokušavamo nabaviti klaunove. Zapravo jedini pošteni koje smo nabavili su jedan par Mislavovih, jedan par od jednog splitskog aquariste, jedan Brankov par i jedan par dobavljen nedavno od Sipolovca. Uz ova četiri para imamo još četiri koja su nastala na način da kupimo dvadestet ili pedeset riba od nekog našeg uvoznika od čega nam preživi jedna ili nijedna. Kad bi računali koliko nas je koštala svaka od tih riba ispalo bi da je od zlata. Sam si se opekao na lošem uvozu više puta. Stalno smo zainteresirani za nabavu, naka neko dobavi 5-6 parova platit ćemo svakoga po 100 eura. Samo da budu zdravi, veseli, odrasli, parovi, u dobroj kondiciji, i da prežive 30 dana od dana isporuke.

Ja ih od tebe vise necu uzimati a vjerujem ni vecina ostalih ozbiljnijih musterija,osobno to smatram vrlo losim za posao jer ces se sada morati zafrkavati na malo a to je bez veze.Europu po tim cijenama mozes zaboraviti,uzgojeni klauni vani u trgovinama dodu oko 12-14 eura i to u skupim ducanima,u prosijeku se uzgojeni klauni na veliko prodaju po 5 eura,racunajuci da na uvoz iz Hrvatske jos moraju placati i porez te uvozne troskove ti da bi konkurirao moras spustiti cijenu na maximum 3 eura.Takoder i Italijani,Nijemci,Francuzi te Holandezi imaju svoje uzgajivacnice klauna sa kojima se ne mozes ni uspopredivati,samo De Jong ima multimilijunsku (u eurima) vrijednu uzgajivacnicu tropskih morskih riba i invertebrata,to su toliko razvijena postrojenja sa uhodanim kupcima da je smijesno ista tu pokusavati,i klaun je kod njih 4 eura,uzgojeni naravno,divlje uvezeni je 2 eura,plus popusti na kolicinu.Sto je najgore i Cesi su usli u uzgoj klauna i sad ih i oni imaju,svi znamo koliko je ceska riba jeftina i kvalitetna,sto se tice posla sa akvarijskim ribicama Cesi su vrlo razvijeni i njih je jako tesko nadvladati.Na kraju svega,klaune uzgaja veliki broj hobista,sa danasnjim plankton i phyto reactorima koji dodu oko 200-500 eura u trgovinama uzgoj klauna je kikiriki.Ti hobisti prodaju ili mijenjaju svoje kla
Pozdrav,
veseli

Offline Mislav1

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #85 u: Lipanj 06, 2005, 12:26:00 poslijepodne »

Veseli, malo off topic, spomenuo si da imate namjeru mrijestiti kozice i druge vrste riba.

Koje si kozice mislio mrijestiti? Ja sam imao par Stenopusa hispidusa koji su se stalno mrijestili, ali larve nisam ni pokušao uzgojiti jer nisam imao uvjeta ni hrane. Inače mislim da je jednostavno dobiti kozice da se mrijeste jer su dvospolci i jedanput jedna, a drugi put druga igra ulogu mužjaka odnosno ženke, ali koliko sam čitao vrlo je teško podići larve do veličine s kojom mogu u prosječnom akvariju preživjeti.

Na koje druge ribe si mislio, isto vrste klaunova ili neke druge?

Offline blue

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #86 u: Lipanj 06, 2005, 16:58:00 poslijepodne »

Taj broj koji je dobio od montera rasvijete je izgubio i ja sam mu dao tvoj broj mobitela,mozes ga slobodno nazvati i provijeriti.

Ako klauni nisu uginuli zbog toga sto su bili premali,zbog cega su onda uginuli?

Tvoja izjava da sam ja opterecen reef akvarijima je malo smijesna,ja se bavim reef akvarijima i to mi je zadovoljstvo,prednost reef akvarija je sto je to naizgled dio prirode gdje se pokusava koliko god je moguce imitirati priroda te uvesti harmoniju koja ce pozitivno djelovati i na okolinu.Stavljanje 500 klauna u 140 litara vode i jos to reklamirati javno je ....tesko mi je naci pristojnu rijec,pa cu se izraziti samo sa katastrofa.Ne interesira te hrvatsko trziste ali bi stavio 500 klauna na Jelacic plac,dosta cudno.Pretpostavljam da te razlozi zbog kojih postoji vecina on line foruma ne interesiraju puno,razlozi kao humano ponasanje prema zivotinjama,ne prenatrpanost akvarija,ciste marketinske prevare,navlacenje ljudi na morske akvarije sa krivom predozbom,totalna nezainteresiranost za dobrobit ribica....itd itd.

Natrpati ribice nije neki problem,to vecina radi,ja radim obrnuto i smatram to dosta kvalitetnijim za razvoj i tretman ribica.

Kad si tako bogat ajde ti napravi akvarij od stotinjak tona za tune ,raze,morske pse usredSplita,ja da imam milion eura koliko treba za takav projekt mislim da bi mi to bila zadnja stvar na svijetuna koju bi potrosio lovu.Tu si stvarno opalio glupost bez veze.

Offline veseli

• Novi član
  • *
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #87 u: Lipanj 06, 2005, 22:00:00 poslijepodne »

Taj broj koji je dobio od montera rasvijete je izgubio i ja sam mu dao tvoj broj mobitela,mozes ga slobodno nazvati i provijeriti.

Ako klauni nisu uginuli zbog toga sto su bili premali,zbog cega su onda uginuli?

Znam samo što mi je čovjek rekao, da su krepali jer uopće nisu jeli jer im neke velike «nemani» u njegovom akvariju nisu dozvolile da dođu do hrane. To je ipak početničko objašnjenje, taj problem se lako prepozna i još jednostavnije prevaziđe ispravnim odabirom hrane koja te velike nemani ne bi interesirala. Bilo bi dobro da nam kaže je li u drugom pokušaju uspio, ili je harmonija njegovog akvarija uzrokovala nova ugibanja (i to od gladi).

Tvoja izjava da sam ja opterecen reef akvarijima je malo smijesna,ja se bavim reef akvarijima i to mi je zadovoljstvo,prednost reef akvarija je sto je to naizgled dio prirode gdje se pokusava koliko god je moguce imitirati priroda te uvesti harmoniju koja ce pozitivno djelovati i na okolinu.Stavljanje 500 klauna u 140 litara vode i jos to reklamirati javno je ....tesko mi je naci pristojnu rijec,pa cu se izraziti samo sa katastrofa.Ne interesira te hrvatsko trziste ali bi stavio 500 klauna na Jelacic plac,dosta cudno.Pretpostavljam da te razlozi zbog kojih postoji vecina on line foruma ne interesiraju puno,razlozi kao humano ponasanje prema zivotinjama,ne prenatrpanost akvarija,ciste marketinske prevare,navlacenje ljudi na morske akvarije sa krivom predozbom,totalna nezainteresiranost za dobrobit ribica....itd itd.

Brdo gluposti. Zadnjih godina reef akvaristika iskristalizirala se kao globalni problem. Kompletni grebeni nestaju (ili bivaju devastirani) kako bi se reeferi širom bogatog dijela zemaljske kugle snabdjeli dovoljnom količinom organizama za njihove humane kućne harmonije. Iz perspektive riba i drugih morskih organizama vjerovatno ne postoji ništa nehumanije od reef aquaristike, predvođene raznovrsnim humanim forumima, koji ipak postoje iz uvijek komercijalnih razloga.

Kad se sa globalnog nivoa spustimo na nivo pojedinačnog reef aquarija onda se samo prisjeti koliko je raznovrsnih organizama u tvojim rukama krepalo, ili pak u kakvim su mukama krepali oni tvoji legendarni klauni. Koliko organizama mora krepati da bi od jednog početnika stigli do iskusnog reefera.

Što se pak tiče spominjanih klauna s Jelačić placa nisam ih bezveze nazvao veselom i sretnom družinom. Naše višegodišnje iskustvo definitivno govori u prilog pozitivnih socijalnih odnosa u velikim zajednicama. Što god su zajednice veće pojedinke izgledaju veselije i sretnije, a naprotiv svaki pokušaj da se iz zajednice izdvoji određena količina (često smo pokušavali izdvojiti neke naprednije nastranu..) riba dovodi do raznih poremećaja unutar te nove male grupe (20-30 riba) koji su u pravilu toliko snažni da izdvojenih 20-ak najvećih riba vrlo brzo u rastu i razvoju bude prestignuto od strane većine iz velike grupe. Neočekivano, ali istinito najsretniji su u velikim gustim zajednicama, a naravno tehničko-tehnološka pozadina mora im osigurati besprijekorne fizikalno – kemijske – zoo – sanitarne parametre sredine.

Natrpati ribice nije neki problem,to vecina radi,ja radim obrnuto i smatram to dosta kvalitetnijim za razvoj i tretman ribica.
Pozdrav,
veseli

Offline blue

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #88 u: Lipanj 06, 2005, 23:39:00 poslijepodne »

Velike nemani su tangovi,koje ima oko 90% morskih i reef akvarija,druga tura klauna je prezivjela jer si mu cuvao za njega primjerke dok nisu narasli da bi mogli prezivjeti samostalno u akvariju,a meni si dao 2 cm velike klaune.Inace ih ja cuvam dok ne narastu,kad su u reef akvariju to je jako brzo,i onda ih dam,duplo vece.Nazalost prvi put kad sam dobio klaune to nisam znao,da su toliko mali inace ih ne bi dao,nema smisla da ugibaju u akvarijima bez veze.Ljudi ne rade specijalno akvarije za male klaunice nego ih zele imati sa ostalim ribama,na zalost u takvim situacijama premali primjerci klauna su osudeni na propast.

A o ovom komentaru da se zadnjih godina reef akvaristika iskriztalizirala kao globalni problem stvarno nemam komentara,da li uopce znas o cemu pises,imas li kakve podatke o utjecaju reef akvarija na prirodu?

Da ti pomognem-godisnje se uveze za cijeli svijet oko 2000 tona kamenja i koralja iz cijelog tropskog podrucja za reef akvarije,a samo veliki koraljni greben iz Australije godisnje proizvede 50 miliona tona carbonantnih naslaga-u prevodu zivo kamenje i tvrdi koralji.Da li mozes izracunati koji je onda postotak kojeg reef akvaristi uzimaju sa grebena?negdje oko 0,0000000001 posto racunajuci samo Australijski koraljni greben.Da li znas da ce samo Maldivi,mala drzavica u tropima,ove godine unistiti 43 000 kubnih metra koraljnih grebena za izgradnju cesta?Da li znas koliko je El nino,koji je uzrokovan globalnim zatopljenjem a to globalno zatopljenje po mnogima dolazi zbog nase zapadne civilizacije,nasih auta,klima,kompjutora...-ubio koralja u tropima?Na milijarde,a u deset godina je npr izvezeno 400 000 tisuca euphyllia za reef akvarije,u prosijeku negdje oko par miliona koralja je u deset godina izvezeno za potrebe reef akvarija,pa izracunaj i tu postotak pa vidi koliki je utjecaj reef akvarista na unistavanje grebena.Da li znas da se vecinom,u 99% slucajeva za reef akvarije uzimaju mali primjerci koralja koji rastu sa strane maticnih kolonija i koji bi u 90 posto slucajeva ionako propali,kao sto znas u prirodi vrlo mali broj mladih jedinki prezivi mladost i dode do velicine glavnih kolonija,ti koralji se uzimaju i uzimanje tih koralja nema ama nikakav utjecaj na greben.Sa druge strane zbog jednostavnosti sakupljanja velika vecina izvoznika sama uzgaja koralje i ribice dolje na tropima te i na taj nacin taj minimalni imact na greben totalno neutraliziraju,ne samo to nego i ponovo od tih uzgojenih koralja naseljavaju unistene koraljne grebene.

To sto si gore napisao su teske gluposti koje nemaju veze sa nicim,samo da znas u zadnje vrijeme se kristalizira jos jedan problem koji bi mogao unistiti trope,osim povisenja temperature a to je pad carbonata u vodi,carbonati koji su glavni materijal za izradu svih tvrdih koralja i invertebrata sa carbonantnim kosturom,je drasticno opao i jednostavno koralji se vise nemaju od cega izgradivati,sve je to uzrokovano zapadnom civilizacijom,i ti i ja,i svatko tko koristi elektricnu energiju,benzin i sve ostale zagadivace smo isto krivi za propast koraljnih grebena,najmanji imapct tu ima reef akvaristika ,a cak naprotiv kupovinom koralja od uvoznika pomazemo ljudima koji zive na koraljnim grebenima da se educiraju te da novce koje zarade uloze u ocuvanje koraljnog grebena jer je to u njihovom interesu.Ustanovili su da bi prekidom izvoza iz tropskih krajeva nastala puno veca steta jer ti ljudi koji su ionako siromasni ne bi imali ni to malo sto dobiju od trgovine koraljima i ribama,a gladnom covijeku je zadnja stvar na pameti ocuvanje prirode i briga za koralje.

I za kraj,ja uzgajam koralje i uvozim uzgojene koralje u 90 % slucajeva,ta catalaphyllia sto vidis na gornjoj slici je jedan od par primjeraka u cijelom svijetu koja je dala mlade bebice u zarobljenistvu,to je svijetski uspijeh u reef akvaristicisa kojim je i Eric Borneman bio odusevljen i cestitao na uspijesnom razmnozavanju.Nadam se da znas tko je Eric Borneman.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #89 u: Lipanj 07, 2005, 08:32:00 prijepodne »

samo da znas u zadnje vrijeme se kristalizira jos jedan problem koji bi mogao unistiti trope,osim povisenja temperature a to je pad carbonata u vodi,carbonati koji su glavni materijal za izradu svih tvrdih koralja i invertebrata sa carbonantnim kosturom,je drasticno opao i jednostavno koralji se vise nemaju od cega izgradivati,sve je to uzrokovano zapadnom civilizacijom,i ti i ja,i svatko tko koristi elektricnu energiju,benzin i sve ostale zagadivace smo isto krivi za propast koraljnih grebena,najmanji imapct tu ima reef akvaristika

Zbog čega se to događa ( tj. di odlaze karbonati?) ?

Offline blue

• Punopravni član
kupujmo hrvatsko?
« Odgovori #90 u: Lipanj 07, 2005, 14:36:00 poslijepodne »

Isto kao i u akvariju,visak CO2

link na clanak- http://http://reefkeeping.com/issues/2004-09/eb/index.htm

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član