Velike nemani su tangovi,koje ima oko 90% morskih i reef akvarija,druga tura klauna je prezivjela jer si mu cuvao za njega primjerke dok nisu narasli da bi mogli prezivjeti samostalno u akvariju,a meni si dao 2 cm velike klaune.Inace ih ja cuvam dok ne narastu,kad su u reef akvariju to je jako brzo,i onda ih dam,duplo vece.Nazalost prvi put kad sam dobio klaune to nisam znao,da su toliko mali inace ih ne bi dao,nema smisla da ugibaju u akvarijima bez veze.Ljudi ne rade specijalno akvarije za male klaunice nego ih zele imati sa ostalim ribama,na zalost u takvim situacijama premali primjerci klauna su osudeni na propast.
A o ovom komentaru da se zadnjih godina reef akvaristika iskriztalizirala kao globalni problem stvarno nemam komentara,da li uopce znas o cemu pises,imas li kakve podatke o utjecaju reef akvarija na prirodu?
Da ti pomognem-godisnje se uveze za cijeli svijet oko 2000 tona kamenja i koralja iz cijelog tropskog podrucja za reef akvarije,a samo veliki koraljni greben iz Australije godisnje proizvede 50 miliona tona carbonantnih naslaga-u prevodu zivo kamenje i tvrdi koralji.Da li mozes izracunati koji je onda postotak kojeg reef akvaristi uzimaju sa grebena?negdje oko 0,0000000001 posto racunajuci samo Australijski koraljni greben.Da li znas da ce samo Maldivi,mala drzavica u tropima,ove godine unistiti 43 000 kubnih metra koraljnih grebena za izgradnju cesta?Da li znas koliko je El nino,koji je uzrokovan globalnim zatopljenjem a to globalno zatopljenje po mnogima dolazi zbog nase zapadne civilizacije,nasih auta,klima,kompjutora...-ubio koralja u tropima?Na milijarde,a u deset godina je npr izvezeno 400 000 tisuca euphyllia za reef akvarije,u prosijeku negdje oko par miliona koralja je u deset godina izvezeno za potrebe reef akvarija,pa izracunaj i tu postotak pa vidi koliki je utjecaj reef akvarista na unistavanje grebena.Da li znas da se vecinom,u 99% slucajeva za reef akvarije uzimaju mali primjerci koralja koji rastu sa strane maticnih kolonija i koji bi u 90 posto slucajeva ionako propali,kao sto znas u prirodi vrlo mali broj mladih jedinki prezivi mladost i dode do velicine glavnih kolonija,ti koralji se uzimaju i uzimanje tih koralja nema ama nikakav utjecaj na greben.Sa druge strane zbog jednostavnosti sakupljanja velika vecina izvoznika sama uzgaja koralje i ribice dolje na tropima te i na taj nacin taj minimalni imact na greben totalno neutraliziraju,ne samo to nego i ponovo od tih uzgojenih koralja naseljavaju unistene koraljne grebene.
To sto si gore napisao su teske gluposti koje nemaju veze sa nicim,samo da znas u zadnje vrijeme se kristalizira jos jedan problem koji bi mogao unistiti trope,osim povisenja temperature a to je pad carbonata u vodi,carbonati koji su glavni materijal za izradu svih tvrdih koralja i invertebrata sa carbonantnim kosturom,je drasticno opao i jednostavno koralji se vise nemaju od cega izgradivati,sve je to uzrokovano zapadnom civilizacijom,i ti i ja,i svatko tko koristi elektricnu energiju,benzin i sve ostale zagadivace smo isto krivi za propast koraljnih grebena,najmanji imapct tu ima reef akvaristika ,a cak naprotiv kupovinom koralja od uvoznika pomazemo ljudima koji zive na koraljnim grebenima da se educiraju te da novce koje zarade uloze u ocuvanje koraljnog grebena jer je to u njihovom interesu.Ustanovili su da bi prekidom izvoza iz tropskih krajeva nastala puno veca steta jer ti ljudi koji su ionako siromasni ne bi imali ni to malo sto dobiju od trgovine koraljima i ribama,a gladnom covijeku je zadnja stvar na pameti ocuvanje prirode i briga za koralje.
I za kraj,ja uzgajam koralje i uvozim uzgojene koralje u 90 % slucajeva,ta catalaphyllia sto vidis na gornjoj slici je jedan od par primjeraka u cijelom svijetu koja je dala mlade bebice u zarobljenistvu,to je svijetski uspijeh u reef akvaristicisa kojim je i Eric Borneman bio odusevljen i cestitao na uspijesnom razmnozavanju.Nadam se da znas tko je Eric Borneman.