Srpanj 08, 2025, 05:58:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Višak nutrijenata NE uzrokuje alge u biljnim akvarijima  (Posjeta: 34172 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hento

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Višak nutrijenata NE uzrokuje alge u biljnim akvarijima
« Odgovori #75 u: Rujan 14, 2010, 14:23:10 poslijepodne »
Ja mogu šišnut 14ppm u komadu u akvarij anytime i nikakvih problema...   ...jer sam sredio taj vražji co2 , imam ga dosta..

Opet kompliciraš...kako si ti tako super kad to možeš?  :D  ;)

Osjećam se prozvanim tu jer sam jednom prilikom jutarnjeg gnojenja šibnul dozu po4(10ppm-a) umjesto doze kno3. Dal su alge nastale? NE. co2 imam ali DIY, ne na bocu, nemam DC nit me trenutno briga kolko je co2 unutra. Gnojim 6,5 N, 4,6 K i 1,1 PO4 ppm-a dnevno + profito 11ml tjedno. Neda mi se računat kolko bi to trebako bit u ppm-ovima prek 2 tjedna. Alga mi se javi tu i tam green spot na staklu al to obično dok co2 slabi. Opet, skroz je zanemariva jer ju jabučari za dan-dva sliste a opet mi je fini pokazatelj da bi trebal smućkat co2  :D Ponekad šibnem i duplu dozu KNO3 dok vidim da fali.
Do ovog načina gnojenja nisam došel prek nekakvih točnih uputa ili preciznih mjerenja nego po ponašanju biljaka. Prve doze su krenule sa pps-pro načinom gnojenja, no kak se biljna masa povečavala tak se povečala i potreba za gnojenjem. Sad gnojenje prilično liči na EI, al da je čisti EI, nije. Alge su se na početku javljale, no kad su se biljke prilagodile i počele papati nutrijente algi više nije bilo.

Kolko ja vidim, dok se bilje prilagodi uvjetima akvarija možete gnojit kolko očete i algi nebude. Nemrete očekivat da postavu starom 2 mjeseca nebu algi. Promatrat biljke i ravnat gnojenje prema njima i njihovim zahtjevima, a ne se čvrsto držat uputa jer svaki akvarij ima svoje zahtjeve za gnojenjem.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #76 u: Rujan 14, 2010, 14:48:10 poslijepodne »
Pa to je bila šala hento...ne moraš se osjećat prozvanim.  ;)   :D

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Rujan 14, 2010, 14:51:01 poslijepodne »
Pa to je bila šala hento...ne moraš se osjećat prozvanim.  ;)   :D

a moral sam se nakak ubacit u temu, a nemrem citirat cannibala kad on isto pretjeruje s gnojenjem ko i ja :P

--- Koprivnica ---

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #78 u: Rujan 14, 2010, 15:17:27 poslijepodne »
pretjerat sa gnojenjem jednostavno ne možeš..čak i da ideš bez co2 (uz uvjet da ne luduješ sa rasvjetom), jer uz puno biljne mase, alge jednostavno nemaju prostora za manevar, ukoliko ima dovoljno hrane za bilje  ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #79 u: Rujan 14, 2010, 15:22:49 poslijepodne »
al da je čisti EI, nije

tu si u pravu, ne postoji čisti EI način, to je samo jedna preporuka kako gnojiti, svatko ga treba prilagoditi svojim uvjetima u akvariju (svjetlo, podloga, kvaliteta vode, količina co2, cirkulacija, količina flore i faune ... itd), izgleda malo previše nepoznanica, ali potrebno je samo promatrati biljke i vremenom sve sjedne na mjesto
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #80 u: Rujan 14, 2010, 15:31:02 poslijepodne »
Mislim da su ove alga-teme kao stvorene za jednu emisiju Na rubu znanosti.

Na rubu znanosti - Emisija je ubrzo postala vrlo popularna zbog polemiziranja neobjašnjivih, paranormalnih fenomena i misterija.
Wikipedija

Sorry na off-u nisam mogao izdržati. Slažem se da ovakve stvari odbijaju od akvaristike ali i imam razumjevanja za one kojima je to zabavno.
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2010, 15:36:33 poslijepodne od opijum »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Rujan 14, 2010, 16:15:14 poslijepodne »
Slažem se da ovakve stvari odbijaju od akvaristike ali i imam razumjevanja za one kojima je to zabavno.

čuj..da si barem pročitao i držao se nekih osnovnih ne znanstvenih smjernica iz ovog štiva ili bilo kojeg, koji uključuje kemiju u akvaristici, onda vjerojatno ne bi muku mučio sa ovim što imaš..
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48024.msg529445#msg529445

sorry na OT al moral sam  :)

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Rujan 16, 2010, 19:51:44 poslijepodne »

Baveci se akvaristikom dosao sam do zakljucka da je svaki akvarijum prica za sebe i da nijedna akvaristicka tvrdnja nije i apsolutna akvaristicka istina po sistemu drzi se toga i toga i zagarantovan ti je uspeh (u slucaju biljnih akvarijuma uspehom se, recimo, moze smatrati akvarijum bez algi).
Pa i sam Ibanez je napisao u svom clanku, citiram:

Citat:
Mnogo akvarista zaključuje da višak PO4 uzrokuje alge na temelju svojih zapažanja , tj. primjećuju da se razvoj algi smanjuje sa smanjenjem količine dodanog PO4 i isto tako nakon ponovnog dodavanja PO4 se alge pojavljuju.
.
Za onoga ko je zapazio ovo stvaranje algi u svom akvarijumu povezano sa povecanjem PO4 i nestajanje sa smanjenjem, PO4 je definitivno uzrok pojave koju posmatra u tom njegovom konkretnom akvarijumskom sistemu. Drugo je pitanje da li je povecane PO4 direktno i samostalno izazvalo pojavu algi ili u kombinaciji sa nekim drugim parametrima koji vaze za taj konkretni akvarijum ili, recimo, izazivajuci lancanu reakciju promena drugih parametara...

U tom smislu ni izjava, citiram:
Citat:
Višak nutrijenata NE uzrokuje alge u biljnim akvarijima
nije apsolutna akvaristicka istina. Teorijski ova prica je OK i verovatno vazi za veliku vecinu akva sistema, ali postoje i mnogobrojni primeri gde su akvaristi konstatovali da im je povecanje nutrijenata dovodilo do pojave algi i sa kojima su se uspesno izborili smanjivanjem dodavanja istih...

Ibanezova prica predpostavlja da u trenutku viska PO4 nema smisla razmatrati kompeticiju (borbu) za hranu izmedju biljki i algi jer algama svakako treba puno manje PO4 i da ako ukinemo visak PO4 samo ce mo naskoditi biljkama, a algama ce na trpezi svakako ostati njima potrebne mrvice PO4 da zive, rastu i razmnozavaju se. Iz ovoga se izvodi zakljucak da visak PO4 nije taj koji uzrokuje visak algi. Kao sto rekoh teorijski ova prica moze da drzi vodu i u prirodi u slozenim ekosistemima postoje mnogobrojni primeri gde se uzajamne brojnosti populacija razlicitih vrsta regulisu po ovom sistemu: "Slonu puno - hrane - Misu malo" i ako ukinemo visak ima da gekne slon, a ne mis.
I tako u stabilnim ekosistemima slonovi i glodari zive generacijama zajedno, hrane se za istom bogatom trpezom, povremeno se sexaju, radjaju mlade, rastu, umiru i svo vreme u priblizno istom brojcanom odnosu tako da na trpezi bude dovoljno i za velike slonove, pa i mrvica za male glodare...

Ali ova srecna prica o slonu i misu moze imati i sasvim drugi epilog....

U dalekoj Indiji (gde su godimana srecno ziveli slonovi i misevi) na svakih 48 godina dolazi do eksplozije glodara. U kratkom vremenskom periodu od par meseci populacija glodara se uvelicava desetinama hiljada puta. Do ove eksplozije dolazi bas zbog kratkotrajnog povecavanja kolicine hrane na trpezi. Nime, bambusi cvetaju svakih 48 godina i njihovi plodovi padaju na zemlju. To je idealna hrana za miseve koji pocinju da jedu kao ludi, maksimalno ubrzavaju svoj reproduktivni ciklus, izbacuju okot za okotom i slade se viskom hrane u obliko bambusovih plodova. Ali kada bambusa ponestane populacija glodara je toliko velika i oni prelazi na useve i sve ostalo jestivo i nejestivo i zderu sve. U ovom periodu populacija miseva jede vise nego sve ostalo sto zivi u Indiji. Pohara je tolika i nestaje hrane da umiru i slonovi i ljudi, a na kraju i pregladneli misevi. Za one malobrojne koji su preziveli sve se vraca u "normalu" za narednih 48 godina.

Ova prosirena prica o slonu i misu pokazuje kako u prirodi kratkotrajni skok koncentracije nutrijenata moze da izazove stravican disbalans sistema, ali i da se sistem naknadno moze vratiti u prethodno stabilno stanje.
Da vratimo ovu pricu u akvaristicke vode i znatno smanjimo prostorne i vremenske koordinate. Ako daleka Indija postane vas akvarijum, bambusi postanu PO4, misevi kao prostiji organizmi skloni ekspanzionom rastu postanu alge, a ljudi i slonovi nase lepe biljke, a godine postanu dani, onda je jasno da ova prica moze da se precrta i u akvarijum i da nagli skok PO4 (ili nekog drugog nutrijenta) moze biti okidac (triger) za eksploziju algi...

Uh utupih, ali cito da pokazem da ova prica moze biti ispricana i na drugaciji nacin koji ima puno utemeljenje u desavanjima u prirodi, Sto naravno neznaci da sam i ja u pravu. Prica o algama i biljkama i visku i manjku nutrijenata moze biti sasvim neka treca prica od ove price o Slonu i Misu koju smo ispricali Ibanezfrelon i ja  :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #83 u: Rujan 16, 2010, 22:38:55 poslijepodne »
Citat:
Za onoga ko je zapazio ovo stvaranje algi u svom akvarijumu povezano sa povecanjem PO4 i nestajanje sa smanjenjem, PO4 je definitivno uzrok pojave koju posmatra u tom njegovom konkretnom akvarijumskom sistemu. Drugo je pitanje da li je povecane PO4 direktno i samostalno izazvalo pojavu algi ili u kombinaciji sa nekim drugim parametrima koji vaze za taj konkretni akvarijum ili, recimo, izazivajuci lancanu reakciju promena drugih parametara..
Kao što i u članku piše , postoji indirektna povezanost PO4 i algi , da ponovimo , Tom Barr je došao do zaključka da smanjivanjem PO4 smanjujemo zahtjev biljke za co2 i tako  u slučaju da je co2 bio limitirajući nutrijent onda se ta limitiranost ''prebacuje'' sa co2 na PO4. Kako bilje puno bolje podnosi deficit PO4 nego CO2 , bilje može nastaviti sa rastom sa nešto usporenijim metabolizmom , dok bi sa limitiranim CO2 bilje stalo sa rastom što  dovodi do pojave algi.
Bilo to zbog ispuštanja NH4 iz lišća oštećenih deficitom co2 ili zbog nečeg drugog , svi se slažu da kad bilje stagnira , alge rastu..
Znači , smanjivanjem PO4 u slučaju problema sa niskim CO2 mi možemo umanjiti ili čak riješiti problem sa algama , pod uvjetom da ne  držimo PO4 na preniskoj razini predugo vremena  itd.
ALI... ...smatram da ovdje nije pošteno optužiti višak PO4 za nastanak algi jer taj višak nije niti nahranio alge niti ih stvorio nego je samo  ubrzao rast bilja koje nije imalo dovoljno co2 da taj rast poprati.
Poštenije bi bilo optužiti nizak co2.
Tako da akvarij sa dovoljnom količinom co2 u tom slučaju nebi nakon dodavanja po4 imao nikakvih problema sa algama.
Ako pustimo PO4 ovdje kao krivca onda se dešava da smanjivanje PO4 postaje ''univerzalni lijek'' za rješavanje problema sa algama a to je krivo , u svakom je slučaju to loša hortikultura.
Citat:
U dalekoj Indiji (gde su godimana srecno ziveli slonovi i misevi) na svakih 48 godina dolazi do eksplozije glodara. U kratkom vremenskom periodu od par meseci populacija glodara se uvelicava desetinama hiljada puta. Do ove eksplozije dolazi bas zbog kratkotrajnog povecavanja kolicine hrane na trpezi. Nime, bambusi cvetaju svakih 48 godina i njihovi plodovi padaju na zemlju. To je idealna hrana za miseve koji pocinju da jedu kao ludi, maksimalno ubrzavaju svoj reproduktivni ciklus, izbacuju okot za okotom i slade se viskom hrane u obliko bambusovih plodova. Ali kada bambusa ponestane populacija glodara je toliko velika i oni prelazi na useve i sve ostalo jestivo i nejestivo i zderu sve. U ovom periodu populacija miseva jede vise nego sve ostalo sto zivi u Indiji. Pohara je tolika i nestaje hrane da umiru i slonovi i ljudi, a na kraju i pregladneli misevi. Za one malobrojne koji su preziveli sve se vraca u "normalu" za narednih 48 godina
E pa kolega , što si mi tu od mojih slonova i miševa uradio , jedu bambus , pregladne, umiru :D :D
Ja njima radije dam jest koliko mogu pa i VIŠKA ,  slon neka bude živ zdrav i velik , a miš... ...pa živio i on , ali ipak nek nikad ne bude velik ko slon :D :D :a015:

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #84 u: Rujan 16, 2010, 23:35:39 poslijepodne »
Slon se boji miša  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Rujan 16, 2010, 23:50:25 poslijepodne »
biofizičar, ajd mi onda objasni kak kod menen u akvariju nema algi..po4 je na 10 ppm-a tjedno, a nitrata 40..samo easy carbo?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #86 u: Rujan 17, 2010, 01:43:42 prijepodne »
10 ppm-a nije katastrofalno velika koncentracija. Tolko i ja sveukupno dodajem putem gnojiva, a još imam zemlju u akvariju koja sigurno ispušta Po4 samo nikad nisam niti pokušavao izmjerit koliko. EI je dobar sistem, pogotovo ako ga kombiniraš s PPS, odnosno pokušaš pronać neku vrijednost koja je blizu onoga što bilje traži, a da opet dodaš malo više gnojiva za svaki slučaj, ako usfali. Od viška glava ne boli kako narod kaže (osim ako nije u pitanju neka opaka cuga...  :D). Opet ne treba niti pretjerivat, a osigurač je tjedna izmjena vode.  Probaj dodat 30 ili 40 ppm-a pa pogledaj kakvi će biti rezultati....

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Rujan 17, 2010, 09:25:31 prijepodne »
biofizičar, ajd mi onda objasni kak kod menen u akvariju nema algi..po4 je na 10 ppm-a tjedno, a nitrata 40..samo easy carbo?
Pa stos je u tome sto nemogu jer svaki akvarijum je prica za sebe. U tvom akvarijumu to prolazi u necijem drugom mozda i ne prodje. Trebao bi mi reci i sve ostale parametre bas tog tvog akvarijuma (pH kH, GH, temperatura, kolicina CO2, ostale nutrijente, izbor rasvete i podloge, cirkulaciju) i kada bi mi rekao sve bas sve ja opet ne bih znao odgovor.  :'( Mogao bih samo sve to zapisati postaviti isti takav akvarijum i nadati se da cu biti podjednako uspesan. - ali ni to nije zagarantovano. Ne samo da je bitno imati kompletno iste parametre kao u nekom uspesnom akvarijumu nego je jako bitan i nacin na koji se dolazi u to stabilno stanje dinamicke ravnoteze u kome se taj uspesan akvarijum trenutno nalazi. Jako je bitan i balans svih parametara akvarijuma i da nema ekstremno naglih promena (disbalansa). Pitam se sta bi se desilo kada bi u tom tvom akvarijumu recimo samo naglo smanjio PO4 na 1ppm ili to uradio u kombinaciji sa izbacivanjem EC-a na par dana. Ili recimo da ne diras PO4, a da smanjis cirkulaciju i promenis tvrdocu i pH. Mozda bi ove nagle (pojedinacne ili kombinovane) promena dovela do BUUMa algi i moguce da prostim vracanjem sistema i parametara na stare vrednosti ne bi uspeo da povratis predhodnu ravnotezu bez algi. Mozda mi morao da primenis i drugaciji put za ciscenje akvarijuma od algi, pa izmedju ostalog i obaranje PO4 na male vrednosti. Mozda, mozda, mozda...???

Primer:
Imam tri akvarijuma (tri praseta) koji su skoro identicni po gomili parametara. Sva tri stoje ispod iste dugacke neonke skoro su identicnih zapremina ( oko 20lit), sve dnevne  i nedeljne procedure odradjujem u isto vreme (zamene vode, EC bez CO2, djubrenje-iste koncentracije, haranjenje ribe, paljenje gasenje svetla je zajednicko) filtracija je skoro identicna (istim malim unutrasnjim filterima sa motornom glavom), riblja i biljna poplulacija je slicne strukture i gustine. Sve sto radim radim u isto vreme u sva 3 akvarijuma sa istim posudama i priborima (pincete, mrezice, spricevi). Znaci neminovno dolazi do mesanja sadrzaja izmedju akvarijuma i mogucnosti prenosenja spora algi. Glavna razlika izmedju ovih akvarijuma je u starosti i neznatno u sastavu podloge jedan ima skoro 3 godine, jedan godinu dana, a jedan par meseci. Takodje u najstarijem i najmladjem je potpuno inertna podloga (kvarc) u onom srednjem je ispod kvarca i jako malo treseta i tetraplantcomplete supstrata. Malo se razlikuju i hard scapeovi (jedan nista, jedan neko zuckasto kamenje drugi neko crnkasto i malo panjeva i grana).
E da: najmladji nema grejac i prati sobnu temperaturu ostala dva su jedan na 25celz drugi na 27celz.
Reklo bi se sve isto, a svaki od njih ima alge ( u prihvatljivim kolicinama), ali u svakom dominira neka druga u odnosu na ostale vrste algi, ali sam samo jednom imao BUUUM BBA i zelene tackaste na staklu najstarijeg akvarijuma. U srednjem na podlozi ima chladophore nikad nije bilo BBA, u najmladjem malo koncaste (verovatno unesene sa nekom biljkom). Osim ovog BUUUM-a u matorom akvarijum sve ove kolicine algi su jako male i prihvatljive.  Ista alga se u jednom akvarijumu kaci na listove anubije, a u drugom nece na anubiju nego samo na ono zuto kamenje. To je deo price o algama.
Biljke su prica za sebe: Istu biljku rasadjujem iz jednog u drugi akvarijum, u jednom pati, u drugom buja, u trecem ima drugaciju boju, velicinu i gustinu listova.
Fauna je tek prica za sebe. U najstarijem i onom srednjem akvarijumu je potpuno identicna populacija riba. Par zebrica+ jatasce danio tinwini +kozice+ isti puzevi. U jednom imam BUUM puzeva i kozice se i dalje razmnozavaju u drugom su prestale iako je gustina populacije priblizno ista. U starijem akvarijumu jato riba se ponasa potpuno slobodno i pliva po celoj zapremini u drugom akvarijumu iste te ribe ne izlaze iz gustisa i sklonista i jedva ih vidjam samo u toku hranjenja.
itd , itd,..... E ko ce sada meni da objasni u cemu je stos i zasto se ova 3 naizgled ista akvarijuma toliko razlikuju jedan od drugog i zasto je svaki krenuo svojim putem. Jedno prase gradi kucu od slame, drugo od drveta, a trece od cigala, a sva tri su istu majku sisala...

Mozda ovo deluje kao mali OFF, ali ovim primerom sam jos jedamput hteo da skrenem paznju na onu staru "svaki akvarijum je prica za sebe" i on je slozeni zatvoreni ekosistem u stanju sopstvene dinamicke ravnoteze svih fiziko-hemijskih i biogenih faktora i ne treba ga posmatrati samo kao epruveticu u koju se dodaje ovoliko ili onoliko hemije...
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2010, 09:30:11 prijepodne od biobiofizicar »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Rujan 17, 2010, 09:52:22 prijepodne »
kad bi išo na izbacivanje ec-a, smanjio bi fosfate na oko 3 ppm-a, i vjerujem da bi bilo sve ok..al ćemo probat za kojih mjesec dana..i da pdologa je zemlja za cvijeće  ;)

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #89 u: Rujan 17, 2010, 09:54:50 prijepodne »
Citat:
E ko ce sada meni da objasni u cemu je stos i zasto se ova 3 naizgled ista akvarijuma toliko razlikuju jedan od drugog
Ja znam po čemu su isti:
Nemaju co2 i svi imaju alge  :D :D :D
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Rujan 17, 2010, 13:03:03 poslijepodne »
Ne dodaje se CO2 ali to neznaci da ga bas nema uopste. ;)
Furam ja biljne akvarijume bez direktnog dodavanja CO2 uz EC i odokativni PPSpro metod vec jako dugo vremena i manje vise solidno izgledaju. Evo primer na  LINKu. To su akvarijumi na principu umerenog optimalnog ne preteranog rasta, nicega nema previse, biljke se ne ubijaju od brzog rasta ali u vecini slucajeva izgledaju zdravo - desavaju se kiksevi i neke biljke u ovim uslovima bas nece da rastu - nema da se lagimo... :D. Alge su uvek prisutne i to razne, ali u vecini slucajeva u neprimetnim kolicinama, ma da su se desavala i iskakanja.

Nije ni CO2 svemoguci i univerzalni lek protiv algi. Vidjao sam hi-tech full CO2 staklence poludele od algi, a reklo bi se da je sve odradjeno po pravilima... Igram se i ja sa njim - nije da nije. Bas sam u ovaj akvarijum sa linka poceo da dodajem CO2. Primecujem naravno da biljke bolje i brze rastu, naravno vise je i svezih mladih listova i sve izgleda lepse, ali i one prisutne alge su ubrzale rast. Nije to eksplozija ali je primetno. Naravno nista strasno, sto jos par otocinclusa i jos nekoliko amano shrimpova nemoze dovesti u predjasnje skoro nevidljivo stanje algi. Balans je kljuc bio akvarijum Hitech ili Lowtech.

Citat:
Ako pustimo PO4 ovdje kao krivca onda se dešava da smanjivanje PO4 postaje ''univerzalni lijek'' za rješavanje problema sa algama a to je krivo , u svakom je slučaju to loša hortikultura.
Slazem se. I ja sam veliki protivnik uopstavanja. U nekim situacijama njegov nagli skok moze biti okidac za pocetak naglog bujanja algi u nekim slucajevima i nemora i svakako nije "univerzalni" krivac niti "univerzalni" lek.

Citat:
E pa kolega , što si mi tu od mojih slonova i miševa uradio , jedu bambus , pregladne, umiru 
Ja njima radije dam jest koliko mogu pa i VIŠKA ,  slon neka bude živ zdrav i velik , a miš... ...pa živio i on , ali ipak nek nikad ne bude velik ko slon   
:D :D :D
Nije problem kada jedan glodar od 1kg i jedan slon od tone jedu sa iste trpeze. Problem je kada 10000 glodara dodje sa slonom za isti sto. Ovih 10000 jedu bar 10 puta brze i 10 puta vise od jadnoga slona i jadnicak ode na dijetu sa smrtnim ishodom... :'( ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Rujan 17, 2010, 13:07:43 poslijepodne »
nekompatibilnost svijetla i co2 je glavni krivac..nutrijenata može bit u nedogled, ako ova dva faktora zadovoljavaju..

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #92 u: Rujan 17, 2010, 13:16:28 poslijepodne »
nekompatibilnost svijetla i co2 je glavni krivac..nutrijenata može bit u nedogled, ako ova dva faktora zadovoljavaju..
o ovom razmišljam ovih dana.Nastojimo da DC bude prema žutom.Ali ako rasvjeta nije nabrijana,tipa moja npr.2x54w na 260l onda i ne bi trebao biti takav?Nego zelenkast? -?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Rujan 17, 2010, 13:43:15 poslijepodne »
..pa i ne baš..po onome što sam čital na barrreportu za par mjerenje, t5-ice daleko jače kure nego t8-ice..pa stoga ti imaš dpvpljno svijetla z anapravit algarij..dc bi trebala razmještat po akvariju, više pri dnu njega, da bi dobila stvarno stanje co2 u vodi  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Rujan 17, 2010, 13:58:58 poslijepodne »
Ali dobro,recimo da imam t8 lampe.Ne ja,netko drugi...ne treba onda forsirati tako puno co2?
Inače,moj DC stoji na suprotnoj strani od difuzora(znači na metar daljine) ali ga stavljam na jedno 10 cm ispod nivoa vode.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Rujan 17, 2010, 14:07:22 poslijepodne »
 :D :D
.. e sad dolazimo do onog famozonog rubisca, neću komplicirat..ali co2 su uvijek nalazi u akvariju, bilo putem "disanja" riba ili biljaka preko noći..više co2 u vodi omogućuje bilju da bolje iskorištava svijetlost, a s time i hranjive tvari prilikom fotosinteze..

t8 u biti ne daju toliko jak svjetlosni snop (ne znam kak bi se drugačije izraz), pa stoga mislim i pretpostavljam da bi se sa t8-icama, uz naravno ne divljanje njihovog broja nad haubom, bez brige moglo ić na ne co2 akvarij i k tome još i gnojit bilje unutra, bez straha za nekim problemima naspram alga..

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Rujan 17, 2010, 14:09:07 poslijepodne »
Ali dobro,recimo da imam t8 lampe.Ne ja,netko drugi...ne treba onda forsirati tako puno co2?
Inače,moj DC stoji na suprotnoj strani od difuzora(znači na metar daljine) ali ga stavljam na jedno 10 cm ispod nivoa vode.

A gle, može i nemora. Ja nemam DC pa mi se niti žuti niti zeleni niti plavi, a nit mi je co2 konstantan jer je na kvasac-pogon. Forsiraj ga kolko očeš, ak ga je u žutom s puno svijetla bilje bude jako raslo, samo nek ti bude neka kolko-tolko konstanta. Meni se recimo svaka 2 tjedna javi GSA na staklu dok co2 oslabi. I opet nestane dok napravim novu smjesu. Bilje more rasti i bez dodavanja co2, svijetlo ti je glavni faktor.

edit: dario me prestigel

--- Koprivnica ---

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Rujan 17, 2010, 14:09:31 poslijepodne »
odoh ja u Malawi vode... :D

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Rujan 17, 2010, 14:13:44 poslijepodne »
odoh ja u Malawi vode... :D

Niti čut!  >:( :D Drži se neke konstante gnojenja i co2 nekih 2 tjedna pa buš vidla kaj ti biljke traže. Pa se onda igraj s pojačavanjem ak fali.

--- Koprivnica ---

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Rujan 17, 2010, 15:20:50 poslijepodne »
daj sarita prosim te...sam naslov teme ti govori da sa gnojenjem ne nastaju alge u akvariju..
pravilno svijetlo i co2 koji će zadovoljit potrebe tog svijetla i riješen problem..
jesi probala smanjit trajanje svijetla na 8 sati? probaj tako, pa onda postepeno diži, da vidiš do kada ti je bilje "budno", a gnoji normalno kao i do sada..u biti nejdi ispod 30ppm nitrata i kojih 10-15 ppm fosfata..vjerujem da će štimat..
eto kod mene je svijetlo upaljeno 9 sati (i to je previše i vratit ću na 8, jer mi se bilje zatvara nakon 8 sata)..nitrata ko u priči, a sa fosfatima sam na konstanti od 10 ppm tjedno..