Biobio legendo super ti je priča koju si ispričao...baš si spičen i odvalio sam se od smjeha.

Vidi ovako, i ostali naravno, iduce sta cu napisat nije nigdje procitano, i prepisano od nekog, nije niti rezultat nekog kratkoročnog postava ni gnojenja od mjesec dana, već je rezultat, izbrojao sam, 9 složenih biljnih akvarija od početka do kraja, od 2005. godine...trenutno je 10-ti u điru. Evo imaš slika po forumu, pa gledaj jel ima algi u tim akvarijima i u kakvom su stanju biljke. Stavljao sam akvarije na forum, ljudima se svidi i pitaju kako to radiš? Ja kažem i savjetujem, jer smatram da ipak ima način za uspješan biljni akvarij koji se može primjenit na veliku većinu akvarija, a to je držanje zdravog razuma i logike. Uz takav pristup višak nutrijenata neće uzrokovat algi i nema nikakve kvake tu. Najzahebaniji je početak akvarija, poslije je lako.
Ovo je
my way, uvijek isti u ovih 5 godina:
1. podloga mi je vulkanit uvijek i preko šljunak...zemlja ne jer ispušta u vodu svašta, pa onda nemam sve pod kontrolom. Ne da mi se to ni pripremat.
2. kad krećem sa akvarijem, svijetlo polako, ako mogu držim samo jednu lampu 6 sati, pa povećavam svakih 7 dana, do 8-9 sati nakon mjesec dana...tek onda uključim drugu lampe. Zašto? Jer ako imam biljke iz dućana i stavim u svoj akvarij, tako im dam šansu da se prilagode, a da ih ne napadnu alge. Kad počnu puštat nove listove i korijenje, pojačam rasvjetu, počnem sa gnojenjem i sve super. S algama je najbolje nikad ih ne dobit, nego ih dobit pa ih onda uništavat. Puno teže i nikad ih se riješit tako. Svjetla uvijek samo dvije lampe t5.
3. Co2 od prvog dana, pa pojačat kad se uključe ostale lampe naravno...konkretno na 60-cm akvarij, mjehurić svake 3 sekunde, kasnije svake dvije ili svaku sekundu, ovisi o količini biljaka.
4.Gnojenje, predmet ove teme...ja to radim tek nakon što biljke se razrastu malo, kad uključim sve lampe nakon mjesec dana. Svaki dan ubacim ovisi o količini bilja, od 3-5 ppm nitrata, 0.3-0.5 fosfata i 2-3 ppm kalija od makrolemenata, 0.1 ppm Fe mikroelemenata. Ima viška sigurno, al algi nemam od toga kad je sve već krenulo sa rastom.
5. Obavezno promjenim vodu svakih 10-tak dana. Filter za broj veći od akvarija obavezno.
Eto to je to...i to je moj uspješan način kako imat uspješan biljni akvarij sa gnojenjem kroz vodu. Testirano i isprobano na 9 biljnih akvarija. Nikada booma ni nikakvih većih količina algi...ako se počnu malo pojavljivat uništim ih, odrežem list i igram se sa svjetlom, smanjim malo period osvjetljenja ili pojačam co2 mrvu, a ne diram gnojenje jer ono nema veze sa tim algama. Puno više stvari treba ne štimat, da bi gnojenje sa makrolementima bilo problem. To sam odavno naučio i prihvatio. Testere ne koristim, vodu običnu iz pipe imam i pazim na temperaturu da nije preko 27-28.
Znači nije to tako komplicirano...samo logično, bez frke i opušteno ko i u svemu.