Srpanj 08, 2025, 19:16:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Višak nutrijenata NE uzrokuje alge u biljnim akvarijima  (Posjeta: 34205 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Višak nutrijenata NE uzrokuje alge u biljnim akvarijima
« Odgovori #100 u: Rujan 17, 2010, 15:58:54 poslijepodne »
Biobio legendo super ti je priča koju si ispričao...baš si spičen i odvalio sam se od smjeha. :D

Vidi ovako, i ostali naravno, iduce sta cu napisat nije nigdje procitano, i prepisano od nekog, nije niti rezultat nekog kratkoročnog postava ni gnojenja od mjesec dana, već je rezultat, izbrojao sam, 9 složenih biljnih akvarija od početka do kraja, od 2005. godine...trenutno je 10-ti u điru. Evo imaš slika po forumu, pa gledaj jel ima algi u tim akvarijima i u kakvom su stanju biljke. Stavljao sam akvarije na forum, ljudima se svidi i pitaju kako to radiš? Ja kažem i savjetujem, jer smatram da ipak ima način za uspješan biljni akvarij koji se može primjenit na veliku većinu akvarija, a to je držanje zdravog razuma i logike. Uz takav pristup višak nutrijenata neće uzrokovat algi i nema nikakve kvake tu. Najzahebaniji je početak akvarija, poslije je lako.

Ovo je my way, uvijek isti u ovih 5 godina:

1. podloga mi je vulkanit uvijek i preko šljunak...zemlja ne jer ispušta u vodu svašta, pa onda nemam sve pod kontrolom. Ne da mi se to ni pripremat.
2. kad krećem sa akvarijem, svijetlo polako, ako mogu držim samo jednu lampu 6 sati, pa povećavam svakih 7 dana, do 8-9 sati nakon mjesec dana...tek onda uključim drugu lampe. Zašto? Jer ako imam biljke iz dućana i stavim u svoj akvarij, tako im dam šansu da se prilagode, a da ih ne napadnu alge. Kad počnu puštat nove listove i korijenje, pojačam rasvjetu, počnem sa gnojenjem i sve super. S algama je najbolje nikad ih ne dobit, nego ih dobit pa ih onda uništavat. Puno teže i nikad ih se riješit tako. Svjetla uvijek samo dvije lampe t5.
3. Co2 od prvog dana, pa pojačat kad se uključe ostale lampe naravno...konkretno na 60-cm akvarij, mjehurić svake 3 sekunde, kasnije svake dvije ili svaku sekundu, ovisi o količini biljaka.
4.Gnojenje, predmet ove teme...ja to radim tek nakon što biljke se razrastu malo, kad uključim sve lampe nakon mjesec dana. Svaki dan ubacim ovisi o količini bilja, od 3-5 ppm nitrata, 0.3-0.5 fosfata i 2-3 ppm kalija od makrolemenata, 0.1 ppm Fe mikroelemenata. Ima viška sigurno, al algi nemam od toga kad je sve već krenulo sa rastom.
5. Obavezno promjenim vodu svakih 10-tak dana. Filter za broj veći od akvarija obavezno.

Eto to je to...i to je moj uspješan način kako imat uspješan biljni akvarij sa gnojenjem kroz vodu. Testirano i isprobano na 9 biljnih akvarija. Nikada booma ni nikakvih većih količina algi...ako se počnu malo pojavljivat uništim ih, odrežem list i igram se sa svjetlom, smanjim malo period osvjetljenja ili  pojačam co2  mrvu, a ne diram gnojenje jer ono nema veze sa tim algama. Puno više stvari treba ne štimat, da bi gnojenje sa makrolementima bilo problem. To sam odavno naučio i prihvatio. Testere ne koristim, vodu običnu iz pipe imam i pazim na temperaturu da nije preko 27-28.

Znači nije to tako komplicirano...samo logično, bez frke i opušteno ko i u svemu.  ;)
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2010, 16:13:11 poslijepodne od lp »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #101 u: Rujan 17, 2010, 17:00:21 poslijepodne »
ok, lp sa idućim ću počet po tvom receptu. Ali nije mi jasno kako ti "nikada" ne dobiješ alge. u "jednom dučanu" nedavno prodavač je iz košarice izvukao pristojnu količinu nitaste. ja sam pak dobio neke dosta rijetke biljke sa dosta crne čupave, kasnije pak "kupio" nitastu i tak dalje. čitao sam nešto o kratkom kupanju bilja u varikini i uništavanju postojećih algi na bilju prije sađenja...možda bi to rješenje  -?
a co2 i mjehurići nisu mjerodavni. na početku tamno zeleno, pa zeleno te žutozeleno ili žuto?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #102 u: Rujan 17, 2010, 17:25:10 poslijepodne »
Pa u biti sad sam za zadnji postav kupio cyperus helferi u dućanu. Prva biljka nakon 100 godina koju sam baš kupio...inače uvijek nabavim od nekoga. Već sam dugo na forumu pa znam dosta ljudi i to uglavnom ove biljne bandite onda se tako snađem. Nisam nikada kupao biljke u nečemu, a jednom sam dobio jednu biljku od nekoga, ne sjećam se više, kojoj sam počupkao alge u kadi.

Kako ne dobijem alge? Moj recept je taj gore, da ih ako su iz dućana prvo prilagođavam na lowlight i onda postupno na hight light akvarij. A ako su već prilagođene biljke iz starog postava recimo, pa ih koristim u novom postavu, onda to razdoblje puštanja novih izdanaka je kraće i onda prije počnem gnojit i sa jakim svjetlom. Imam i co2 bocu oduvijek, pa mi je co2 konstatan i lako podešavam co2 izlaz, što je isto jedan od preduvjeta za nemat alge...da co2 ne varira.

Za mjehuriće...da može valjda i tako. Zeleno na početku dok si s jednom lampom, kasnije zeleno-žuto i pratiš biljke. Ako je rast novih biljaka problematičan, kilave se ili su im listovi prema dolje, a dodavao si normalno nitrate, onda je co2 u pitanju. To je meni znak. Bez obzira na drop checker. Tako naučiš sa vremenom skužit...ko doktor sam sada, pogledam biljku i odmah znam šta joj je. Samo mi fali stetoskop. :D

Ne kažem da se ne može nekako drugačije...sa zemljom, ili sa nečim drugim. Ja sam opisao samo kako ja to radim uvijek i sve je okay. Vodio sam dnevnike pa pogledaj, ima i na portalu Reveal i na forumu Reveal nastavak di su sve makro fotke. Treba samo biti strpljiv, pogotovo na početku, nema preko noći akvarija.
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2010, 17:38:43 poslijepodne od lp »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #103 u: Rujan 17, 2010, 17:50:29 poslijepodne »
lp. stavi si ispod avatara umjesto aquascaper, "Doktor za bilje"  :D

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Rujan 18, 2010, 01:01:05 prijepodne »
Ip odlican recept za startovanje i drzanje dobrog biljnog akvarijuma i to iz licnog iskustva. :up: Za sada uspesnost 10 od 10. Sta kuvar - akvarista pocetnik vise moze da pozeli nego da dobije oproban dobar recept Steve Karapandze....
Posebno mi se svidja ovo dole receno:

Citat:
Ne kažem da se ne može nekako drugačije...sa zemljom, ili sa nečim drugim. Ja sam opisao samo kako ja to radim uvijek i sve je okay. Vodio sam dnevnike pa pogledaj, ima i na portalu Reveal i na forumu Reveal nastavak di su sve makro fotke. Treba samo biti strpljiv, pogotovo na početku, nema preko noći akvarija.

I molim te kada je receptura vec tu dopuni je jos malo nekim podatcima da sve bude na jednom mestu. Voda je sa cesme, ali predpostavljam da si merio KH i GH u akvarijumima, kao i granice u kojima ti se krece pH.
Kazes da je filter za broj veci, a da li to znaci i da je cirkulacija za broj veca od uobicajeno preporucenih vrednosti?
Kako fauna podnosi uslove u tvom akvarijumu na duge stace. Jel bilo pomora sa CO2 ?
Da li je bilo biljaka koje ipak nisu htele da se povinuju tim uslovima koje si im ponudio u svojim postavkama?

Evidentno je da si prolazeci iz postavke u postavku i sticanjem iskustva dosao do one opustene faze kada bioindikacijom (posmatranjem biljaka) prepoznajes probleme i kada ti u 99%slucajeva netrebaju testeri.... I super je savet da CO2 i svetlo kao najvazniji faktori u biljnom akvarijumu  najcesce i predstavljaju izvor problema, ali i lek kojim treba leciti ili bar zapoceti lecenje ili resavanje problema....

Jednom recju dodaj u ovu recepturu i sve podatke o onim sitnim zacinima koji se dodaju na mrvicu, ali cine jelo mnogo ukusnijim ;)

I smatram da kao sto je Ip iz licnog iskustva izneo svoju recepturu za dobar stabilan i lep biljni akvarijum i svi ostali  koji sebe smatraju uspesnim biljnim akvaristima treba da urade isto na jednom mestu iznoseci uspesne recepture za svoje uspesne akvarijume sa svim detaljima. Pa da pocetnici u biljnoj akvaristici jednostavno izaberu jedan od puteva i Copy -Paste u svoj staklenac.Za pocetnike je najgore kada pocnu da saraju i skacu sa recepta na recept. Krenu da prave corbu, a zavrse na torti sa pomfrijem. :dead:
Znaci Copy - Paste uspesnih akvarijuma je najbolja za one kojima je samo cilj lep zdrav biljni akvarijum i to ce sa najmanjom verovatnocom odvesti akvarijum nekim samo njemu znanim nezeljenim putem. A ako nesto i krene naopako uvek je tu gazda kopirane recepture da se cimne za rukav i pozove upomoc...
A za nas frikove koji volimo i da malo eksperimentisemo ostaje siroka poljana za igru.
Manje - Vise; Vise - Manje ovoga ili onoga - ko ce ga znati???? Bitno je  samo da jadnim pocetnicima u biljnoj akvaristici ne pomutimo razum...

I kao sto Ip rece:
Citat:
Znači nije to tako komplicirano...samo logično, bez frke i opušteno ko i u svemu
:zagrljaj:

« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2010, 01:32:48 prijepodne od biobiofizicar »

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #105 u: Rujan 18, 2010, 10:00:40 prijepodne »
Opusteno, nego sta, ovo je hobi...fala care.  ;)

Kod pocetnika i opcenito kod velike vecine akvarista je najgora stvar sto ocekuju instant razultate. Recimo promjene gnojenje ili pojacaju co2 i ako u roku 2-3 dana nije nesto bolje, ne valja. A to ne ide tako, svaka promjena u svjetlu, co2 i gnojenju treba bar 2 tjedna da se vidi na biljkama osim ako nije riječ o kroničnom nedostatku nečega, onda se vidi i prije. Ili pocnu gnojit i drze tako mjesec dana i onda opet bum. Kažem jos jednom najgore je dobit alge da ih ne mozes odmah ocistit...poslije ih se nikako rijesit.

Parametri...zadnji put kad sam mjerio ph je bio negdje između 6.5 - 7 u mom akvariju. Kh vode zagrebačke je oko 11, dok je gh žešći i nisam ga uspio izmjerit jer mi se nije dalo preko 25 više brojat. Al voda je bogata kalcijem i magnezijem pa se ne moram s tim zahebavat i to pogoduje biljkama. Ako je vjerovat vodovodu imam i nitrate u vodi no s tim se ne zamaram. Smatram da to ne igra neku ulogu ako se svega drugog pridrzavas od gore. Amano tvrdi kh=4, gh isto mali...ja nisam vidio razlike kad sam omekšavao i sad kad to ne radim. Nikome ne vjerujem slijepo dok ne probam, pa tako ni Amanu jer je i trgovac osim što je najjaci scaper, ni barru jer  i misli da je bogomdan i ne prihvaca nista osim svog tupila, ni ne znam kome. Samo zato sto su stranci ne znaci da su bolji automatski. Klasicna boljka balkana.  ;)

Za co2 i ribe pitaš? Imam jedne te iste ribe vec 2 godine. Izgubio sam jednog otocinclusa jer je papan iskočio kad sam jednom koristio EC da pošpricam panj. Ove ostale sve zdrave i vesele. To je isto jedan od znakova koliko co2. Kako puštam co2 non stop, jer nemam solenoid, ako mi ribe samo miruju i ne plivaju znači da sam pretjerao i onda smanjim. Ipak su to živa bića i poštujem to.

Od biljaka nije mi dobro uspjevala jedino rotala walchii, al sam poslije saznao od kolege da je to jedna od 5 biljaka koje ne rastu u tvrdoj vodi. Tonine su takve isto. To mogu podnjet, jetnije mi nego kupovat R/o i s tim se zahebavat. Sve druge biljke doslovce, a koristio sam ih hrpu su bujale.

Filter, recimo ako imam 60 litara akvarij uzmem onaj za 100-200 litara. Ima 5-6 litara volumena i protok od 450 litara. To je po meni jednako važno kao i co2 recimo. Velik filtracijski materijal i velik protok, da vidim mjehurice co2 svuda po akvariju.

Copy paste uspjesnih biljnih akvarista je jako uspjesna metoda...proucio sam zesce sve najbolje scapere svijeta kako rade i upijao. Tko zeli eksperimentirat, siroko mu polje al tesko da mozes danas nesto novo izmislit. Testere ne koristim od drugog postava jer sam naletio na clanak na practical fishkeepingu gdje su ih usporedivali sa lab testovima i nista nisu valjali cak ni salifertovi koje sam imao i koji su slovili kao najbolji. Jetinije je promjenit vodu i sve dovest u normalu tako.  :up: ;)
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2010, 10:26:25 prijepodne od lp »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #106 u: Rujan 18, 2010, 16:48:22 poslijepodne »
Ljudi često spominju Tom Barr i sve češće na forumu čitam kako ljudima ne uspijevaju njegove metode i da imaju puno algi. Ono što se nije pisalo i često se zaboravlja spomenut jest da osim onih bitnih elemenata: svjetlo, co2, makro-mikro elementi, cirkulacija, Tom sve svoje akvarije započinje sa jakooo velikom biljnom masom. Kod nas to u večini slučajeva nije tako. Mi smo sretni kad nabavimo košaricu bilja i onda ju uzgajamo 3-4 mjeseca da bi konačno popunila neki manji prostor. Ovaj faktor je ključan za razvoj algi u akvariju. Velika količina biljne mase traži puno veću količinu elemenata u vodi i tako će doć do puno manjeg disbalansa, jer puno biljaka i puno "papa".

Drugi bitan faktor su i redovite izmjene vode. Razumijem ljude kojima se to neda i tlaka im je, ali to je ko da vam se neda prošetat psa. Ako to ne napravite, imat ćete stan pun s :-X nakon nekog vremena. A da ne velim koliko bilje brže raste i bolje izgleda kad su te promjene obilne i redovitije.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #107 u: Rujan 18, 2010, 19:55:42 poslijepodne »
Da baš tako Cigo, odlično si to napisao...koliko puta kod nas se vodila rasprava jel ispočetka odmah sa makrolementima ili ne. I ja bi išao odmah sa njima da imam dosta biljka od starta, ovako ih zaobiđem sa onom metodom od gore jer jednostavno teško mi je napunit akvarij ispočetka sa svim biljkama u našim uvjetima, ma koliko god ljudi znao. Biljna masa je ključ za taj Barrov sistem da se ne bi imalo algi.  

Kamo sreće da mi je doživit da uzmem sve biljke koje mi trebaju na jednom mjestu, i napunim dovoljno akvarij isti dan.  ;)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Rujan 18, 2010, 20:08:41 poslijepodne »
a čuj ak ćeš jednog dana imat doma 5-6 manjih akvarija samo za razmnožavanje biljaka, možda se i tak nešto dogodi.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #109 u: Rujan 18, 2010, 20:12:05 poslijepodne »
Ma bio bi mi dosta i jedan akvarij dodatno, samo da imam sve biljke di smjestit, dok ih ne nabavim sve za postav...al bi dobio izgon iz kuće vjerojatno.  :D   ;)

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Rujan 19, 2010, 12:19:10 poslijepodne »
Ja u nekom od svojih akvarijuma uvek imam gomilu brzorastuceg plivajuceg korova (C. Demersum ili najas) i kada startujem novi akvarijum ja obavezno u njega ubacim gomilu ovih biljaka da pliva. Najas je malo nezgodan jer se pri vadjenju kida i zaostaje u akvarijumu, ali C. Demesum se vadi kao spagete. Ovim biljkama u pocetku pokusavam da isbalansiram i sprecim nagle skokove i padove raznih parametara. Zgodne su jer su korovske i ako nesto iskoci na vise one naglo popiju, a ako nesto drasticno i padne one se i ne uzbudjuju previse - sacekaju da se vrati u normalu, a sa druge strane posto su plivajuce piju samo ono sto se nalazi u vodenoj koloni. U pocetku su i izuzetan suncobran koji sprecava da se zeznemo sa prevelikom kolicinom svetla, a kako akvarijum sazreva ja taj suncobran setam po povrsini vode i proredjujem da ukoliko se negde lokalno pojavi neka alga taj deo akvarijuma dodatno zasencim ili Demesum naguram direktno dole uz podlogu u taj lokalni deo akvarijuma gde se lokalno javio problem da ga lokalno i resi...
C. Demersum mi se pokazao kao izuzetan "balansera"  za peglenje svakojakih pikova u vreme startovanja postavki.

Primer:
Posto dosta scapiram sa malim anubijama cesto mi se javi problem da neke anubije koje su bas na osuncanom mestu pocnu da se algaju po listovima (posebno kod startovanja postavki). Ja onda u listove te anubije upletem malo najasa i li C. Demersuma, napravim joj lokalni suncobrancic ujedno i lokalnog zderaca viskova hemije i u 90%slucajeva problem se resi. Anubija se vremenom prilagodi tom svom osuncanom polozaju, pusti i korenje do i u podlogu i u kasnijim fazama razvoja akvarijuma ove anubije su cesto i najlepse i najzdravije i kada se suncobran ukloni...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Rujan 19, 2010, 12:35:57 poslijepodne »
Istina, ovo s rogolistom je odlična stvar, ja sam ga koristio na početku i stvarno je bujao kao lud. Morat ću ga nabavit ponovno jer sam ga stavio u hladnu vodu na 2 dana i propao mi je.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Rujan 19, 2010, 15:00:56 poslijepodne »
ja sam sličnu stvar radio sa stargrassom i vodenom lećom. I riccia je isto ok.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #113 u: Rujan 19, 2010, 16:44:20 poslijepodne »
Joj, kako dobra rasprava. Odmah dobim volju ić prčkat po vodi. Falili ste mi.
lp, čiji je i otkad ovaj akvarij na tvom avataru? Genijalno izgleda.
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2010, 16:58:33 poslijepodne od Vele bit »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #114 u: Rujan 20, 2010, 06:03:37 prijepodne »
Ljudi često spominju Tom Barr i sve češće na forumu čitam kako ljudima ne uspijevaju njegove metode i da imaju puno algi. Ono što se nije pisalo i često se zaboravlja spomenut jest da osim onih bitnih elemenata: svjetlo, co2, makro-mikro elementi, cirkulacija, Tom sve svoje akvarije započinje sa jakooo velikom biljnom masom. Kod nas to u večini slučajeva nije tako.

pa ne bih se baš mogao složiti sa ovime..koliko sudjelujem i čitam barrreport, ibanez i ja smo jedini valjda koliko vidim "aktivniji" na njemu..
..a sad nisam nigdje ovdje pročitao da se netko drži njegovih savjeta, osim nas dvojice..ibanez piči sa co2 maksimum koliko može, isto tako gnoji ko lud, i možemo reč da ispituje njegove tvrdnje, a koliko smo razgovarali sve su istinite..sorry ibanez kaj te vučem u raspravu..
drugo..ja sam isto krenuo sa njegovim metodama sa gnojenjem, ali uz manje dodavanja co2, ali uz kompromis da nema "puno" svijetla u haubi..bilja niti nemam bog zna koliko, cca 1/3 akvarija, i mogu reč da nemam apsolutne nikakvih problema sa algama u akvariju..
po meni je bitno razumjeti kaj tom barr piše, nego pročitat i držat se onog kaj mi mislimo da bi bilo ok..
ali..da istina tom barr preporučuje puno biljne mase..ali eto ja prezadovoljan sa njegovim savjetima i ekipe sa onog foruma (dutchy po meni najbolji forumaš, i čovjek objašnjava direkt u srž problema, bez okolišanja)..
već se pisalo, treba samo krenut i imat na umu koliko svijetla dajemo i sa koliko co2 idemo, a kompromis između svega toga nalazimo u adekvatnom doziranju kh2po4, jer postepenim smanjivanjem njega bilje wse bolje prilagođava na uvjete sa oscilirajućim co2 u akvariju..

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Rujan 20, 2010, 12:46:31 poslijepodne »
Ne razumijem s kojim se točno dijelom ne slažeš? Svaatko tko koristi EI metodu se drži njegovih savjeta, a fala bogu takvih ima kolko hoćeš na forumu.
Što se tiće ovog ostalog nije mi jasno kako ti slijediš njegove uvijete, a oscilira ti co2 u akvariju. Barem Barr tvrdi da je glavni uzrok algi u akvariju neadekvatan co2, odnosno on mora biti konstanta. Ne smije oscilirati. U bezbroj postova je to napisao.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Rujan 20, 2010, 13:10:41 poslijepodne »
pa ne slažem se da svi koji se drže toga da imaju alge u svojim akvarijima..jedno je dozirati po ei metodi, ne razmišljajući o tome što stavljaš u akvarij i koliko..a drugo je znati zašto i koliko čega stavljaš u akvarij..
ovo drugo ne znam kad si zadnji put gledao i čitao barrreport, jer se co2 i njegova konstanta spominje u high tech akvarijima, dok low tech može gutat sve, ali uz uvjet da ne luduješ sa kh2po4 ( koliko sam skužio iz svojeg akvarija, a i dokazano zahtjeva konstantan co2), dok njegovo manje doziranje može bit od velike koristi, jer će se bilje lakše prilagodit na manju količinu co2 i kh2po4, nego bez nitrata..
ne znam kaj bi još reko da ti velim da ne mijenjam vodu, a gnojim ei metodom, sada uz samo ec, bez co2..a prije si naveo da se voda mora mijenjat (ne znam dal si mislio na high tech akvarije samo ili na sve)..a imaš lijepo journal na barrreportu kako se drži non co2 akvarij bez minjeanja vode već oko 10 mjeseci..a barr ujedno preporučuje doziranje kno3 skoro pa normalno, dok navodi oprez pri doziranju kh2po4..
sve je jednostavno objašnjeno, jer kak veli naslov ove teme da višak nutrijenata ne dovodi do nastanja algi..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Rujan 20, 2010, 14:25:48 poslijepodne »
a barr ujedno preporučuje doziranje kno3 skoro pa normalno, dok navodi oprez pri doziranju kh2po4..

Mali OT, ali ovako kako si napisao ispada da je Barr tek sada otkrio PPS.  :clown: :clown: :clown: :clown:

Šalim se, sorry nisam izdržao.  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Rujan 20, 2010, 15:03:34 poslijepodne »
Pa naravno da sve kreće od rasvijete. S malo rasvijete nema algi... Ja imam 54L i gore jednu 24W štednu koja radi 6 sati dnevno. I ni a od algi u tom akvariju. A nisam ni gnojio ni CO2 dodavao. Samo par puta tjedno promijenim po 10-15L vode i to kad mi se da, ništa konstantno. Bilje ne pokazuje nikakve nedostatke, u biti u tom akvariju sam čuvam bilje koje ne mogu trenutno strpati u veliki akvarij.

Ovo sa smanjivanjem PO4 mi se ne sviđa jer na taj način ograničavaš biljku da raste i oduzimaš joj nutrijent koji onda povlači to da joj ne treba CO2 i na kraju imaš problema sa zelenom točkastom jer ti fali fosfata.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Rujan 20, 2010, 15:39:29 poslijepodne »
Samo par puta tjedno promijenim po 10-15L vode i to kad mi se da, ništa konstantno.

Osim svjetla ovo ti je ključan razlog zašto nemaš problema u tom akvariju. elementi su konstantni, jer mjenjaš vodu par puta tjedno.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Rujan 20, 2010, 19:46:41 poslijepodne »
Gle možemo pričati o trkeljanju po akvariju i možemo pričati o ozbiljnom aquascapingu. Te sve non co2 metode mogu biti izvodive, ali ako netko misli složiti ozbiljan postav koji na nešto objektivno gledaju liči, onda je co2 boca pod obvezatno. Bez co2 možeš provoditi godinama pred akvarijem i bilje će rasti ekstra sporo + što je rizik za alge duplo veći. Ne velim da svi moraju imati high-light akvarije, ali odmah ti mogu reć da su takvi akvariji 5x teži za održavanje nego low-light, ali zato daju i puno bolje rezultate. Dakle tu su osnovni faktori koji moraju biti zadovoljeni da bi uopće mogao slagati neki postav. E sad kolko ćeš elemenata dodavati to je stvarno individualna stvar od akvarija do akvarija. Jedino pravilo koje cijelo vrijeme tupimo jest, da ako i dodaš višak fosfata, apsolutno se ništa neće dogoditi.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Rujan 20, 2010, 19:53:39 poslijepodne »
a barr ujedno preporučuje doziranje kno3 skoro pa normalno, dok navodi oprez pri doziranju kh2po4..

Mali OT, ali ovako kako si napisao ispada da je Barr tek sada otkrio PPS.  :clown: :clown: :clown: :clown:

Šalim se, sorry nisam izdržao.  :clown:
....a čuj možda je, nisam ga pital  :D :D
Samo par puta tjedno promijenim po 10-15L vode i to kad mi se da, ništa konstantno.

Osim svjetla ovo ti je ključan razlog zašto nemaš problema u tom akvariju. elementi su konstantni, jer mjenjaš vodu par puta tjedno.

ovom ože bit diskutabilno, jer mijenjanjem vode kod ne co2 akvarija, a uz dodavanje makroelemenata, dolazi do oscilacije u co2, i onog malog dijela koji je unutra imože biti zahebano naspram algi..

Gle možemo pričati o trkeljanju po akvariju i možemo pričati o ozbiljnom aquascapingu. Te sve non co2 metode mogu biti izvodive, ali ako netko misli složiti ozbiljan postav koji na nešto objektivno gledaju liči, onda je co2 boca pod obvezatno. Bez co2 možeš provoditi godinama pred akvarijem i bilje će rasti ekstra sporo + što je rizik za alge duplo veći. Ne velim da svi moraju imati high-light akvarije, ali odmah ti mogu reć da su takvi akvariji 5x teži za održavanje nego low-light, ali zato daju i puno bolje rezultate. Dakle tu su osnovni faktori koji moraju biti zadovoljeni da bi uopće mogao slagati neki postav. E sad kolko ćeš elemenata dodavati to je stvarno individualna stvar od akvarija do akvarija. Jedino pravilo koje cijelo vrijeme tupimo jest, da ako i dodaš višak fosfata, apsolutno se ništa neće dogoditi.

tako je cigo, slažem se u potpunosti, niti sam  mislio pobijat ovo kaj si napisal, a to mi je jasno od prije, a opet navodim da bez boce i "dosta" svijetla ne možeš imat ono kaj većina svjetskih scapera ima, mislim možeš samo kad..
ali opet ovo nije tema aquascaping nego tema o nutrijentima koji su potrebni za rast bilja, a da pri tome ne dolazi do pojave algi i sličnih stvari..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Rujan 20, 2010, 22:29:47 poslijepodne »
ovom ože bit diskutabilno, jer mijenjanjem vode kod ne co2 akvarija, a uz dodavanje makroelemenata, dolazi do oscilacije u co2, i onog malog dijela koji je unutra imože biti zahebano naspram algi..

Slažem se, diskutabilno je. Za konkretne podatke trebalo bi imati laboratorijsku opremu.

ALI (  :clown: )

mislim da upravo čestim mjenjanjem vode mislim da možeš doći da je razina CO2 prilično konstantna. Koliko god da je. Naravno, ako vodu mjenjaš jednom u 2 mjeseca onda je još konstantnija.

Veći problem nastane ako mjenjaš jednom u tjedan dana recimo. Onda imaš 2 dana ok razinu pa onda to padne i tako malo u krug. Mada opet ponavljam, tu je puno nagađanja. Bolje ne trošiti energiju na temu koliko je CO2 kod čestih promjena vode.

Ali opet, puno ovisi o svjetlu. Moj 75 litraš je bez CO2, svjetlo je 2xt8 sa prestarim lampama i ne gnojim. Vodu mjenjam jednom u 100 godina. Paprati, bacopa, mahovine i crypte rastu (sporo) ali algi nema ni blizu.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #123 u: Rujan 21, 2010, 05:50:15 prijepodne »
Citat:
mislim da upravo čestim mjenjanjem vode mislim da možeš doći da je razina CO2 prilično konstantna
Ako se ne varam , Cannibal je mislio na ''non co2 method'' Diane Walstad koju je i Tom obradio (mislim na metodu :D)
Low maintenence metoda , slabo svijetlo , bez dodavanja co2 a bilje se vremenom navikne na nizak co2 (stvoren u samom sistemu) tako da proizvode više Rubisco enzima...
U takvom sistemu izmjena vode donosi nagli porast CO2 i tako zavara biljku koja se opet privikne na povišeni co2 i odbacuje enzime koji su joj potrebni za uzimanje ugljika iz KH...
Smanjivanjem co2 ti se enzimi opet stvaraju...
Takvo ''zbunjivanje'' biljke bi moglo dovest do pojave algi itd..

Dobra metoda za ova krizna vremena :D

Evo, ako nekog zanima http://www.barrreport.com/showthread.php/2817-Non-CO2-methods

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #124 u: Rujan 21, 2010, 14:03:02 poslijepodne »
jep na to sam mislio, mada imam doma već prijevod na hrvatski ali mi se ne da prepisivat na komp, a i htio bi još malo pričekat sa svojim tankom pa da to mogu potvrdit, pa tek onda pustit temu na forum..
btw..dozvola je u džepu od tom barr-a  :D :D