Lipanj 24, 2025, 01:36:30 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ajmo jos malo o psima...  (Posjeta: 249370 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Odg: Ajmo jos malo o psima...
« Odgovori #125 u: Srpanj 21, 2010, 17:35:01 poslijepodne »
Hvala ali i sam jako dobro znam što sam napisala.
Da pljujem po neodgovornim vlasnicima. Da istina je da su se takvi psi počeli kupovati za preseravanje. Da li to svi rade -NE!!!

Čast iznimkama koji imaju malog psa iz ljubavi a ne iz modnog hira, svaka čast vlasnicima malih odgojenih pasa. Da li ima više ovih s neodgojenima među malim pasminama - da ima. Možda kod tebe nema ali ovdje gdje ja živim ima.

Ajde opet, što sad nisi shvatila. Jer ovo je zadnji put da se ponavljam ko papiga.

Po poslušnosti jazavčar i belgijanac nisu u istoj razini? O zaboga, pas je onakav kakvog se odgoji.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #126 u: Srpanj 21, 2010, 17:38:07 poslijepodne »
naravno da je onakav kakvim ga se odgoji  :klap:... al problem je sto poremeceni ljudi kupuju pekinezere i ine đepne pa ih ne mogu odgojiti...  :D

jesam li pogodila?  :D
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #127 u: Srpanj 21, 2010, 17:39:30 poslijepodne »
Ditto!Narav psa je jedinstvena od do,ali vlasnik ga oblikuje,znaci koliko moze,kao sto sam rekla i prije ima ih svakakvih,I malih zivcanih,hiperaktivnih,ali ima ih toliko dobrih da nemres vjerovat,isto tako I veci psi I ozloglaseni,mozes i pekija toliko "obradit" da bude krvolocan ako ne I gori od pitta,samo kaj to niko nece popit jer "to nije takav pas"... Sve je to "u glavi". Slazem se sa Tii-em,samo zato jer imas "krvolocnu" vrstu,ljudi te mrko gledaju,a ni ne potrude se provjeriti da li je to stvarno
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #128 u: Srpanj 21, 2010, 17:41:37 poslijepodne »
 :roll:
Ne nego ne žele, jer je to mali psić koji ne može nikome ništa, tako sam barem pročitala od nekoga u ovoj raspravi.
Ima ljudi koji odgoje psa, ima onih koji ne žele. Nikakva mudrost, a ti smiri tenzije.

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #129 u: Srpanj 21, 2010, 17:45:17 poslijepodne »
Ako si mislila da ja smirim tenzije..potpuno sam smirena,samo to ne mogu smajlicima pokazati jer kao sto se vidi uz moje postove,pisem sa mobitela pa nemam opciju smajlija...
I po cemu bi trebala smiriti tenzije?Nikog ne vrijedam...
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #130 u: Srpanj 21, 2010, 17:45:53 poslijepodne »
moje tenzije i zivceki su upakirani... mirni... smireni... ;)  :heart:  :up: opcenito nisam zivcana osoba iako izbor jednoga od pasa to osporava, al ajde...  :up: nikog ne vrijedam.  ;)

jedini puni tenzija su gore navedeni citati... ;)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #131 u: Srpanj 21, 2010, 17:48:18 poslijepodne »
Ma ne, ne ti  :) sorry ako je tako ispalo. Na Pandoricu mislim.

Ne slažemo se oko izbora pasmina. ok. ali hoćeš reći da se ne slažem samnom kad kažem da bi svaki pas trebao biti odgojen - pa bio on čivava ili doga?

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Srpanj 21, 2010, 17:52:09 poslijepodne »
to cijelo vrijeme i govorim... ali ti si zapela za pekinezere i poremecene vlasnike istih... ruzno je kada se generalizira o pojedinim tipovima pasa... tiii-ju bas nije lijepo kada svi gledaju na kana kao paso-covjeko-ubojicu... tako isto ni vlasnici malih pasa ne vole da se o njima generalizira kao neodgovornim poremecenim osobama koje imaju psa jer je taj trenutno inn i jer im pase uz boju kose/torbice, a o odgoju da ni ne govorim...

Zagreb / Sveta Nedelja

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #133 u: Srpanj 21, 2010, 17:55:56 poslijepodne »
Evo i moje zvijeri:

Zove se Ary,bernski planinski pas,ostenjen je 13.06.2009,prozdrljivo,razmazeno i tvrdoglavo bice  :D
Malo je veci od prosjeka,72cm visina i 56kg tezina.
Glavni prioritet mu je hrana a nakon toga zivciranje vlasnika,zna nekih 10-ak naredbi ali slusa kako kada(ovisi dal mu je u interesu).
Posto imam veliko dvoriste nikad ga ne vezem a nemam ni box(nikada ne odlazi od kuce),solidan je cuvar i nije agresivan ni malo ali redovito laje kada netko dolazi.
Ne pokazuje nikakvu volju/emocije prema drugim psima ili zivotinjama i ponekad mi se cini malo sebican.
Vjerovatno sam pogrijesio dosta u odgoju jer mi je to prvi stenac kojeg imam i sad nikako da ispravim neke stvari.
Boji se kisobrana,plocica(sklize mu),produznog kabela,vode,grmljavine i susjedove pudlice koja se redovito zaljece na njega(tu bi moglo biti svega jednoga dana)....
Jako je osjetljiv na toplinu i stalno dahce(mada ne slini previse) a snijeg naravno obozava(Gorski kotar),voli ici u setnju vise medju ljude nego u prirodu i svakih 15-ak min. moram stat da si malo odmori  8)
Toliko....
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #134 u: Srpanj 21, 2010, 18:00:03 poslijepodne »
Znam da nije lijepo. Ajd pusti pekinezere, neka budu male pasmine. Ali nažalost ovo generaliziranje je realnost u mom kvartu. Psi se dižu u zrak, bježi se pred nekom tzv. opasnom pasminom,skupi se 5 vlasnika koji se zapričaju pa ne vide da im psi pretrčavaju cestu jer je tamo kuja u tjeranju. A da ti ne pričam da je najrazgranatiji šverc popularnih pasmina. Ili kad me se nazove i kaže, ma imate li nešto malo, bijelo za udomiti, ma onako ko maltezer, ma zapravo imate li maltezera. Ma da, sve puni azili maltezera i ostalih čistokrvnih pasa. Ali u zadnje vrijeme je postalo moderno udomiti, pa eto dobije se maltezer iz azila. ne

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #135 u: Srpanj 21, 2010, 19:51:02 poslijepodne »
Evo i moje zvijeri:

Zove se Ary,bernski planinski pas,ostenjen je 13.06.2009,prozdrljivo,razmazeno i tvrdoglavo bice  :D
Malo je veci od prosjeka,72cm visina i 56kg tezina.
Glavni prioritet mu je hrana a nakon toga zivciranje vlasnika,zna nekih 10-ak naredbi ali slusa kako kada(ovisi dal mu je u interesu).
Posto imam veliko dvoriste nikad ga ne vezem a nemam ni box(nikada ne odlazi od kuce),solidan je cuvar i nije agresivan ni malo ali redovito laje kada netko dolazi.
Ne pokazuje nikakvu volju/emocije prema drugim psima ili zivotinjama i ponekad mi se cini malo sebican.
Vjerovatno sam pogrijesio dosta u odgoju jer mi je to prvi stenac kojeg imam i sad nikako da ispravim neke stvari.
Boji se kisobrana,plocica(sklize mu),produznog kabela,vode,grmljavine i susjedove pudlice koja se redovito zaljece na njega(tu bi moglo biti svega jednoga dana)....
Jako je osjetljiv na toplinu i stalno dahce(mada ne slini previse) a snijeg naravno obozava(Gorski kotar),voli ici u setnju vise medju ljude nego u prirodu i svakih 15-ak min. moram stat da si malo odmori  8)
Toliko....

Predivan je to je to kaj si ja hoču jednog dana  :zagrljaj: več par godina ih gledam čak sam bil na rubu da ga kupim otišal sam u Ivanič al je samo ostala kujica,a to mi se opet neda zaj..... kad se počne tjerati i to.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #136 u: Srpanj 21, 2010, 20:41:51 poslijepodne »
Cure mali odmor,ovo citanje jednog te istog me umara
Pa dibi ja stigo da ja u parku krenem svima objasnjavati,gdje kako zasto,i kako bi trebalo biti
Mislim da bi jos uvijek bio u tom parku

Par ljudi je vidjelo kako radim sa Kanom,zamolilo me za pomoc,i bez problema sam radio sa psima svaku vecer
Jer nije ljudima to sto netko zna bolje,nego imaju taj neki ponos,jer tesko je doci do mene i pitate ej kako da napravim ovo ili ono
Ako znam uvijek sam spreman pomoci,osobito zato jer su to psi koje cu kasnije sresti tko zna koliko puta u setnji
Ali ne,ko da sam trazio neku naknadu u parama,pa se boje
A drugi je razlog,da je lakse sjediti i pustiti psa,pa kad nastane frka,onda pocinju svađe,bio sam kad su bile dvije tucnjave,pa su se kao djeca svađali,tko je duže na livadi,to jest tko je prije imao psa,pa ko da je onda njegova livada

Iskreno ja bi volio pekija na tjedan dana,bilo kojeg da ih malo poblize upoznam,da malo vidim te njihove mane u ponasanju,koliko su duboke u njima

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Srpanj 21, 2010, 20:44:49 poslijepodne »

Predivan je to je to kaj si ja hoču jednog dana  :zagrljaj: več par godina ih gledam čak sam bil na rubu da ga kupim otišal sam u Ivanič al je samo ostala kujica,a to mi se opet neda zaj..... kad se počne tjerati i to.

Sta se tice bernskog dobro razmisli i vidi kakve imas uvjete za njega?!
Meni je sad nekada zao sta nisam uzeo belgijskog ili sl. jer ova pasmina bas i nije toliko za radit i ici u duge duge setnje....malo premirna/ljena pasmina za mene posto sam dosta u pokretu tj. malo cudno da ja mogu vise prohodat nego pas....neznam dal je bas on takav ili je to osobina pasmine(koristili su ih za vucu kolica pa mi je cudno).
Vole drustvo ljudi i nebi ih trebalo pustati dugo same,da ti ne pricam o cesljanju sada po ljeti,tvrdoglavi su,zahtjevaju smirenog i dosljednog gospodara jer su malo njeznijeg karaktera,ljudima je lijep ali kad ih pocne slinit da vidis kako bjeze,tisinu zaboravi jer stalno bas stalno dahce,i na par stupnjeva C,onda....dali ti stane u auto?,skloni su bolestima,displaziji kukova i sl.,trebat ce ti dosta novaca da ih kvalitetno hranis jer imaju strasan apetit itd.
Zato bi ti preporucio da ga uzmes u nekoj uzgajivacnici gdje se brinu o tome da su im roditelji i preci potpuno zdravi i da je postotak inbreedinga cim manji....
Naravno da postoji mogucnost da naletis na psa drugacijih osobina od ovdje navedenog ali dosta ih je ovakvih.

20l vanila

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #138 u: Srpanj 21, 2010, 21:00:40 poslijepodne »
Sve to ja znam proučavam ih več par godina i sve uvjete imam osim toga da budem često sa njim zato sam i odustao zasada,ali u principu ga mogu furati i na posao sa sobom tak da bi stalno bio u društvu,ali opet tu ima svojih mana i tak,ali definitivno uskoro  :)
I čudno mi je da je tak miran ima susjed jednoga mladoga pa vidim da je divljak,izgleda da si ti baš naišao na jednog mirnog.
Kaj se tiče slinjenja imao sam dva rotwailera tak da nije problem  :D spava u dvorištu tak da mi ni dahtanje nije problem u auto stane jedino me to sa kukovima malo strah jer bi  mi bilo žao gledati ga takvog spokvrčenog a čuo sam da njima to jako rano počne se događati več nakon 6-7 god.
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Srpanj 21, 2010, 21:02:11 poslijepodne »
Di si ga ti uzeo?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Srpanj 21, 2010, 21:12:04 poslijepodne »
jedino me to sa kukovima malo strah jer bi  mi bilo žao gledati ga takvog spokvrčenog a čuo sam da njima to jako rano počne se događati več nakon 6-7 god.

Neki prosjek zivota na papiru im je 8 god.!!!
Od malih nogu im treba paziti na kukove.

Di si ga ti uzeo?

Uzeo sam ga ovdje.
Ljudi su stvarno ok.
20l vanila

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #141 u: Srpanj 21, 2010, 21:38:08 poslijepodne »
Pekinezeri :heart:
FILIP (Valpovo)

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #142 u: Srpanj 21, 2010, 23:44:15 poslijepodne »
Lijep je to pas,al više preferiram pse sa kratkom dlakom... za sad imam ovog lovačkog terijera koji nikad nije bio u lovu :D dobar je pas i jako dobro sluša i čuva svoj posjed..nikad nije na lancu,imamo jako veliko ograđeno dvorište iz kojeg nemože izić van...na nepoznate osobe i pse dosta agresivno reagira ma da nikada nebi ugrizao!

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #143 u: Srpanj 22, 2010, 08:50:07 prijepodne »
Imala sam kujicu mješanku pinča i još nečeg...bila je veća od pinča,crna,preslatka..Sad vidim gdje je bilo propusta.
Sad cu malo pokusati pitati te vlasnike malih pasa
Dali psa dragate dok jede,dali mu mozete uzeti zdjelicu,dali ga smijete primiti za rep dok jede,dali mu smijete staviti ruku u zdijelicu-da
Dali psa smijete izgurati sa njegovog mjesta bez da mu ista kazete,dali mu mozete uzeti igracku koju najvise voli-da
Dali vas pas laje na goste,i dali se postavlja na njih-da,na početku,prvih par sekundi
Dali vam pas dolazi sam u krilo da ga mazite,dali smije biti u svakoj vasoj sobi-da
Koje zapovjedi vas pas zna,i kakav je vas pas u blizini drugih pasa-reagirala je na kuje
i još da napomenem,i na spavanju sam je mogla uzeti i pomaknuti da ni zarežala nije.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Srpanj 22, 2010, 10:07:31 prijepodne »
jedino me to sa kukovima malo strah jer bi  mi bilo žao gledati ga takvog spokvrčenog a čuo sam da njima to jako rano počne se događati več nakon 6-7 god.

Neki prosjek zivota na papiru im je 8 god.!!!
Od malih nogu im treba paziti na kukove.

Di si ga ti uzeo?

Uzeo sam ga ovdje.
Ljudi su stvarno ok.

Ja sam našao na netu 10 godina da žive,Hvala na linku spremljen je za bolje dane :)

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Srpanj 22, 2010, 10:13:06 prijepodne »
Lijep je to pas,al više preferiram pse sa kratkom dlakom... za sad imam ovog lovačkog terijera koji nikad nije bio u lovu :D dobar je pas i jako dobro sluša i čuva svoj posjed..nikad nije na lancu,imamo jako veliko ograđeno dvorište iz kojeg nemože izić van...na nepoznate osobe i pse dosta agresivno reagira ma da nikada nebi ugrizao!

Ima ih i kratkodlakih ali meni su super kad su pufnati,ljepi ti je pas sam kak je velki ne kuzi se na slikama a jel barem lovi loptice kad mu baciš,tak sam ti ja imal dva rotwailera i kad si bil sa vanjske strane plota htjeli su te rastrgat imao si osječaj da bi ogradu pregrizli da dodju do tebe sve kaj je trebalo je otvoriti vrata i ući u dvorište kad ono ništa,mahali su onim repićima tak da im se cijela guzica pigala  :D, ali vjeruj mi nitko nije probavao ući u dvorište  :D

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #146 u: Srpanj 22, 2010, 10:29:18 prijepodne »
što se tiče "pufnatih" pasa - morate svi koji ih želite biti svjesni potrebe za redovitim održavanjem dlake, odnosno, češljanjem...
pogotovo kad krene mijenjanje bebi dlake u "odraslu"....svaki dan iz Beorna (landseer) izvučem po vrećicu od 3 l bebi dlake .... a znam da će tako biti i svaku sezonu ljeto/zima...
srećom, prasac uživa u češljanju, sam se okreće i gura tamo gdje mu najviše paše da ga se izčešlja... :D

za to treba isto psa naviknuti i naučiti, jer inače imate jurnjavu po cijeloj kući - ko s Gizmom (peki) - jer je "mali, slatki, lako ga je uloviti" - napravili smo gadnu grešku u tom dijelu odgoja...srećom ne u drugim dijelovima :P

ikota - dobro ti cannibal savjetuje - ne igraj se s izlascima s malenim dok ne dobije sva tri cjepiva za štenećak (i ostalo) i za bjesnoću!
nikad ne znaš gdje može prijenosnike tih bolesti pokupiti...
a u pravilu su te bolesti za bebu fatalne, ili liječenje traje dugo, skupo je, i bolest ostavlja trajne posljedice na organizmu...

što se tiče duljine života pasa - doista ima veze s veličinom (ako ćemo generalizirati, jer ima primjera koji debelo iskaču iz prosjeka) - veliki psi u pravilu puno kraće žive od malenih (cannibal - objasni, molim te, da se ja ne petljam u struku) i toga moramo biti svjesni, pa na temelj toga također odlučiti što ćemo i kako ćemo...

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Srpanj 22, 2010, 12:20:38 poslijepodne »
što se tiče "pufnatih" pasa - morate svi koji ih želite biti svjesni potrebe za redovitim održavanjem dlake, odnosno, češljanjem...
pogotovo kad krene mijenjanje bebi dlake u "odraslu"....svaki dan iz Beorna (landseer) izvučem po vrećicu od 3 l bebi dlake .... a znam da će tako biti i svaku sezonu ljeto/zima...
srećom, prasac uživa u češljanju, sam se okreće i gura tamo gdje mu najviše paše da ga se izčešlja... :D

Znam imao sam Labradora pa znam kolko sam se namucil sa njim a kamoli nebi sa Bernskim,a i sad imam mješanku kaj se linja i to ne normalno nego u busenima koje nemreš ni isčešlati nego moraš čupati prstima sa nje.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #148 u: Srpanj 22, 2010, 12:22:40 poslijepodne »
Meni je 7-8 godina stvarno malo da mi pas pozivi
Kad gledas da odraste i dok ga sve naucis treba  3 godine,onda zivi dvije tri godine tako,i onda vec ostari,i jos koja godina i odjednom ga nema
Da ne pricam o gledanju kako se pati dok hoda,i tako dalje

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #149 u: Srpanj 22, 2010, 12:54:03 poslijepodne »
Kao i njemačke doge, predivne su mi ali tako kratko žive.