Lipanj 28, 2025, 05:13:18 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ajmo jos malo o psima...  (Posjeta: 250947 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Ajmo jos malo o psima...
« Odgovori #700 u: Listopad 04, 2010, 23:43:43 poslijepodne »
najveci je problem sto dots ljudi na brzinu uzme psa,neznaju sto ih sve čeka, a pogotovo koliko vremena treba posvetit psu, te kakve uvjete trebaju.Pa psi bivaju baceni na balkon ili dvorište i svake prijestupne ih netko odvede u šetnju ili se ga se uopce sjeti  :punch:

Na zalost, ja sam jedna od tih koja je prije 6 godina uzela psa koji joj se svidja a ne o kojem zna nesto i sigurna je da ima uvjeta. Doduse, uzela sam ga bas onda kada sam otkrila i internet, da sam malo prije mozda bi se bolje informirala. Mogu reci da sigurno necu opet imati retrivera (iako nikad ne reci nikad :D) jer je to pas za nekoga tko ima vise vremena, vise strpljenja (tvrdoglavost i prkos do bola), vise voli dlake i usisavanje 3 puta na dan... Ali sad je kako je, uzela sam ga i nosim se s time kako mogu. Da, mislim da bi on bio puno sretniji pas da ima veliko dvoriste i vise paznje (on bi stalno da ga se ceska). Nije pas koji legje na kauc i uziva u blizini (kao sto rade ostala dva), s njim se treba non-stop baviti aktivno, gledati ga, igrati se s njim, uciti ga, vikati ga, igrati se, ceskati, igrati se, maziti, igrati se.... non-stop, stalno...  Bio bi takodjer sretniji da nemora djeliti s drugim psima, on je pas za biti sam i druziti se s drugima ako bas mora kad je vani...

Eto sada je kako je i gledam da je i njemu i meni sto lakse i bolje u zivotu, ali kasnije  cu bolje razmisliti kojeg psa/pasminu cu uzeti. Nije problem u meni, problem je sto on svoj zivot trosi na manje od onog sto je zasluzio. Steta je to...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #701 u: Listopad 04, 2010, 23:52:09 poslijepodne »
Gween mislim da nisi u pravu :down:
Tvoj pas nezna za bolje i zadovoljan je sa onim što od tebe dobiva. Jedino ako je prije tebe dobivao sve ovo za što ti misliš da kod tebe ne dobiva onda je zakinut inaće nije ;)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #702 u: Listopad 04, 2010, 23:57:37 poslijepodne »
Znam da nezna bolje ali u tome je i stvar. Svi problemi sa odgojem se javljaju jer neke potrebe nisu zadovoljene (ili ih pas zadovoljava na krivi nacin). Ja od prvog dana imam problema sa viskom energije kod njega, to se kasnije pretvorilo u dominaciju i na kraju agresiju prema drugim psima. Doma je jos uvijek predobar, nikad nije unistavao stvari... ali zato po njegovoj kozi vidim da nije najbolje, cesto se ceska, svrbi, suha mu je koza i dlaka - a to nema veze sa prehranom nego zivcima. Kad je u kuci neka napeta situacija zbog x drugih stvari, na Nemi vidim prvo - pocne se gristi po svuda. To mi je uvijek indikator da u tom trenutku nije sretan. Kada je ovaj mali pizdek dosao onda su isto poceli problemi (drugi muzjak u kuci, njemu je to bilo uzasno)... evo sada se situacija smiruje a i hormoni ga pustaju konacno pa konacno mislim da bi moglo biti ok. Da sam ga bar ranije kastrirala...

Takodjer, istrcavanje rijesavam biciklom - onda kad zeli trcati a nedavno je poceo odbijati. Dobra stvar je da sam otkrila kako da ga opet natjeram :D
...Pula...

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #703 u: Listopad 05, 2010, 10:02:21 prijepodne »
eto umene susjedi na 100tinjak metara dalje rade pocijele dane, a vikendom idu u goste, pa je cucek na balkonu... zavija li ga i plače se po cijele dane. to traje sad cca dva mjeseca. jbg, šteta jadnog cucka.  :punch:

Šta se ne dogovoriš sa susjedom da ga prošećeš tu i tamo. Sused bi ti bio zahvalan, a cucek nebi znal kak bi ti zahvalil od sreće. Samo 10min svoga vremena trebaš odvojit ;)
Ja hvala bogu imam već par ponuda kao; Sused bi mogli kad idemo u šetnju sa svojim psom povest i Rona. (znam to je sad dok Ron ne naraste, onda bu sve manje takvih ponuda :D :D)
No nas je doma hvala bogu dosta koji su mu uvjek na raspolaganju.
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #704 u: Listopad 05, 2010, 10:06:20 prijepodne »
hahaha.

nego, htjetoh upitati. zakaj je poćudno istrčavati pesa s biciklom, a nepoćudno je kad ga se istrčava s autom?

Offline Ikota

• Punopravni član
« Odgovori #705 u: Listopad 05, 2010, 10:08:41 prijepodne »
hahaha.

nego, htjetoh upitati. zakaj je poćudno istrčavati pesa s biciklom, a nepoćudno je kad ga se istrčava s autom?

Nemam pojima! Zakaj?

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #706 u: Listopad 05, 2010, 11:50:04 prijepodne »
nije nepocudno ako je pas stariji od dvije godine i ako nije zavezan nego slobodno trckara za autom kao i za biciklom ;)
u principu nema razlike ako je psu dosta stat ce ionako ili usporiti sto moj scar radi a to mi znak da i ja usporim i pricekam
jos jedna stvar psa se do godinu dana ne smije istrcavati po betonu, tj smije ali nije pozeljno   :D

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #707 u: Listopad 05, 2010, 13:59:03 poslijepodne »
Psa se nikad ne istrcava sa motornim vozilom
Pas kad stane i vise ne moze,to je Iscrpljen pas,i to se nikad ne radi psu samo zato da bi on sutra dan spavo
Meni je dobar indiraktor da je trening bio uspijesan ali ne previse naporan,je da pas legne kad dođe kuci,a da je sutra opet aktivan i spreman za drugi trening
kao sto mi ne mozemo ici u teretanu jednom tjedno,tako ni oni se ne istrcavaju jednom tjedno,nego svaki drugi dan istrcavanje,a dok je dan pauze se rade laksi treninzi poput okretnosti sa pecaljkom,zbog toga jer treba vremena da se pseci organizam oporavi od treninga
Također se preferira da je pas na lajni tijekom treninga i uz bicikl,jer mu se moze odrediti tempo i cijelo vrijeme mozes drzati psa pod kontrolom
Psa se istrcava tako da on brzo hoda,i to je jedini pravilni trening

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #708 u: Listopad 05, 2010, 14:52:11 poslijepodne »
Nikad nebih istrcavala psa autom ili motorom. Kako se uopce moze bicikl usprediti sa bilo kojim motoriziranim vozilom?? Na bicikli imamo miran tempo koji odredim uvijek ispod granice onoga koliko bi oni brzo trcali tako da se ne ispusu odmah nego da mogu trcati duze i da vise koriste misice. Pustim da vuku jer time takodjer jacaju. Uglavnom kocim, pedaliram iskljucivo na jakoj uzbrdici. A kako ces to napraviti na motoru ili autu? I pas mora bit vezan, kako ces ga pustiti u promet i nadat se da ne pogine?
...Pula...

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #709 u: Listopad 05, 2010, 16:07:00 poslijepodne »
gwy ja sa svojima idem po nasipu i uvijek ih pustim sa lajne da si sami odrede tempo a ja se prilagodim njima
kad uspore usporim i ja....jedina razlika izmedu toga sto sam na biciklu ili na motoru je ta da ja dodem doma isto tako krepana druge razlike nema (naravno tu ne pricam da netko divlja sa motorom 100na sat)

tii ja to radim skoro 4 puta tjedno i ne vidim na psima nikakvog umora iduci dan a pedaliram do svojih kranjih granica i opet oni trce ispred mene
a auto koji je u prvoj mislim da moze bilo koji malo agilniji pas pratiti
e da gwyn nitko, ni ljudi ni psi se nebi smio istrcavati na betonu a promet na nekakvoj sodranoj stazi nemre biti bas nesto opasan (tu uzimam primjer nasipa uz savu)
doduse moji su se znali zabijati u ljude dok trce ali zato kaj se medusobno ganjaju  :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #710 u: Listopad 05, 2010, 16:16:32 poslijepodne »
Nesmiju trcati po betonu? Pa ti ko da zivis na selu a ne u gradu, gdje ti nadjes toliko srodera/trave za istrcavati pse :D

Osim toga, to sto ja radim nije istrcavanje nego vjezba, ne trce bezglavo nego lagano kaskaju sto je po meni daleko bolje od trcanja do besvjesti. Pustiti ih da malo rade svojim tempom je uvijek dobro tu i tamo, ali ja to nemogu posto nema gdje uopce pustiti Nemu, a mali se i tako istrce na mini livadi na koju idemo obavljati nuzdu.

Neznam kako je kod vas gore ali u Puli nema niti jedna zelena povrsina koja je ogradjena i sigurna za pse, a kamoli gdje nema drugih pasa pa da mogu nesmetano setati sa svojima. Morala bi otici u sumu van grada i opet je vrlo vjerojatno da cu sresti nekoga.
...Pula...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #711 u: Listopad 05, 2010, 16:27:48 poslijepodne »
nisam dugo, pa da uletim  :D :D
..vidim da se raspravlja oko rastrčavanja pasa, kad sam sa svojim bivšim iš'o na dresuru, u početku je trčal pokraj auta (lagano) kojih 1-2 km, na kraju dresure smo mu produžili doo 8 km, uz prosjek od 15km/h...
za psa je najbolje riješenje što krupnije šoder (kamenje), ako ga imate naravno, trčanje po betonu i asfaltu nije najsretnije jer šapa udara na tvrdo i ravno, što mu po njegovoj fizionimiji ne odgovara..ista stvar je sa boksevim aza pse, nikada ne stavljati beton, nego što krupniju batudu, zbog šapa i nogu  ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #712 u: Listopad 05, 2010, 16:30:25 poslijepodne »
Sve to stoji ali mislim da je bolje da trci po betonu nego da ne trci (kad vec moram birati), ispricajte me ako grijesim :D A pazim da ne pretjeram.

Btw. ni moja fizionomija nije za trcanje po betonu pa trcim (uglavnom radi pasa).
...Pula...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #713 u: Listopad 05, 2010, 16:31:29 poslijepodne »
narvno, bolje išta nego ništa..

edit: a tvoja fizionomija nije ni napravljena da trčiš  :D :D
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2010, 16:36:07 poslijepodne od cann »

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #714 u: Listopad 05, 2010, 16:39:54 poslijepodne »
Pas je predator i lovac,a da bi nesto ulovio prvo mora naci,a da bi naso mora preci ogromnu kilometrazu,to njihovo trckaranje znaci kad pređu iz brzog hodanja u taj nacin kretanja je njima najlaksi nacin kretanja,i tako moze svaki pas preci ogromnu udaljenost
Zato se psa drzi uz sebe da brzo hoda,i tako se prije umori a drasticno smanji kilometraza koja je potrebna da bi se pas umorio,a time se smanji i vrijeme istrcavanja

Kad se vec prica sta je najbolje za psa i njihove sapice,onda bi to bilo plivanje,a ne znam nikog tko doma ima bazen po mogucnosti jos zatvorenog tipa,da pas moze cijelu godinu plivati u njemu,a i da ga netko ima ne znam tko bi pustio psa u njega  :D
Drugo po redu je trcanje po nekoj podlozi kao sto je uz nase more,pa onda livada,i na kraju tvrdi asfalt

Ne grijesis Gwy bitnije da je istrcan

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #715 u: Listopad 05, 2010, 16:45:40 poslijepodne »
selendra teska  :D
sala
u zgu imamo poprilicno dugi tok rijeke save koja sijece zg na pola (vjerojatno si vidjela snimke sada nedavno dok je poplavila (i moj kvart je bio ugrozen) pa pretpostavljas da nije daleko a bogme ni nije
znaci treba mi od kuce nekih cca pol sata pjeske ili 10-15 min s bicom do nasipa, na nasipu ima i ljudi i pasa ali kako moji ne napadaju (znaju urlati ali to je isto sve rijede) ja njih lijepo bez lajne
mozda tebi za pesa je ok da ides polako a dugo ali meni za agility treba da bude sto eksplozivniji na krace staze (trenutno ih drilam i za spasioce pa trce do treninga sto je duza ruta nego inace)
pored nasipa ima jedna cesta uz jarun di idu auti ali ako vidim da krenu dolje na krivu stranu nasipa pozovem ih nazad i rjesim problem (moram samo napomenuti da su sada u procesu pripremanja za A0 ispit i da su dodi apsolvirali te da trenutno drilam hod uz nogu bez lajne) tako da ih promet ne ugrozava a meni je to jedini nacin kako mogu sa tri psa stici iz spanskog do kospa jer kad udem s njima u tramvaj naslusam se svega

naravno kad je lose vrijeme i dnevne stenje za obavljanje nuzde ili dok sam strgana radim i ja po betonu ali kad god mogu idem do nasipa jer je zdravije za njih da trce po zemlji i soderu a trcanje im itekako treba
auti i motori se koriste za trening (tu pricam o radnim pesima tvom retriveru to ne treba) ali kao i sa svime moras znati sta radis da si ne zeznes pesa
ono sta je tii napisao se ne prakticira  :D
treninzi su na dnevnoj bazi ako vec ne dnevnoj onda svaki drugi dan, i polako se pojacava intenzitet
ni ja sa svojima nisam sjela prvi dan i odvezla se do kospa i nazad, ja bi riknula ako nebi oni, prvo su isle krace rute do mosta kod king crosa a zatim na drugu stranu pa sve dalje
i da naravno prvo smo hodali te rute zatim na biciklu.....

tii moji pesi redovito plivaju preko ljeta u jarunu ili savi ili oboje kako idemo prema kospu  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #716 u: Listopad 05, 2010, 16:46:41 poslijepodne »
sorry tii kaj ti postavljam pitanje, ali jednostavno moram..
Kad se vec prica sta je najbolje za psa i njihove sapice,onda bi to bilo plivanje,a ne znam nikog tko doma ima bazen po mogucnosti jos zatvorenog tipa,da pas moze cijelu godinu plivati u njemu,a i da ga netko ima ne znam tko bi pustio psa u njega  :D
Drugo po redu je trcanje po nekoj podlozi kao sto je uz nase more,pa onda livada,i na kraju tvrdi asfalt

zašto misliš da je plivanje najbolje za šape psa? to je dokazano ili ima kakve veze sa anatomijom i fiziologijom psećih kostiju u šapi?
i ovo da prvo mora trčat po šljunku, pa onda po livadi, a onda po asfaltu???? nisam zano da je u prošlosti bilo asfalta i da su psi u svojoj evoluciji imali asfalt, i čudi me onda kako nisu nastali neki degenerici po pitanju kostiju u šapama i nogama?

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #717 u: Listopad 05, 2010, 16:51:45 poslijepodne »
sorry tii kaj ti postavljam pitanje, ali jednostavno moram..

zašto misliš da je plivanje najbolje za šape psa? to je dokazano ili ima kakve veze sa anatomijom i fiziologijom psećih kostiju u šapi?
i ovo da prvo mora trčat po šljunku, pa onda po livadi, a onda po asfaltu???? nisam zano da je u prošlosti bilo asfalta i da su psi u svojoj evoluciji imali asfalt, i čudi me onda kako nisu nastali neki degenerici po pitanju kostiju u šapama i nogama?
plivanje je korisno jer razvija poprilican broj misica koji se trcanjem ne koriste toliko (recimo agility pse zbog skakanja i svega vlasnici furaju na plivanje sto cesce)
ti grijesis ima vlasnika koji vode svoje pse na plivanje skoro svaki dan (izuzetak je zima)
i mislim da je ti poredao podloge prema tome kako je koja zdravija ne po tome kojim redom bi pas trebao trcati po njima  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #718 u: Listopad 05, 2010, 16:56:05 poslijepodne »
mogu reč da se ne slažem sa medicinske strane...plivanej je korisno, to svakako, ali nikako da je to ključ ka zdravim šapama..
rekao sam kakva podloga bi trebala bit...znači trebala bit..
druga stvar, kad pročitam skakanje u vodu pasa i kad vidim negdje, mlade dobijem..dal možda znate koliko ruptura abdomena ili prsnuča slezene nastaje prilikom skakanja pasa u vodu?, ne biste vjerovali, ali svake zime na stolu završi oko 10-15 lovačkih pasaa, kada je sezona lova na patke i kada psi (lovački, koji su naučeni to raditi), skaču za lovinom u voddu..svake godine isto, uz ne znam koliko savjeta da se izbjegava skakanje pasa u vodu...

al ok, bitno je da se piše, a netko vjerojatno i čita i isprobava ove savjete

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #719 u: Listopad 05, 2010, 19:43:27 poslijepodne »
Nisam znala za to sa rupturom, mada mi je logicno sad kad kazes... Sreca pa moj pas nije bas normalan retriver i voli vodu tek toliko da smoci malo sape :D Ne voli plivati a kamoli skakati u vodu... Kad se idemo kupati u proljece (jer ljeti nesmijemo) onda ga jedva natjeram da se smoci cijeli :D Kada je kod nas bila u posjeti labradorica Nyah od SmileyZg-a, on bi cekao u plicaku da ona ode po bacenu igracku u vodu, onda bi ju oteo i kao on ju je donjeo :D :D
...Pula...

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #720 u: Listopad 05, 2010, 20:28:40 poslijepodne »
Plivanje je najbolje za psa zbog neopterecenja na zglobove,kao i kod ljudi
U svakom slucaju se slazem da pas treba stajati na neravnim podlogama
Ono sam nabrojo terene od najbolji do najlosiji,nikako redoslijed po kojem bi se pas trebo istrcavati

Ovo sto se sasa ne slazes samnom za trenige mi nije logicno
Ja sam reko trening za nabijanje misica na psu u kojem se koristi brzo hodanje
To sto ti koristis pse za agiliti,u kojemu sama kazes da treba eksplozivnost,ali se opet nebi slozio da pas ako cijelo vrijeme trci skace da ce biti eksplozivniji,isto tako ne  znaci da ce biti brzi ili vise skociti od psa koji izvodi pravilne vjezbe
a opet da bi vjezbe bile pravilne trebas pomagala,a to opet ne mozes nosati do jaruna pa natrag,a onda bi te i ljudi cudno gledali  i jos rekli da mucis pse,i sad dolazimo do cinjenice da bi bilo najbolje da imas ogroman posjed di bi mogla trenirati sa psima,i također dolazimo do cinjenice da je ta vrsta treniga sto je koristis sad najbolja i za tebe i za tvoje pse

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #721 u: Listopad 05, 2010, 22:49:15 poslijepodne »
tiii hm?
ono o posjedu se slazemo i ja bi voljela ogroman posjed i kucu  :D
ako nista drugo ne bi susjedi prigovarali dok vjezbam za spasioce
gle meni je bitno da pas moze istrcati vece udaljenosti punim sprintom tu ne govorim o nekoj kilometrazi od preko 50km ali opet kad ides na natjecanje di se redaju po nekoliko staza ako ti pas nije dovoljno kondicioniran pocet ce usporavat ili jos gore rusiti i zabijati se u prepreke
vjeruj mi nije ti svejedno kad ti pas sa pola trbuha sleti na precku (desilo se jednom liku sa dobarmankom) ili kad kao moja prepolovi precku sa glavom
da li ce mi pas imati misice mi je tako nebitno jer ce ih dobiti treningom (i ako ja nista ne radim sa strane dva puta tjedno po sat i pol je dovoljno da se pas nabije) bitni su mi rezultati sto se trka tice
bilo bi predobro kad bi imala prepreke u kvartu pa da vjezbam s pesima svaki dan ali jbg....zato uzmem bic i vozam ih po nasipu
ako nemas drugih mogucnosti i trcanje po nasipu je dobra opcija ;) i iz tvojih usta u bozje usi da jednog dana imam ogroman posjed i bazen za pese  :D

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #722 u: Listopad 05, 2010, 23:17:08 poslijepodne »
Imas prepreke malo vise uz potok,uz one teniske terene,netko ih je tamo postavio od neki cijevi
Dali mozda znas za to?

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #723 u: Listopad 05, 2010, 23:23:35 poslijepodne »
nop
kakve prepreke?

e da imam jedan problem sa mojim pesima koji ne znam kako da rjesim a to su dlake na krevetu? ugl pesi mi ne idu na krevet ali je scar imao par avantura dok me nije bilo u sobi i sad mi je deka puna dlaka pa trazim savjet od vas koji pustate pese na krevet kako se rjesiti toga?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #724 u: Listopad 05, 2010, 23:26:18 poslijepodne »
Furminator i redovito cetkanje(psa naravno :D)!
Tako ces smanjit al dlaka ce bit uvijek.
I/ili neka deka na koju se bas i ne primaju dlake a lako se cisti.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE