Kolovoz 08, 2025, 16:49:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: grijač za 180 litara  (Posjeta: 9690 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dudo79

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
grijač za 180 litara
« u: Lipanj 26, 2010, 20:41:45 poslijepodne »
pozdrav akvarij mi je 180 litara pa me zanima koja jačina grijača je potrebna i dali je isplativa kupnja poznatih marki ili se isplati jeftiniji npr.neki kineski

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: grijač za 180 litara
« Odgovori #1 u: Lipanj 26, 2010, 20:45:36 poslijepodne »
Atman 200W. Oko 80kn u Aquaterri, sasvim solidan grijač.

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 27, 2010, 08:23:49 prijepodne »
Po pravilu ide jedan wat na litru vode. Za 200-250 kn imaš jagerove grijače koji su top 5, a ne neke kineske ako ne želiš imati skuhane ribe.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 27, 2010, 11:50:04 prijepodne »
Mislim da još nitko nije skuhao ribe kineskim grijačem. Ako je nek se javi...

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 27, 2010, 12:35:59 poslijepodne »
A slušaj uvjek ide koliko love toliko muzike

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 27, 2010, 12:38:32 poslijepodne »

Ima dosta primjera u kojima to nije slučaj.

Imam Atmanov grijač već godinu dana, nikakvih problema s njim. Zašto bi dao 250kn, kad mogu dati 80 za istu stvar.
« Zadnja izmjena: Lipanj 27, 2010, 12:51:51 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 27, 2010, 13:55:58 poslijepodne »

Imam Atmanov grijač već godinu dana, nikakvih problema s njim. Zašto bi dao 250kn, kad mogu dati 80 za istu stvar.
Ali ima  i primjera u kojima su se skuhale ribe pogledaj po forumima. Slažem se da cijena ne mora pratiti kvalitetu,ali kinezi svašta sklapaju i sklepaju.

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 27, 2010, 18:33:42 poslijepodne »
oba ste u pravu nekada i poznat marka zakaže,tako da je to viječna dilema, a ja kažem  koliko para toliko i muzike tako da ću ipak ići na poznati marku JBL ,SERA ili EHEIM ,koliko jak grijač je dovoljan za 180 litara

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 27, 2010, 19:08:10 poslijepodne »
200W uzmi. Ak ti rikne grijanje u stanu dobro će ti doći malo jači.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Lipanj 27, 2010, 19:48:09 poslijepodne »

Pa ovo bas ne mozes tvrditi da je ista stvar. Jager je napravljen po puno visim standardima kvalitete (npr. posebno staklo) i ima dugogodisnju tradiciju. To je izumitelj akvrijskog grijaca kakvog danas poznajemo. Sama cinjenica sto je npr. Jagerov grijac od 200W deklariran za 300-400 litara vode ti govori sve. Za 180 litara bi bilo dovoljno 125W.
Atman ce ti dobro obavljati posao prvih par godina dok se ne iskrivi bimetal. Tada ces sve vise trebati zakretati regulator u jednu stranu da bi postigao zeljenu temperaturu i na kraju ga vise neces moci zakretati i mozes baciti grijac. Ista stvar se događa sa svim grijacima, ali sto je taj sustav regulacije kvalitetniji duze ce trajati i pouzdanije raditi. Jager na to sve ima mogucnost kalibracije sto mu dodatno produzuje zivotni vijek i daje tocnost. Jos jedna stvar koja dize Jageru cijenu je sigurnosni sistem koji iskljucuje grijac u slucaju pregrijavanja (bilo da se glavni bimetal pokvari ili da izvadis ukljuceni grijac na suho) i prakticki je nemoguce da ti skuha ribe, dok je kod Atmana to itekako moguce. Visa cijena Jagera  je u potpunosti opravdana. Ali da sad ne ispadne da samo Jager vrijedi vecina novih grijaca poput JBL, Fluval, Newatt ima slicne sustave i isto su skuplji.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 27, 2010, 20:06:20 poslijepodne »
kori možete li malo pojasniti ovo s kalibracijom grijača

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Lipanj 27, 2010, 20:39:31 poslijepodne »
Kalibratorom je moguce vratiti iskrivljeni bimetal u "pocetni polozaj", odnosno namjestiti da se skala grijaca (regulator) poklapa sa stvarnom temperaturom u akvariju.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 27, 2010, 21:00:37 poslijepodne »
Nisam imao pojima za te sve stvarčice što grijači imaju. Ali rikne li ti termostat na bilo kojem od njih skuhat ćeš sve...

Ja u 180L imam Juwela, koji je dosta skup grijač, a u 60L sam si uzeo Atmana baš zbog cijene.

Ak rikne, kupit ću novi, jeftin je bar. A sad to što će otići regulacija za par godina me ne brine, 80kn i evo meni novi :D

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #13 u: Lipanj 27, 2010, 22:06:32 poslijepodne »
Danas se u sve ugrađuje elektronika, pa u jednu ruku mozes reci da grijaci postaju pametni  :D
Grijac jedino moze skuhati ribe ako se bimetal iskrivi na nacin da cijelo vrijeme ostvaruje kontakt. Grijaci element ce onda biti stalno upaljen i cijeli sustav ce se pregrijati - i tada kod Jagera uskace pomocni sustav protiv pregrijavanja koji je u potpunosti neovisan i moze prekinuti napajanje elementu za grijanje. Taj pomocni sustav nece dozvoliti da se grijac opet upali dok se sve malo ne ohladi. To znaci da ce ti temperatura mozda narasti za par stupnjeva, ali dat ce ti vremena da skuzis da nesto ne valja prije nego imas riblju juhu :)  A Atman (i bilo koji drugi klasican grijac) ce grijati dok samog sebe ne unisti i pritom skuhati ribe. I tu se sad vracamo na pitanje da li uzeti jaci grijac ili ne. U biti i nije toliko pametno stavljati jaci grijac nego sto je stvarno potrebno jer onda u slucaju kvara jaci grijac ima mogucnost puno vise zagrijati vodu od onog preporucenog. Ako npr. u 50 litara stavis Jagerov grijac 300W i pokvari se isto ces vjerovatno imati juhicu, ali deklariranih 50W nema niti kapacitet da napravi takvu stetu i sustav ce ga na vrijeme sprijeciti.
Eto, nadam se da razumijete o cemu pricam. Vecina ljudi ne obraca pozornost na takve stvari, ali dobro je znati.

Sto se tice Juwela tvrtka se u opisu nije pohvalila da njihov grijac ima taj pomocni sustav.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 28, 2010, 06:30:10 prijepodne »
super objašnjenje zanima me još nešto surfao  sam internetomi većina grijača npr. sera ima koliko W toliko litara jedino jager je drugačiji tj.jačina u W je manja od litraže akvarija pa mi nije jasno dali je jager toliko napredniji od drugih

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Lipanj 28, 2010, 06:39:35 prijepodne »
ja ne pušim te fore..jager, juwel itd itd..trenutno imam u 300 litara atman od 200w i vjerujem da će odradit dobro..zašto u 160 litara sam imal seru staru 8 godina od 75w..po zimi je on bez brige držal temp na 26 stupnjeva u tanku..
..a i jedna ptičica mi je šapnula da je sve to isti klinac fluval, eheim atman, sve u jednoj tvornici u china al druge trake..tak da..moglo bi se pisat..
mogli to ovak isto gledat, koja vam je garancija da se bmw il mercedes (napamet ove dvije  marke vozila), neće kvarit? nema je..isto tak i ovo.. ;)

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 28, 2010, 07:51:27 prijepodne »
moguće većina svijetske proizvodnje se seli prema kini tako da  i za grijače nebi bilo ništa čudno da se tamo rade,a ipak mislim da iako se rade u kini ove poznatije marke su urađene sigurno kvalitetnije nego manje poznate marke

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 28, 2010, 13:30:51 poslijepodne »
ja ne pušim te fore..jager, juwel itd itd..trenutno imam u 300 litara atman od 200w i vjerujem da će odradit dobro..zašto u 160 litara sam imal seru staru 8 godina od 75w..po zimi je on bez brige držal temp na 26 stupnjeva u tanku..
..a i jedna ptičica mi je šapnula da je sve to isti klinac fluval, eheim atman, sve u jednoj tvornici u china al druge trake..tak da..moglo bi se pisat..
mogli to ovak isto gledat, koja vam je garancija da se bmw il mercedes (napamet ove dvije  marke vozila), neće kvarit? nema je..isto tak i ovo.. ;)

Tom logikom te odmah pitam, a zakaj onda kupovati ikakvu marku? Ma mislim pa to su gluposti, ne košta isti proizvod 3x skuplje zato kaje  to samo brend. Ipak tu mora postojati neka razlika u kvaliteti, proizvodnji, dugotrajnosti, garanciji... Ne velim da su Atmanovi loši, ja imam doma i jedne i druge, ali netko ko recimo ima doma reef tank u kojem svaka ribica košta minimalno 100 EUR sumnjam da će staviti atmana da mu grije vodu, jer bi te onda pitao kak bi se po glavi udarao da ti zakuha vodu. To se može dogoditi i s Jagerom, ali u puno manjoj vjerojatnosti, jer to ime ipak nešto znači. Ne košta bmw 30 000 EUR samo tako, iza njega stoji ipak neko povjerenje kupaca zbog dugogodišnjeg ulaganja u brend i kvalitetu njihovog proizvoda, a i dalje se razvijaju. Meni je Švabo uvijek na prvom mjestu što se kvalitete tiće i njima jedino istinskim vjerujem, oni drže do svog ugleda, ma kolko god ti Kinezi stiskali.

Ako imam love bez razmišljanja uzmem bez štednje neki brand. Kad sam god štedio to mi se odbilo u glavu. Primjerice uzeo sam Kineski Ph controller da bi uštedio 100 EUR i na kraju sam popušio 1000 kn jer mi je pobio sve ribice, pa te sad ja pitam dal misliš da ću više ikada uzeti nešto slično od Kineza? Druga stvar je ak nemaš love, pa kalkuliraš.

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 28, 2010, 16:17:55 poslijepodne »
kao što sam i prije rekao jager ,sera ili neka druga poznata marka ma gdje god napravljena sigurno je kvalitetnija od nekih manje poznatih i jeftinijih bar ja tako mislim

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 28, 2010, 16:31:39 poslijepodne »
A slušaj ako imaš diskuse koji nisu jeftini, mislim da ti se nije za igrati. Bolje dati 100 kn više, pa si makar psihički na miru.

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 28, 2010, 16:51:31 poslijepodne »
apsolutno si u pravu kupit ću eheim jager na e-bayu košta oko 20 eura dali je dovoljan od 150 w za akvarim  od 180litara od prilike u njemu ima oko 160 litara vode ostalo odpata na pijesak kamenje i korjenme

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 28, 2010, 19:33:50 poslijepodne »
Da dovoljan ti je jager od 150w. Na njemu piše da grije 300 litara vode, imam takav jedan i odličan je jako su precizni, i što je najbolje možeš ih kalibrirati sve ti je u uputstvima.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #22 u: Lipanj 28, 2010, 19:53:43 poslijepodne »
ja imam u svom riu 180  dva jagera od 300w   i nikad nemogu ugrijat vodu zimi  do 30 c    a sobna temp je 22 c
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #23 u: Lipanj 28, 2010, 19:58:42 poslijepodne »
Danas se u sve ugrađuje elektronika, pa u jednu ruku mozes reci da grijaci postaju pametni  :D
Grijac jedino moze skuhati ribe ako se bimetal iskrivi na nacin da cijelo vrijeme ostvaruje kontakt. Grijaci element ce onda biti stalno upaljen i cijeli sustav ce se pregrijati - i tada kod Jagera uskace pomocni sustav protiv pregrijavanja koji je u potpunosti neovisan i moze prekinuti napajanje elementu za grijanje. Taj pomocni sustav nece dozvoliti da se grijac opet upali dok se sve malo ne ohladi. To znaci da ce ti temperatura mozda narasti za par stupnjeva, ali dat ce ti vremena da skuzis da nesto ne valja prije nego imas riblju juhu :)  A Atman (i bilo koji drugi klasican grijac) ce grijati dok samog sebe ne unisti i pritom skuhati ribe. I tu se sad vracamo na pitanje da li uzeti jaci grijac ili ne. U biti i nije toliko pametno stavljati jaci grijac nego sto je stvarno potrebno jer onda u slucaju kvara jaci grijac ima mogucnost puno vise zagrijati vodu od onog preporucenog. Ako npr. u 50 litara stavis Jagerov grijac 300W i pokvari se isto ces vjerovatno imati juhicu, ali deklariranih 50W nema niti kapacitet da napravi takvu stetu i sustav ce ga na vrijeme sprijeciti.
Eto, nadam se da razumijete o cemu pricam. Vecina ljudi ne obraca pozornost na takve stvari, ali dobro je znati.

Sto se tice Juwela tvrtka se u opisu nije pohvalila da njihov grijac ima taj pomocni sustav.

trenutno koristim samo Atmanove grijace.imao sam Juwelov koji mi je riknuo i aktivirao se taj pomocni sustav ali je i to dvosjekli mac jer u akvariju su bili diskusi a temp.je pala s 29 na 25stupnjeva ali hvala Bogu sve je proslo ok.jedan no name mi je isto riknio(termostat) i zagrijao vodu do 32stupnja. Kao sto rekoh imam atmana ali mislim da ih treba nakon 2,3 godine u smece i opet kupit nove.cijena je 50tak kn i smatram da mi je tako bolje nego riskirati duze ili kesirati puno vise love za jegera.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 28, 2010, 21:24:41 poslijepodne »
ja imam u svom riu 180  dva jagera od 300w   i nikad nemogu ugrijat vodu zimi  do 30 c    a sobna temp je 22 c

Ma na koju foru 600W ne može ugrijat 150L vode, i to još Jageri. Da tebi termometar ne valja  -?