Srpanj 19, 2025, 01:44:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoć!!!!ribica na umoru!!!!!!!  (Posjeta: 2451 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tina2701

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pomoć!!!!ribica na umoru!!!!!!!
« u: Lipanj 16, 2010, 09:59:59 prijepodne »
Pomagajte....zlatne ribice u akvariju bile skupa (2 karasa,teleskop,komet,i još jedna šarena kojoj ne znam ime) i karasi se razboljeli..jedan je uginuo a drugi stalno tone na dno...kad je uznemirim malo propliva al večinom je na bok okrenuta....s tim da napomenem da ostalim ribicama nije ništa..ne primjetim nikakve vanjske promjene na njima...ni rep ni po tijelu......jedino ne znam jesu li oni jako dosta osjetljivi na temperaturu vode u akvariju jer je sad preko ljeta malo viša......Ako se to nekome dogodilo nek pomogne........HELPPPPPPP...........  :'(  :(  :a045:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: pomoć!!!!ribica na umoru!!!!!!!
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2010, 10:04:19 prijepodne »
Moraš nam malo više reći o svemu.Za početak bar koliki akvarij imaš,koliko dugo...

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline tina2701

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2010, 10:18:58 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 100X40X40 160 L
-   temperatura, SKINUTA NA 26 c I TU SE SAD ODRŽAVA

-   vrijeme od pokretanja akvarija,  5 mj od pokretanja akvarija,
-   kad su useljene prve ribice, 4 mj
-   period i količina mijenjanja vode  1/3 svakih sedam dana a sada i češće kak je toplo

FILTER:
-   tip i marka filtera hang on,,,bio uz akvarij
-   način i periodi čišćenja
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) DA

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje DA
-   grijač NE
-   pumpa za zrak DA
-   CO2 sustav – kakav NE
-   kemija? NE

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka TELESKOP,KOMET,MALA ŠARENA KOJOJ NE ZNAM IME..JEDAN KARAS UGINUO A DRUGI PRED UMOROM

-   hranjenje – koliko i što 2 PUTA DNEVNO POMALO-LISTIĆI

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) NE
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) NE

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... KARAS NE JEDE I NA BOKU JE.TONE NA DNO
-   kad su se simptomi prvi puta uočili JUČER NAVEČER
-   pokušaj liječenja, čime PREBAČEN U KARANTENU
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? 1
-   stanje ostalih stanovnika BEZ PROMJENA NA PERAJAMA I TIJELU...DOSTA SU ŽIVAHNE I STALNO U POGONU

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2010, 10:36:22 prijepodne »
26 stupnjeva je previše za hladnovodne ribe,na toj se temperaturi drže toplovodne ribe...
pokušaj smanjiti temperaturu(na koji način ne znam)
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline tina2701

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 16, 2010, 10:41:30 prijepodne »
26 stupnjeva je previše za hladnovodne ribe,na toj se temperaturi drže toplovodne ribe...
pokušaj smanjiti temperaturu(na koji način ne znam)
to znam i ja al jednostavno ne znam kako....i znam da je ta temperatura daleko od onih idealnih 18-22 C . a da im se stavljaju boce to ne valj..ili led... uspjela sam skinuti samo jedan stupanj i održavati je na 26 C a znala je biti i malo višlja pošto mi je u kući pakao..koliko stupnjeva ima u kući..tolika je i temperatura vode....

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 16, 2010, 11:14:26 prijepodne »
pogledaj temu "pomoć grije se voda"
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 16, 2010, 11:15:22 prijepodne »
ona se nalazi pod "novi u slatkovodnoj"

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #7 u: Lipanj 16, 2010, 11:26:06 prijepodne »
Bilo bi dobro da nabaviš testere za vodu,baci aktivni ugljen van iz filtera moguče je da se on zasitito sa smečem pa da ti ispušta smeče u akvarij,on ti ovak i onak ne treba osim nakon lječenja,mislim da nije do temperature vode moji su na 27 pa im nije ništa.
Jel dodaješ kakve aditive za vodu kad ju mjenjaš?
Pročitaj kaj ti piše na filteru koji tip i marka možda je on preslab i kaj još imaš u filteru od materija osim ugljena?
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2010, 11:28:34 prijepodne »
Pozdrav Tina.

Kako bismo mogli postaviti točnu dijagnozu ili razlog uginuča treba nam više informacija stoga te molim da odgovoriš na slijedeća pitanja:

1. Koliko sveukupno imaš riba i da li su to mlade ili stare ribe
2. da li kada mijenjaš vodu ulijevaš u akvarij hladnu ili ugrijanu vodu
3. da li vodu koju ulijevaš u akvarij prethodno pripremiš sa ulijevanjem kemikalije za neutralizaciju klora (Aquasafe, FFM ili dr.)
4. Koliki protok vode u satu ima tvoj filter
5. kada hraniš ribe da li se ribe dobro najedu da im se zaokruže trbusi
6. da li im daješ i drugu hranu osim lističa
7. da li se prije pojave bolesti dogodilo nešto neuobičajeno što se inače nije događalo (naglo porasla temperatura, naglo si snižavala temperaturu, zamutila se voda, dodala si neko gnojivo za biljke ili neku kemikaliju...)
8. kada si zadnji puta oprala cijeli filter materijal

ako misliš da ima još nešto za nadodati napiši i ako možeš poslati fotografiju bilo bi super

Offline tina2701

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 16, 2010, 11:38:26 prijepodne »
1. Koliko sveukupno imaš riba i da li su to mlade ili stare ribe MLADE..KUPLJENE PRIJE PAR MJESECI
2. da li kada mijenjaš vodu ulijevaš u akvarij hladnu ili ugrijanu vodu HLADNU USTAJANU..NIJE IZ VODOVODA...NEKLORIRANA JE
3. da li vodu koju ulijevaš u akvarij prethodno pripremiš sa ulijevanjem kemikalije za neutralizaciju klora (Aquasafe, FFM ili dr.) NE
4. Koliki protok vode u satu ima tvoj filter NE ZNAM...KUPLJEN S AKVARIJEM,NE PIŠE NA NJEMU ,AQUACLEAR...RAD PODEŠEN NA MAX
5. kada hraniš ribe da li se ribe dobro najedu da im se zaokruže trbusi NE ZAOKRUŽE IM SE AL SVE POJEDU,NE DOZVOLJAVAM IM DA SE PREJEDU
6. da li im daješ i drugu hranu osim lističa NE
7. da li se prije pojave bolesti dogodilo nešto neuobičajeno što se inače nije događalo (naglo porasla temperatura, naglo si snižavala temperaturu, zamutila se voda, dodala si neko gnojivo za biljke ili neku kemikaliju...) JEDINO PORAST TREMPERATURE
8. kada si zadnji puta oprala cijeli filter materijal PRIJE MJESEC DANA,SPUŽVICA I UGLJEN...A ON JE NOVI...

sve je ok s ostalim ribama samo su mi ti karasi problem...jedna uginula a druga kao da ima neke grčeve..premotana na pola i malo je na dnu..i uvijek na desnom boku...pa onda dođe gore..i kad je malo potjeram pliva normalno i onda kad stane opet se okrene na desno bok......

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Lipanj 16, 2010, 11:44:19 prijepodne »
Citat:
8. kada si zadnji puta oprala cijeli filter materijal PRIJE MJESEC DANA,SPUŽVICA I UGLJEN...A ON JE NOVI...

čekaj da li je novi filter materijal ili aktivni ugljen i koliko ukupno imaš riba u akvariju?

Offline tina2701

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Lipanj 16, 2010, 11:49:57 prijepodne »
Citat:

čekaj da li je novi filter materijal ili aktivni ugljen i koliko ukupno imaš riba u akvariju?
ništa nije novo...dolje je aktivni ugljen a gore je spužvica..
bilo je 5 ribica i čistač...jedna je uginula a ova bolesna..obje karasi...tak da sam nju izvadila u karantenu i sad su mi ostale 3 ribice i čistač u akvariju..njima nije ništa

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Lipanj 16, 2010, 12:17:08 poslijepodne »
Hmmm, imam više primjedbi na održavanje tvoga akvarija i brigu o ribama pa ću napisati i primjedbe i sumlju na poremečaj ili bolest ribe.

Naime, iz svega što si do sada napisala u vodu nalijevaš bunarsku vodu koja je bakterijološki "nečista voda" te tako u svoj akvarij svaki puta ubacuješ mačka u vreči, odnosno, milione bakterija koje u malom zatvorenom sustavu kao što je akvarij vrlo lako mogu izazvati različite bolesti. (predlažem zamjenu akvarijske vode sa vodom iz pipe koja je bakteriološki čista).

Voda koju ulijevaš u akvarij treba biti na temperaturi približnoj onoj u akvariju jer u protivnom kod riba izazivaš veliki šok koji ponekad zna rezultirati pojavom kožnih mjehuriča i smrču.

ribe ne hraniš dobro, naime, odraslim ribama dovoljno je dati hranu jednom dnevno i to po malo a jednom tjedno moraju jedan dan biti bez hrane. Također svojim ribama moraš svaki dan davati drugu hranu, recimo, jedan dan lističe, drugi kuhanu brokulu, treči kuhanu blitvu, četvrti kuhanu tikvicu, peti post, šesti ofurenu salatu, sedmi granule i dr...

Također barem jednom tjedno ribama daj vitamine

Što se moglo dogoditi tvojim ribama?, sumljam na slijedeće:

1. trovanje nitratima,
    naime, zbog naglog povečanja temperature vode, a zbog relativno slabog protoka originalnog filtera, dobre bakterije ne uspijevaju neutralizirati otrove (amonijak sa nusproduktima i fosfate)

2. zastoj u probavi a poslijedično pritisak na zračni mjehur i problemi sa plivanjem

3. bakterijska upala zračnog mjehura

Sukladno navedenom predlažem da ribicu koju si več izdvojila u karantenu ostaviš dva dana bez hrane uz uključenu aeraciju preko zračnog kamena i na hladnije mjesto gdje ju neče nitko uznemiravati. Treči dan joj daj malo kuhanog graška ujutro i naveče onda slijedeči dan bez hrane te slijedeči kuhanu tikvicu i ako se riba počne ponašati normalno prebaci ju u akvarij.

U velikom akvariju promjeni 35% vode i ubaci duplu dozu FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina te prati stanje i izvještavaj nas o događanjima.
Također bi jako dobro došla koja fotografija

Pozdrav i sretno

Offline tina2701

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Lipanj 16, 2010, 12:59:31 poslijepodne »

Naime, iz svega što si do sada napisala u vodu nalijevaš bunarsku vodu koja je bakterijološki "nečista voda" te tako u svoj akvarij svaki puta ubacuješ mačka u vreči, odnosno, milione bakterija koje u malom zatvorenom sustavu kao što je akvarij vrlo lako mogu izazvati različite bolesti. (predlažem zamjenu akvarijske vode sa vodom iz pipe koja je bakteriološki čista).

..a nebi li prvo na tu vodu reagirao teleskop zbog osjetljivih očiju da jeona tako nekvalitetna??????

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Lipanj 16, 2010, 13:07:33 poslijepodne »
Tina, sve ovisi o tome koje su bakterije u pitanju jer neke bakterije uopće ne djeluju na površinu kože a tako niti na sluznicu oka...

Također može biti u pitanju nekakva virusna bolest...

Dakle problem je u tome što nitko ne može biti siguran zbog čega je tvoja riba uginula niti možemo znati što se točno događa sa ovom koja je bolesna. Možemo samo sumljati te na osnovu sumlji i nešto pokušati napraviti. Tebi sam predložio da ribu staviš prvo na post zbog sumlje na zastoj u probavi a nakon 5, 6 dana ako nije u pitanju zastoj u probavi moramo početi sa liječenjem antibiotikom jer se tada vjerojatno radi o bakterijskoj upali ili zračnog mjehura ili nekog od unutarnjih organa...

Ovo sa vodom iz bunara je opčeniti savjet jer zaista nikada ne znaš što sa tom vodom ubacuješ u svoj akvarij, osim bakterija možeš ubaciti hidre, pijavice, razne parazite, viruse, gljivice...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Lipanj 16, 2010, 13:15:39 poslijepodne »
Bog, tina!
Evo, da ja dodam koju!

Dakle,sve što je plavi rekao je OK, no moji su ti (dodatni) savjeti (stečeni nekim iskustvom sa zlaticama) slijedeće:

Ribice hrani što više puta na dan pomalo, tako da pojedu sve što im dadeš - dakle, dnevnu dozu podijeli na više obroka i tako davaj!
To je bitno pogotovo dok je temperatura vode povišena.

Temperatura od 26 stupnjeva nije dobra za zlatne, ali kratkotrajno im neće ništa biti. Doduše, nisu one presretne s time, i ubrzava im metabolizam (što skraćuje životni vijek), ali s obzirom da noću sigurno padne, ne bi smjelo biti bitnih problema! Uostalom, kako je onda onima u jezercima?

No, filtracija ti je, bojim se, preslaba. Pokušaj dodati još jedan filter, ili ovaj zamijeniti nekim jačim vanjskim (za zlatne ti treba jačina kao za duplo veći akvarij - recimo, tetra 1200, eheim 2070....) i svakako im stavi pumpicu za zrak jer to njima treba, pogotovo kod ovih temperatura!

Sada, za prvu pomoć svakako ih stavi na "dijetu", ali bih ja preporučila barem 3 - 5 dana isključivo grašak i to najmanje tri puta na dan pomalo...da sve popapaju
A onda može tikvica i ostalo povrće s time da ga polako miješaš sa pahuljicama...
Tijekom takve dijete moraš jako paziti na higijenu u akvariju, tako da ti preporučam svaki dan da promijeniš (odstajalom) barem 10 - 15 % vode.
Time ćeš srediti eventualni porast nitrata i nitrita u vodi koji mogu otrovati ribice...

Teleskop kao najosjetljiviji bi vjerojatno prvi reagirao da je nešto fatalno u samoj vodi. Ali, ne znači da ti karasići nisu došli iz dućana već bubani! To se, na žalost, vrlo često dešava!
No, nije na odmet provjeriti vodu....za svaki slučaj...na eventualno onečišćenje ili moguće višak nekih minerala u njoj (bunarska voda zna imati bakra koji je fatalan za ribe, a mi ga ne osjećamo...ili previše željeza koje dugoročno nije dobro....)

javi nam kako napreduje! sretno!

A što se tile bubane ribice, dobro je da si je izdvojila u karantenu!
Nju isto treba staviti na "dijetu", svakako joj jako povećati zračenje, i daj joj, ako imaš bactopur (1 kap na 1 l vode - točno po uputi) jer će on pospješiti eventualno izbacivanje otrova ako ga je nakupila u probavi...
Naravno, prati kako kaka - ako ne kaka, možeš joj dati gorku sol - 1 čajna žličica na 50 l vode kroz 3-5 dana (mijenjati vodu svaki drugi dan zbog lijeka, ali ne nadomještati gorku sol)...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Lipanj 16, 2010, 13:35:51 poslijepodne »
Pozdrav Babyboom, drago mi te je opet vidjeti ovdje.  :zagrljaj:

Offline babyboom

• Punopravni član