Bog, tina!
Evo, da ja dodam koju!
Dakle,sve što je plavi rekao je OK, no moji su ti (dodatni) savjeti (stečeni nekim iskustvom sa zlaticama) slijedeće:
Ribice hrani što više puta na dan pomalo, tako da pojedu sve što im dadeš - dakle, dnevnu dozu podijeli na više obroka i tako davaj!
To je bitno pogotovo dok je temperatura vode povišena.
Temperatura od 26 stupnjeva nije dobra za zlatne, ali kratkotrajno im neće ništa biti. Doduše, nisu one presretne s time, i ubrzava im metabolizam (što skraćuje životni vijek), ali s obzirom da noću sigurno padne, ne bi smjelo biti bitnih problema! Uostalom, kako je onda onima u jezercima?
No, filtracija ti je, bojim se, preslaba. Pokušaj dodati još jedan filter, ili ovaj zamijeniti nekim jačim vanjskim (za zlatne ti treba jačina kao za duplo veći akvarij - recimo, tetra 1200, eheim 2070....) i svakako im stavi pumpicu za zrak jer to njima treba, pogotovo kod ovih temperatura!
Sada, za prvu pomoć svakako ih stavi na "dijetu", ali bih ja preporučila barem 3 - 5 dana isključivo grašak i to najmanje tri puta na dan pomalo...da sve popapaju
A onda može tikvica i ostalo povrće s time da ga polako miješaš sa pahuljicama...
Tijekom takve dijete moraš jako paziti na higijenu u akvariju, tako da ti preporučam svaki dan da promijeniš (odstajalom) barem 10 - 15 % vode.
Time ćeš srediti eventualni porast nitrata i nitrita u vodi koji mogu otrovati ribice...
Teleskop kao najosjetljiviji bi vjerojatno prvi reagirao da je nešto fatalno u samoj vodi. Ali, ne znači da ti karasići nisu došli iz dućana već bubani! To se, na žalost, vrlo često dešava!
No, nije na odmet provjeriti vodu....za svaki slučaj...na eventualno onečišćenje ili moguće višak nekih minerala u njoj (bunarska voda zna imati bakra koji je fatalan za ribe, a mi ga ne osjećamo...ili previše željeza koje dugoročno nije dobro....)
javi nam kako napreduje! sretno!
A što se tile bubane ribice, dobro je da si je izdvojila u karantenu!
Nju isto treba staviti na "dijetu", svakako joj jako povećati zračenje, i daj joj, ako imaš bactopur (1 kap na 1 l vode - točno po uputi) jer će on pospješiti eventualno izbacivanje otrova ako ga je nakupila u probavi...
Naravno, prati kako kaka - ako ne kaka, možeš joj dati gorku sol - 1 čajna žličica na 50 l vode kroz 3-5 dana (mijenjati vodu svaki drugi dan zbog lijeka, ali ne nadomještati gorku sol)...