Kolovoz 11, 2025, 18:22:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zelena koncata uzima danak ...  (Posjeta: 1599 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomo147

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
zelena koncata uzima danak ...
« u: Svibanj 02, 2010, 21:00:25 poslijepodne »
pozdrav svima i pooommmoooccccc ...
ovako , imam 200 l ak sa ciklidima i od biljaka i  kemije nema nista u nj ... znaci tjedna promjena vode po 30 % filrer eheim 2217 (1000 l/h ) poverhead 2400 l/h , znaci filtracija i cirkulacija vode ok ...rasvijeta sylvania akvastar i grolux 25 w sa periodom rasvijete od nekih 8 h dnevno sem vikenda kad je 12 h dnevno ...
 ak imam oko god i po dana i do unazad cca 3 mj nikada problema sa algama al u tih zadnjih 3 mj alga mi razvali ak ...
 tocnije naselila je staklo akvarija sa svih strana i sad trebam savjet kako ju unistit ...ak je naselila toliko da mi je sve mrsko i pogledat u akvari a opet to je nemoguce ...
 ocistio sam ju ima nekih 3 tjedna a danas je opet toliko ima da je to uzas ... po kamenju tak tak al po staklu  X-( X-( X-( ...
 mrsko mi svako malo selit ribe van iz aka i cistit ga al ne radi mene samog vec radi riba ...
 sad bi vas molio za neki savijet i pomoc jel vise neznam kak se borit sa njom ...
 cito sam po forumu postove sa algama al sobzirom da su vise-manje postovi vezani za probleme u biljnim akvariima ( kaj se algi tice ) a ja biljaka nemam pa neznam kaj od svih tih savjeta ucinit ...
 hvala i pomozite da joj stanemo na kraj ...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: zelena koncata uzima danak ...
« Odgovori #1 u: Svibanj 02, 2010, 21:03:57 poslijepodne »
ček malo..koje ciklide imaš unutra?

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #2 u: Svibanj 02, 2010, 21:08:44 poslijepodne »
ček malo..koje ciklide imaš unutra?
malawce ...znam trebali bi ju tamanit al nicut ... ovo djub... od alge je nastanila staklo u tolikim mjerama da sutra opet sve van iz aka i ribanje ...
 doduse mislim da je zelena koncata tj probo sam uslikat al se nevidi na slici al na staklu su priljepljene i kak voda strui tak ona leprsa po staklu stime da ima i tockaste na staklu ... ma uzas uglavnom
« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2010, 21:12:42 poslijepodne od tomo147 »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Svibanj 02, 2010, 21:12:54 poslijepodne »
ja sam imao na 250L 20w rasvjete i bilo je ok, sad na ovom od 330L imam juwelovu konzolu s 2 lampe po po 38W i mislim da cu jednu maknut jer je nepotrebno

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #4 u: Svibanj 02, 2010, 21:16:14 poslijepodne »
da izostavio sam bitan detalj ... prije sam imo 2 stedne od po 18w ( 6500 k ) onda sam to promjenio u ove sadasnje i alga me unisti ... izgleda da ce poklopac na reparaturu ...

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Svibanj 03, 2010, 00:05:45 prijepodne »
da izostavio sam bitan detalj ... prije sam imo 2 stedne od po 18w ( 6500 k ) onda sam to promjenio u ove sadasnje i alga me unisti ... izgleda da ce poklopac na reparaturu ...

a gle ne mora bit da je svjetlo krivo ali ako ti je problem poceo u isto vrijeme kad je promjenjena rasvjeta onda znas i sam u cemu je problem kojeg do tad nije bilo :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 03, 2010, 06:12:27 prijepodne »
mada mi je čudno što malavci ne žele tamanit  -?
kod mene je u par navrata krenula crna čupava, al nije uspjela se razvit jer su ju odma koknuli u startu..
kad bi barem meni htjele te zelene algurine nastanit kamenje, al neće pa neće, samo ono smeće od diathome  :down:

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #7 u: Svibanj 03, 2010, 09:40:04 prijepodne »
mada mi je čudno što malavci ne žele tamanit  -?
kod mene je u par navrata krenula crna čupava, al nije uspjela se razvit jer su ju odma koknuli u startu..
kad bi barem meni htjele te zelene algurine nastanit kamenje, al neće pa neće, samo ono smeće od diathome  :down:
pa u tome i je bed kaj ga po kamenju ima oku jedva vidljivo al na staklu .... popi....

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Svibanj 03, 2010, 10:01:15 prijepodne »
Čuj Tomo to kod tebe nije zelena končasta (nitasta) alga jer ona raste u vodama u kojima ima previše željeza i raste kao samostalna dugačka, zelena nit do 30cm dužine. Kod tebe je vjerojatno staghorn alga koju ribe baš ne vole jesti a ona je smeđe boje do crne a grana se kao jelenji rogovi, voli vodu bogatu nitratima i nitritima te vodu u kojoj ima dosta organskog otpada i jako svjetlo te vodu u kojoj je dosta jak protok vode. Gotovo ju je nemoguče istrijebiti već se mora redovito čistiti.

Nije mi jasno zašto ribe vadiš napolje iz akvarija jednostavno kupiš u Pet shopu nožicu za čišćenje akvarijskog stakla koja na kraju ima žilet i sa njom svaka 2 tjedna očistiš staklo i nema beda. Uz navedeno za čišćenje algi možeš nabaviti puževe i amano kozice (ne znam da li ih ciklidi vole jesti).

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #9 u: Svibanj 03, 2010, 11:10:19 prijepodne »
sad sam prepravio poklopac u jednu lampu tj gro-luks od 25 w i jos mi je ostalo ocistit ak ... sad cu to ic rj ... a ribe vadim jel mi je bed da ih prevec nespreplasim kad po aku rujem al bum sad da ih ne vadim ... kaj se alge tice totalni sam tudum pa sam napiso onak vise pretpostavku nego kaj znam al sad bar znam o kojoj se radi i hvala ti ...
znaci jedino rj je to ciscenje il ima kaj za ubacit u ak da ju suzbije ...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Svibanj 03, 2010, 11:19:12 prijepodne »
Možeš ubaciti svežanj vrbinog pruča imaš ovdje na forumu nekoliko postova o toj temi. Vrba je zakon i ako pravilno napraviš uz umjereno hranjenje riba (jednom dnevno a jednom tjedno pauza) tada više nečeš imati problema sa algama. Samo pazi, vrba mora viriti van iz akvarija. Sretno i javljaj promjene.

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #11 u: Svibanj 03, 2010, 14:50:55 poslijepodne »
Možeš ubaciti svežanj vrbinog pruča imaš ovdje na forumu nekoliko postova o toj temi. Vrba je zakon i ako pravilno napraviš uz umjereno hranjenje riba (jednom dnevno a jednom tjedno pauza) tada više nečeš imati problema sa algama. Samo pazi, vrba mora viriti van iz akvarija. Sretno i javljaj promjene.
evo sad sam ocistio ak i rjesio rasvjetu a ovo moram proguglat sa vrbom jel jos to nisam cuo ipak hvala ti i javim kak bu daljnja situacija ...

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #12 u: Svibanj 07, 2010, 19:33:46 poslijepodne »
eto proslo par dana otkad sam prepravio poklopac i ocistio ak od alge al sam ipak na jednom mjestu ostavio malo alge da vidim oce li idalje bujat ili ce se povuc ....
 alga se povukla i prakticki koda da je nije nikad ni bilo u akvariu ...znaci najvjerojatniji krivac je bila rasvijeta ....
 zasad sve ok i cak mi sa solo lampom ( gro-lux ) ab bolje izgleda

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #13 u: Svibanj 07, 2010, 21:30:09 poslijepodne »
evo vidis :up: