Lipanj 25, 2025, 15:12:55 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151855 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Noževi
« Odgovori #350 u: Ožujak 28, 2012, 12:58:36 poslijepodne »
:D ... stiglo... blue steel santoku, i yanagiba hammered (mislim da pise da je white steel #2, sto god to znacilo)

Za početak, čestitam na nabavci - odličan izbor!  :up:
A sad, lecturing  :a045k::
Blue steel (aogami) i white steel (shirogami) su visokougljični japanski čelici. Puno ime im je "blue paper steel" i "white paper steel", a dolaze od boje papira (plave ili bijele  :D ) u koji se ta dva čelika umataju u tvornici. Malo se razlikuju sastavom - white steel je manje-više tradicionalni japanski visokougljični čelik, dok je u blue steel dodan još krom i volfram što mu poboljšava karakteristike u kontekstu držanja oštrice i žilavosti.
Postoje dvije gradacije Aogami-ja i Shirogami-ja: 1. i 2.  :D ,i još dvije pod-gradacije koje označuju udio ugljika u čeliku:

2B ... 1,0% - 1,1%
2A ... 1,1% - 1,2%
1B ... 1,2% - 1,3% 
1A ... 1,3% - 1,4%

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #351 u: Ožujak 28, 2012, 13:18:23 poslijepodne »

A sad, lecturing  :a045k::
Blue steel (aogami) i white steel (shirogami) su visokougljični japanski čelici. Puno ime im je "blue paper steel" i "white paper steel", a dolaze od boje papira (plave ili bijele  :D ) u koji se ta dva čelika umataju u tvornici. Malo se razlikuju sastavom - white steel je manje-više tradicionalni japanski visokougljični čelik, dok je u blue steel dodan još krom i volfram što mu poboljšava karakteristike u kontekstu držanja oštrice i žilavosti.
Postoje dvije gradacije Aogami-ja i Shirogami-ja: 1. i 2.  :D ,i još dvije pod-gradacije koje označuju udio ugljika u čeliku:

2B ... 1,0% - 1,1%
2A ... 1,1% - 1,2%
1B ... 1,2% - 1,3% 
1A ... 1,3% - 1,4%

to se trazi, hvala!  :up:

isao sam malo rezat smotane novine i nekakav kartonski tuljac.... :rolleyes:.... ili ja nisam do sada imao bas kontakta sa ostrim nozevima, ili je ovo nesto ipak drugo  :nuclear: ... narezao na "sitan rezanac" bez kidanja papira u froncle...

opet se cerim LOLOLOL  :D :D
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #352 u: Ožujak 28, 2012, 13:40:49 poslijepodne »
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #353 u: Ožujak 28, 2012, 14:53:11 poslijepodne »
pa za to ti netreba japanac......

Treba, treba...pogledaj ovaj video od 9:15, pa ćeš vidjeti da je taj Ka-Bar tup ko ćuskija  :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #354 u: Ožujak 28, 2012, 17:29:24 poslijepodne »
ope ja  :D

danas je dan darivanja  :D ... stiglo... blue steel santoku, i yanagiba hammered (mislim da pise da je white steel #2, sto god to znacilo)

ne da sam iznenadjen ostrinom i izradom, vec cu sad pocet pomalo strepit za vlastite prste... s ovima nema zayebancije....

vrijeme je za seafood diet  :D :D

Koliko para, koji seller i tako... ;) ?

BTW Danas mi je stigao alat pa sam rastavio svoj Bee

Noz se u uporabi dobrim pokazao. Ima cvrstu kratku ostricu koja podnosi abuse i lako se ostri na Dick-ov strajher. Koristio sam ga za rezanje kartonske ambalaze, vadjenje bilja iz ribnjaka, ciscenje tikve sa vrlo tvrdom korom, rezanje brsljana i kojesta. Stari je probao i cijepiti vocke s njim ali mu je obicni vocarski noz bio bolji. Kad se podmaze, ostrica izlijece lako i brzo uz zadovoljan metalni KLIK.
Od negativnosti bih rekao da ostrica nije centrirana, sarafi se ponekad znaju odsarafiti (moram pogledat jel imam loctitea)a ostrica se dosta brzo tupi (cca 1x tjedno mora na strajher).

Sad kad je vec rastavljen mislim ga malo modirat na nacin da izbusim metalne dijelove drske da probam smanjiti tezinu sa 109g na nesto manje jer mi se cini da bi mi bio ugodnije da je teziste noza malo vise naprijed.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #355 u: Ožujak 28, 2012, 17:46:37 poslijepodne »
moj kabar je tup.. toga sam svhestan.. l nemam vise zivaca vuc po smirglu... ovo sam 4 sata peglao...
(Koprivnica)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #356 u: Ožujak 28, 2012, 18:01:31 poslijepodne »
Pa, na kojoj si gradaciji završio? Mislim da si na dobrom putu, ali treba još ispolirati rezni brid. Na filmiću se nož ponaša kao pilica, tj. "čupa" papir, znači moraš još malo raditi na njemu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #357 u: Ožujak 28, 2012, 18:02:37 poslijepodne »
stao sma na 1800---ako se dobro sjecam.. znam da treba polirat.. jer je ostalo brazdi od prvog grubog brusenja...samo treba volje i vremena...
(Koprivnica)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #358 u: Ožujak 28, 2012, 20:11:02 poslijepodne »
@ video ....  :rolleyes:

seller je ovaj

http://stores.ebay.com/Japanese-tools-whetstone-for-sword/_i.html?_fsub=17588480

a bidao sam za yanagiba 28$ + shipping i popushio, otislo bilo za 30$, sutradan dobio "second chance offer" od prodavaca za kupi odmah 28$ plus 8$ preporuceno (sa trackingom) shipping...

santoku je bidan sa startnih negdje 45$ na 62$, plus shipping isto 8$... sve u svemu, malo vise nego sto sam htio, ali vrijedilo je - zbilja su kvalitetno napravljeni  :ying:

u paketu sam dobio i komad lyo kamena, kaze da je odlican za skidanje hrdje sa noza

http://www.ebay.com/itm/JAPANESE-whetstone-Iyo-Nagura-sword-finisher-rust-cuter-/200544036807?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb15b27c7

sve u svemu,  :e001: :e001:
Pizdo.

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #359 u: Ožujak 29, 2012, 01:04:23 prijepodne »
Dobra cjena i super nožev!
,Ništa se ne može upredit sa dobrom jednostranom japanskom oštricom.
Na poslu upotrebljavam par takvih noževa i svaki dan se jim čudim več 4g :D
Kad jih jednom donesem doma ču jih poslikat.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #360 u: Ožujak 29, 2012, 08:39:58 prijepodne »
@ video ....  :rolleyes:

seller je ovaj

http://stores.ebay.com/Japanese-tools-whetstone-for-sword/_i.html?_fsub=17588480

a bidao sam za yanagiba 28$ + shipping i popushio, otislo bilo za 30$, sutradan dobio "second chance offer" od prodavaca za kupi odmah 28$ plus 8$ preporuceno (sa trackingom) shipping...

santoku je bidan sa startnih negdje 45$ na 62$, plus shipping isto 8$... sve u svemu, malo vise nego sto sam htio, ali vrijedilo je - zbilja su kvalitetno napravljeni  :ying:

u paketu sam dobio i komad lyo kamena, kaze da je odlican za skidanje hrdje sa noza

http://www.ebay.com/itm/JAPANESE-whetstone-Iyo-Nagura-sword-finisher-rust-cuter-/200544036807?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb15b27c7

sve u svemu,  :e001: :e001:

aj meni neukom...
kakve hrđe? kaj nisu to nehrđajući čelici?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #361 u: Ožujak 29, 2012, 08:44:51 prijepodne »
paaa, nije bas da sam ni ja tu kod kuce ali ovako nekako - ovo nije stainless steel, hoce hrdjat vremenom pa trazi odrzavanje, ali (ako sam dobro shvatio) zato dulje i bolje drzi ostrinu... bitno ga je ne ostavljat mokrog vec posusit, kod duljeg stajanja i namazat uljem... i think  :D -?
Pizdo.

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #362 u: Ožujak 29, 2012, 09:03:58 prijepodne »
Ovak poslje svakog rezanja ga je treba obrisat.Ne treba bit suha krpa ak nastavljaš radit za par minuta ali ak če stojat 1h onda treba bit suh.Meni se dešavalo u gužvi na početku da sam ga zaboravio obrisat i za par min. evo fleke.Sve je odvisno od kvalitete noža.Jednom kad se navikneš brisat nož radiš to refleksivno nije važno kojeg upotrebljavaš stainles ili carbon automatski ga obrišeš.
Carbon noževi nisu dobri za povrče koja ima kiselinu odmah pocrni,recimo luk ga ubije.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #363 u: Ožujak 29, 2012, 10:42:52 prijepodne »
Pa, to što pocrni nije nikakva greda. To je patina, a ne hrđa i zapravo je poželjna na noževima od ugljičnog čelika. Japanski kuhari uvijek imaju dva seta noževa koji se oštre/poliraju nakon dnevne uporabe i potom puštaju jedan dan da se stvori fini sloj patine kako hrana ne bi poprimala metalan okus (za to vrijeme koriste drugi set noževa).
Znam da će mnogima ovo izgledati kao problem i gnjavaža, ali noževi od ugljičnog čelika imaju neusporedivo bolje karakteristike u odnosu na nehrđajuće legure (s više od 14% kroma) po pitanju lakoće oštrenja, postizanja izuzetno finog i oštrog reznog brida i zadržavanja oštrine.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #364 u: Ožujak 30, 2012, 21:18:40 poslijepodne »
Ej nožoljupci! Ovo na slici sam našao na jednoj lovačko-sakupljačkoj ekspediciji kod Dragonošsca. Iako bi mi često puta tako nešto dobro došlo nemam kamo s tim na biciklu, jedino ako bi po mjeri dao sašiti holster na gepektorbi. Ako netko možda sakuplja takve stvari pa bi se htio mjenjati za nešto manje i kućevnije? Pretpostavljam da nije neka velika vrijednost, oštrica od nehrđajućeg čelika kao što i piše sa druge strane ukupna duljina 26cm. I oštrica je malo klimava, ne vidim drugi način da je učvrstim nego da sve raskopam a za to bi trebao izbušiti onu jednu zakovicu koja izgleda sve drži?

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #365 u: Ožujak 30, 2012, 21:59:18 poslijepodne »
Ej nožoljupci! Ovo na slici sam našao na jednoj lovačko-sakupljačkoj ekspediciji kod Dragonošsca. Iako bi mi često puta tako nešto dobro došlo nemam kamo s tim na biciklu, jedino ako bi po mjeri dao sašiti holster na gepektorbi. Ako netko možda sakuplja takve stvari pa bi se htio mjenjati za nešto manje i kućevnije? Pretpostavljam da nije neka velika vrijednost, oštrica od nehrđajućeg čelika kao što i piše sa druge strane ukupna duljina 26cm. I oštrica je malo klimava, ne vidim drugi način da je učvrstim nego da sve raskopam a za to bi trebao izbušiti onu jednu zakovicu koja izgleda sve drži?

losa kopija juliana herbertza... nije ni on nista posebno... al ima serijski broj i kvalitetniji je ipak....
(Koprivnica)

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #366 u: Ožujak 31, 2012, 10:31:04 prijepodne »
Sa druge strane piše 'original buvi knajf' što mi je odpočetka bilo nekako sumnjivo  :D

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #367 u: Ožujak 31, 2012, 19:11:17 poslijepodne »
(Koprivnica)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #368 u: Svibanj 23, 2012, 16:16:06 poslijepodne »
Prijatelj uzima noz "kao all rounder za prirodu, lov i ribolov", pitao sam ga koji mu je plafon, kaze "ne mora biti nabrijani, onako da je praktican i ostar, ne veliki... Fallkniven A1?" :D

Inace je kuhar i voli nozeve, vlasnik je dosta Globala, Shunova, Tojira. Ne znam zasto je pitao mene za savjet, vjerojatno zatojer sam mu jednom ispricao ovo sto je gore Nino napisao o white i blue steelu i papiru u koji se motaju u tvornici. :) Uglavnom, rekao sam mu da pojma nemam i da cu pitati znalce :) koji bi vas savjet bio, rekao bih da je limit 200 eura! Hvala
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #369 u: Svibanj 23, 2012, 21:04:55 poslijepodne »
Po mojem mišljenju je A1 preglomazan (i preskup) za all rounder. Za potrebe lova, ribolova i najveće većine zadaća u prirodi idealni su noževi sa sječivom 10-12cm. Za ozbiljnije zadatke cijepanja i sječe je ionako puno praktičnija mala sjekirica.
Ima sada na Replikartu odličan izbor Helle-ovih noževa koji su više nego dorasli općim zadaćama u lovu/ribolovu/kampiranju. U principu nisu bog-zna-koliko bolji od Mora, ali su puno ljepši (upotrebljavaju tradicionalne materijale za izradu drški i futrola). Po meni predstavljaju odličan balans između uporabne vrijednosti i estetske dimenzije, a opet po prihvatljivim cijenama. 

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #370 u: Svibanj 23, 2012, 21:12:43 poslijepodne »
E sad mi palo na pamet...
Bili za prvi maj na pecanju i žene navalile da im je vruće, da im napravimo neki zaklon... Imali smo par deka, pa nam je trebala neka drvena konstrukcija. Ponijeo sam sa sobom stari nož koji sam pokazao na 8. stranici ove teme, pa njime probao srušiti i napraviti par kolaca i rašlji.
Nisam to prije pokušavao, ali sad kad jesam, vidio sam da mi uz njega ni ne treba sjekira. Sječe kao lud. Ja se stvarno iznenadio kako to ide. Granu promjera 5 cm malo savijem i sa doslovno par udaraca je gotova. Jasno da ne ide svako drvo isto, ne znam sad koje je ovo bilo, ali nije baš bila bazga...  Ne bi sa sjekirom bio brže gotov sigurno. Za par minuta eto mene nazad sa cijelom konstrukcijom i izrazom lica a la

:D
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #371 u: Svibanj 23, 2012, 22:35:30 poslijepodne »
Nino, nisam smio vidjeti ove Helle. Sad i ja hocu... :(

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #372 u: Svibanj 28, 2012, 20:36:01 poslijepodne »
Moji noževi nikad nisu oštri kako bih htjeo, a nisam zahtjevan.niti ga znam naoštriti niti imam bog zna što za oštrenje.
Našao sam nešto na ovoj stranici, što mi se čini povoljno,pa me zanima; dali to išta valja?.dobije se 4 kamena i rikta se nagib.
Nije mi jasno zašto isti trgovac ima tri cijene za istu stvar ? 31.07 $, 33,43 $ i 41,81 $

http://www.ebay.com/itm/Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-System-fix-angle-/250900244451?pt=AU_Cutlery&hash=item3a6ad1e7e3

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #373 u: Svibanj 28, 2012, 22:37:28 poslijepodne »
Taj sustav za brušenje je kineska kopija/inačica proizvoda nekih američkih firmi. U kvalitetu konstrukcije ove igračke ne ulazim jer je nisam probao, ali sam zato isprobao različito brusno kamenje, kako renomiranih, tako i nepoznatih proizvođača. Moj zaključak je da kamen srednje gradacije (recimo, grit 1000) koji se prodaje za cijenu manju od 30-40$ ne vrijedi ni pišljiva boba (oni najkvalitetniji koštaju 70-100$). Drugim riječima, teško je očekivati da će ovakva skalamerija s tri brusna kamenčića po toj cijeni biti bog-zna-što.
Ukoliko ne misliš investirati u kvalitetniju opremu i ne da ti se potrošiti sate i sate na proučavanje tehnika oštrenja, pa onda još dane i dane na praksu  :D, puno je jednostavnije da noževe periodički odneseš profesionalcu na oštrenje. Pouzdana brusiona/oštrionica je stara obrtnička radnja Pod zidom, preko puta ulaza u zatvoreni dio (donju etažu) tržnice Dolac.

P.S. Evo originalnog proizvoda: http://www.edgeproinc.com/
« Zadnja izmjena: Svibanj 28, 2012, 22:47:45 poslijepodne od Nino G »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #374 u: Svibanj 28, 2012, 22:45:56 poslijepodne »

Nino, jel znaš možda kako se kreću cijene za brušenje Pod zidom?