Lipanj 25, 2025, 21:42:48 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151983 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Noževi
« Odgovori #325 u: Veljača 21, 2012, 15:28:28 poslijepodne »
A da li imamo kakve zakone sto se tice ne uvoza nego nozenja nozeva, mislim na vrstu ili duzinu?

Na žalost, zakon je prilično nejasno formuliran. U principu ne smiješ nositi nož (niti bilo koji oštar predmet koji se može upotrijebiti kao oružje) na javnim mjestima. Drugim riječima ako te šumar zatekne s nožićem na izletu, neće ti raditi probleme. Ako te murija zatekne s nožem npr u noćnom klubu, kafiću ili sl. onda će ti ga oduzeti i platit ćeš kaznu.
Osobno nosim mali preklopni nožić u đepu hlača od kada znam za sebe, i nikad nisam imao problema s organima gonjenja  :D.

Evo ti link na Zakon o oružju pa prouči: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298395.html

Članak 5., Stavak 5)

Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i skakavci čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na gumb ili polugu, bez obzira na dužinu oštrice ili skrivenu oštricu, bokseri i metalne zvjezdice za bacanje, te druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.). Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnim mjestima (npr. običan kišobran, štap, staklena boca, kamen ili džepni nož).
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2012, 15:36:46 poslijepodne od Nino G »

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #326 u: Veljača 21, 2012, 17:02:38 poslijepodne »
Evo ti link na Zakon o oružju pa prouči: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298395.html

Članak 5., Stavak 5)

Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i skakavci čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na gumb ili polugu, bez obzira na dužinu oštrice ili skrivenu oštricu, bokseri i metalne zvjezdice za bacanje, te druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.). Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnim mjestima (npr. običan kišobran, štap, staklena boca, kamen ili džepni nož).

Na jos jednom mjestu se spominje

Citat:

1. Razvrstavanje oružja

Članak 6.

Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje,
2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.

Članak 7.

Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlas­nika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,

4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.

Ja bih to protumacio na nacin da su borbeni nozevi potpuno zabranjeni, a neborbeni zabranjeni na javnim mjestima dok na nejavnim nisu.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #327 u: Veljača 21, 2012, 17:54:12 poslijepodne »
prvi put čujem da postoje javna (to znam) i ne javna (to ne znam) mjesta..kakva su to ne javna ?  -?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #328 u: Veljača 21, 2012, 17:56:09 poslijepodne »
prvi put čujem da postoje javna (to znam) i ne javna (to ne znam) mjesta..kakva su to ne javna ?  -?

suma, polje, planina, bilo kakav outdoor

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #329 u: Veljača 22, 2012, 18:04:50 poslijepodne »
I ja uvijek nosim nožić uz sebe bez obzira kuda idem. Nikad ga nisam mislio upotrijebiti kao oružje. Jednostavno volim noževe, nožiće... čelik. Gledao sam davno emisiju Spas 911 u kojem su pokretne stepenice djetetu uhvatile jaknu i toliko ga stegnilo da nije mogao disati. Naišao je neki dečko koji je imao džepni nožić i uspio razrezati jaknu i spasiti dijete. Ili u onom filmu kad u liftu tip stane kraj vrata i vrata mu uhvate šal, i ode on... Ili ja dođem u trgovinu i Cola zapakirana u onaj najlon, a ne treba mi 6 komada pa dok rukama pokidaš... Ili odem od kuće a ono crno pod noktom :D
Nožić uvijek dobro dođe...
I Love Animals... They’re Delicious

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #330 u: Veljača 25, 2012, 09:49:25 prijepodne »
ja sam ljubitelj leptirica ... poslje stavljam slike :)
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #331 u: Ožujak 05, 2012, 13:13:42 poslijepodne »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #332 u: Ožujak 05, 2012, 16:37:38 poslijepodne »
Čestitam na nabavci  :up: 
 Ajde javi kakav je u eksploataciji, baš me zanima.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #333 u: Ožujak 05, 2012, 20:33:41 poslijepodne »
Čestitam na nabavci  :up: 
 Ajde javi kakav je u eksploataciji, baš me zanima.

Evo prvih dojmova:

- isprve nije bas ostrica iskakala. Ono, fliknes ga palcem a on se otvori do pola. Nakon malo wd-a i opetovanog otvaranja/zatvaranja sad je puno bolje i fino izlijece
- ostrina je bila ok ali sam ja jos malo doradio sa Dickovim strajherom
- drvene korice su na par mjesta hrapave a na jednom dijelu i malo odvojene od metalne podloge
- ostrica nije centrirana tj. malo baca u jednu stranu. Slab sam sa zvjezdastim kljucevima , kad ih nabavim probat cu to nastimat ako se moze. Isto tako ostrica ima lufta lijevo-desno ali ne i gore-dolje

Ovih zadnjih tjedana sam pogledao dosta youtube filmica sa recenzijama nozeva pa koliko-toliko sam skuzio sto gledati i na ovome vidim znakove jeftinog noza. Lijep je, ali i detalji su malo sfusani sto je s obzirom na cijenu cisto ok. Uzeo sam ga jer mi treba nesto vece od svicarca a i treba mi nesto jeftino na cemu mogu ucit o konstrukciji/ostrenju/rastavljanju/odrzavanju tak da ak nest smrdam (vrlo vjerovatno) nece mi bit previse zao. Inace volim obradjivati drvo pa moza jednom i probam napraviti drugacije korice...

E sad me zanima o odrzavanju noza... Mislim si nabavit jedan kompletic zvjezdastih a sa cime podmazivati? I sa cime ostriti? Kod ciscenja da li se rastavlja ili se ispuse sa komprimiranim zrakom recimo?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #334 u: Ožujak 05, 2012, 21:38:31 poslijepodne »
Za tu cijenu ne možeš očekivati vrhunsku završnu obradu. Zato sam ti i preporučio Sanrenmu - nešto su skuplji, ali im je završna obrada gotovo na razini 10X skupljih noževa tipa Benchmade-a ili Spyderco-a. Zanima me kako ti drži otricu i koliko se lako oštri. Imam jedan Benchmade-ov preklopnik od istog 8Cr13MoV čelika i vrlo sam zadovoljan. Naravno,vrlo je bitna toplinska obrada, pa sam te zato pitao.
Što se tiče održavanja, ja ga na tvom mjestu ne bih rastavljao, eventualno ga malo dotegni na ležaju ako se razloha. Kad se uprlja, očisti ga iznutra štapićem za uši ili sl. Za oštrenje je najbolje upotrijebiti brusno kamenje, po mogućnosti keramičko, ili dijamantne brusove (nikako ono smeće iz trgovačkih centara 30kn/set). Low-tech varijanta koja isto dobro funkcionira je oštrenje na brusnim papirima za metal različitih gradacija (ako ga ne zatupiš previše, ili ako ne misliš reprofilirati fazetu dosta su ti gradacije 600, 800,1000, 1200, 1500) zalijepljenim na ravnu podlogu, npr. staklenu ploču. Nakon oštrenja na završnoj gradaciji još dotjeraš malo rezni brid na kožnom stropu s polirnom pastom. S nehrđajučim čelicima najbolje funkcionira zelena polirna pasta (krom-oksid).

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #335 u: Ožujak 07, 2012, 22:15:38 poslijepodne »
evo meni stigao mali Sanrenmu, brat blizanac onome sto ga je Pletko izgubio  :djavo:

par fotki cisto da se vidi zavrsna obrada i sama izrada, za cijenu koliko kosta izvrstan  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #336 u: Ožujak 07, 2012, 22:20:39 poslijepodne »
a u medjuvremenu sam od starog oteo ovo  :D
Pizdo.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #337 u: Ožujak 09, 2012, 10:22:43 prijepodne »
a u medjuvremenu sam od starog oteo ovo  :D

Eeee...to je nožić!   :up:

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #338 u: Ožujak 09, 2012, 20:35:42 poslijepodne »
 :biggrin:

proglasio sam ga nasljedstvom za zivota, te ga pospremio u svoje odaje  :D ... treba ga ispolirat, a ostalo je pic-pic  :clown:
Pizdo.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #339 u: Ožujak 09, 2012, 20:40:05 poslijepodne »

To je lijepo, čuvaj to i za sinove. :122:

Offline pletko

• Punopravni član
« Odgovori #340 u: Ožujak 10, 2012, 13:26:03 poslijepodne »
evo meni stigao mali Sanrenmu, brat blizanac onome sto ga je Pletko izgubio  :djavo:

par fotki cisto da se vidi zavrsna obrada i sama izrada, za cijenu koliko kosta izvrstan  :up:

Znaš ti šta dći češ ti opet  :devil: šala, šala vidit češ ti kad ja tebi pokažem nož od onog  pakistanskog damask čelika što si mi poslao  :devil:

Offline šištro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #341 u: Ožujak 10, 2012, 13:50:24 poslijepodne »
nisam citao sve al jedno pitanje imam koji noz ili nozic bi prteporucili za odlaske u sumu izlete...da moze posluzit za pravljenje rostilja i pomoc u sumi...a da nije pre velik...

hvala  :)
my dragon in my <3

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #342 u: Ožujak 10, 2012, 19:07:49 poslijepodne »
Ako hoćeš fiksni nož (a to ti svakako savjetujem za boravak u prirodi), po mojem mišljenju best-buy noževi su od Mora-e (odličan švedski proizvođač s vrlo dugom tradicijom, vrhunskom kvalitetom i vrlo povoljnim cijenama). Pogledaj razne modele pa izaberi, a moja preporuka je ovo: http://www.replikart.com/za-obradu-drveta-i-bushcraft-nozevi/444-mora-clipper-860mg.html

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #343 u: Ožujak 10, 2012, 19:31:31 poslijepodne »
samo 100 kuna?
čovječe?
kupujem :D

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #344 u: Ožujak 10, 2012, 20:27:09 poslijepodne »
e da tak nesto...jel sam ja gledao tamo u maksimirskoj di je onaj viktorinox da kupim nekii svicarac sa onim sto vise nozica...al ovaj sta si stavio nino je definitvno dobar i za doma ce posluzit...hvala kupujem... :up: :up: :)
my dragon in my <3

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #345 u: Ožujak 10, 2012, 23:47:48 poslijepodne »
samo 100 kuna?
čovječe?
kupujem :D

Pa, da - imam doma dosta noževa u kolekciji, ali kad trebam radnog konja uvijek završim s Morom. Čovjeku nije žao razvaljivati nožić od 100-tinjak ćuna, i fakat su izdržljivi, imaju odličnu geometriju i mogu se bezproblema naoštriti da briju.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #346 u: Ožujak 10, 2012, 23:55:53 poslijepodne »
to mi je bitno da su ostri i da se daju naostrit naknadno...bravo nino big tnx.. :)
my dragon in my <3

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #347 u: Ožujak 28, 2012, 11:45:21 prijepodne »
ope ja  :D

danas je dan darivanja  :D ... stiglo... blue steel santoku, i yanagiba hammered (mislim da pise da je white steel #2, sto god to znacilo)

ne da sam iznenadjen ostrinom i izradom, vec cu sad pocet pomalo strepit za vlastite prste... s ovima nema zayebancije....

vrijeme je za seafood diet  :D :D
Pizdo.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #348 u: Ožujak 28, 2012, 11:58:04 prijepodne »
bome,kovačko oruđe :)

meni je zbrisao najmanji nožić iz Interspar kolekcije :D ostale sam kupio :D

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #349 u: Ožujak 28, 2012, 12:26:41 poslijepodne »
 :up:

ja nisam nista nasao tu lokalno (osim onih limenih iz Kauflanda), a do OS u potragu mi nije bas ... usput...  :D

DICK sa plasticnim drskama su uglavnom svinjokoljski, a trece srece nema... pa narucio... brzo stiglo... jos se cerim ko da sam u steti bio  :D :D :D
Pizdo.