Lipanj 25, 2025, 06:10:01 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151697 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Noževi
« Odgovori #175 u: Lipanj 09, 2010, 16:37:08 poslijepodne »
Oštrica dobro izgleda, ali mi se drška čini neudobna za bilo kakav rad. Sudeći po cijeni, to nije Boker-ov nož proizveden u Kini, već nelicencirana kopija istog. Generalno su iskustva s takvim noževima negativna, prvenstveno zbog jeftinih/loših materijala od kojih su napravljeni. Baš me zanima kako će se tvoj ponašati u eksploataciji - svakako javi!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #176 u: Lipanj 09, 2010, 16:39:09 poslijepodne »
Evo i moje nove kuhinjske igračke (ako nekoga zanima)  :):

http://survival.aforumfree.com/nozevi-f11/satara-t1780.htm

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #177 u: Lipanj 09, 2010, 17:34:40 poslijepodne »
Lijepo, stvarno lijepo
Ma naravno da je nož kineska kopija.
Eh, da sam ga bar naručio prije gnjavio bi laboranta da izmjerimo tvrdoću na faksu. Sad neću ni blizu laboratoriju dosta vremena...
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #178 u: Lipanj 09, 2010, 18:11:22 poslijepodne »
Evo stigao kinez... prvi dojam: prejeftin je  :)
....

I ja sam nedavo uzeo takvog istog. I ima nas još... Mislim da je puno bolji nego oni koje dobiješ kad naručiš čevape ili pizzu... odlično posluži :up:

Evo i moje nove kuhinjske igračke (ako nekoga zanima)  :):

http://survival.aforumfree.com/nozevi-f11/satara-t1780.htm

Takvu kuhinjsku igračku već duže vrijeme pikiram...
I Love Animals... They’re Delicious

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #179 u: Lipanj 09, 2010, 19:06:27 poslijepodne »
Takvu kuhinjsku igračku već duže vrijeme pikiram...

Ako si zainteresiran, javi. Kovač to napravi za male novce, a ja ti mogu dršku napraviti zabadava (ili, ako hoćeš, možeš se sam njome pozabaviti).

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #180 u: Lipanj 09, 2010, 19:07:49 poslijepodne »

ako nije "tajna"  :D, jel sa DX-a ili sa "velike aukcijske kuce" ? Vidio sam ih masu na DX-u, ali nisam puno gledao po ovom drugom?
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #181 u: Lipanj 09, 2010, 19:09:54 poslijepodne »
Pa zar nisam stavio link? omg možda sam i zaboravio. Sa dx-a je
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32577
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #182 u: Lipanj 09, 2010, 20:10:07 poslijepodne »
....

I ja sam nedavo uzeo takvog istog. I ima nas još... Mislim da je puno bolji nego oni koje dobiješ kad naručiš čevape ili pizzu... odlično posluži :up:

I ja sam ga uzel i za sad sam zadovoljan :up:.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #183 u: Lipanj 09, 2010, 22:38:28 poslijepodne »
kak je shipping na DX-u.. svuda pise free.. jel to za USA ili worldwide.. jel podrzavaju paypal.. ( prespava mi se da sam citam)
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #184 u: Lipanj 09, 2010, 22:46:12 poslijepodne »
Sve na DXu je free worldwide... stize, ponekad i sa dosta zakasnjenja, ali stize...  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #185 u: Lipanj 10, 2010, 15:07:26 poslijepodne »
meni je nož bio poslan praktički isti dan i stigao je eto, za 9-10 dana, za mene dovoljno brzo, još kad uzmem u obzir da je besplatno, brzina je sasvim zadovoljavajuća, ali npr. LED modul sam si naručio par dana prije noža i još nije ni poslan. Vjerojatno ga nemaju

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #186 u: Srpanj 13, 2010, 11:51:17 prijepodne »
Nakon dosta vremena, samo da napišem da ovog kineza kojeg sam naručio definitivno vrijedi uzeti. A najbolje je to što ga uopće ne štedim i ne razmišljam da pazim na njega. Mislim si ono kad ga uništim, naručim drugi. 50 kn definitivno vrijedi. Ja sam zadovoljan. Ne koristim ga sad nešto prečesto, ali stvarno dobro posluži.
Naručio sam još jedan takav, ne sebi, nego sam samo bio posrednik :D

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #187 u: Srpanj 13, 2010, 12:45:20 poslijepodne »
I ja sam se počastio sa novim leptiričima... I sasvim su solidni.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #188 u: Srpanj 13, 2010, 12:56:39 poslijepodne »
E a sad vi meni recite tko je ovdje lud.
Jučer sam u prolazu stao pred izlog trgovine koja prodaje boker noževe. Morao sam danas pogledati bokerovu stranicu, jer sam bio zaprepašten činjenicom da sam  vidio jedan mali nožić, izgledao je kao jedan sa dx-a, a koštao je 446 kn. Nisam mogao vjerovati. Kutija na kojoj je nožić stajao je bila potpuno ista kao ona u kojoj su meni stigli noževi sa dx-a. Sad me zanima ima li tko od vas boker nož, a da zna 100% da je originalan, da mi kaže u kakvoj ga je kutijici dobio. Radi se o boker plus nožu. Ajd još bi nekako "progutao" taj nož, da nisam pogledao ostale. Vidio sam jedno 7-8 kom., koji mi se čine potpuno isti kao oni sa dx-a, a cijena im je bila oko 200 kn, dok su na dx-u 50 kn. Pa me sad zanima jesu li u toj trgovini originalni bokerovi noževi ili lola naručuje noževe sa dx-a, pa zarađuje fino. Ako je tako, to je to čisti bezobrazluk. A bezobrazluk je i za ovaj mali ako ga kupuje od bokera, jer takav isti (onaj od 446 kn) na bokerovoj stranici košta $40, pa nije teško izračunati kolika mu je zarada.
A ovi što su po 200 kn - sad kad gledam, nema baš na bokerovoj stranici noževa za ispod 200 kn (bar onakvih kakve sam vidio jučer), pa onda po mojoj nekoj logici moguće su 2 scenarija:
1) lik prodaje originalne boker noževe pa na njima ne zarađuje ništa i time je narodni heroj ili što već
2) lik dobro odere kupce sa kopijom
Sad mi je žao što ih nisam slikao sve. Ali možda napravim jedan photo session kad budem bio u prolazu.

I još nešto. Budući da sam ja (ugodno) iznenađen kvalitetom noža sa dx-a koji sam kupio, a vidim da na bokerovoj stranici piše da im (neke) noževe proizvode partneri sa dalekog istoka (vjerojatno kina), je li moguće da taj isti proizvođač neznatno izmjeni te noževe, pa da ih dx prodaje direktno od tog bokerovog kineskog partnera, kao kopije? Evo što piše na bokerovoj stranici:
Boker, under the new label BOKER PLUS, is now producing models that meet critical demands. This new series is produced with strict instructions and quality checks by our well-known business partners in the Far East.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #189 u: Srpanj 13, 2010, 14:33:12 poslijepodne »
Mislim da je ovlašteni zastupnik za Boker i Magnum diviziju Suzavac Argus: http://www.suzavac-argus.com/nozevi.html
Ako želiš biti siguran da je original, onda kupuj tamo. Inače, mnogi brandovi noževa sele proizvodnju (ili dio proizvodnje) u Kinu i Tajvan. To i ne mora nužno biti problem dok se noževi proizvode pod strogom kontrolom i osiguranjem kvalitete koju propisuje brand, ali je činjenica je da se vrlo često to koristi na način da se proizvedu čitave serije noževa pod brandiranim imenom, ali od bitno nekvalitetnijih materijala.
Što se tiče naših trgovaca i njihovih profitnih marži, to je suvišno komentirati...

Inače, čak i originalni Boker noževi smatraju se nižom srednjom klasom serijski proizvedenih noževa koji po meni imaju neopravdano visoke cijene za ono što nude. Drago mi je da si zadovoljan svojom akvizicijom, ali priušti si jednom originalni Benchmade-ov ili Spyderco-ov folder pa ćeš doživjeti kulturološki šok  :D

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #190 u: Srpanj 13, 2010, 16:21:35 poslijepodne »
Vjerujem  :D

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #191 u: Srpanj 31, 2010, 21:25:58 poslijepodne »
Evo ja sam danas kupio na ebay-u za 420kn Leatherman Charge TTI:

Nije da mi nesto pretjerano treba ali mi se cinila ok cijena....imaju jos jedan ako nekoga zanima....

Sad bi jos htjeo kupit fiksni noz....svidja mi se ovaj,opet ebay 195kn....za ono koliko bi meni trebao mi se cini ok....mada znam da nije nista posebno i max sta bi platio noz je 400kn....dal da uzmem ovaj ili da trazim nesto bolje?
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #192 u: Kolovoz 01, 2010, 16:02:39 poslijepodne »
Čestitke na Leatherman-u!  :up:
Taj će te služiti dugo i pouzdano.

Što se tiče Gerbera, nožić je OK za tu cijenu, ali savjetujem ti da razmotriš i modele švedske More koja je u tom cjenovnom razredu po mom mišljenju definitivni best-buy. Npr. ovaj model:

http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=1326&pcurrpid=8&ppn=5&ppsn=1&gid=31

ili ovaj:

http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=1327&pcurrpid=8&ppn=5&ppsn=1&gid=31

Oba su od vrlo dobrog švedskog 12C27 nehrđajučeg čelika. Prvi model ima tradicionalni "scandi" oblik oštrice koji je izvrstan za rad s drvom, dok drugi kombinira scandi i "full flat" pogodniji za pripremu hrane ili, npr., deranje divljači.

Ako hoćeš savjet za dobar nož u rangu cca 400kn, onda probaj s ovim - spoj tradicionalne švedske kvalitete i dizajna:

http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=1330&pcurrpid=8&ppn=5&ppsn=1&gid=31

Inače, svi linkovi su ti na Replikart trgovinu s kojom imam vrlo pozitivna iskustva. Naručiš online i pošiljka stiže za 2-3 dana poštom, bez greške.

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #193 u: Kolovoz 01, 2010, 22:00:28 poslijepodne »
Uh, ovaj zadnji je fantastičan. Ako si za alat koji možda nećeš koristiti dao 400 kn, ovaj nož ti je odličan izbor. :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #194 u: Kolovoz 01, 2010, 22:35:29 poslijepodne »
Uh, ovaj zadnji je fantastičan. Ako si za alat koji možda nećeš koristiti dao 400 kn, ovaj nož ti je odličan izbor. :up:

Da,slazem se sa tobom....svidja mi se ful....mada kad razmislim i ona prva dva su dobra,koliko bi meni trebao noz al ovaj Boar je strava :up:
Leathermana cu koristit sigurno jer ce mi zamjenit manji Dakota multitool koji stalno upotrebljavam.....svicarca sam slomio odvijac i skarice pa i nije funkcionalan....
Jel se mogu kod nas nabavit Helle nozevi?
I dal ima gdje informacija o usporedbi celika po nekim njihovim svojstvima?Neka tablica kvalitete....ako se to moze tako definirat....
20l vanila

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #195 u: Kolovoz 02, 2010, 00:32:49 prijepodne »
Uh i meni se sviđa ovaj zadnji. Stvarno je dobar.
A čelici - ne znam da li ima gdje, ali uz vrstu čelika jako je bitna i toplinska obrada npr., tako da dobro obrađen "lošiji" čelik na kraju može biti bolji od loše obrađenog "kvalitetnijeg". Pa ne znam koliko bi onda vrijedila neka tablica?

Ja sam neki dan ne pitajte gdje našao jedan stari nož domaće izrade. Ništa fancy, čisto oštrica sa drvenom drškom. Napravljen u ĐĐ od čelika od kojeg se prave pile za metal. Bio je godinama u vlazi, tako da se nakupilo dosta hrđe. Dosta ga je izgrizla. Očistio sam ga, ali ostalo je dosta tragova hrđe. Morat ću ga malo bolje probati očistiti, samo da smislim kako. Naoštrio sam ga dosta dobro, s obzirom na moje iskustvo u oštrenju i na to da sam ga oštrio ovim "dickovim" čudom:

Obrijao sam si pola ruke "testirajući" ga. Ne izgleda baš nešto lijepo, ali s obzirom da ga je napravio stari, neka ga. Probat ću ga još malo očistiti, pa ako ništa drugo nek stoji.
Jel ok ako ga nauljim uljem koje sam dobio sa braunovim brijačem (iako sam ga dobio 4 kapi otprilike  :D )? To bi trebalo spriječiti da ne hrđa više?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 02, 2010, 00:46:06 prijepodne od gmatanic »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #196 u: Kolovoz 02, 2010, 07:48:10 prijepodne »
Jel se mogu kod nas nabavit Helle nozevi?
I dal ima gdje informacija o usporedbi celika po nekim njihovim svojstvima?Neka tablica kvalitete....ako se to moze tako definirat....

Kod nas nema Helle-a, ali se može naručiti. Probaj poslati upit na Replikart, možda oni mogu nabaviti.

Imaš tablica s kemijskim sastavom čelika, ali to ti samo po sebi neće puno reći. Ako se želiš informirati o svojstvima čelika koji se najčešće upotrebljavaju za izradu noževa, pročitaj ovo:

http://ajh-knives.com/metals.html

Danas su glavni "hit" praškasti sinter čelici (Crucible Powder Metalurgy), npr CPM S30V koji se kale na izuzetno visoke tvrdoće (i više od 65HRc) i izuzetno dugo drže oštricu, a pritom ne postaju krti. Naravno, kada se jednom istupe, prava je noćna mora naoštriti ih - obavezna je upotreba dijamantnih bruseva.

Meni je još uvjek najdraži kvalitetan ugljični čelik (stari Krupp-ovi ili Bohler Uddeholm-ovi čelici)- pruža najbolji omjer držanja oštrice i jednostavnosti oštrenja (jedina mu je mana što hrđa). Čak i najbolji (i najskuplji) čelici danas nisu ni blizu nekim starim kuhinjskim noževima koje još koristi moja baka.

Obrijao sam si pola ruke "testirajući" ga. Ne izgleda baš nešto lijepo, ali s obzirom da ga je napravio stari, neka ga. Probat ću ga još malo očistiti, pa ako ništa drugo nek stoji.
Jel ok ako ga nauljim uljem koje sam dobio sa braunovim brijačem (iako sam ga dobio 4 kapi otprilike  :D )? To bi trebalo spriječiti da ne hrđa više?

Eee...divota! Obožavam hand-made noževe. Ajde, ne budi ti teško, opali koju fotku da ga vidimo.

Što se tiče održavanja, najbolje ga je premazati Balistolom (ima ga za kupiti u lovačkim trgovinama), ili ako ćeš ga koristiti za pripremu hrane, maslinovim ili lanenim uljem.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #197 u: Kolovoz 02, 2010, 12:45:15 poslijepodne »
Evo ga, ništa posebno. Ali je napravljen, nije kupljen, pa eto...A ima i godina već... Ja otkad znam za sebe, bio je u kući.
Kao što rekoh, hrđa ga je dosta "pojela", pa moram još smisliti kako očistiti ove crne udubine. Vjerujte da sad izgleda kao bombončić u odnosu na ono kako je izgledao kad sam ga našao. Doslovno je godinama bio u vlazi i vodi, pa je trebalo dosta da ga očistim. Najviše sam ga čistio vodobrusnim papirom.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #198 u: Kolovoz 03, 2010, 20:24:35 poslijepodne »
Opet novi noz koji mi se svidja  :roll: :

Tj. svidja mi se njegov "army look" pogotovo korice i drska ali neznam koliko je upotrebljiv posto mu je ostrica velika samo 7.5cm?!
Njegova veca braca SRK i Master Hunter su mi malo preskupi pa mi je zato ovaj zapeo za oko....a obican Hunter koji je duzi samo 0.5cm ja skuplji $30....
Koja jos firma proizvodi nozeve ovakvog izgleda?

EDIT: mislim da mi se ne isplati kupovati ovako mali noz kad vec na Leathermanu imam noz duzine 7.37 cm....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 03, 2010, 20:34:15 poslijepodne od ZeleniMrav »
20l vanila

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #199 u: Kolovoz 03, 2010, 21:44:54 poslijepodne »
Mrav, ajd kupi više neki pa da si miran... ;) :D